Yeterlilik Kodu

TR0030005412

Yeterlilik Adı
Rekreasyon Lisans Diploması
Sorumlu KurumMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, 48000 Kötekli/Muğla
Sorumlu Kurum URLhttp://www.mu.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 09/05/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Spor
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)
  • Rekreasyon eğitim alanında, kültür, sanat, fiziksel egzersiz ve spor etkinliklerini de içine alarak bir sosyal bilim ve hizmet alanı olarak hareketliliğe uyum sağlayabilecek bedensel yeterlilikte, iletişim becerileri güçlü, çağdaş, teknolojik gelişmeleri takip eden özelliklere sahip “rekreasyon mezunları” yetiştirmektir. Bu amaç doğrultusunda öğrenciler, yabancı dil, bilgi teknolojileri, rekreasyon işletmeleri ve turizm işletmelerine yönelik bilgi ve becerilerle donatılmaktadır.
Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün eğitim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki spor salonları, milli eğitime bağlı eğitim kurumlarında, yerel yönetimlerde, sağlık kurumlarında, özel ve kamu işletmelerinde, gençlik spor bakanlığına bağlı kuruluşlarda, özel gereksinimli bireylere hizmet veren kuruluşlarda staj veya işletmede mesleki eğitim olarak uygulamalı eğitimler yapılır.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Rekreasyon alanı ile ilgili temel kavramları bilir, güncel gelişmeleri takip eder ve kullanır.
  • Rekreasyon organizasyonlarında kullanılabilecek fiziksel aktiviteler, bireysel ve takım sporları ile kültür ve sanat etkinliklerini gerçekleştirebilmek için gerekli temel becerileri, kuralları, teknikleri ve ilkeleri bilir, bu etkinliklerde kullanılacak fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır ve kullanır.
  • Rekreasyon hizmetlerinin planlanması ve değerlendirilmesi için gerekli bilişim ve iletişim teknolojilerini tanır ve kullanır.
  • Bireysel farklılıkları ve çevre imkanlarını göz önünde bulundurarak toplumun her kesimine yönelik rekreasyon hizmetlerinin üretilmesi, yönetim süreçlerinin analiz edilmesi, planlanması, uygulanması, değerlendirilmesi ve yeniden düzenlenmesini sağlar.
  • Rekreasyon alanı ile ilişkili farklı disiplinlerdeki (turizm, yerel yönetimler, terapi, eğitim vb.) kavramlar, kuramlar, ilkeler ve uygulamalarla ilgili güncel bilgi sahibidir.
  • Rekreasyon alanında hizmet veren örgütlerin hizmetlerini takip eder ve bu örgütlerle işbirliği yaparak ya da bağımsız bir biçimde çalışır.
  • Uluslararası düzeyde rekreasyon hizmetlerini sunarken bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde kullanır.
  • Rekreasyon hizmetlerine dair edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir, yaşam boyu öğrenme yaklaşımını benimseyerek alanındaki bilgilerini yenilemeye ve sürekli geliştirmeye yönelir.
  • Rekreasyon alanında meslek olarak tanımlanmış standartları ve toplumsal olarak kabul edilmiş etik değerleri benimser.
  • Rekreasyon hizmetleri ile ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde güncel gelişmeleri takip ederek yenilikçi ve girişimci becerilere sahip olur.
  • Rekreasyon hizmetlerinin etkili bir şekilde sunulabilmesi için bireylerarası ve kültürlerarası iletişim ve grup çalışması becerilerine sahiptir.
  • Rekreasyon uzmanlığını gerçekleştirirken insan sağlığını, sosyal ve doğal çevreyi dikkate alır, iş güvenliği ve risk değerlendirmesi yapar.
Anahtar Yetkinlikler
  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Bilim ve teknolojide yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyeleri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan “Değerlendirme Ölçütleri” alanında ayrıntılı olarak tanımlanmıştır. (https://obs.mu.edu.tr/oibs/bologna/index.aspx?lang=tr&curOp=showPac&curUnit=20&curSunit=2298#).
  • Ölçme ve değerlendirme ara sınav ve yarıyıl sonu sınavından oluşmakta, bunlara ek olarak dersin niteliğine göre diğer etkinlikler (ödev, portfolyo, vb.) de eklenebilmektedir. Her bir sınavın katkı oranları (yarıyıl sonu sınavı en az %50 olmak koşuluyla) ilgili öğretim elemanının dönem başında belirlediği yüzdelik dilime göre belirlenmektedir
  • Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin 19. ve 20. maddesi ile diğer ilgili maddeleri uygulanır. (https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/40524).
Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

•    YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.

•    YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

•    YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Spor Bilimleri Derneği (SPORAK)

Başlangıç: 15.06.2022 / Bitiş: 15.06.2027

Giriş Şartı
  • Ortaöğretim kurumlarından ya da denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanan yabancı ülke ortaöğretim kurumlarından mezun olmak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kabul şartlarını sağlamış olmak.
  • YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, yükseköğretim kurumlarının özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul eden programları için ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yeterli puanı almış ve özel yetenek sınavını başarmış olmak.
  • YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda önlisans mezunları için yükseköğretim kurumlarında bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına yerleştirilmiş olmak.
Başarma Şartları Öğrencinin öğrenimini tamamlamış ve mezun durumda kabul edilmesi için Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği Madde 28'de yer alan koşulları sağlaması gerekmektedir. (https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/40524). Rekreasyon Lisans derecesini elde etmek için programın öngördüğü bütün dersleri alarak 240 AKTS'yi tamamlamış ve dörtlük sisteme göre en az 2,00 genel akademik ortalama elde etmiş olmak gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora ve sanatta yeterlik programlarına devam edebilirler.
  • Lisans öğrencileri, eğitim almakta oldukları yükseköğretim kurumlarının açtıkları formasyon programlarına katılma hakkına sahiptir. Formasyon programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp başarılı olmaları halinde iki ayrı lisans diploması alabilirler.
  • Lisans diplomasına sahip olanlar uygun şartları taşıdıkları taktirde YÖK tarafından farklı üniversite kurumlarında da açılan formasyon eğitimlerine katılıp başarılı olmaları halinde beden eğitimi ve spor öğretmenliği lisans diploması alabilirler.
Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030005412


Yeterlilik Adı
Rekreasyon Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, 48000 Kötekli/Muğla

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 09/05/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)
  • Rekreasyon eğitim alanında, kültür, sanat, fiziksel egzersiz ve spor etkinliklerini de içine alarak bir sosyal bilim ve hizmet alanı olarak hareketliliğe uyum sağlayabilecek bedensel yeterlilikte, iletişim becerileri güçlü, çağdaş, teknolojik gelişmeleri takip eden özelliklere sahip “rekreasyon mezunları” yetiştirmektir. Bu amaç doğrultusunda öğrenciler, yabancı dil, bilgi teknolojileri, rekreasyon işletmeleri ve turizm işletmelerine yönelik bilgi ve becerilerle donatılmaktadır.

Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün eğitim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki spor salonları, milli eğitime bağlı eğitim kurumlarında, yerel yönetimlerde, sağlık kurumlarında, özel ve kamu işletmelerinde, gençlik spor bakanlığına bağlı kuruluşlarda, özel gereksinimli bireylere hizmet veren kuruluşlarda staj veya işletmede mesleki eğitim olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Rekreasyon alanı ile ilgili temel kavramları bilir, güncel gelişmeleri takip eder ve kullanır.
  • Rekreasyon organizasyonlarında kullanılabilecek fiziksel aktiviteler, bireysel ve takım sporları ile kültür ve sanat etkinliklerini gerçekleştirebilmek için gerekli temel becerileri, kuralları, teknikleri ve ilkeleri bilir, bu etkinliklerde kullanılacak fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır ve kullanır.
  • Rekreasyon hizmetlerinin planlanması ve değerlendirilmesi için gerekli bilişim ve iletişim teknolojilerini tanır ve kullanır.
  • Bireysel farklılıkları ve çevre imkanlarını göz önünde bulundurarak toplumun her kesimine yönelik rekreasyon hizmetlerinin üretilmesi, yönetim süreçlerinin analiz edilmesi, planlanması, uygulanması, değerlendirilmesi ve yeniden düzenlenmesini sağlar.
  • Rekreasyon alanı ile ilişkili farklı disiplinlerdeki (turizm, yerel yönetimler, terapi, eğitim vb.) kavramlar, kuramlar, ilkeler ve uygulamalarla ilgili güncel bilgi sahibidir.
  • Rekreasyon alanında hizmet veren örgütlerin hizmetlerini takip eder ve bu örgütlerle işbirliği yaparak ya da bağımsız bir biçimde çalışır.
  • Uluslararası düzeyde rekreasyon hizmetlerini sunarken bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde kullanır.
  • Rekreasyon hizmetlerine dair edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir, yaşam boyu öğrenme yaklaşımını benimseyerek alanındaki bilgilerini yenilemeye ve sürekli geliştirmeye yönelir.
  • Rekreasyon alanında meslek olarak tanımlanmış standartları ve toplumsal olarak kabul edilmiş etik değerleri benimser.
  • Rekreasyon hizmetleri ile ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde güncel gelişmeleri takip ederek yenilikçi ve girişimci becerilere sahip olur.
  • Rekreasyon hizmetlerinin etkili bir şekilde sunulabilmesi için bireylerarası ve kültürlerarası iletişim ve grup çalışması becerilerine sahiptir.
  • Rekreasyon uzmanlığını gerçekleştirirken insan sağlığını, sosyal ve doğal çevreyi dikkate alır, iş güvenliği ve risk değerlendirmesi yapar.

Anahtar Yetkinlikler
  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Bilim ve teknolojide yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyeleri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan “Değerlendirme Ölçütleri” alanında ayrıntılı olarak tanımlanmıştır. (https://obs.mu.edu.tr/oibs/bologna/index.aspx?lang=tr&curOp=showPac&curUnit=20&curSunit=2298#).
  • Ölçme ve değerlendirme ara sınav ve yarıyıl sonu sınavından oluşmakta, bunlara ek olarak dersin niteliğine göre diğer etkinlikler (ödev, portfolyo, vb.) de eklenebilmektedir. Her bir sınavın katkı oranları (yarıyıl sonu sınavı en az %50 olmak koşuluyla) ilgili öğretim elemanının dönem başında belirlediği yüzdelik dilime göre belirlenmektedir
  • Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin 19. ve 20. maddesi ile diğer ilgili maddeleri uygulanır. (https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/40524).

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

•    YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.

•    YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

•    YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Spor Bilimleri Derneği (SPORAK)

Başlangıç: 15.06.2022 / Bitiş: 15.06.2027


Giriş Şartı
  • Ortaöğretim kurumlarından ya da denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanan yabancı ülke ortaöğretim kurumlarından mezun olmak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kabul şartlarını sağlamış olmak.
  • YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, yükseköğretim kurumlarının özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul eden programları için ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yeterli puanı almış ve özel yetenek sınavını başarmış olmak.
  • YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda önlisans mezunları için yükseköğretim kurumlarında bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına yerleştirilmiş olmak.

Başarma Şartları
Öğrencinin öğrenimini tamamlamış ve mezun durumda kabul edilmesi için Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği Madde 28'de yer alan koşulları sağlaması gerekmektedir. (https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/40524). Rekreasyon Lisans derecesini elde etmek için programın öngördüğü bütün dersleri alarak 240 AKTS'yi tamamlamış ve dörtlük sisteme göre en az 2,00 genel akademik ortalama elde etmiş olmak gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora ve sanatta yeterlik programlarına devam edebilirler.
  • Lisans öğrencileri, eğitim almakta oldukları yükseköğretim kurumlarının açtıkları formasyon programlarına katılma hakkına sahiptir. Formasyon programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp başarılı olmaları halinde iki ayrı lisans diploması alabilirler.
  • Lisans diplomasına sahip olanlar uygun şartları taşıdıkları taktirde YÖK tarafından farklı üniversite kurumlarında da açılan formasyon eğitimlerine katılıp başarılı olmaları halinde beden eğitimi ve spor öğretmenliği lisans diploması alabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030005412

Qualification Title
Bachelor's Degree in Recreation
Awarding BodyMugla Sıtkı Koçman University
Awarding Body ContactMuğla Sıtkı Koçman University 48000 Kötekli/Muğla
Awarding Body Urlhttp://www.mu.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 09/05/2024
TQF Level 6
Thematic AreasSports
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile
  • In the field of recreation education, including culture, art, physical exercise and sports activities, as a social science and service field, it is to train "recreation graduates" who are physically competent to adapt to mobility, have strong communication skills, are contemporary, and follow technological developments.
Learning Environments
  • Education and training are carried out in the form of formal education. In addition, practical training is provided as internships or vocational training in businesses in gyms within higher education institutions, educational institutions affiliated with national education, local governments, health institutions, private and public enterprises, organizations affiliated with the Ministry of Youth and Sports, and organizations serving individuals with special needs.
Description
  • Knows the basic concepts related to the field of recreation, follows and uses current developments.
  • Knows the basic skills, rules, techniques and principles required to carry out physical activities, individual and team sports and cultural and artistic activities that can be used in recreation organizations, and recognizes and uses the physical environment, tools and technologies to be used in these activities.
  • Recognizes and uses the necessary information and communication technologies for the planning and evaluation of recreation services.
  • It ensures the production of recreational services for all segments of society, analysis, planning, implementation, evaluation and rearrangement of management processes, taking into account individual differences and environmental opportunities.
  • Has up-to-date knowledge of concepts, theories, principles and practices in different disciplines related to the field of recreation (tourism, local governments, therapy, education, etc.).
  • It follows the services of organizations providing services in the field of recreation and works in cooperation with these organizations or independently.
  • Uses a foreign language at least at the European Language Portfolio B1 General Level while providing recreational services at an international level.
  • Evaluates the knowledge and skills he has acquired regarding recreation services with a critical approach, and tends to renew and constantly improve his knowledge in the field by adopting a lifelong learning approach.
  • Adopts professionally defined standards and socially accepted ethical values ​​in the field of recreation.
  • Possesses innovative and entrepreneurial skills by following current developments in recreation services at national and international levels.
  • Possess interpersonal and intercultural communication and group work skills in order to provide recreation services effectively.
  • While performing his/her recreation expertise, he/she takes human health, social and natural environment into consideration and makes occupational safety and risk assessment.
Key Competencies
  • Reading and writing competence
  • Multilingual competence
  • Competence in science and technology
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence
Further Info
  • The measurement and evaluation methods applied for each course are defined in detail in the "Assessment Criteria" field prepared by the relevant faculty members and included in the Information package. (https://obs.mu.edu.tr/oibs/bologna/index.aspx?lang=tr&curOp=showPac&curUnit=20&curSunit=2298#).
  • Measurement and evaluation consists of midterm and final exams, in addition to these, other activities (homework, portfolio, etc.) can be added depending on the nature of the course. Contribution rates for each exam (provided that the final exam is at least 50%) are determined according to the percentage determined by the relevant instructor at the beginning of the semester.
  • Regarding exams and course success grades, articles 19 and 20 of Muğla Sıtkı Koçman University Associate and Undergraduate Education Regulations and other relevant articles are applied. (https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/40524).
Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

- YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

- "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

- "Foundation Higher Education Institutions Report" containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by CoHE. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curricula of the National Core Curricula are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's diploma.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Access Requirements
  • Having a degree in Secondary Education and get enough points from the examination conducted by OSYM. For further information please visit General Admission Requirements and Registration Procedures in the menu items of the Information on the Institution and the Examination,lection & Placement Centre (OSYM). Also DGS Exam is accepted.
Conditions for Success To be able to finish undergraduate degree, students must complete all courses and applications that are included in the program obtaining a minimum GPA of 2.00/4.00 and fulfill the at least 30 working days of industrial trainning in the communication industry.
Progression Paths (Relationship Type)

College aims to bring up sceptical and productive individuals equipped with public relations knowledge, advertising knowledge, communications knowledge, human resources knowledge, total quality knorledge, customer relations knowledge, general communications knowledge, communication skills, vision and ethical concerns and also who are skillful in human relations, practical performance and analytical thinking. Graduates of College have administrative level employment opportunities in both public and private sector establishments.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030005412


Qualification Title
Bachelor's Degree in Recreation

Awarding Body
Mugla Sıtkı Koçman University

Awarding Body Contact
Muğla Sıtkı Koçman University 48000 Kötekli/Muğla

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 09/05/2024

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
  • In the field of recreation education, including culture, art, physical exercise and sports activities, as a social science and service field, it is to train "recreation graduates" who are physically competent to adapt to mobility, have strong communication skills, are contemporary, and follow technological developments.

Learning Environments
  • Education and training are carried out in the form of formal education. In addition, practical training is provided as internships or vocational training in businesses in gyms within higher education institutions, educational institutions affiliated with national education, local governments, health institutions, private and public enterprises, organizations affiliated with the Ministry of Youth and Sports, and organizations serving individuals with special needs.

Description
  • Knows the basic concepts related to the field of recreation, follows and uses current developments.
  • Knows the basic skills, rules, techniques and principles required to carry out physical activities, individual and team sports and cultural and artistic activities that can be used in recreation organizations, and recognizes and uses the physical environment, tools and technologies to be used in these activities.
  • Recognizes and uses the necessary information and communication technologies for the planning and evaluation of recreation services.
  • It ensures the production of recreational services for all segments of society, analysis, planning, implementation, evaluation and rearrangement of management processes, taking into account individual differences and environmental opportunities.
  • Has up-to-date knowledge of concepts, theories, principles and practices in different disciplines related to the field of recreation (tourism, local governments, therapy, education, etc.).
  • It follows the services of organizations providing services in the field of recreation and works in cooperation with these organizations or independently.
  • Uses a foreign language at least at the European Language Portfolio B1 General Level while providing recreational services at an international level.
  • Evaluates the knowledge and skills he has acquired regarding recreation services with a critical approach, and tends to renew and constantly improve his knowledge in the field by adopting a lifelong learning approach.
  • Adopts professionally defined standards and socially accepted ethical values ​​in the field of recreation.
  • Possesses innovative and entrepreneurial skills by following current developments in recreation services at national and international levels.
  • Possess interpersonal and intercultural communication and group work skills in order to provide recreation services effectively.
  • While performing his/her recreation expertise, he/she takes human health, social and natural environment into consideration and makes occupational safety and risk assessment.

Key Competencies
  • Reading and writing competence
  • Multilingual competence
  • Competence in science and technology
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence

Further Info
  • The measurement and evaluation methods applied for each course are defined in detail in the "Assessment Criteria" field prepared by the relevant faculty members and included in the Information package. (https://obs.mu.edu.tr/oibs/bologna/index.aspx?lang=tr&curOp=showPac&curUnit=20&curSunit=2298#).
  • Measurement and evaluation consists of midterm and final exams, in addition to these, other activities (homework, portfolio, etc.) can be added depending on the nature of the course. Contribution rates for each exam (provided that the final exam is at least 50%) are determined according to the percentage determined by the relevant instructor at the beginning of the semester.
  • Regarding exams and course success grades, articles 19 and 20 of Muğla Sıtkı Koçman University Associate and Undergraduate Education Regulations and other relevant articles are applied. (https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/40524).

Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

- YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

- "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

- "Foundation Higher Education Institutions Report" containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by CoHE. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curricula of the National Core Curricula are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's diploma.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.


Access Requirements
  • Having a degree in Secondary Education and get enough points from the examination conducted by OSYM. For further information please visit General Admission Requirements and Registration Procedures in the menu items of the Information on the Institution and the Examination,lection & Placement Centre (OSYM). Also DGS Exam is accepted.

Conditions for Success
To be able to finish undergraduate degree, students must complete all courses and applications that are included in the program obtaining a minimum GPA of 2.00/4.00 and fulfill the at least 30 working days of industrial trainning in the communication industry.

Progression Paths (Relationship Type)

College aims to bring up sceptical and productive individuals equipped with public relations knowledge, advertising knowledge, communications knowledge, human resources knowledge, total quality knorledge, customer relations knowledge, general communications knowledge, communication skills, vision and ethical concerns and also who are skillful in human relations, practical performance and analytical thinking. Graduates of College have administrative level employment opportunities in both public and private sector establishments.


Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode