Yeterlilik Kodu

TR0030016372

Yeterlilik Adı
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Lisans Diploması
Sorumlu KurumBaşkent Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiBağlıca Kampüsü Fatih Sultan Mahallesi Eskişehir Yolu 18.km TR 06790 Etimesgut Ankara
Sorumlu Kurum URLhttps://www.baskent.edu.tr
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 09/05/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Siyaset bilimleri ve yurttaşlık
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)
  • Programın amacı, öğrencilere küresel ilişkileri; siyaset, iktisat ve kültürel süreçlerin iç ilişkilerini kapsayan disiplinler arası bir bakış açısıyla kavrama becerisini kazandırmaktır. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, yerel ve uluslararası siyasal süreçlerin antropolojik, sosyolojik ve ekonomik çerçeveler içinde incelenmesi amacına yönelik bir öğretim yöntemini izlemektedir. Bölüm, fakültenin diğer bölümlerindeki ders programlarından da yararlanarak, öğrencilerin iş ortamına hazırlanmalarını sağlayacak ve kariyer planlamaları açısından yeni olanaklar sunacak bir öğretim sürecini amaçlamaktadır.
Öğrenme Ortamları
  • Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.
  • Bu program tam burslu olarak da sunulmaktadır.
  • Bu Program %30 İngilizce olarak sunulmaktadır.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Yerel ve uluslararası siyasal süreçleri antropolojik, sosyolojik ve ekonomik çerçevelere göre inceler.
  • Gelişme, kaynakların yönetimi ve uluslararası ekonomiyi kavrar.
  • Küresel ilişkileri siyaset, iktisat ve kültürel süreçleri kapsayan disiplinler arası bir bakış açısıyla kavrar.
  • İş ortamına hazırlanır ve kariyer planlamaları açısından yeni olanaklar bulur.
  • Siyasal-toplumsal yaşamın en temel kavramlarının (siyaset, ideoloji, siyasal parti, devlet, ulus, anayasa, vatandaşlık, insan hakları, küreselleşme, vb.) farklı bakış açılarından nasıl anlamlandırıldığını ve tartışma konusu edildiğini öğrenir ve kendi bakış açısını geliştirecek donanıma sahip olur.
  • Siyasetin belli kimseler tarafından belli kurumların çatısı altında gerçekleştirilen bir eylem olmadığını, çok sıradan, günlük yaşamımıza dair konuların da siyasal meseleler olduğunu kavrar.
  • Siyasal olgulara dair değerlendirmelerde siyasal görüşler ve siyasal analizleri ayırt edebilme kapasitesi edinir.
  • Siyasal olguları karşılaştırmalı bir perspektiften değerlendirerek evrenselci bir bakış açısı geliştirme yeteneği edinir.
  • Siyaset bilimi ve uluslararası ilişkilerin temel kavramlarını öğrenir ve bu kavramların güncel küresel, bölgesel ve ulusal konular, olgular ve olaylar ile bağlantısını kurar.
  • Siyaset bilimi ve uluslararası ilişkilerin teorileri ve kavramları ile pratik küresel, bölgesel ve ulusal olaylar ve sorunlarla bağlantı kurar.
  • Farklı bakış açıları geliştirerek eleştirel ve sorgulayıcı düşünce ve tartışma yeteneğini artırır ve farklı bakış açılarını anlar.
  • Güncel küresel ve bölgesel sorunlar hakkında bilgi sahibi olur.
  • Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler konularının küreselleşme ile ilintisini bilir.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her ders için aşağıdaki harflerden biri öğrencilere başarı notu olarak verilir. Harfler ve harflerin katsayıları aşağıdaki gibidir.

BAŞARI NOTU KATSAYI

A 4 A- 3,7 B+ 3,3 B 3 B- 2,7 C+ 2,3 C 2 C- 1,7 D+ 1,3 D 1 S 0 F1 0 F2 0 E 0

Harf Notu           Katsayı     Harf Not Aralığı (100 üzerinden)

A                            4                              95-100

A-                         3,7                            90-94

B+                        3,3                             85-89

B                          3                               80-84

B-                        2,7                             75-79

C+                       2,3                             70-74

C                          2                                65-69

C-                        1,7                             60-64

D+                       1,3                             55-59

D                           1                               50-54

S                          0                                    -

F1                        0                                 0-49

F2                        0                                    -

E                          0                                    -

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Akreditasyon Kuruluşu Adı; AQAS (Agency for Quality Assurance), YÖKAK (Yükseköğretim Kalite Kurulu)

AQAS Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi:

18 Mart 2022 / 30 Eylül 2028

Giriş Şartı
  • Öğrencilerin programa yerleştirilme süreci, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. 
Başarma Şartları Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, F1 ya da F2 notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Kamu ve özel kuruluşlardan uluslararası örgütlere, medya kuruluşlarından düşünce ve araştırma kuruluşlarına, özel sektör kuruluşlarının personel yönetimi ve insan kaynakları birimlerinden danışmanlık şirketlerine kadar çok değişik sektör ve iş kollarında iş bulabilmektedirler.
  • Başta Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Başkanlığı gibi saygın kamu kuruluşları ve hemen tüm bakanlıkların Avrupa Birliği ya da uluslararası ilişkiler birimlerinde olmak üzere, yukarıda sıralanan çok çeşitli sektör ve iş kollarında çalışan mezunlarımız vardır.
  • Mezunlarımız, aldıkları formasyon sayesinde, yerel ve ulusal televizyon kanallarında ve yazılı basında tercih edilmektedirler. Günümüz dünyasında, özellikle de Türkiye'de medyanın siyaset ile iç içeliği düşünüldüğünde, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümü mezunlarının tercih edildikleri rahatlıkla anlaşılabilir.
  • İster kamu, ister özel sektör olsun, günümüz dünyası; yereli ve küreseli aynı anda düşünebilen, olaylara birden çok pencereden bakabilen, hızlı düşünen, çözüm odaklı çalışabilen ve genel sosyal bilim formasyonuna sahip insanlara gereksinim duyuyor. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nün temel amacı, lisans programı ve uyguladığı öğretim yöntemi ile yukarıda belirtilen özelliklere sahip insanları yetiştirmektir.
Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030016372


Yeterlilik Adı
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Başkent Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Bağlıca Kampüsü Fatih Sultan Mahallesi Eskişehir Yolu 18.km TR 06790 Etimesgut Ankara

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 09/05/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)
  • Programın amacı, öğrencilere küresel ilişkileri; siyaset, iktisat ve kültürel süreçlerin iç ilişkilerini kapsayan disiplinler arası bir bakış açısıyla kavrama becerisini kazandırmaktır. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, yerel ve uluslararası siyasal süreçlerin antropolojik, sosyolojik ve ekonomik çerçeveler içinde incelenmesi amacına yönelik bir öğretim yöntemini izlemektedir. Bölüm, fakültenin diğer bölümlerindeki ders programlarından da yararlanarak, öğrencilerin iş ortamına hazırlanmalarını sağlayacak ve kariyer planlamaları açısından yeni olanaklar sunacak bir öğretim sürecini amaçlamaktadır.

Öğrenme Ortamları
  • Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.
  • Bu program tam burslu olarak da sunulmaktadır.
  • Bu Program %30 İngilizce olarak sunulmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Yerel ve uluslararası siyasal süreçleri antropolojik, sosyolojik ve ekonomik çerçevelere göre inceler.
  • Gelişme, kaynakların yönetimi ve uluslararası ekonomiyi kavrar.
  • Küresel ilişkileri siyaset, iktisat ve kültürel süreçleri kapsayan disiplinler arası bir bakış açısıyla kavrar.
  • İş ortamına hazırlanır ve kariyer planlamaları açısından yeni olanaklar bulur.
  • Siyasal-toplumsal yaşamın en temel kavramlarının (siyaset, ideoloji, siyasal parti, devlet, ulus, anayasa, vatandaşlık, insan hakları, küreselleşme, vb.) farklı bakış açılarından nasıl anlamlandırıldığını ve tartışma konusu edildiğini öğrenir ve kendi bakış açısını geliştirecek donanıma sahip olur.
  • Siyasetin belli kimseler tarafından belli kurumların çatısı altında gerçekleştirilen bir eylem olmadığını, çok sıradan, günlük yaşamımıza dair konuların da siyasal meseleler olduğunu kavrar.
  • Siyasal olgulara dair değerlendirmelerde siyasal görüşler ve siyasal analizleri ayırt edebilme kapasitesi edinir.
  • Siyasal olguları karşılaştırmalı bir perspektiften değerlendirerek evrenselci bir bakış açısı geliştirme yeteneği edinir.
  • Siyaset bilimi ve uluslararası ilişkilerin temel kavramlarını öğrenir ve bu kavramların güncel küresel, bölgesel ve ulusal konular, olgular ve olaylar ile bağlantısını kurar.
  • Siyaset bilimi ve uluslararası ilişkilerin teorileri ve kavramları ile pratik küresel, bölgesel ve ulusal olaylar ve sorunlarla bağlantı kurar.
  • Farklı bakış açıları geliştirerek eleştirel ve sorgulayıcı düşünce ve tartışma yeteneğini artırır ve farklı bakış açılarını anlar.
  • Güncel küresel ve bölgesel sorunlar hakkında bilgi sahibi olur.
  • Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler konularının küreselleşme ile ilintisini bilir.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her ders için aşağıdaki harflerden biri öğrencilere başarı notu olarak verilir. Harfler ve harflerin katsayıları aşağıdaki gibidir.

BAŞARI NOTU KATSAYI

A 4 A- 3,7 B+ 3,3 B 3 B- 2,7 C+ 2,3 C 2 C- 1,7 D+ 1,3 D 1 S 0 F1 0 F2 0 E 0

Harf Notu           Katsayı     Harf Not Aralığı (100 üzerinden)

A                            4                              95-100

A-                         3,7                            90-94

B+                        3,3                             85-89

B                          3                               80-84

B-                        2,7                             75-79

C+                       2,3                             70-74

C                          2                                65-69

C-                        1,7                             60-64

D+                       1,3                             55-59

D                           1                               50-54

S                          0                                    -

F1                        0                                 0-49

F2                        0                                    -

E                          0                                    -


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Akreditasyon Kuruluşu Adı; AQAS (Agency for Quality Assurance), YÖKAK (Yükseköğretim Kalite Kurulu)

AQAS Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi:

18 Mart 2022 / 30 Eylül 2028


Giriş Şartı
  • Öğrencilerin programa yerleştirilme süreci, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. 

Başarma Şartları
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, F1 ya da F2 notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Kamu ve özel kuruluşlardan uluslararası örgütlere, medya kuruluşlarından düşünce ve araştırma kuruluşlarına, özel sektör kuruluşlarının personel yönetimi ve insan kaynakları birimlerinden danışmanlık şirketlerine kadar çok değişik sektör ve iş kollarında iş bulabilmektedirler.
  • Başta Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Başkanlığı gibi saygın kamu kuruluşları ve hemen tüm bakanlıkların Avrupa Birliği ya da uluslararası ilişkiler birimlerinde olmak üzere, yukarıda sıralanan çok çeşitli sektör ve iş kollarında çalışan mezunlarımız vardır.
  • Mezunlarımız, aldıkları formasyon sayesinde, yerel ve ulusal televizyon kanallarında ve yazılı basında tercih edilmektedirler. Günümüz dünyasında, özellikle de Türkiye'de medyanın siyaset ile iç içeliği düşünüldüğünde, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümü mezunlarının tercih edildikleri rahatlıkla anlaşılabilir.
  • İster kamu, ister özel sektör olsun, günümüz dünyası; yereli ve küreseli aynı anda düşünebilen, olaylara birden çok pencereden bakabilen, hızlı düşünen, çözüm odaklı çalışabilen ve genel sosyal bilim formasyonuna sahip insanlara gereksinim duyuyor. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nün temel amacı, lisans programı ve uyguladığı öğretim yöntemi ile yukarıda belirtilen özelliklere sahip insanları yetiştirmektir.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030016372

Qualification Title
Political Science and International Relations Bachelor’s Degree
Awarding BodyBaşkent University
Awarding Body ContactBağlıca Kampüsü Fatih Sultan Mahallesi Eskişehir Yolu 18.km TR 06790 Etimesgut Ankara
Awarding Body Urlhttps://www.baskent.edu.tr/en/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 09/05/2024
TQF Level 6
Thematic AreasPolitical sciences and civics
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile
  • The objective of this program is to provide students with the ability to comprehend global relations with an interdisciplinary perspective including the internal relations of the politics, economics and cultural processes. The department of Political Science and International Relations follows an instruction method aiming at the analysis of local and international political processes within the anthropological, sociological and economic frameworks. The department also uses the curricula of the other departments in the faculty and aims at an education process that will prepare students for the work environment and present new opportunities for career plans.
Learning Environments
  • Learning takes place in the form of formal, open or distance education. In addition, practical training is carried out in laboratories and workshops within higher education institutions or as internships or workplace training in industry, health institutions and workplaces.
  • This programme is also offered with full scholarship.
  • This program is offered 30% in English
Description
  • Analyze local and international political processes according to anthropological, sociological and economic frameworks.
  • Comprehend development, resource management and international economics.
  • Comprehend global relations through an interdisciplinary perspective that encompasses various political, economic and cultural processes.
  • Prepare for business environment and find new opportunities for carrier planning.
  • Learn how political sociological life's most fundamental concepts (such as politics, ideology, political party, state, nation, constitution, citizenship, human rights, and globalization) can be interpreted according to different points of view and how they are discussed and develop their own point of view.
  • Comprehend that politics is not an action conducted by only a certain group of people at certain institutions, but on the contrary basic daily life topics are also political issues.
  • Gain an insight to differentiate between political views and political analyses.
  • Gain an insight to develop a universal view by applying a comparative perspective.
  • Learn the most fundamental concepts of Political Science and International Relations and apply these concepts to current global, regional and national issues, topics, and problems.
  • Apply Political Science and International Relations theories and concepts to current global, regional and national affairs and problems.
  • Develop critical thinking and discussion abilities and understand different views and perspectives.
  • Know about current global and regional issues and problems.
  • Know how topics of political science and international relations are related to globalization.
Key Competencies

Has the following key competences at an advanced level.

  • Literacy competence
  • Multilingual competence
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurship competence
  • Cultural awareness and expression competence
Further Info

For each course, one of the following letters is given to the students as a success grade. Letters and their coefficients are as follows.

SUCCESS GRADE COEFFICIENT

A 4 A- 3,7 B+ 3,3 B 3 B- 2,7 C+ 2,3 C 2 C- 1,7 D+ 1,3 D 1 S 0 F1 0 F2 0 E 0

Letter Grade          Coefficient    Letter Grade Range (out of 100)

A                            4                              95-100

A-                         3,7                            90-94

B+                        3,3                            85-89

B                           3                               80-84

B-                        2,7                             75-79

C+                       2,3                             70-74

C                          2                                65-69

C-                        1,7                             60-64

D+                       1,3                             55-59

D                           1                               50-54

S                          0                                    -

F1                        0                                 0-49

F2                        0                                   -

E                          0                                   -

Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

- YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

- "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

- "Foundation Higher Education Institutions Report" containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by CoHE. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curricula of the National Core Curricula are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's diploma.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Accreditation Organisation Name; AQAS (Agency for Quality Assurance), YÖKAK (Turkish Higher Education Quality Council)

AQAS Accreditation Start/End Date:

March 18, 2022 / September 30, 2028

Access Requirements
  • Admission of students to the programme is conducted by the Assessment, Selection and Placement Center through the Student Selection and Placement System.
Conditions for Success Students are required to successfully complete the designated program of courses, meet a minimum of 240 ECTS credits requirement and have a minimum GPA of 2.00/4.00 and no F1 or F2 grade.
Progression Paths (Relationship Type)
  • Graduates can find job opportunities in varying fields from public and private institutions to international organizations, from media to think tanks, from human resources management departments of private sector enterprises to consulting companies.
  • Our graduates work in various sectors stated above, particularly in prestigious public institutions such as the Ministry of Foreign Affairs, the Directory for EU Affairs and European Union or international relations departments of nearly all other ministries.
  • Due to the formation they receive, our graduates are preferred in local or national television channels or print media. When the close relationship between the media and politics in today's world and especially in Turkey is taken into consideration, it is obvious that the graduates of the department of political science and international relations are preferred in the media.
  • Both public and private sector needs people who can think locally and globally at the same time, who can see things from many perspectives, who can think fast and work in a solution-oriented way and who has social sciences formation. The main objective of the department of Political Science and International Relations is to provide students with these qualities through its undergraduate programme and education methods.
Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030016372


Qualification Title
Political Science and International Relations Bachelor’s Degree

Awarding Body
Başkent University

Awarding Body Contact
Bağlıca Kampüsü Fatih Sultan Mahallesi Eskişehir Yolu 18.km TR 06790 Etimesgut Ankara

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 09/05/2024

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
  • The objective of this program is to provide students with the ability to comprehend global relations with an interdisciplinary perspective including the internal relations of the politics, economics and cultural processes. The department of Political Science and International Relations follows an instruction method aiming at the analysis of local and international political processes within the anthropological, sociological and economic frameworks. The department also uses the curricula of the other departments in the faculty and aims at an education process that will prepare students for the work environment and present new opportunities for career plans.

Learning Environments
  • Learning takes place in the form of formal, open or distance education. In addition, practical training is carried out in laboratories and workshops within higher education institutions or as internships or workplace training in industry, health institutions and workplaces.
  • This programme is also offered with full scholarship.
  • This program is offered 30% in English

Description
  • Analyze local and international political processes according to anthropological, sociological and economic frameworks.
  • Comprehend development, resource management and international economics.
  • Comprehend global relations through an interdisciplinary perspective that encompasses various political, economic and cultural processes.
  • Prepare for business environment and find new opportunities for carrier planning.
  • Learn how political sociological life's most fundamental concepts (such as politics, ideology, political party, state, nation, constitution, citizenship, human rights, and globalization) can be interpreted according to different points of view and how they are discussed and develop their own point of view.
  • Comprehend that politics is not an action conducted by only a certain group of people at certain institutions, but on the contrary basic daily life topics are also political issues.
  • Gain an insight to differentiate between political views and political analyses.
  • Gain an insight to develop a universal view by applying a comparative perspective.
  • Learn the most fundamental concepts of Political Science and International Relations and apply these concepts to current global, regional and national issues, topics, and problems.
  • Apply Political Science and International Relations theories and concepts to current global, regional and national affairs and problems.
  • Develop critical thinking and discussion abilities and understand different views and perspectives.
  • Know about current global and regional issues and problems.
  • Know how topics of political science and international relations are related to globalization.

Key Competencies

Has the following key competences at an advanced level.

  • Literacy competence
  • Multilingual competence
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurship competence
  • Cultural awareness and expression competence

Further Info

For each course, one of the following letters is given to the students as a success grade. Letters and their coefficients are as follows.

SUCCESS GRADE COEFFICIENT

A 4 A- 3,7 B+ 3,3 B 3 B- 2,7 C+ 2,3 C 2 C- 1,7 D+ 1,3 D 1 S 0 F1 0 F2 0 E 0

Letter Grade          Coefficient    Letter Grade Range (out of 100)

A                            4                              95-100

A-                         3,7                            90-94

B+                        3,3                            85-89

B                           3                               80-84

B-                        2,7                             75-79

C+                       2,3                             70-74

C                          2                                65-69

C-                        1,7                             60-64

D+                       1,3                             55-59

D                           1                               50-54

S                          0                                    -

F1                        0                                 0-49

F2                        0                                   -

E                          0                                   -


Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

- YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

- "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

- "Foundation Higher Education Institutions Report" containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by CoHE. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curricula of the National Core Curricula are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's diploma.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Accreditation Organisation Name; AQAS (Agency for Quality Assurance), YÖKAK (Turkish Higher Education Quality Council)

AQAS Accreditation Start/End Date:

March 18, 2022 / September 30, 2028


Access Requirements
  • Admission of students to the programme is conducted by the Assessment, Selection and Placement Center through the Student Selection and Placement System.

Conditions for Success
Students are required to successfully complete the designated program of courses, meet a minimum of 240 ECTS credits requirement and have a minimum GPA of 2.00/4.00 and no F1 or F2 grade.

Progression Paths (Relationship Type)
  • Graduates can find job opportunities in varying fields from public and private institutions to international organizations, from media to think tanks, from human resources management departments of private sector enterprises to consulting companies.
  • Our graduates work in various sectors stated above, particularly in prestigious public institutions such as the Ministry of Foreign Affairs, the Directory for EU Affairs and European Union or international relations departments of nearly all other ministries.
  • Due to the formation they receive, our graduates are preferred in local or national television channels or print media. When the close relationship between the media and politics in today's world and especially in Turkey is taken into consideration, it is obvious that the graduates of the department of political science and international relations are preferred in the media.
  • Both public and private sector needs people who can think locally and globally at the same time, who can see things from many perspectives, who can think fast and work in a solution-oriented way and who has social sciences formation. The main objective of the department of Political Science and International Relations is to provide students with these qualities through its undergraduate programme and education methods.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode