Yeterlilik Kodu

TR0030005414

Yeterlilik Adı
Su Ürünleri Mühendisliği Lisans Diploması
Sorumlu KurumMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, 48000 Kötekli/Muğla
Sorumlu Kurum URLhttp://www.mu.edu.tr/
Yönelim-
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Balıkçılık
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
Kategori-
Kredi Değeri-
Programın Normal Süresi -
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Deniz-lagün, sulak alan ve içsuları tanımlayabilir, bu ortamlarda yaşayan su ürünlerini temel düzeyde tanır ve sınıflandırabilir, su ürünlerinin biyolojileri, davranışları ve popülasyon yapılarını bilir, bu kaynakların sürdürülebilir yönetilmesi için yeterli bilgi ve savunma ısrarına sahiptir, koruma bilinci gelişmiştir.
  • Su ürünlerinin coğrafik olarak dağılımı, doğadaki canlı organizmalar ile ortam ilişkisinin incelenmesi, ekotoksikolojik, mikrobiyolojik ve kimyasal normların tanımlanarak; endüstriyel ve evsel kaynaklı çevresel olumsuzlukların su ürünleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi, ekolojik sorunların belirlenmesi ve çözüm üretilmesi ile ilgili bilimsel farkındalığa sahiptir.
  • Su ürünleri ile ilgili bir tesisi kurabilmek için yeterli düzeyde planlama bilgisine sahiptir ve su ürünleri ile ilgili projeler yapabilir, bu projelerin uygulanmasında etkin rol alabilir.
  • Su ürünlerinin insan beslenmesindeki yerini ve önemini bilir, bunu tüketicilere ana hatlarıyla anlatabilir, su ürünlerinin işlenmesi, paketlenmesi, soğuk zincir kurallarına göre taşınması, depolanması ve pazarlanması ile ilgili aşamalarda görev alabilir, su ürünlerini en sağlıklı şekilde tüketiciye ulaştırılması için gerekli kalite standartlarını bilir ve uygular.
  • Su ürünleri alanında uygulanan ulusal veya uluslararası mevzuat ile ilgili temel bilgilere sahiptir, mevzuat otoritelerini ve paydaşlarını tanır, resmi yazışmalarda hangi paydaşla ilişki kuracağını ayırt edebilir ve yazışmalarda mevzuatı doğru biçimde kullanabilir, mevzuat değişikliklerini takip eder, mevzuatın gerekli durumlarda nasıl uygulanacağını bilir.
  • Su Ürünleri Mühendisliğinin temellerini oluşturan; Ekonomikliği, Sağlamlığı ve devamlılığı bilir, alanı ile ilgili yenilikleri takip eder, uygulanmasına katkıda bulunur.
  • Pazar araştırması yapabilir, su ürünleri alanında ekonomik ve sosyo-ekonomik göstergeleri yorumlayabilir.
  • Su ürünleri yetiştiriciliğinin temel aşamalarını bilir(Kuluçkahane, büyütme, biyoteknolojik uygulama, canlı balık nakli, yeni türler), bu aşamaların tür bazında farklılaştığı noktaları birbirinden ayırt eder, uygun yem rasyonu hazırlar ve teknolojilerini bilir, üretilen türün büyüme performanslarını takip eder ve yorumlar, işletmelerin çevresel etkileri hakkında bilgi sahibidir.
  • Su ürünleri hastalıkları konusunda tanı ve tedavi konularına hakimdir.
  • Su ürünleri alanında organizasyon, üretim planlaması, insan kaynakları yönetimi ve kontrol stratejilerini bilir ve uygular.
  • Yönetimde karar vermede sorun analizi yapabilir, hızlı ve doğru karar verebilir.
  • Proje döngü yönetimi ve mantıksal çerçeve yaklaşımını bilir.
  • Bulunduğu yörenin su ürünleri açısından mevcut durumunu analiz eder.
  • Fırsatları ve tehditleri belirleyerek ileriye dönük projeksiyon çizebilir.
  • Su ürünleri avlama teknikleri ve teknolojileri hakkında bilgi sahibidir.
  • Temel düzeyde haritaları tanır, coğrafi bilgi sisteminden haberdardır.
  • Temel düzeyde bilgisayar ve interneti kullanabilir, mesleki yayınları takip edebilir, su ürünleri terminolojisini kullanabilir, temel istatistik uygulayabilir, konusu ile ilgili araştırma ve denemeler yapabilir.
  • Bir konuda seminer verebilir, rapor ve makale yazabilir ve tartışabilir.
  • Temel düzeyde dalgıçlık ve küçük tekne kullanımı teorik bilgisine sahiptir.
  • İnsani ve ahlaki değerleri bilir, mesleki etik kurallarının farkındadır, mahiyetinde çalışanların haklarını bilir ve gözetir, inisiyatif alır, öz güven sahibidir.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Sınavlar; ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, mazeret sınavı, bütünleme sınavı, muafiyet sınavı ve tek ders sınavından oluşturmaktadır. Ara Sınavlar: Her yarıyıl içinde açılan derslerle ilgili olarak bir ara sınav yapılır. Ara sınav değerlendirmesi, alınan puanın %40dır. Yarıyıl Sonu Sınavları: Yarıyıl sonunda öğretimi tamamlanan derslerden öğrencinin başarı durumunu belirlemek üzere yapılır. Yarıyıl Sonu sınav değerlendirmesi, alınan puanın %60ıdır. Mazeret Sınavları: Haklı ve geçerli bir mazereti nedeniyle ara sınavına veya yarıyıl sonu sınavına giremeyen öğrencilere, ilgili yönetim kurulu tarafından mazeret sınav hakkı verilir. Öğrencinin mazeret sınavına kabul edilmesi için mazeretini belgelere dayandıran bir dilekçe ile mazeretinin oluştuğu günden itibaren 3 gün içinde dekanlık/müdürlüğe başvurmuş ve ilgili yönetim kurulunca mazeretinin kabul edilmiş olması gerekir. Bütünleme sınavları: Öğrenciler yarıyıl sonu sınavları sonunda FD veya FF notu alarak başarısız oldukları dersler ile DD veya DC notu alarak başarılı oldukları derslerden bütünleme sınavlarına girebilirler. Bütünleme sınavında alınan not, o dersin yarıyıl sonu sınav notu yerine geçer. Ara sınav ve bütünleme sınav notunun ağırlıkları yarıyıl sonu sınavlarında olduğu gibi hesaplanır. Bütünleme sınavına girilen derslerde, önceki başarı notu ne olursa olsun, son başarı notu esas alınır. Muafiyet Sınavları: Senato tarafından belirlenen dersler için akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılır. Tek Ders Sınavı: Mezuniyeti için devam koşulunu yerine getirmiş olup da, başarısız tek dersi kalan öğrenciler, başarısız olduğu dersten tek ders sınavına girebilirler. Bağıl Değerlendirme Sistemi Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği hükümlerine göre, 29 Ağustos 2012 tarih ve 465/11 Sayılı Senato Kararı ile yürürlüğe girmiştir.Su Ürünleri Mühendisliği alanında lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 240 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı
  • Lise ve dengi okul diploması,
  • Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) nin ilgili sınavlarından yeterli puanı almış olmak.
Başarma ŞartlarıSu Ürünleri Mühendisliği alanında lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 240 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir.Mezun olacak öğrenciler bölüm öğretim planında belirtilen tüm dersleri (240 AKTS) 8 yarıyılda başarıyla tamamlamış ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasını elde etmiş olmalıdır.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,Üniversitelerin Su Ürünleri Fakülteleri,Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,Denizcilik Müsteşarlığı,Belediyeler, Balıkçı gemileri, Balıkçı kooperatifleri,Su ürünleri işleme tesisleri, Su ürünleri pazarlama ve satış firmaları,Balık yemi sanayisi, Su ürünleri danışmanlık firmaları,İl Kontrol laboratuarları, İçme suyu üreten fabrikaları,Su ürünleri makine-ekipman ve teçhizat üreten firmalar,Yüzme havuz sularının analizlerini yapan laboratuvarlarda,ÇED koordinatörü firmalarda,Halka açık akvaryumlarda

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030005414


Yeterlilik Adı
Su Ürünleri Mühendisliği Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, 48000 Kötekli/Muğla

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
-

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
-

Kredi Değeri
-

Programın Normal Süresi
-

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Deniz-lagün, sulak alan ve içsuları tanımlayabilir, bu ortamlarda yaşayan su ürünlerini temel düzeyde tanır ve sınıflandırabilir, su ürünlerinin biyolojileri, davranışları ve popülasyon yapılarını bilir, bu kaynakların sürdürülebilir yönetilmesi için yeterli bilgi ve savunma ısrarına sahiptir, koruma bilinci gelişmiştir.
  • Su ürünlerinin coğrafik olarak dağılımı, doğadaki canlı organizmalar ile ortam ilişkisinin incelenmesi, ekotoksikolojik, mikrobiyolojik ve kimyasal normların tanımlanarak; endüstriyel ve evsel kaynaklı çevresel olumsuzlukların su ürünleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi, ekolojik sorunların belirlenmesi ve çözüm üretilmesi ile ilgili bilimsel farkındalığa sahiptir.
  • Su ürünleri ile ilgili bir tesisi kurabilmek için yeterli düzeyde planlama bilgisine sahiptir ve su ürünleri ile ilgili projeler yapabilir, bu projelerin uygulanmasında etkin rol alabilir.
  • Su ürünlerinin insan beslenmesindeki yerini ve önemini bilir, bunu tüketicilere ana hatlarıyla anlatabilir, su ürünlerinin işlenmesi, paketlenmesi, soğuk zincir kurallarına göre taşınması, depolanması ve pazarlanması ile ilgili aşamalarda görev alabilir, su ürünlerini en sağlıklı şekilde tüketiciye ulaştırılması için gerekli kalite standartlarını bilir ve uygular.
  • Su ürünleri alanında uygulanan ulusal veya uluslararası mevzuat ile ilgili temel bilgilere sahiptir, mevzuat otoritelerini ve paydaşlarını tanır, resmi yazışmalarda hangi paydaşla ilişki kuracağını ayırt edebilir ve yazışmalarda mevzuatı doğru biçimde kullanabilir, mevzuat değişikliklerini takip eder, mevzuatın gerekli durumlarda nasıl uygulanacağını bilir.
  • Su Ürünleri Mühendisliğinin temellerini oluşturan; Ekonomikliği, Sağlamlığı ve devamlılığı bilir, alanı ile ilgili yenilikleri takip eder, uygulanmasına katkıda bulunur.
  • Pazar araştırması yapabilir, su ürünleri alanında ekonomik ve sosyo-ekonomik göstergeleri yorumlayabilir.
  • Su ürünleri yetiştiriciliğinin temel aşamalarını bilir(Kuluçkahane, büyütme, biyoteknolojik uygulama, canlı balık nakli, yeni türler), bu aşamaların tür bazında farklılaştığı noktaları birbirinden ayırt eder, uygun yem rasyonu hazırlar ve teknolojilerini bilir, üretilen türün büyüme performanslarını takip eder ve yorumlar, işletmelerin çevresel etkileri hakkında bilgi sahibidir.
  • Su ürünleri hastalıkları konusunda tanı ve tedavi konularına hakimdir.
  • Su ürünleri alanında organizasyon, üretim planlaması, insan kaynakları yönetimi ve kontrol stratejilerini bilir ve uygular.
  • Yönetimde karar vermede sorun analizi yapabilir, hızlı ve doğru karar verebilir.
  • Proje döngü yönetimi ve mantıksal çerçeve yaklaşımını bilir.
  • Bulunduğu yörenin su ürünleri açısından mevcut durumunu analiz eder.
  • Fırsatları ve tehditleri belirleyerek ileriye dönük projeksiyon çizebilir.
  • Su ürünleri avlama teknikleri ve teknolojileri hakkında bilgi sahibidir.
  • Temel düzeyde haritaları tanır, coğrafi bilgi sisteminden haberdardır.
  • Temel düzeyde bilgisayar ve interneti kullanabilir, mesleki yayınları takip edebilir, su ürünleri terminolojisini kullanabilir, temel istatistik uygulayabilir, konusu ile ilgili araştırma ve denemeler yapabilir.
  • Bir konuda seminer verebilir, rapor ve makale yazabilir ve tartışabilir.
  • Temel düzeyde dalgıçlık ve küçük tekne kullanımı teorik bilgisine sahiptir.
  • İnsani ve ahlaki değerleri bilir, mesleki etik kurallarının farkındadır, mahiyetinde çalışanların haklarını bilir ve gözetir, inisiyatif alır, öz güven sahibidir.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Sınavlar; ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, mazeret sınavı, bütünleme sınavı, muafiyet sınavı ve tek ders sınavından oluşturmaktadır. Ara Sınavlar: Her yarıyıl içinde açılan derslerle ilgili olarak bir ara sınav yapılır. Ara sınav değerlendirmesi, alınan puanın %40dır. Yarıyıl Sonu Sınavları: Yarıyıl sonunda öğretimi tamamlanan derslerden öğrencinin başarı durumunu belirlemek üzere yapılır. Yarıyıl Sonu sınav değerlendirmesi, alınan puanın %60ıdır. Mazeret Sınavları: Haklı ve geçerli bir mazereti nedeniyle ara sınavına veya yarıyıl sonu sınavına giremeyen öğrencilere, ilgili yönetim kurulu tarafından mazeret sınav hakkı verilir. Öğrencinin mazeret sınavına kabul edilmesi için mazeretini belgelere dayandıran bir dilekçe ile mazeretinin oluştuğu günden itibaren 3 gün içinde dekanlık/müdürlüğe başvurmuş ve ilgili yönetim kurulunca mazeretinin kabul edilmiş olması gerekir. Bütünleme sınavları: Öğrenciler yarıyıl sonu sınavları sonunda FD veya FF notu alarak başarısız oldukları dersler ile DD veya DC notu alarak başarılı oldukları derslerden bütünleme sınavlarına girebilirler. Bütünleme sınavında alınan not, o dersin yarıyıl sonu sınav notu yerine geçer. Ara sınav ve bütünleme sınav notunun ağırlıkları yarıyıl sonu sınavlarında olduğu gibi hesaplanır. Bütünleme sınavına girilen derslerde, önceki başarı notu ne olursa olsun, son başarı notu esas alınır. Muafiyet Sınavları: Senato tarafından belirlenen dersler için akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılır. Tek Ders Sınavı: Mezuniyeti için devam koşulunu yerine getirmiş olup da, başarısız tek dersi kalan öğrenciler, başarısız olduğu dersten tek ders sınavına girebilirler. Bağıl Değerlendirme Sistemi Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği hükümlerine göre, 29 Ağustos 2012 tarih ve 465/11 Sayılı Senato Kararı ile yürürlüğe girmiştir.Su Ürünleri Mühendisliği alanında lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 240 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı
  • Lise ve dengi okul diploması,
  • Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) nin ilgili sınavlarından yeterli puanı almış olmak.

Başarma Şartları
Su Ürünleri Mühendisliği alanında lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 240 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir.Mezun olacak öğrenciler bölüm öğretim planında belirtilen tüm dersleri (240 AKTS) 8 yarıyılda başarıyla tamamlamış ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasını elde etmiş olmalıdır.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,Üniversitelerin Su Ürünleri Fakülteleri,Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,Denizcilik Müsteşarlığı,Belediyeler, Balıkçı gemileri, Balıkçı kooperatifleri,Su ürünleri işleme tesisleri, Su ürünleri pazarlama ve satış firmaları,Balık yemi sanayisi, Su ürünleri danışmanlık firmaları,İl Kontrol laboratuarları, İçme suyu üreten fabrikaları,Su ürünleri makine-ekipman ve teçhizat üreten firmalar,Yüzme havuz sularının analizlerini yapan laboratuvarlarda,ÇED koordinatörü firmalarda,Halka açık akvaryumlarda


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030005414

Qualification Title
Fisheries Engineering License
Awarding BodyMugla Sıtkı Koçman University
Awarding Body ContactMuğla Sıtkı Koçman University 48000 Kötekli/Muğla
Awarding Body Urlhttp://www.mu.edu.tr/
Orientation-
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasFisheries
National Occupation Classification -
Category-
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • To describe sea-lagoon, wetland and inland waters, to recognize and classify the organisms live in those environments, to know biology, behavior and population structures of aquatic organisms, to have a sufficient knowledge and defense for sustainable management of the resources, to have awareness of conservation.
  • To have scientific awareness for investigating of geographical distribution of aquatic organisms and their relationships with other organisms and with environmental elements; for investigating of the effects of industrial and domestic negations upon aquatic organisms, and to define ecological problems and to find solutions with describe of ecotoxicologic, microbiologic and chemical norms.
  • To have sufficient projection knowledge for establishment of an aquaculture facility and to have ability to make projects of aquaculture facilities, and to take role for implementation of the projects.
  • To know the position and the importance of aquatic products in human diet, and to have ability to explain it basically to the consumers.
  • To have ability to take task in procedures of processing, packing, transportation under the requirements of cold chain, storage and marketing of aquatic organisms.
  • To know and apply the quality standards to serve the aquatic products to consumers.
  • To have basic knowledge about national and international legislations applied to aquaculture and fishery area, to know legislation authorities and stakeholders, to distinguish whom to apply in official correspondences and to use legislations correctly in correspondences.
  • To have ability to follow changes in legislations and to know how to apply it in different conditions.
  • To know economy, robustness and sustainability which are the basics of aquaculture and fisheries, to follow improvements in the area and to contribute them to implement.
  • To do market research, to interpret economical and socio-economical indicators in aquaculture and fisheries.
  • To know basic stages of aquaculture (i.e. hatchery, grow, biotechnological applications, transportation of live fish, new species), to distinguish the stages when differentiate in aspect of species, to prepare appropriate fish feed rations and to know its technology.
  • To monitor and interpret growth performance of the cultured species, to have knowledge about environmental effects of aquaculture facilities.
  • To know the subjects of diagnosis and treatment on the diseases of aquatic organisms.
  • To know and implement the organization, production planning, human resources management and control strategies.
  • To analyze the problems on management and to decide rapidly and correctly.
  • To know project cycle management and logical frame approach. To analyze actual situation of the region in respect of aquaculture and fisheries.
  • To make projection for the future by define opportunities and threats. To have knowledge on fishing techniques and technology.
  • To have basic knowledge on maps and geographical information system.
  • To use computer and internet basically, and to follow professional publications, to use the terminology of aquaculture and fisheries area, and to apply basic statistics, to make researches and experiments on the subject.
  • To have ability to give a seminar on a subject, to write and discuss reports and articles.
  • To have basic knowledge on diving and sailing theoretically. To know humanity and ethos, to have awareness of professional ethics.
  • To know and defend the rights of employers, and to take initiative, to have self confidence.
Key Competencies-
Further Info

Evaluation of examinations consider in accordance with the University Senate Legislation with 29 August 2012,number 465/11.In order to graduate from Fisheries Program, the students should complete 240 ECTS course work, including required and elective, succesfuly and should have a 2.00 Grand Point Average (GPA) minimum out of 4.00.

Quality Assurance-
Access Requirements

To have a high school degree and to succeed in the University Entrance Examination by the Student Selection and Placement Center in the Republic of Turkey.

Conditions for SuccessIn order to graduate from Fisheries Program, the students should complete 240 ECTS course work, including required and elective, succesfuly and should have a 2.00 Grand Point Average (GPA) minimum out of 4.00.Students must obtain a grade point avarage of minimum 2.00 out of 4.00 and successfully complete all the courses (240 AKTS) within 8 semesters.
Progression Paths (Relationship Type)

Food, Agriculture and Livestock,Fisheries Faculties of UniversitiesDepartment of Water Affairs and Forestry, Undersecretariat for Maritime Affairs,MunicipalitiesFishing vessels,Fishing cooperatives,Seafood processing plants,Fish marketing and sales companies,Fish feed industry,Fisheries consulting firms,Provincial Control Laboratories,Drinking water production plants,Manufacturers of machinery and equipment for fishery products and equipment,Swimming water analysis laboratoriesEnvironmental Impact Assessment coordinator of the companies,Public aquariums

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030005414


Qualification Title
Fisheries Engineering License

Awarding Body
Mugla Sıtkı Koçman University

Awarding Body Contact
Muğla Sıtkı Koçman University 48000 Kötekli/Muğla

Awarding Body Url

Orientation
-

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
-

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • To describe sea-lagoon, wetland and inland waters, to recognize and classify the organisms live in those environments, to know biology, behavior and population structures of aquatic organisms, to have a sufficient knowledge and defense for sustainable management of the resources, to have awareness of conservation.
  • To have scientific awareness for investigating of geographical distribution of aquatic organisms and their relationships with other organisms and with environmental elements; for investigating of the effects of industrial and domestic negations upon aquatic organisms, and to define ecological problems and to find solutions with describe of ecotoxicologic, microbiologic and chemical norms.
  • To have sufficient projection knowledge for establishment of an aquaculture facility and to have ability to make projects of aquaculture facilities, and to take role for implementation of the projects.
  • To know the position and the importance of aquatic products in human diet, and to have ability to explain it basically to the consumers.
  • To have ability to take task in procedures of processing, packing, transportation under the requirements of cold chain, storage and marketing of aquatic organisms.
  • To know and apply the quality standards to serve the aquatic products to consumers.
  • To have basic knowledge about national and international legislations applied to aquaculture and fishery area, to know legislation authorities and stakeholders, to distinguish whom to apply in official correspondences and to use legislations correctly in correspondences.
  • To have ability to follow changes in legislations and to know how to apply it in different conditions.
  • To know economy, robustness and sustainability which are the basics of aquaculture and fisheries, to follow improvements in the area and to contribute them to implement.
  • To do market research, to interpret economical and socio-economical indicators in aquaculture and fisheries.
  • To know basic stages of aquaculture (i.e. hatchery, grow, biotechnological applications, transportation of live fish, new species), to distinguish the stages when differentiate in aspect of species, to prepare appropriate fish feed rations and to know its technology.
  • To monitor and interpret growth performance of the cultured species, to have knowledge about environmental effects of aquaculture facilities.
  • To know the subjects of diagnosis and treatment on the diseases of aquatic organisms.
  • To know and implement the organization, production planning, human resources management and control strategies.
  • To analyze the problems on management and to decide rapidly and correctly.
  • To know project cycle management and logical frame approach. To analyze actual situation of the region in respect of aquaculture and fisheries.
  • To make projection for the future by define opportunities and threats. To have knowledge on fishing techniques and technology.
  • To have basic knowledge on maps and geographical information system.
  • To use computer and internet basically, and to follow professional publications, to use the terminology of aquaculture and fisheries area, and to apply basic statistics, to make researches and experiments on the subject.
  • To have ability to give a seminar on a subject, to write and discuss reports and articles.
  • To have basic knowledge on diving and sailing theoretically. To know humanity and ethos, to have awareness of professional ethics.
  • To know and defend the rights of employers, and to take initiative, to have self confidence.

Key Competencies
-

Further Info

Evaluation of examinations consider in accordance with the University Senate Legislation with 29 August 2012,number 465/11.In order to graduate from Fisheries Program, the students should complete 240 ECTS course work, including required and elective, succesfuly and should have a 2.00 Grand Point Average (GPA) minimum out of 4.00.


Quality Assurance
-

Access Requirements

To have a high school degree and to succeed in the University Entrance Examination by the Student Selection and Placement Center in the Republic of Turkey.


Conditions for Success
In order to graduate from Fisheries Program, the students should complete 240 ECTS course work, including required and elective, succesfuly and should have a 2.00 Grand Point Average (GPA) minimum out of 4.00.Students must obtain a grade point avarage of minimum 2.00 out of 4.00 and successfully complete all the courses (240 AKTS) within 8 semesters.

Progression Paths (Relationship Type)

Food, Agriculture and Livestock,Fisheries Faculties of UniversitiesDepartment of Water Affairs and Forestry, Undersecretariat for Maritime Affairs,MunicipalitiesFishing vessels,Fishing cooperatives,Seafood processing plants,Fish marketing and sales companies,Fish feed industry,Fisheries consulting firms,Provincial Control Laboratories,Drinking water production plants,Manufacturers of machinery and equipment for fishery products and equipment,Swimming water analysis laboratoriesEnvironmental Impact Assessment coordinator of the companies,Public aquariums


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address