Yeterlilik Kodu | TR0030028180 | |
Yeterlilik Adı | Su Ürünleri Temel Bilimleri Tezli Yüksek Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Barbaros, 17100 Kepez/Çanakkale Merkez/Çanakkale | |
Sorumlu Kurum URL | https://www.comu.edu.tr/ | |
Yönelim | Akademik | |
AYÇ Seviyesi | 7 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 7 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Balıkçılık | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine göre öğrenciye verilecek ders notu, her yarıyıl yapılan en az bir ara sınav notu, yarıyıl sonu sınav notu, varsa yarıyıl proje çalışması değerlendirilerek öğretim elemanı tarafından belirlenir. Sınavlar sözlü, yazılı ya da uygulamalı olarak yapılabilir. Yüksek lisans programlarında öğretim elemanı tarafından, öğrencilere aldıkları her ders için, aşağıdaki harf notlarından biri, yarıyıl sonu ders notu olarak verilir: Başarı Notu Katsayı 100 puan üzerinden not dönüşümü AA 4,0 90 - 100 BA 3,5 85 - 89 BB 3,0 80 - 84 CB 2,5 75 - 79 CC 2,0 70 - 74 DC 1,5 60 - 69 DD 1,0 50 - 59 FD 0,5 30 - 49 FF 0,0 0 - 29 Ayrıca, harf notlarından; a) DS : Devamsız, b) S : Başarılı, c) U : Başarısız olarak harf ile tanımlanır. Tez çalışmalarını başarıyla sürdürmekte olan öğrencilere başarılı, tez çalışmalarını başarıyla sürdüremeyen öğrencilere başarısız notu verilir. Başarısız notu ayrıca, kredisiz olarak alınan dersler, uzmanlık alan dersleri, alan, klinik ve laboratuvar çalışmaları ile seminerler için başarısız olma durumunda da kullanılır. Bu iki not genel not ortalamasına katılmaz. | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Yüksek lisans programlarına alınacak öğrenci sayıları ve aday öğrencilerde aranacak nitelikler, her yarıyıl başından önce ilan edilir. Adayların öncelikle lisans diplomasına sahip olması gereklidir. Adaylardan aşağıdaki şartlar istenir: 1-ALES’den ilgili puan türünde yeterli puan almış olmaları 2- Yabancı dil yeterliliği (ÇOMÜ, yabancı diller bölümü veya ÜDS, KPDS veya TOEFL’dan yeterli puan almış olmaları. Bununla birlikte, adaylar belirtilen şartları sağlasa bile bu onların kabul edileceği anlamına gelmez ve yukarıda verilen şartları sağlayan adaylar bilim sınavına alınırlar. Adaylar; ilanda belirtilen son başvuru tarihine kadar ALES belgelerini, lisans diplomalarını, lisans derslerinden aldıkları başarı notlarını, mezuniyet not ortalamalarını belirten onaylı belgeleri ve diğer kayıt ile ilgili bilgilerle beraber enstitü müdürlüğüne başvuruda bulunurlar. Adaylar bildirilen tarih ve yerde aday değerlendirme jürisi tarafından sınava alınır. Bir adayın bilimsel başarı düzeyi notu; ALES puanının %50’si, lisans kademesi not ortalamasının %30’i ve bilim sınavı %20’inin toplamıdır. Adayların başarı düzey notunun da en az 60 olması gerekir. | |
Başarma Şartları | Su ürünleri Temel Bilimler Anabilim Dalından mezun olabilmek için öğrencilerin; • En az 120 AKTS’lik 7 ders (21 yerel kredi) , bir seminer ve tez almaları. (Tezin ve seminer dersinin yerel kredisi bulunmamakta, bu ders “Başarılı/Başarısız” olarak değerlendirilmektedir.) • Programlarında öngörülen tüm derslerden en az CC/S notu ile başarılı olmaları • 4.00 üzerinden en az 3.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları gerekmektedir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Program mezunları, su ürünleri üretim ve işleme tesislerinde görev alabilmekte ayrıca akademik kariyer yapabilmektedirler. Mezunlar, ayrıca, KPSS'den gereken puanı almaları durumunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşler Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Belediyeler gibi kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030028180
- Uzmanlık alanıyla ilgili ulusal/ uluslar arası kaynaklara ulaşabilme ve bu kaynaklardan yararlanabilme
- Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak bilgilerini, uzmanlık alanı kapsamında geliştirebilme ve derinleştirebilme
- Alanı ile ilgili gerek laboratuarda gerekse saha çalışmalarında yeterli tecrübe ve disiplin kazanabilme ve bu kazanımları yeni sorunların çözümüne yönelik olarak kullanabilme
- Uzmanlık alanındaki bir sorunu, bağımsız olarak kurgulayabilme ve araştırma yöntemlerini kullanarak çözüm yöntemi geliştirebilme
- Uzmanlık alanındaki bir sorununun çözümüne yönelik veri toplama ve bu verileri yorumlayarak neden-sonuç ilişkisi kurma
- Çalışmalarını ve uzmanlık alanındaki gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilme
- Uzmanlık alanına bağlı olarak, edindiği bilgileri uygulamalarda kullanma potansiyeline sahip olur
- Özel Sektör ve kamuda kuruluşlarında bu bölüm ile ilgili çalışma yetisi kazanır
- Su ürünleri yasal düzenlemeleri hakkında bilgi edinir.
- Uzmanlık alanındaki edindiği bilgi ve tecrübeleri saha içinde aktif kullanabilme yeteneği kazanır.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine göre öğrenciye verilecek ders notu, her yarıyıl yapılan en az bir ara sınav notu, yarıyıl sonu sınav notu, varsa yarıyıl proje çalışması değerlendirilerek öğretim elemanı tarafından belirlenir. Sınavlar sözlü, yazılı ya da uygulamalı olarak yapılabilir. Yüksek lisans programlarında öğretim elemanı tarafından, öğrencilere aldıkları her ders için, aşağıdaki harf notlarından biri, yarıyıl sonu ders notu olarak verilir: Başarı Notu Katsayı 100 puan üzerinden not dönüşümü AA 4,0 90 - 100 BA 3,5 85 - 89 BB 3,0 80 - 84 CB 2,5 75 - 79 CC 2,0 70 - 74 DC 1,5 60 - 69 DD 1,0 50 - 59 FD 0,5 30 - 49 FF 0,0 0 - 29 Ayrıca, harf notlarından; a) DS : Devamsız, b) S : Başarılı, c) U : Başarısız olarak harf ile tanımlanır. Tez çalışmalarını başarıyla sürdürmekte olan öğrencilere başarılı, tez çalışmalarını başarıyla sürdüremeyen öğrencilere başarısız notu verilir. Başarısız notu ayrıca, kredisiz olarak alınan dersler, uzmanlık alan dersleri, alan, klinik ve laboratuvar çalışmaları ile seminerler için başarısız olma durumunda da kullanılır. Bu iki not genel not ortalamasına katılmaz.
Yüksek lisans programlarına alınacak öğrenci sayıları ve aday öğrencilerde aranacak nitelikler, her yarıyıl başından önce ilan edilir. Adayların öncelikle lisans diplomasına sahip olması gereklidir. Adaylardan aşağıdaki şartlar istenir: 1-ALES’den ilgili puan türünde yeterli puan almış olmaları 2- Yabancı dil yeterliliği (ÇOMÜ, yabancı diller bölümü veya ÜDS, KPDS veya TOEFL’dan yeterli puan almış olmaları. Bununla birlikte, adaylar belirtilen şartları sağlasa bile bu onların kabul edileceği anlamına gelmez ve yukarıda verilen şartları sağlayan adaylar bilim sınavına alınırlar. Adaylar; ilanda belirtilen son başvuru tarihine kadar ALES belgelerini, lisans diplomalarını, lisans derslerinden aldıkları başarı notlarını, mezuniyet not ortalamalarını belirten onaylı belgeleri ve diğer kayıt ile ilgili bilgilerle beraber enstitü müdürlüğüne başvuruda bulunurlar. Adaylar bildirilen tarih ve yerde aday değerlendirme jürisi tarafından sınava alınır. Bir adayın bilimsel başarı düzeyi notu; ALES puanının %50’si, lisans kademesi not ortalamasının %30’i ve bilim sınavı %20’inin toplamıdır. Adayların başarı düzey notunun da en az 60 olması gerekir.
Program mezunları, su ürünleri üretim ve işleme tesislerinde görev alabilmekte ayrıca akademik kariyer yapabilmektedirler. Mezunlar, ayrıca, KPSS'den gereken puanı almaları durumunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşler Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Belediyeler gibi kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0030028180 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi | |
Awarding Body Contact | Canakkale Onsekiz Mart University, Faculty of Medicine, Terzioğlu Campus, Merkez-Çanakkale, Tel: 0286 2180018, ECTS Coordinator: Dr. Nilüfer ULAŞ AYTÜRK, nilufer.ayturk@comu.edu.tr | |
Awarding Body Url | https://global.comu.edu.tr/ | |
Orientation | Academic | |
EQF Level | 7 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 7 | |
Thematic Areas | Fisheries | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |