Yeterlilik Kodu

TR0030017201

Yeterlilik Adı
Su Ürünleri Tezli Yüksek Lisans Diploması
Sorumlu Kurumİskenderun Teknik Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisiİskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörlüğü Merkez Kampüs, 31200, İskenderun, Hatay, Türkiye
Sorumlu Kurum URLhttp://www.iste.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi7
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 7
Sınıflandırma (Tematik Alan)Balıkçılık
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri-
Programın Normal Süresi -
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Deniz-lagün, sulak alan ve içsuları tanımlayabilir, bu ortamlarda yaşayan su ürünlerini temel düzeyde tanır ve sınıflandırabilir, su ürünlerinin biyolojileri, davranışları ve popülasyon yapılarını bilir, bu kaynakların sürdürülebilir yönetilmesi için yeterli bilgi ve savunma ısrarına sahiptir, koruma bilinci gelişmiştir.
  • Su ürünlerinin coğrafik olarak dağılımı, doğadaki canlı organizmalar ile ortam ilişkisinin incelenmesi, ekotoksikolojik, mikrobiyolojik ve kimyasal normların tanımlanarak; endüstriyel ve evsel kaynaklı çevresel olumsuzlukların su ürünleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi, ekolojik sorunların belirlenmesi ve çözüm üretilmesi ile ilgili bilimsel farkındalığa sahiptir.
  • Su ürünleri ile ilgili bir tesisi kurabilmek için yeterli düzeyde planlama bilgisine sahiptir ve su ürünleri ile ilgili projeler yapabilir, bu projelerin uygulanmasında etkin rol alabilir.
  • Su ürünlerinin insan beslenmesindeki yerini ve önemini bilir, bunu tüketicilere ana hatlarıyla anlatabilir, su ürünlerinin işlenmesi, paketlenmesi, soğuk zincir kurallarına göre taşınması, depolanması ve pazarlanması ile ilgili aşamalarda görev alabilir, su ürünlerini en sağlıklı şekilde tüketiciye ulaştırılması için gerekli kalite standartlarını bilir ve uygular.
  • Su ürünleri laboratuvarında çalışabilir ve laboratuvar araştırmalarının sonuçlarını değerlendirir ve gerekli önlemleri alır.
  • Su analizleri yapar veya yaptırır, çıkan sonuçları su ürünleri ile ilgili olarak yorumlar.Su ürünleri alanında uygulanan ulusal veya uluslararası mevzuat ile ilgili temel bilgilere sahiptir, mevzuat otoritelerini ve paydaşlarını tanır, resmi yazışmalarda hangi paydaşla ilişki kuracağını ayırt edebilir ve yazışmalarda mevzuatı doğru biçimde kullanabilir, mevzuat değişikliklerini takip eder, mevzuatın gerekli durumlarda nasıl uygulanacağını bilir.Su Ürünleri Mühendisliğinin temellerini oluşturan; Ekonomikliği, Sağlamlığı ve devamlılığı bilir, alanı ile ilgili yenilikleri takip eder, uygulanmasına katkıda bulunur. Pazar araştırması yapabilir, su ürünleri alanında ekonomik ve sosyo-ekonomik göstergeleri yorumlayabilir.Su ürünleri yetiştiriciliğinin temel aşamalarını bilir(Kuluçkahane, büyütme, biyoteknolojik uygulama, canlı balık nakli, yeni türler), bu aşamaların tür bazında farklılaştığı noktaları birbirinden ayırt eder, uygun yem rasyonu hazırlar ve teknolojilerini bilir, üretilen türün büyüme performanslarını takip eder ve yorumlar, işletmelerin çevresel etkileri hakkında bilgi sahibidir.
  • Su ürünleri hastalıkları konusunda tanı ve tedavi konularına hakimdir.
  • Su ürünleri alanında organizasyon, üretim planlaması, insan kaynakları yönetimi ve kontrol stratejilerini bilir ve uygular. Yönetimde karar vermede sorun analizi yapabilir, hızlı ve doğru karar verebilir.
  • Proje döngü yönetimi ve mantıksal çerçeve yaklaşımını bilir.
  • Bulunduğu yörenin su ürünleri açısından mevcut durumunu analiz eder.
  • Fırsatları ve tehditleri belirleyerek ileriye dönük projeksiyon çizebilir.
  • Su ürünleri avlama teknikleri ve teknolojileri hakkında bilgi sahibidir.
  • Temel düzeyde haritaları tanır, coğrafi bilgi sisteminden haberdardır.
  • Temel düzeyde bilgisayar ve interneti kullanabilir, mesleki yayınları takip edebilir, su ürünleri terminolojisini kullanabilir, temel istatistik uygulayabilir, konusu ile ilgili araştırma ve denemeler yapabilir.
  • Bir konuda seminer verebilir, rapor ve makale yazabilir ve tartışabilir.
  • Temel düzeyde dalgıçlık ve küçük tekne kullanımı teorik bilgisine sahiptir.
  • İnsani ve ahlaki değerleri bilir, mesleki etik kurallarının farkındadır, mahiyetinde çalışanların haklarını bilir ve gözetir, inisiyatif alır, öz güven sahibidir.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Programda ara sınav(lar), ödev(ler), proje(ler), uygulama(lar) ve final sınavı gibi çok çeşitli değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemi yazılı sınav(lar), doğru-yanlış test(ler), kısa cevaplı test(ler), eşleştirmeli test(ler), sözlü sınav(lar), ödev(ler), proje(ler), tasarım(lar), portfolyo, performans görevi (Uygulama / Laboratuvar / Atölye / Arazi Çalışması / Seminer / Sunum / Bitirme Çalışması / Tez) içerebilir. Bu bölüm, her bir ders için bireysel ders tanıtım sayfasında detaylı olarak açıklanmıştır.Tüm sınavlar ve diğer etkinlikler 100 puan üzerinden değerlendirilir. Başarı notunun hesaplanmasında yarıyıl içi çalışmalarının %40’ı, yarıyıl sonu sınavının %60’ı alınır. Ancak, final sınavı notunun 30’un altında olması durumunda başarı notu FF olarak verilir. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (G), ve (B) notlarından birini alan öğrenciler o dersten başarılı sayılırlar. (G), (K), (M) ve (B) harf notları ortalama hesabında dikkate alınmaz. Öğrenciler, bir dersin sınav haklarından yararlanmak için Üniversitemiz Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin ilgili maddesinde tanımlanan aşağıdaki şartları yerine getirmek zorundadır;

a) O derse kaydını yaptırmış olmak,

b) Teorik derslerin % 70’ine katılmak,

c) Uygulamalı derslerde uygulamaların % 80’ine katılmak,

d) Uygulamalarda başarılı olmak, verilen projeleri tamamlamış olmak zorunludur.

Öğretim ve sınavla ilgili diğer konular İskenderun Teknik Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde bildirilmiştir.İskenderun Teknik Üniversitesi Lisans Programlarında 100lük not sisteminden harfli not sistemine not dönüşümü aşağıdaki tablo esas alınarak yapılır.Puan Harf Notu Katsayı Açıklama90-100 AA 4,00 Başarılı85-89 BA 3,50 Başarılı80-84 BB 3,00 Başarılı75-79 CB 2,50 Başarılı70-74 CC 2,25 Başarılı65-69 DC 1,75 Başarısız*60-64 DD 1,25 Başarısız*55-59 FD 0,75 Başarısız 0-49 FF 0,00 Başarısız- NA 0,00 Devamsız/Uygulama şartı yerine getirilmediS: Kredisiz derslerde başarılı,U: Kredisiz derslerde başarısız,P: Yıllık derslerde birinci yarıyıl sonunda başarılı,EX: Üniversitenin yaptığı muafiyet sınavında başarılı,NI: Ağırlıklı ortalamaya katılmayan derslerin notu,Su Ürünleri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı, İskenderun Teknik Üniversitesi Enstitüleri Lisansüstü Öğretim Yönetmeliği’nde belirtilen diğer esaslarla birlikte genel olarak Toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşan bu program; en az dört, en fazla altı yarıyıl süreli bir yükseköğretim programıdır.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

İskenderun Teknik Üniversitesi Enstitüleri Lisansüstü Öğretim Yönetmeliği’ndeki esaslara bağlı olarak programa kaydedilecek öğrencilerin nitelik ve nicelikleriyle ilgili başvuru tarihi ve diğer koşullar su ürünleri anabilim dallının görüşü alınarak Enstitü Kurulu tarafından belirlenen hususlar çerçevesinde Enstitü Yönetim Kurulu tarafından belirlenir, Senatoda görüşüldükten sonra Rektörlükçe ilan edilir. Söz konusu ilan her yarıyıl başında verilebilir. Yüksek lisans programlarına başvurabilmek için en az lisans programını bitirmiş ve başvurduğu program türüne göre Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan ALES’ten herhangi bir puan türünden en az 55 puan almış olmak gerekir. Yüksek lisans programlarına; yazılı olarak yapılacak yabancı dil sınavı, lisans başarı düzeyi, anabilim dalı için enstitü yönetim kurulunca kurulan jüri tarafından yapılan yazılı bilim sınavı başarı notları 65 ve daha fazla olanlar, başarı notu sıralamasına göre Enstitüye kabul edilirler.

Başarma ŞartlarıSu Ürünleri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı, İskenderun Teknik Üniversitesi Enstitüleri Lisansüstü Öğretim Yönetmeliği’nde belirtilen diğer esaslarla birlikte genel olarak Toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşan bu program; en az dört, en fazla altı yarıyıl süreli bir yükseköğretim programıdır.Tez sınavında başarılı olmak ve diğer koşulları da sağlamak kaydıyla, yüksek lisans tezinin jüri üye sayısından beş fazla ciltlenmiş kopyasını ve tezin iki elektronik kopyasını tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde tez danışmanının kabul yazısıyla birlikte ilgili Enstitüye teslim eden ve tezi şekil yönünden uygun bulunan yüksek lisans öğrencisine yüksek lisans diploması verilir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Programdan mezun olan Su Ürünleri Yüksek Mühendisleri bakanlıkların merkez ve taşra teşkilatlarında ve sektörle ilgili özel kuruluşlarda istihdam edilebilmektedir.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030017201


Yeterlilik Adı
Su Ürünleri Tezli Yüksek Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
İskenderun Teknik Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörlüğü Merkez Kampüs, 31200, İskenderun, Hatay, Türkiye

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
7

TYÇ Seviyesi
7
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
-

Programın Normal Süresi
-

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Deniz-lagün, sulak alan ve içsuları tanımlayabilir, bu ortamlarda yaşayan su ürünlerini temel düzeyde tanır ve sınıflandırabilir, su ürünlerinin biyolojileri, davranışları ve popülasyon yapılarını bilir, bu kaynakların sürdürülebilir yönetilmesi için yeterli bilgi ve savunma ısrarına sahiptir, koruma bilinci gelişmiştir.
  • Su ürünlerinin coğrafik olarak dağılımı, doğadaki canlı organizmalar ile ortam ilişkisinin incelenmesi, ekotoksikolojik, mikrobiyolojik ve kimyasal normların tanımlanarak; endüstriyel ve evsel kaynaklı çevresel olumsuzlukların su ürünleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi, ekolojik sorunların belirlenmesi ve çözüm üretilmesi ile ilgili bilimsel farkındalığa sahiptir.
  • Su ürünleri ile ilgili bir tesisi kurabilmek için yeterli düzeyde planlama bilgisine sahiptir ve su ürünleri ile ilgili projeler yapabilir, bu projelerin uygulanmasında etkin rol alabilir.
  • Su ürünlerinin insan beslenmesindeki yerini ve önemini bilir, bunu tüketicilere ana hatlarıyla anlatabilir, su ürünlerinin işlenmesi, paketlenmesi, soğuk zincir kurallarına göre taşınması, depolanması ve pazarlanması ile ilgili aşamalarda görev alabilir, su ürünlerini en sağlıklı şekilde tüketiciye ulaştırılması için gerekli kalite standartlarını bilir ve uygular.
  • Su ürünleri laboratuvarında çalışabilir ve laboratuvar araştırmalarının sonuçlarını değerlendirir ve gerekli önlemleri alır.
  • Su analizleri yapar veya yaptırır, çıkan sonuçları su ürünleri ile ilgili olarak yorumlar.Su ürünleri alanında uygulanan ulusal veya uluslararası mevzuat ile ilgili temel bilgilere sahiptir, mevzuat otoritelerini ve paydaşlarını tanır, resmi yazışmalarda hangi paydaşla ilişki kuracağını ayırt edebilir ve yazışmalarda mevzuatı doğru biçimde kullanabilir, mevzuat değişikliklerini takip eder, mevzuatın gerekli durumlarda nasıl uygulanacağını bilir.Su Ürünleri Mühendisliğinin temellerini oluşturan; Ekonomikliği, Sağlamlığı ve devamlılığı bilir, alanı ile ilgili yenilikleri takip eder, uygulanmasına katkıda bulunur. Pazar araştırması yapabilir, su ürünleri alanında ekonomik ve sosyo-ekonomik göstergeleri yorumlayabilir.Su ürünleri yetiştiriciliğinin temel aşamalarını bilir(Kuluçkahane, büyütme, biyoteknolojik uygulama, canlı balık nakli, yeni türler), bu aşamaların tür bazında farklılaştığı noktaları birbirinden ayırt eder, uygun yem rasyonu hazırlar ve teknolojilerini bilir, üretilen türün büyüme performanslarını takip eder ve yorumlar, işletmelerin çevresel etkileri hakkında bilgi sahibidir.
  • Su ürünleri hastalıkları konusunda tanı ve tedavi konularına hakimdir.
  • Su ürünleri alanında organizasyon, üretim planlaması, insan kaynakları yönetimi ve kontrol stratejilerini bilir ve uygular. Yönetimde karar vermede sorun analizi yapabilir, hızlı ve doğru karar verebilir.
  • Proje döngü yönetimi ve mantıksal çerçeve yaklaşımını bilir.
  • Bulunduğu yörenin su ürünleri açısından mevcut durumunu analiz eder.
  • Fırsatları ve tehditleri belirleyerek ileriye dönük projeksiyon çizebilir.
  • Su ürünleri avlama teknikleri ve teknolojileri hakkında bilgi sahibidir.
  • Temel düzeyde haritaları tanır, coğrafi bilgi sisteminden haberdardır.
  • Temel düzeyde bilgisayar ve interneti kullanabilir, mesleki yayınları takip edebilir, su ürünleri terminolojisini kullanabilir, temel istatistik uygulayabilir, konusu ile ilgili araştırma ve denemeler yapabilir.
  • Bir konuda seminer verebilir, rapor ve makale yazabilir ve tartışabilir.
  • Temel düzeyde dalgıçlık ve küçük tekne kullanımı teorik bilgisine sahiptir.
  • İnsani ve ahlaki değerleri bilir, mesleki etik kurallarının farkındadır, mahiyetinde çalışanların haklarını bilir ve gözetir, inisiyatif alır, öz güven sahibidir.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Programda ara sınav(lar), ödev(ler), proje(ler), uygulama(lar) ve final sınavı gibi çok çeşitli değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemi yazılı sınav(lar), doğru-yanlış test(ler), kısa cevaplı test(ler), eşleştirmeli test(ler), sözlü sınav(lar), ödev(ler), proje(ler), tasarım(lar), portfolyo, performans görevi (Uygulama / Laboratuvar / Atölye / Arazi Çalışması / Seminer / Sunum / Bitirme Çalışması / Tez) içerebilir. Bu bölüm, her bir ders için bireysel ders tanıtım sayfasında detaylı olarak açıklanmıştır.Tüm sınavlar ve diğer etkinlikler 100 puan üzerinden değerlendirilir. Başarı notunun hesaplanmasında yarıyıl içi çalışmalarının %40’ı, yarıyıl sonu sınavının %60’ı alınır. Ancak, final sınavı notunun 30’un altında olması durumunda başarı notu FF olarak verilir. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (G), ve (B) notlarından birini alan öğrenciler o dersten başarılı sayılırlar. (G), (K), (M) ve (B) harf notları ortalama hesabında dikkate alınmaz. Öğrenciler, bir dersin sınav haklarından yararlanmak için Üniversitemiz Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin ilgili maddesinde tanımlanan aşağıdaki şartları yerine getirmek zorundadır;

a) O derse kaydını yaptırmış olmak,

b) Teorik derslerin % 70’ine katılmak,

c) Uygulamalı derslerde uygulamaların % 80’ine katılmak,

d) Uygulamalarda başarılı olmak, verilen projeleri tamamlamış olmak zorunludur.

Öğretim ve sınavla ilgili diğer konular İskenderun Teknik Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde bildirilmiştir.İskenderun Teknik Üniversitesi Lisans Programlarında 100lük not sisteminden harfli not sistemine not dönüşümü aşağıdaki tablo esas alınarak yapılır.Puan Harf Notu Katsayı Açıklama90-100 AA 4,00 Başarılı85-89 BA 3,50 Başarılı80-84 BB 3,00 Başarılı75-79 CB 2,50 Başarılı70-74 CC 2,25 Başarılı65-69 DC 1,75 Başarısız*60-64 DD 1,25 Başarısız*55-59 FD 0,75 Başarısız 0-49 FF 0,00 Başarısız- NA 0,00 Devamsız/Uygulama şartı yerine getirilmediS: Kredisiz derslerde başarılı,U: Kredisiz derslerde başarısız,P: Yıllık derslerde birinci yarıyıl sonunda başarılı,EX: Üniversitenin yaptığı muafiyet sınavında başarılı,NI: Ağırlıklı ortalamaya katılmayan derslerin notu,Su Ürünleri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı, İskenderun Teknik Üniversitesi Enstitüleri Lisansüstü Öğretim Yönetmeliği’nde belirtilen diğer esaslarla birlikte genel olarak Toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşan bu program; en az dört, en fazla altı yarıyıl süreli bir yükseköğretim programıdır.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

İskenderun Teknik Üniversitesi Enstitüleri Lisansüstü Öğretim Yönetmeliği’ndeki esaslara bağlı olarak programa kaydedilecek öğrencilerin nitelik ve nicelikleriyle ilgili başvuru tarihi ve diğer koşullar su ürünleri anabilim dallının görüşü alınarak Enstitü Kurulu tarafından belirlenen hususlar çerçevesinde Enstitü Yönetim Kurulu tarafından belirlenir, Senatoda görüşüldükten sonra Rektörlükçe ilan edilir. Söz konusu ilan her yarıyıl başında verilebilir. Yüksek lisans programlarına başvurabilmek için en az lisans programını bitirmiş ve başvurduğu program türüne göre Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan ALES’ten herhangi bir puan türünden en az 55 puan almış olmak gerekir. Yüksek lisans programlarına; yazılı olarak yapılacak yabancı dil sınavı, lisans başarı düzeyi, anabilim dalı için enstitü yönetim kurulunca kurulan jüri tarafından yapılan yazılı bilim sınavı başarı notları 65 ve daha fazla olanlar, başarı notu sıralamasına göre Enstitüye kabul edilirler.


Başarma Şartları
Su Ürünleri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı, İskenderun Teknik Üniversitesi Enstitüleri Lisansüstü Öğretim Yönetmeliği’nde belirtilen diğer esaslarla birlikte genel olarak Toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşan bu program; en az dört, en fazla altı yarıyıl süreli bir yükseköğretim programıdır.Tez sınavında başarılı olmak ve diğer koşulları da sağlamak kaydıyla, yüksek lisans tezinin jüri üye sayısından beş fazla ciltlenmiş kopyasını ve tezin iki elektronik kopyasını tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde tez danışmanının kabul yazısıyla birlikte ilgili Enstitüye teslim eden ve tezi şekil yönünden uygun bulunan yüksek lisans öğrencisine yüksek lisans diploması verilir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Programdan mezun olan Su Ürünleri Yüksek Mühendisleri bakanlıkların merkez ve taşra teşkilatlarında ve sektörle ilgili özel kuruluşlarda istihdam edilebilmektedir.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030017201

Qualification Title
Fisheries Basic Sciences Masters Degree
Awarding Bodyİskenderun Technical University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.iste.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level7
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 7
Thematic AreasFisheries
National Occupation Classification

ISCO:08

CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • To describe sea-lagoon, wetland and inland waters, to recognize and classify the organisms live in those environments, to know biology, behavior and population structures of aquatic organisms, to have a sufficient knowledge and defense for sustainable management of the resources, to have awareness of conservation.
  • To have scientific awareness for investigating of geographical distribution of aquatic organisms and their relationships with other organisms and with environmental elements; for investigating of the effects of industrial and domestic negations upon aquatic organisms, and to define ecological problems and to find solutions with describe of ecotoxicologic, microbiologic and chemical norms.
  • To have sufficient projection knowledge for establishment of an aquaculture facility and to have ability to make projects of aquaculture facilities, and to take role for implementation of the projects.
  • To know the position and the importance of aquatic products in human diet, and to have ability to explain it basically to the consumers.
  • To have ability to take task in procedures of processing, packing, transportation under the requirements of cold chain, storage and marketing of aquatic organisms.
  • To know and apply the quality standards to serve the aquatic products to consumers.
  • To work in laboratories involved with aquatic organisms, and to evaluate the results of laboratory researches and to take measures if required.
  • To make or get other laboratories make water analysis, to interpret the results in aspect of hydrobiology.
  • To have basic knowledge about national and international legislations applied to aquaculture and fishery area, to know legislation authorities and stakeholders, to distinguish whom to apply in official correspondences and to use legislations correctly in correspondences.
  • To have ability to follow changes in legislations and to know how to apply it in different conditions.
  • To know economy, robustness and sustainability which are the basics of aquaculture and fisheries, to follow improvements in the area and to contribute them to implement.
  • To do market research, to interpret economical and socio-economical indicators in aquaculture and fisheries.
  • To know basic stages of aquaculture (i.e. hatchery, grow, biotechnological applications, transportation of live fish, new species), to distinguish the stages when differentiate in aspect of species, to prepare appropriate fish feed rations and to know its technology.
  • To monitor and interpret growth performance of the cultured species, to have knowledge about environmental effects of aquaculture facilities.
  • To know the subjects of diagnosis and treatment on the diseases of aquatic organisms.
  • To know and implement the organization, production planning, human resources management and control strategies.
  • To analyze the problems on management and to decide rapidly and correctly.
  • To know project cycle management and logical frame approach.
  • To analyze actual situation of the region in respect of aquaculture and fisheries.
  • To make projection for the future by define opportunities and threats.
  • To have knowledge on fishing techniques and technology. To have basic knowledge on maps and geographical information system.
  • To use computer and internet basically, and to follow professional publications, to use the terminology of aquaculture and fisheries area, and to apply basic statistics, to make researches and experiments on the subject.
  • To have ability to give a seminar on a subject, to write and discuss reports and articles.
  • To have basic knowledge on diving and sailing theoretically.
  • To know humanity and ethos, to have awareness of professional ethics.
  • To know and defend the rights of employers, and to take initiative, to have self confidence.
Key Competencies-
Further Info

The students are subjected to various evaluation methods such as exam(s), homework, project(s), practice(s) and final exam. The evaluation methods include: written exam(s), true-false test(s), short-answered test(s), multiple-choice test(s), oral exam(s), homework, project(s), designs(s), portfolio, and performance duties (application/laboratory/workshop/field work/seminar/presentation/term paper/dissertation). This part is explained in detail on the individual course information page for each course.All exams and other activities are graded based on 100 points. The midterm and final exams represent 40% and 60% of the final grade, respectively. However, a student who gets a grade below 30 out of 100 is graded as FF. A student obtaining one of the grades of (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (G), and (B) is considered successful in that course. To enter exams, students must meet following requirements that are specifically outlined in “İskenderun Technical University Regulation for Vocational and Undergraduate Education and Examination”:a) Enrolment for the course in question, b) At least 70% attendance of the course, c) At least 80% attendance of the practices in the course, d) Successfully completing practical projects. Other matters related to learning and exams are given in “Iskenderun Technical University Regulation for Vocational and Undergraduate Education and Examination”.Grade conversion is carried out from the 100 grade scale into the Letter grade scale and 4 point grade scale using the table given below for Bachelor’s Degree Programs at Iskenderun Technical University.Grade in Points Grade in Letters Grade in Points Status90-100 AA 4,00 Successful85-89 BA 3,50 Successful80-84 BB 3,00 Successful75-79 CB 2,50 Successful70-74 CC 2,25 Successful65-69 DC 1,75 Fail*60-64 DD 1,25 Fail*55-59 FD 0,75 Fail 0-49 FF 0,00 Fail NA 0,00 Not Attended/Not fulfilled practice requirementS: Successful in non-credited courses,U: Unsuccessful in non-credited courses, P: Successful in yearly courses at the end of first semester,EX: Exempted as a result of examination carried out by Mustafa Kemal University, NI: Not included in the calculation of Grade Point Average (GPA).Courses necessary for a program must be taken and completed successfully totaling to 120 ECTS (MSc)

Quality Assurance-
Access Requirements

Students, willing to enrol in this graduate programme, must comply with the legal and academic requirements to access the studies in Iskenderun Technical University according to the process established by the YÖK (Higher Education Council) regulations. The detail information about the application (once or sometimes twice a year) and access requirements are released before academic year starts on its web site (http://fbe.mku.edu.tr). Students who have started studies in other universities within or outside of the country may apply for their recognition. The recognition record is unique for each student and therefore the procedure is carried out accordingly before the start of each academic year.

Conditions for SuccessCourses necessary for a program must be taken and completed successfully totaling to 120 ECTS (MSc)Courses necessary for a program must be taken and completed successfully totaling to 120 ECTS (MSc)
Progression Paths (Relationship Type)

The graduates of the department has many opportunities of employment in a variety of state and private companies. Mainly they may find jobs at Universities, Private, Ministries (Agriculture ect.), Institutions, TUBITAK, DPT, DSI, TMO, TUIK and Municipalities.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030017201


Qualification Title
Fisheries Basic Sciences Masters Degree

Awarding Body
İskenderun Technical University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO:08


EQF Level
7

TQF Level
7
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO:08


Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • To describe sea-lagoon, wetland and inland waters, to recognize and classify the organisms live in those environments, to know biology, behavior and population structures of aquatic organisms, to have a sufficient knowledge and defense for sustainable management of the resources, to have awareness of conservation.
  • To have scientific awareness for investigating of geographical distribution of aquatic organisms and their relationships with other organisms and with environmental elements; for investigating of the effects of industrial and domestic negations upon aquatic organisms, and to define ecological problems and to find solutions with describe of ecotoxicologic, microbiologic and chemical norms.
  • To have sufficient projection knowledge for establishment of an aquaculture facility and to have ability to make projects of aquaculture facilities, and to take role for implementation of the projects.
  • To know the position and the importance of aquatic products in human diet, and to have ability to explain it basically to the consumers.
  • To have ability to take task in procedures of processing, packing, transportation under the requirements of cold chain, storage and marketing of aquatic organisms.
  • To know and apply the quality standards to serve the aquatic products to consumers.
  • To work in laboratories involved with aquatic organisms, and to evaluate the results of laboratory researches and to take measures if required.
  • To make or get other laboratories make water analysis, to interpret the results in aspect of hydrobiology.
  • To have basic knowledge about national and international legislations applied to aquaculture and fishery area, to know legislation authorities and stakeholders, to distinguish whom to apply in official correspondences and to use legislations correctly in correspondences.
  • To have ability to follow changes in legislations and to know how to apply it in different conditions.
  • To know economy, robustness and sustainability which are the basics of aquaculture and fisheries, to follow improvements in the area and to contribute them to implement.
  • To do market research, to interpret economical and socio-economical indicators in aquaculture and fisheries.
  • To know basic stages of aquaculture (i.e. hatchery, grow, biotechnological applications, transportation of live fish, new species), to distinguish the stages when differentiate in aspect of species, to prepare appropriate fish feed rations and to know its technology.
  • To monitor and interpret growth performance of the cultured species, to have knowledge about environmental effects of aquaculture facilities.
  • To know the subjects of diagnosis and treatment on the diseases of aquatic organisms.
  • To know and implement the organization, production planning, human resources management and control strategies.
  • To analyze the problems on management and to decide rapidly and correctly.
  • To know project cycle management and logical frame approach.
  • To analyze actual situation of the region in respect of aquaculture and fisheries.
  • To make projection for the future by define opportunities and threats.
  • To have knowledge on fishing techniques and technology. To have basic knowledge on maps and geographical information system.
  • To use computer and internet basically, and to follow professional publications, to use the terminology of aquaculture and fisheries area, and to apply basic statistics, to make researches and experiments on the subject.
  • To have ability to give a seminar on a subject, to write and discuss reports and articles.
  • To have basic knowledge on diving and sailing theoretically.
  • To know humanity and ethos, to have awareness of professional ethics.
  • To know and defend the rights of employers, and to take initiative, to have self confidence.

Key Competencies
-

Further Info

The students are subjected to various evaluation methods such as exam(s), homework, project(s), practice(s) and final exam. The evaluation methods include: written exam(s), true-false test(s), short-answered test(s), multiple-choice test(s), oral exam(s), homework, project(s), designs(s), portfolio, and performance duties (application/laboratory/workshop/field work/seminar/presentation/term paper/dissertation). This part is explained in detail on the individual course information page for each course.All exams and other activities are graded based on 100 points. The midterm and final exams represent 40% and 60% of the final grade, respectively. However, a student who gets a grade below 30 out of 100 is graded as FF. A student obtaining one of the grades of (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (G), and (B) is considered successful in that course. To enter exams, students must meet following requirements that are specifically outlined in “İskenderun Technical University Regulation for Vocational and Undergraduate Education and Examination”:a) Enrolment for the course in question, b) At least 70% attendance of the course, c) At least 80% attendance of the practices in the course, d) Successfully completing practical projects. Other matters related to learning and exams are given in “Iskenderun Technical University Regulation for Vocational and Undergraduate Education and Examination”.Grade conversion is carried out from the 100 grade scale into the Letter grade scale and 4 point grade scale using the table given below for Bachelor’s Degree Programs at Iskenderun Technical University.Grade in Points Grade in Letters Grade in Points Status90-100 AA 4,00 Successful85-89 BA 3,50 Successful80-84 BB 3,00 Successful75-79 CB 2,50 Successful70-74 CC 2,25 Successful65-69 DC 1,75 Fail*60-64 DD 1,25 Fail*55-59 FD 0,75 Fail 0-49 FF 0,00 Fail NA 0,00 Not Attended/Not fulfilled practice requirementS: Successful in non-credited courses,U: Unsuccessful in non-credited courses, P: Successful in yearly courses at the end of first semester,EX: Exempted as a result of examination carried out by Mustafa Kemal University, NI: Not included in the calculation of Grade Point Average (GPA).Courses necessary for a program must be taken and completed successfully totaling to 120 ECTS (MSc)


Quality Assurance
-

Access Requirements

Students, willing to enrol in this graduate programme, must comply with the legal and academic requirements to access the studies in Iskenderun Technical University according to the process established by the YÖK (Higher Education Council) regulations. The detail information about the application (once or sometimes twice a year) and access requirements are released before academic year starts on its web site (http://fbe.mku.edu.tr). Students who have started studies in other universities within or outside of the country may apply for their recognition. The recognition record is unique for each student and therefore the procedure is carried out accordingly before the start of each academic year.


Conditions for Success
Courses necessary for a program must be taken and completed successfully totaling to 120 ECTS (MSc)Courses necessary for a program must be taken and completed successfully totaling to 120 ECTS (MSc)

Progression Paths (Relationship Type)

The graduates of the department has many opportunities of employment in a variety of state and private companies. Mainly they may find jobs at Universities, Private, Ministries (Agriculture ect.), Institutions, TUBITAK, DPT, DSI, TMO, TUIK and Municipalities.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address