Yeterlilik Kodu | TR0030027337 | |
Yeterlilik Adı | Su Ürünleri Tezli Yüksek Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Mersin Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Çiftlikköy, Mersin Ünv., 33110 Yenişehir/Mersin | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.mersin.edu.tr/ | |
Yönelim | Genel | |
AYÇ Seviyesi | 7 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 7 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Bitki ve hayvancılık ürünleri | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | - | |
Programın Normal Süresi | - | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) | - | |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri |
| |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Yüksek Lisans programına başvurmak isteyen adayların: 1) İlgili alanlarda lisans diplomasına sahip olmaları, 2) Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES)’nın ilgili alanından geçerli puanı almış olmaları, 3) Anabilim dalı tarafından yapılan mülakattan başarılı olmaları gerekir. | |
Başarma Şartları | Anabilim dalının ya da ilişkili olan diğer anabilim dallarının lisansüstü programlarında mevcut olan derslerden en az 21 kredilik (60 AKTS) ders ve 1 seminer dersi alıp başarılı (100 üzerinden en az 75 puan) olmak, Konusuyla ilgili bir alanda hazırladığı tezi (60 AKTS) jüri önünde savunarak başarılı olmak. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar: Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)’nın ilgili alanından geçerli not almaları, yeterli düzeyde İngilizce dil belgesine (ÜDS, KPDS, TOEFL vb.) (Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen dil sınavlarının birinden) sahip olmaları ve ilgili anabilim dalı tarafından yapılan mülakattan geçerli notu almış olmaları koşuluyla Doktora programlarında öğrenim görebilirler. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030027337
- Su Ürünleri Fakültesi, su ürünleri temel bilimler, yetiştiricilik ve avlama işleme teknolojisi bölümlerinden oluşmakta olup bu bölümlerle ilgili temel bilgilere sahip ve bu bilgileri uygulamaya dökerek Su Ürünleri sektörünün sorunlarına pratik çözümler getirebilecek analitik düşünme yeteneğine sahip Su Ürünleri yüksek Mühendisleri mezun etmek program profilinin en önemli çıktılarından birisidir. Fakülte yüksek lisans ders programı temel bilimler, yetiştiricilik ve avlama ve işleme teknolojisi bölümlerine ait seçmeli derslerden oluşmaktadır. Öğrenciler kendi isteklerine göre Su Ürünleri mühendisliği veya ilgili diğer fakülte ve bölümlerin yüksek lisans derslerini kapsayan geniş bir seçmeli ders portföyünden alacakları dersleri seçme imkânına sahiptir. Böylece, Su Ürünleri Mühendisliği programı, gerek bireysel gerekse de gruplar halinde disiplinler arası çalışmalarla su ürünleri temel bilimler, yetiştiricilik ve avlama ve işleme teknolojileri problemlerini tanımlayarak çözüm üretebilecek su ürünleri yüksek mühendisleri ve yetiştirmektedir.
- Mersin Üniversitesinde öğrenim gören öğrenciler bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. İlgili yüksekokul/fakülte/enstitü yönetim kurulu tarafından ders içeriğinin onaylanması ve süresi içinde başvurulması durumunda öğrenciler, derslerden muaf tutulacaktır.
- Bu program mezunları, KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) den gereken puanı almaları durumunda Tarım Bakanlığı tarafından Su Ürünleri yüksek Mühendisi olarak atanmaktadır. Ayrıca özel sektöre ait balık üretim çiftlikleri ve su ürünleri işleme tesislerinde ve su ürünleri yem üretiminde bulunan fabrikalarda istihdam edilebilmektedirler. Ayrıca yüksek lisans diplomasına sahip oldukları için akademisyen olarak kamu ve özel üniversitelerde kendi alanları veya ilgili alanlarda eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini yürütmek üzere istihdam edilirler.
- Su Ürünleri Fakültesi 19 Öğretim üyesi ve 9 Araştırma görevlisi olmak üzere 28 akademik ve 8 idari personel ile Eğitim, Öğretim faaliyetlerini Mersin Üniversitesi Yenişehir yerleşkesi C Blok 2. katta tahsis edilen 5 derslik, ofisler, ve 2 öğrenci laboratuarında sürdürmektedir. Araştırma faaliyetleri ise yine aynı yerleşkede kurulu Su Ürünleri Fakültesi uygulama birimlerinde yapılmaktadır. Uygulama birimi Temel birimler ve Yetiştiricilik faaliyetlerine ayrılmış birimlerden oluşmaktadır. Yetiştiricilik bölümü İç su balıkları yetiştiriciliği, akvaryum balıkları yetiştiriciliği ve yarı kapalı resirküleli tank sisteminin konuşlandırıldığı bilimsel denemelerin gerçekleştirildiği ünite ve küçük bir karma yem yapım ünitelerinden oluşmaktadır. Ayrıca bakteriyel balık hastalıkları teşhis ve tedavi, canlı yem üretimi ve karma balık yemi kimyasal kompozisyon analizlerinin yapılabileceği laboratuarlar Su Ürünleri Fakültesinde mevcuttur.
Yüksek Lisans programına başvurmak isteyen adayların: 1) İlgili alanlarda lisans diplomasına sahip olmaları, 2) Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES)’nın ilgili alanından geçerli puanı almış olmaları, 3) Anabilim dalı tarafından yapılan mülakattan başarılı olmaları gerekir.
Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar: Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)’nın ilgili alanından geçerli not almaları, yeterli düzeyde İngilizce dil belgesine (ÜDS, KPDS, TOEFL vb.) (Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen dil sınavlarının birinden) sahip olmaları ve ilgili anabilim dalı tarafından yapılan mülakattan geçerli notu almış olmaları koşuluyla Doktora programlarında öğrenim görebilirler.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0030027337 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | Mersin University | |
Awarding Body Contact | Çiftlikköy, Mersin Ünv., 33110 Yenişehir/Mersin | |
Awarding Body Url | https://www.mersin.edu.tr/ | |
Orientation | General | |
EQF Level | 7 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 7 | |
Thematic Areas | Crop and livestock production | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |