Yeterlilik Kodu | TR0030023475 | |
Yeterlilik Adı | Süt Teknolojisi Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Ankara Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, Dögol Caddesi 06100 Beşevler / Ankara / Türkiye | |
Sorumlu Kurum URL | https://www.ankara.edu.tr/ | |
Yönelim | Akademik | |
AYÇ Seviyesi | 6 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 6 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Bitki ve hayvancılık ürünleri | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 240 | |
Programın Normal Süresi | 4 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri |
| |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Bu bölüme kayıt olmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve adli statüleri ile belirlenen işlemleri tamamlamak ve sınavlara girmek zorundadır. Eğitimine yurtiçi veya yurtdışında başlayan öğrenci yatay geçiş başvurusunda bulunabilir. Öğrencilerin kabulü, her öğrencinin sezon başlamadan önce koşulları ve başvuru derecesi dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Enstitü giriş kataloğunda üniversiteye giriş hakkında daha fazla tanıtım mevcuttur. | |
Başarma Şartları | Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az C3/2.00 notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 240’tır. Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Dört yıllık bölüm eğitimini tamamlayan öğrenciler, Ziraat Mühendisi unvanı ile mezun olmaktadır. Her türlü mesleki bilgi ve beceriye sahip olarak eğitimini tamamlayan bölüm mezunları, süt ve ürünleri sektöründe hizmet veren kamu kurumlarında ve özel sektörde çalışma olanağı bulabilmektedir. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030023475
- Organik kimya, analitik kimya, fizikokimya, süt kimyası ve biyokimyası, süt mikrobiyolojisi ve süt biyoteknolojisi konularında yeterli bilgiye sahiptir.
- Gıda güvenliği, kalite sistemleri ve gıda kodeksi konularında yeterli bilgi birikimine sahiptir.
- Mikroorganizmaların davranışları, beslenme alışkanlıkları, metabolizmaları ve gelişme koşulları hakkında bilgi sahibidir.
- Biyolojik ve kimyasal kinetik, ısı ve kütle aktarımı konularındaki bilgileri uygulamalar yapabilir.
- Süt ve ürünleri ile ilgili standartları, süt ve ürünlerinde kalite kontrolü konularında yeterli bilgi sahibidir.
- Mesleki, etik ve sosyal sorumluluk bilinci kazandırır.
- Ürünlerin bozulma nedenleri ve muhafaza yöntemleri hakkında bilgi sahibidir.
- Gıda bilimi ve teknolojisi ile beslenme konularında yeterli bilgi birikimine sahiptir.
- Mevcut teknolojilerin uygulanmasındaki sorunları çözebilir.
- İletişim becerilerine (sözlü, yazılı, görsel sunum) sahiptir.
- Mesleki uygulama alanlarında çevre ve iş güvenliği bilinci kazandırır.
- Süt ve ürünlerinin bozulma nedenleri ile süt ve ürünleri üretim teknolojileri ve muhafaza yöntemleri konusunda yeterli bilgi sahibidir.
- Süt teknolojisinde kullanılan temel işlemler konusunda bilgi birikimini uygulamaya aktarabilir.
- Süt ürünleri üretiminde sanitasyon kurallarının uygulanması ve hijyenik koşulların oluşturulması konularında yeterli bilgi ve beceriye sahiptir.
- Süt Endüstrisinde fizibilite, projelendirme ve süt endüstrisi işletmeciliği alanlarında uygulama becerisine sahiptir.
- Süt teknolojisi alanında mevcut bilgilerini kullanabilir ve alana ilişkin yeni teknolojilere uyum sağlar.
- Süt teknolojisi alanında güncel teknikleri ve araçları seçer ve kullanır.
- Süt ve ürünlerinde gerekli analizleri yapabilir ve sonuçlarını yorumlayabilir.
- Ürün kontrolleri için gerekli mikrobiyolojik analizleri yapar ve sonuçlarını değerlendirebilir.
- Süt teknolojisi, mikrobiyoloji, biyoteknoloji, süt kimyası / biyokimya ve fizikokimya hakkında yeterli bilgiye sahip olmanın yanı sıra süt endüstrisinde mevcut teknolojilerin uygulanması ve yeni teknolojilerin adapte edilmesi ile ilgili problemleri çözme ve süt ürünlerinin kalite kontrolüne yönelik analitik yöntemler bir süt fabrikasını planlamak ve yönetmek.
- Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Süt Teknolojisi alanında "Lisans" diploması verilir.
Bu bölüme kayıt olmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve adli statüleri ile belirlenen işlemleri tamamlamak ve sınavlara girmek zorundadır. Eğitimine yurtiçi veya yurtdışında başlayan öğrenci yatay geçiş başvurusunda bulunabilir. Öğrencilerin kabulü, her öğrencinin sezon başlamadan önce koşulları ve başvuru derecesi dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Enstitü giriş kataloğunda üniversiteye giriş hakkında daha fazla tanıtım mevcuttur.
Dört yıllık bölüm eğitimini tamamlayan öğrenciler, Ziraat Mühendisi unvanı ile mezun olmaktadır. Her türlü mesleki bilgi ve beceriye sahip olarak eğitimini tamamlayan bölüm mezunları, süt ve ürünleri sektöründe hizmet veren kamu kurumlarında ve özel sektörde çalışma olanağı bulabilmektedir.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0030023475 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | Ankara University | |
Awarding Body Contact | Ankara University Rectorate, Dögol Caddesi 06100 Beşevler / Ankara / Türkiye | |
Awarding Body Url | https://www.ankara.edu.tr/en | |
Orientation | Academic | |
EQF Level | 6 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 6 | |
Thematic Areas | Crop and livestock production | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | 240 | |
Program Duration | 4 | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |