Yeterlilik Kodu

TR0030006478

Yeterlilik Adı
Süt ve Ürünleri Teknolojisi Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumBurdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAntalya Burdur Yolu, 15030 Yakaköy/Burdur Merkez/Burdur
Sorumlu Kurum URLhttps://www.maku.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Sütün bileşimi, kimyası ve mikrobiyolojisinin teknolojik açıdan önemini kavrayabilmek.
  • Süt ürünlerinin üretim teknolojileri hakkında temel bilgileri edinebilmek.
  • Süt ve ürünlerine özgü analiz yöntemlerini uygulayabilecek duruma gelebilmek.
  • Sütten herhangi bir ürünün üretiminde kullanılacak alet, ekipman ve üretim hattını tanıyabilmek.
  • Süt ve ürünlerine ilişkin kodeks ve standartlar hakkında bilgi edinebilmek.
  • Süt ve süt ürünlerinde oluşabilecek kusurları tanımlayabilme, olası nedenlerini ortaya koyabilme ve gerekli önlemleri alabilmek.
  • Süt teknolojisi ile ilgili bilgilere ulaşabilmek.
  • Hayat boyu öğrenmenin önemini benimseyerek, bilim, teknoloji ve çağdaş konular hakkında gelişmeleri izleyerek kendini geliştirebilmek.
  • Bağımsız çalışmada karar verebilme, disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilme, mesleki etik değerler ile kalite ve güvenlik bilincine sahip olabilmek.
  • Bireysel çalışma becerisi ve bağımsız karar verebilme yetisine sahip olarak fikirlerini sözlü ve yazılı, açık ve öz bir şekilde ifade ederek iletişim kurabilmek.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrencinin başarı notunun hesaplanmasında dersin niteliğine göre sınavlar yazılı, sözlü, ödev, proje ya da laboratuar çalışması olarak değerlendirilmektedir. Sınavları değerlendirmede; ders başına bir ara sınav % 40 ve/veya ara sınav yerine geçen diğer çalışmaların başarı notuna katkısı % 40, yarıyıl sonu sınavından alınan (final sınavı) notunun başarı notuna katkısı % 60’dır. Öğrencilere kendi gelişimleri için, eğitim almakta oldukları alanla ilgili araştırmaya yönelik projeler öğretim elemanları danışmanlığında yürütülmektedir. Mazeret sınavı, mazeretlerle ilgili belgelerini, bir dilekçeyle birlikte sınavların bitimini takip eden ilk iş günü mesai bitimine kadar birimine ulaştırmaları gerekir.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Öğrenciler Yükseköğretime ÖSYS (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı)’ye dayalı bir sınav aracılığı ile kabul edilmektedir. Sınav yılda bir kez yapılıp, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce(ÖSYM) düzenlenmektedir (www.osym.gov.tr). Adaylar, Yükseköğretim kurumlarına, ÖSYS sınavından aldıkları puan ve Ortaöğretim başarı puanı ortalamalarının birleşimiyle oluşan bir puanla girebilmektedirler.4702 sayılı kanun ile Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları mezunları Meslek Yüksekokullarına sınavsız olarak yerleştirilebilirler.

Başarma ŞartlarıSüt ve Ürünleri Teknolojisi alanının mezuniyet şartları aşağıdaki koşullara dayalıdır: *İlgili yönetmelikte belirtilen süreler içerisinde mezuniyet için gerekli tüm dersleri almak, aldığı derslerden başarılı olmak koşulu ile devam etmekte olduğu programı en az 2.00 ağırlıklı genel not ortalaması ile tamamlamak.*30 iş günü staj yapmak zorunludur.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)-
Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030006478


Yeterlilik Adı
Süt ve Ürünleri Teknolojisi Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Antalya Burdur Yolu, 15030 Yakaköy/Burdur Merkez/Burdur

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Sütün bileşimi, kimyası ve mikrobiyolojisinin teknolojik açıdan önemini kavrayabilmek.
  • Süt ürünlerinin üretim teknolojileri hakkında temel bilgileri edinebilmek.
  • Süt ve ürünlerine özgü analiz yöntemlerini uygulayabilecek duruma gelebilmek.
  • Sütten herhangi bir ürünün üretiminde kullanılacak alet, ekipman ve üretim hattını tanıyabilmek.
  • Süt ve ürünlerine ilişkin kodeks ve standartlar hakkında bilgi edinebilmek.
  • Süt ve süt ürünlerinde oluşabilecek kusurları tanımlayabilme, olası nedenlerini ortaya koyabilme ve gerekli önlemleri alabilmek.
  • Süt teknolojisi ile ilgili bilgilere ulaşabilmek.
  • Hayat boyu öğrenmenin önemini benimseyerek, bilim, teknoloji ve çağdaş konular hakkında gelişmeleri izleyerek kendini geliştirebilmek.
  • Bağımsız çalışmada karar verebilme, disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilme, mesleki etik değerler ile kalite ve güvenlik bilincine sahip olabilmek.
  • Bireysel çalışma becerisi ve bağımsız karar verebilme yetisine sahip olarak fikirlerini sözlü ve yazılı, açık ve öz bir şekilde ifade ederek iletişim kurabilmek.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrencinin başarı notunun hesaplanmasında dersin niteliğine göre sınavlar yazılı, sözlü, ödev, proje ya da laboratuar çalışması olarak değerlendirilmektedir. Sınavları değerlendirmede; ders başına bir ara sınav % 40 ve/veya ara sınav yerine geçen diğer çalışmaların başarı notuna katkısı % 40, yarıyıl sonu sınavından alınan (final sınavı) notunun başarı notuna katkısı % 60’dır. Öğrencilere kendi gelişimleri için, eğitim almakta oldukları alanla ilgili araştırmaya yönelik projeler öğretim elemanları danışmanlığında yürütülmektedir. Mazeret sınavı, mazeretlerle ilgili belgelerini, bir dilekçeyle birlikte sınavların bitimini takip eden ilk iş günü mesai bitimine kadar birimine ulaştırmaları gerekir.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Öğrenciler Yükseköğretime ÖSYS (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı)’ye dayalı bir sınav aracılığı ile kabul edilmektedir. Sınav yılda bir kez yapılıp, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce(ÖSYM) düzenlenmektedir (www.osym.gov.tr). Adaylar, Yükseköğretim kurumlarına, ÖSYS sınavından aldıkları puan ve Ortaöğretim başarı puanı ortalamalarının birleşimiyle oluşan bir puanla girebilmektedirler.4702 sayılı kanun ile Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları mezunları Meslek Yüksekokullarına sınavsız olarak yerleştirilebilirler.


Başarma Şartları
Süt ve Ürünleri Teknolojisi alanının mezuniyet şartları aşağıdaki koşullara dayalıdır: *İlgili yönetmelikte belirtilen süreler içerisinde mezuniyet için gerekli tüm dersleri almak, aldığı derslerden başarılı olmak koşulu ile devam etmekte olduğu programı en az 2.00 ağırlıklı genel not ortalaması ile tamamlamak.*30 iş günü staj yapmak zorunludur.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
-

Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030006478

Qualification Title
Associate Diploma in Milk and Dairy Products Technology
Awarding BodyBurdur Mehmet Akif Ersoy University
Awarding Body ContactAntalya Burdur Road, 15030 Yakaköy/Burdur Center/Burdur
Awarding Body Urlhttps://www.maku.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Understands the technological importance of milk composition, chemistry and microbiology. Has basic information about the production technologies of dairy products. Applies analysis methods specific to milk and milk products. Recognizes the tools, equipment and production line to be used in the production of any milk product. Knows about the codex and standards regarding milk and its products. Defines the defects that may occur in milk and dairy products, reveals the possible reasons and takes the necessary precautions. Accesses to information about milk technology. Improves oneself by following the developments in science, technology and contemporary issues by adopting the importance of lifelong learning. Makes decisions while working independently, works in a disciplinary and interdisciplinary team, has professional ethics and quality and safety awareness. Communicates by expressing his ideas in a clear and concise manner, verbally and in writing, and works individually and makes independent decisions.

Key Competencies-
Further Info

In the calculation of the student's grade, exams are evaluated as written, oral, assignment, projects or laboratory work, depending on the qualification of the course. In evaluating the exams; One midterm per course is 40% and/or the contribution of other studies replacing midterm exams to the success grade is 40%, the contribution of the midterm exam grade (final exam) to the success grade is 60%. For students' own development, research projects related to the field they are studying are carried out under the consultancy of lecturers. They must deliver their documents related to the make-up exam, excuses, and a petition to the unit until the end of the working day on the first working day following the end of the exams.

Quality Assurance-
Access Requirements

Students are admitted to Higher Education through the ÖSYS (Student Selection and Placement Exam). The exam is held once a year and is organized by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM) (www.osym.gov.tr). Candidates can register to Higher Education institutions with a combination of their score in the ÖSYS exam and their Secondary Education achievement score.With the law numbered 4702, graduates of Vocational and Technical Secondary Education Institutions can be placed in Vocational School of Higher Education without examination.

Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous.

Url Open Address
Qualification Code

TR0030006478


Qualification Title
Associate Diploma in Milk and Dairy Products Technology

Awarding Body
Burdur Mehmet Akif Ersoy University

Awarding Body Contact
Antalya Burdur Road, 15030 Yakaköy/Burdur Center/Burdur

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Understands the technological importance of milk composition, chemistry and microbiology. Has basic information about the production technologies of dairy products. Applies analysis methods specific to milk and milk products. Recognizes the tools, equipment and production line to be used in the production of any milk product. Knows about the codex and standards regarding milk and its products. Defines the defects that may occur in milk and dairy products, reveals the possible reasons and takes the necessary precautions. Accesses to information about milk technology. Improves oneself by following the developments in science, technology and contemporary issues by adopting the importance of lifelong learning. Makes decisions while working independently, works in a disciplinary and interdisciplinary team, has professional ethics and quality and safety awareness. Communicates by expressing his ideas in a clear and concise manner, verbally and in writing, and works individually and makes independent decisions.


Key Competencies
-

Further Info

In the calculation of the student's grade, exams are evaluated as written, oral, assignment, projects or laboratory work, depending on the qualification of the course. In evaluating the exams; One midterm per course is 40% and/or the contribution of other studies replacing midterm exams to the success grade is 40%, the contribution of the midterm exam grade (final exam) to the success grade is 60%. For students' own development, research projects related to the field they are studying are carried out under the consultancy of lecturers. They must deliver their documents related to the make-up exam, excuses, and a petition to the unit until the end of the working day on the first working day following the end of the exams.


Quality Assurance
-

Access Requirements

Students are admitted to Higher Education through the ÖSYS (Student Selection and Placement Exam). The exam is held once a year and is organized by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM) (www.osym.gov.tr). Candidates can register to Higher Education institutions with a combination of their score in the ÖSYS exam and their Secondary Education achievement score.With the law numbered 4702, graduates of Vocational and Technical Secondary Education Institutions can be placed in Vocational School of Higher Education without examination.


Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous.


Url
Open Address