Yeterlilik Kodu | TR0030027678 | |
Yeterlilik Adı | Süt ve Ürünleri Teknolojisi Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Barbaros, 17100 Kepez/Çanakkale Merkez/Çanakkale | |
Sorumlu Kurum URL | https://www.comu.edu.tr/ | |
Yönelim | Genel | |
AYÇ Seviyesi | 5 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Bitki ve hayvancılık ürünleri | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Her dönem ara sınav (Vize) ve ara çalışmalar (proje seminer alan çalışması gibi) ile bir yıl sonu sınavı (Final) yapılır. Final sınavında başarısız öğrenciler için bütünleme sınavı yapılır | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Yüksek Öğretime Giriş Sınavı (TYT)' ne girerek, TYT puan türünden en az 189.00404 (2018 taban puan) puan alınması durumunda programımızı tercih etmeniz mümkündür. | |
Başarma Şartları | Süt ve Ürünleri Teknolojisi alanında ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi ve 30 iş günü staj tamamlaması gerekir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Kamu kurum ve kuruluşlarından Tarım ve Köy işleri Bakanlığına bağlı Müdürlüklerde,Araştırma Merkezlerinde ve Belediyelerde tekniker olarak çalışma imkanları bulunmaktadır. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030027678
- Labaratuvarda süt ile yapılan deney ve analiz proseslerini gerçekleştirir.
- Süt ve hayvan yetiştiriliği konusunda temel ilkeleri bilir ve uygulamasını gerçekleştirir.
- Süt ve ürünleri işletmelerinde işyeri ve personel hijyenini sürdürülebilir şekilde yürütülmesini sağlar.
- Labaratuvarda süt ile yapılan deney ve analiz proseslerini gerçekleştirir.
- Fermantasyonlu ürünlerin üretim proseslerini bilir ve uygulamasını gerçekleştirir.
- Temel matematik bilgisi kazanılır
- Genel mikroorganizmaları tanıma ve süt te etkili olan mikrobiyal gelişmelerin öğrenilmesi
- Süt hayvancılığı ve bakımında dikkat edilecek hususlar hakkında bilgi edinilir.
- Genel kimya ve gıda kimya laboratuvar teknolojilerini bilir.
- Temel süt üretim aşamaları ve proses aşamaları hakkında deneyim kazanılır.
- 11 Gıda ve süt endüstrisinde kullanılan katkı maddeleri ve kullanımı hakkında bilgi edinilir.
- Özel ve yöresel süt ürünleri üretimi hakkında bilgi edinilir.
- Çevresel faktörlerin korunması ve alınacak önlemler hakkında bilgi edinilir.
- Genel hijyen ve uygulaları hakkında bilgi edinilir.
- İşletmelerde Kalite yönetim sistemlerini ve hijyen ve sanitasyon kurallarını uygular, Kişisel hijyeni sağlar
- Süt endüstrisinde kullanılan makinelerin özelliklerini bilir
- Çiğ süt ve süt ürünleri analiz uygulamalarını bilir.
- İçme ve konsantre süt üretimini bilir ve tüm proseslerde yer alır.
- Türk dilini mesleki yazışma ve görüşmelerinde bilgi ve iletişim teknolojileri ile birlikte etkin bir şekilde kullanır.
- Atatürk ilkeleri doğrultusunda yenilikçi ve üretken felsefe anlayışıyla sürdürülebilir çalışmalar gerçekleştirir.
- Sporun önemini bilen ve sporla yaşamayı ilke edinen bir anlayışla yaşam boyu spor etkinliklerinde bulunur.
- Süt yan ürünleri yararlılık ilkesine göre üretime kazandırır.
- Tereyağ üretim teknolojisini bilir.
- Dondurma üretim teknolojisini bilir.
- Peynir üretim teknolojisini bilir ve üretim proseslerinde yer alır.
- Süt ve ürünlerinin ambalajlanmasını tekniklerini bilir
- Araştırma konularında nerelerden yararlanacağını bilir.
Her dönem ara sınav (Vize) ve ara çalışmalar (proje seminer alan çalışması gibi) ile bir yıl sonu sınavı (Final) yapılır. Final sınavında başarısız öğrenciler için bütünleme sınavı yapılır
Yüksek Öğretime Giriş Sınavı (TYT)' ne girerek, TYT puan türünden en az 189.00404 (2018 taban puan) puan alınması durumunda programımızı tercih etmeniz mümkündür.
Kamu kurum ve kuruluşlarından Tarım ve Köy işleri Bakanlığına bağlı Müdürlüklerde,Araştırma Merkezlerinde ve Belediyelerde tekniker olarak çalışma imkanları bulunmaktadır.
Özel Sektör İşletmelerinde, Süt ve ürünleri üretim merkezlerinde,Çiğ süt toplama merkezlerinde,Tarımsal Amaçlı kooperatiflerde tekniker olarak çalışma imkanları olmaktadır. Ayrıca mezunlarımız aldıkları eğitim sayesinde küçük ölçekli kendi işletmelerini de kurabilmektedirler.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0030027678 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi | |
Awarding Body Contact | Canakkale Onsekiz Mart University, Faculty of Medicine, Terzioğlu Campus, Merkez-Çanakkale, Tel: 0286 2180018, ECTS Coordinator: Dr. Nilüfer ULAŞ AYTÜRK, nilufer.ayturk@comu.edu.tr | |
Awarding Body Url | https://global.comu.edu.tr/ | |
Orientation | General | |
EQF Level | 5 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Crop and livestock production | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |