Yeterlilik Kodu

TR0030027678

Yeterlilik Adı
Süt ve Ürünleri Teknolojisi Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiBarbaros, 17100 Kepez/Çanakkale Merkez/Çanakkale
Sorumlu Kurum URLhttps://www.comu.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Bitki ve hayvancılık ürünleri
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Labaratuvarda süt ile yapılan deney ve analiz proseslerini gerçekleştirir.
  • Süt ve hayvan yetiştiriliği konusunda temel ilkeleri bilir ve uygulamasını gerçekleştirir.
  • Süt ve ürünleri işletmelerinde işyeri ve personel hijyenini sürdürülebilir şekilde yürütülmesini sağlar.
  • Labaratuvarda süt ile yapılan deney ve analiz proseslerini gerçekleştirir.
  • Fermantasyonlu ürünlerin üretim proseslerini bilir ve uygulamasını gerçekleştirir.
  • Temel matematik bilgisi kazanılır
  • Genel mikroorganizmaları tanıma ve süt te etkili olan mikrobiyal gelişmelerin öğrenilmesi
  • Süt hayvancılığı ve bakımında dikkat edilecek hususlar hakkında bilgi edinilir.
  • Genel kimya ve gıda kimya laboratuvar teknolojilerini bilir.
  • Temel süt üretim aşamaları ve proses aşamaları hakkında deneyim kazanılır.
  • 11 Gıda ve süt endüstrisinde kullanılan katkı maddeleri ve kullanımı hakkında bilgi edinilir.
  • Özel ve yöresel süt ürünleri üretimi hakkında bilgi edinilir.
  • Çevresel faktörlerin korunması ve alınacak önlemler hakkında bilgi edinilir.
  • Genel hijyen ve uygulaları hakkında bilgi edinilir.
  • İşletmelerde Kalite yönetim sistemlerini ve hijyen ve sanitasyon kurallarını uygular, Kişisel hijyeni sağlar
  • Süt endüstrisinde kullanılan makinelerin özelliklerini bilir
  • Çiğ süt ve süt ürünleri analiz uygulamalarını bilir.
  • İçme ve konsantre süt üretimini bilir ve tüm proseslerde yer alır.
  • Türk dilini mesleki yazışma ve görüşmelerinde bilgi ve iletişim teknolojileri ile birlikte etkin bir şekilde kullanır.
  • Atatürk ilkeleri doğrultusunda yenilikçi ve üretken felsefe anlayışıyla sürdürülebilir çalışmalar gerçekleştirir.
  • Sporun önemini bilen ve sporla yaşamayı ilke edinen bir anlayışla yaşam boyu spor etkinliklerinde bulunur.
  • Süt yan ürünleri yararlılık ilkesine göre üretime kazandırır.
  • Tereyağ üretim teknolojisini bilir.
  • Dondurma üretim teknolojisini bilir.
  • Peynir üretim teknolojisini bilir ve üretim proseslerinde yer alır.
  • Süt ve ürünlerinin ambalajlanmasını tekniklerini bilir
  • Araştırma konularında nerelerden yararlanacağını bilir.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her dönem ara sınav (Vize) ve ara çalışmalar (proje seminer alan çalışması gibi) ile bir yıl sonu sınavı (Final) yapılır. Final sınavında başarısız öğrenciler için bütünleme sınavı yapılır

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Yüksek Öğretime Giriş Sınavı (TYT)' ne girerek, TYT puan türünden en az 189.00404 (2018 taban puan) puan alınması durumunda programımızı tercih etmeniz mümkündür.

Başarma ŞartlarıSüt ve Ürünleri Teknolojisi alanında ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi ve 30 iş günü staj tamamlaması gerekir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Kamu kurum ve kuruluşlarından Tarım ve Köy işleri Bakanlığına bağlı Müdürlüklerde,Araştırma Merkezlerinde ve Belediyelerde tekniker olarak çalışma imkanları bulunmaktadır.

Özel Sektör İşletmelerinde, Süt ve ürünleri üretim merkezlerinde,Çiğ süt toplama merkezlerinde,Tarımsal Amaçlı kooperatiflerde tekniker olarak çalışma imkanları olmaktadır. Ayrıca mezunlarımız aldıkları eğitim sayesinde küçük ölçekli kendi işletmelerini de kurabilmektedirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir. 

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030027678


Yeterlilik Adı
Süt ve Ürünleri Teknolojisi Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Barbaros, 17100 Kepez/Çanakkale Merkez/Çanakkale

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Labaratuvarda süt ile yapılan deney ve analiz proseslerini gerçekleştirir.
  • Süt ve hayvan yetiştiriliği konusunda temel ilkeleri bilir ve uygulamasını gerçekleştirir.
  • Süt ve ürünleri işletmelerinde işyeri ve personel hijyenini sürdürülebilir şekilde yürütülmesini sağlar.
  • Labaratuvarda süt ile yapılan deney ve analiz proseslerini gerçekleştirir.
  • Fermantasyonlu ürünlerin üretim proseslerini bilir ve uygulamasını gerçekleştirir.
  • Temel matematik bilgisi kazanılır
  • Genel mikroorganizmaları tanıma ve süt te etkili olan mikrobiyal gelişmelerin öğrenilmesi
  • Süt hayvancılığı ve bakımında dikkat edilecek hususlar hakkında bilgi edinilir.
  • Genel kimya ve gıda kimya laboratuvar teknolojilerini bilir.
  • Temel süt üretim aşamaları ve proses aşamaları hakkında deneyim kazanılır.
  • 11 Gıda ve süt endüstrisinde kullanılan katkı maddeleri ve kullanımı hakkında bilgi edinilir.
  • Özel ve yöresel süt ürünleri üretimi hakkında bilgi edinilir.
  • Çevresel faktörlerin korunması ve alınacak önlemler hakkında bilgi edinilir.
  • Genel hijyen ve uygulaları hakkında bilgi edinilir.
  • İşletmelerde Kalite yönetim sistemlerini ve hijyen ve sanitasyon kurallarını uygular, Kişisel hijyeni sağlar
  • Süt endüstrisinde kullanılan makinelerin özelliklerini bilir
  • Çiğ süt ve süt ürünleri analiz uygulamalarını bilir.
  • İçme ve konsantre süt üretimini bilir ve tüm proseslerde yer alır.
  • Türk dilini mesleki yazışma ve görüşmelerinde bilgi ve iletişim teknolojileri ile birlikte etkin bir şekilde kullanır.
  • Atatürk ilkeleri doğrultusunda yenilikçi ve üretken felsefe anlayışıyla sürdürülebilir çalışmalar gerçekleştirir.
  • Sporun önemini bilen ve sporla yaşamayı ilke edinen bir anlayışla yaşam boyu spor etkinliklerinde bulunur.
  • Süt yan ürünleri yararlılık ilkesine göre üretime kazandırır.
  • Tereyağ üretim teknolojisini bilir.
  • Dondurma üretim teknolojisini bilir.
  • Peynir üretim teknolojisini bilir ve üretim proseslerinde yer alır.
  • Süt ve ürünlerinin ambalajlanmasını tekniklerini bilir
  • Araştırma konularında nerelerden yararlanacağını bilir.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her dönem ara sınav (Vize) ve ara çalışmalar (proje seminer alan çalışması gibi) ile bir yıl sonu sınavı (Final) yapılır. Final sınavında başarısız öğrenciler için bütünleme sınavı yapılır


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Yüksek Öğretime Giriş Sınavı (TYT)' ne girerek, TYT puan türünden en az 189.00404 (2018 taban puan) puan alınması durumunda programımızı tercih etmeniz mümkündür.


Başarma Şartları
Süt ve Ürünleri Teknolojisi alanında ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi ve 30 iş günü staj tamamlaması gerekir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Kamu kurum ve kuruluşlarından Tarım ve Köy işleri Bakanlığına bağlı Müdürlüklerde,Araştırma Merkezlerinde ve Belediyelerde tekniker olarak çalışma imkanları bulunmaktadır.

Özel Sektör İşletmelerinde, Süt ve ürünleri üretim merkezlerinde,Çiğ süt toplama merkezlerinde,Tarımsal Amaçlı kooperatiflerde tekniker olarak çalışma imkanları olmaktadır. Ayrıca mezunlarımız aldıkları eğitim sayesinde küçük ölçekli kendi işletmelerini de kurabilmektedirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir. 


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030027678

Qualification Title
Awarding BodyÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Awarding Body ContactCanakkale Onsekiz Mart University, Faculty of Medicine, Terzioğlu Campus, Merkez-Çanakkale, Tel: 0286 2180018, ECTS Coordinator: Dr. Nilüfer ULAŞ AYTÜRK, nilufer.ayturk@comu.edu.tr
Awarding Body Urlhttps://global.comu.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasCrop and livestock production
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0030027678


Qualification Title

Awarding Body
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

Awarding Body Contact
Canakkale Onsekiz Mart University, Faculty of Medicine, Terzioğlu Campus, Merkez-Çanakkale, Tel: 0286 2180018, ECTS Coordinator: Dr. Nilüfer ULAŞ AYTÜRK, nilufer.ayturk@comu.edu.tr

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address