Yeterlilik Kodu

TR0030221521

Yeterlilik Adı
Süt ve Ürünleri Teknolojisi Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumBingöl Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiBingöl Üniversitesi Selahaddin-i Eyyubi Mah, Üniversite Caddesi No:1, 12000 Merkez/Bingöl
Sorumlu Kurum URLhttp://www.bingol.edu.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2 Yıl
Program Profili (Amaç)

Gıda sektöründe evrensel bilim ve eğitimi temel alan, kuramsal bilgi birikimini pratikle birleştirebilen, alanında tıbbi laboratuvar, işletim-donanım sistemlerini, teknolojilerini ve materyallerini bilen, bu teknolojileri verimli ve etkili kullanan, bu süreçlerde mesleğinin profesyonel gereklerini yerine getirebilen, gerekli ürünleri hazırlayan, elde ettiği sonuçları etkin bir şekilde hizmete sunan, laboratuvar standartlarının gelişimine ve yaşam kalitesinin arttırılmasına katkı sağlayan, alanında sorunları algılayan, çözümler üretebilen, analitik düşünme yeteneğine, takım çalışmasına ve sorumluluk duygusuna sahip meslek elemanları yetiştirmektir.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Teorik bilgileri alanı açısından tanımlar.
  • Mesleki sorumluluk bilincine sahip olma becerisi vardır.
  • Matematik ve temel gıda konularında yeterli altyapıya sahiptir.
  • Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi ve en az bir yabancı dil bilgisine sahiptir.
  • Süt ürünleri, bileşimleri ve katkı maddeleri ile ilgili bilgi sahibi olarak bu bilgileri üretimde kullanabilir.
  • Gıda laboratuvar bilgisi ile elde ettiği sonuçları üretimde ve kalite kontrolde değerlendirebilir.
  • Gıda laboratuvarındaki temel laboratuvar cihazlarını kullanır.
  • Gıda işletme ve laboratuvar iş akışını bilgisayar sisteminde takip edebilecek düzeyde bilgisayar kullanabilir.
  • Süt sektöründe önemli olan mikrobiyal ve kimyasal analizleri uygulayarak bir gıdanın insan sağlığı açısından risk oluşturup oluşmadığını tespit edebilir.
  • Süt ve ürünleri üretim, depolama, satış alanlarında üretim ve personel kaynaklı hijyen ve sanitasyon koşulları ile iş güvenliği koşullarını sağlayabilir.
  • Gıda alanında, genel ahlaki ve mesleki etik değerleri benimsemiştir.
  • Süt Teknolojisi Laboratuvarlarında deney yaparak verileri toplar ve sorumlulukları ölçüsünde değerlendirir.
  • Bir gıda işletmesindeki riskleri belirleyerek önlemler alır.
  • Süt ve ürünleri analizleri ve güvenliği ile ilgili araştırmalar yaparak elde ettiği verileri tanımlayıp çözüm önerileri geliştirebilir.
  • Süt ve Ürünleri Analizleri ve Kalite Kontrol alanında güncel teknikleri ve araçları ek teknik eğitim alarak kullanır.
  • Süt ve Ürünleri üretimi, depolaması, ambalajlanması ve dağıtımını takip ederek kayıtlarını tutar.
  • Gıda hijyenine yönelik eğitimler planlayarak etkinliğini ölçer.
  • Süt ve Ürünleri alanı ile ilgili gündemdeki olayları ve gelişmeleri takip eder.
  • Görsel, yazılı ve sözlü iletişimi etkin biçimde kullanabilir.
  • Gıda mevzuatının belirttiği çeşitli gıda alanlarında çalışma yetkinliğine sahip olur.
  • Gıda sektörü ile ilgili mevzuatı takip ederek gereğini uygulayabilir.
  • Gıda sektöründe kritik kontrol noktaları ve kalite güvence ile ilgili dökümantasyonu takip ederek acil durumlara ilişkin önlemler alabilir.
  • Gıda işletmesinde hijyen ve sanitasyon eğitimini planlayarak uygulayabilir.
  • Alanıyla ilgili sanayi kuruluşlarıyla işbirliği yapar.
  • Hayat boyu öğrenme isteği, yeteneği ve eğilimine sahiptir.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri öncesi düzeyde sahiptir.

1. Okuma yazma yetkinliği

2. Çoklu dil yetkinliği

3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik

4. Dijital yetkinlik

5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

6. Vatandaşlık yetkinliği

7. Girişimcilik yetkinliği

8. Kültürel farkındalık ve ifade

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı eğitim-öğretim süresince öngörülen program öğrenme çıktılarının elde edilip edilmediğini ölçmek için kullanılan yöntemler aşağıda belirtilmiştir. Ders üniteleri ile ilgili çıktılar ise ders tanımının yer aldığı kısımda final notlarına sağladığı katkı ile birlikte gösterilmiştir. Ara Sınav Final Sınavı Telafi Sınavı Kısa Sınav Ödev Değerlendirme Rapor Sunma Bilgisayarla Sunum Yapma Belge Sunma Öğrencilerin, Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı müfredatında yer alan her bir ders ünitesinin öngörülen öğrenme çıktılarını elde etmede ne kadar başarılı oldukları, dönem içi etkinliklerle ve her dönem sonunda yapılan final sınavlarıyla ölçülmektedir. Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı Ön Lisans programından mezun olarak bu alanda yeterlilik kazanabilmek için, ders planındaki 120 AKTS kredisine sahip olan tüm dersleri başarmak .4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasına sahip olmak gerekir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  •  YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlar da YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde önlisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

 1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında önlisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri belirler.

 1.2. Yükseköğretim kurumlarında önlisans programlarının müfredatı ve her bir diploma programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

 1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

 2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir önlisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Önlisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; önlisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır.

Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı

Türk öğrenciler, Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programına Öğrenci Seçme & Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) yaptığı Yüksek Öğretime Giriş sınavı YGS-2 sonucuna göre kabul edilirler. Ayrıca öğrenciler Sınavsız Geçiş Sistemine göre ÖSYM tarafından yerleştirmeleri yapılır. Yabancı uyruklu öğrenciler, programa üniversiteye yaptıkları direkt başvuruların değerlendirilmesi sonucunda kabul edilir.

Başarma ŞartlarıSüt ve Ürünleri Teknolojisi Programı Ön Lisans programından mezun olarak bu alanda yeterlilik kazanabilmek için, · Ders planındaki 120 AKTS kredisine sahip olan tüm dersleri başarmak · 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasına sahip olmak gerekir. Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı Ön Lisans programından mezun olarak bu alanda yeterlilik kazanabilmek için, · Ders planındaki 120 AKTS kredisine sahip olan tüm dersleri başarmak · 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasına sahip olmak gerekir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bu bölümden mezun olanlar Süt ve Ürünleri Teknolojisi Teknikeri unvanı alırlar. Bu programı başarıyla tamamlayan Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı mezunları; üniversitelerin Gıda Mühendisliği Fakültelerinin laboratuvarlarında, Veteriner Fakültelerinin Besin Hijyeni ve Teknolojisi araştırma-uygulama laboratuvarlarında, Sağlık Bilimleri Fakültelerinin beslenme ve diyetetik bölümü laboratuvarlarında, Ziraat Fakültelerinin Tarımsal Biyoteknoloji bölümünün araştırma-uygulama laboratuvarlarında, Fen-Edebiyat Fakültesi biyoloji ve kimya bölümlerinde, meslek yüksekokulları laboratuvar vb. birimlerinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı gıda kontrol genel müdürlüğü laboratuvarlarında, tarımsal işletmelerin il ve ilçe teşkilatlarında, TÜBİTAK, gıda kontrolü ile ilgili özel laboratuvarlarda, özel gıda işletmelerinde, gümrüklerde, süt ve çeşitli gıda üretimi yapan işletmeler ve marketlerde görev yapabileceklerdir.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030221521


Yeterlilik Adı
Süt ve Ürünleri Teknolojisi Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Bingöl Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Bingöl Üniversitesi Selahaddin-i Eyyubi Mah, Üniversite Caddesi No:1, 12000 Merkez/Bingöl

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2 Yıl

Program Profili (Amaç)

Gıda sektöründe evrensel bilim ve eğitimi temel alan, kuramsal bilgi birikimini pratikle birleştirebilen, alanında tıbbi laboratuvar, işletim-donanım sistemlerini, teknolojilerini ve materyallerini bilen, bu teknolojileri verimli ve etkili kullanan, bu süreçlerde mesleğinin profesyonel gereklerini yerine getirebilen, gerekli ürünleri hazırlayan, elde ettiği sonuçları etkin bir şekilde hizmete sunan, laboratuvar standartlarının gelişimine ve yaşam kalitesinin arttırılmasına katkı sağlayan, alanında sorunları algılayan, çözümler üretebilen, analitik düşünme yeteneğine, takım çalışmasına ve sorumluluk duygusuna sahip meslek elemanları yetiştirmektir.


Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Teorik bilgileri alanı açısından tanımlar.
  • Mesleki sorumluluk bilincine sahip olma becerisi vardır.
  • Matematik ve temel gıda konularında yeterli altyapıya sahiptir.
  • Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi ve en az bir yabancı dil bilgisine sahiptir.
  • Süt ürünleri, bileşimleri ve katkı maddeleri ile ilgili bilgi sahibi olarak bu bilgileri üretimde kullanabilir.
  • Gıda laboratuvar bilgisi ile elde ettiği sonuçları üretimde ve kalite kontrolde değerlendirebilir.
  • Gıda laboratuvarındaki temel laboratuvar cihazlarını kullanır.
  • Gıda işletme ve laboratuvar iş akışını bilgisayar sisteminde takip edebilecek düzeyde bilgisayar kullanabilir.
  • Süt sektöründe önemli olan mikrobiyal ve kimyasal analizleri uygulayarak bir gıdanın insan sağlığı açısından risk oluşturup oluşmadığını tespit edebilir.
  • Süt ve ürünleri üretim, depolama, satış alanlarında üretim ve personel kaynaklı hijyen ve sanitasyon koşulları ile iş güvenliği koşullarını sağlayabilir.
  • Gıda alanında, genel ahlaki ve mesleki etik değerleri benimsemiştir.
  • Süt Teknolojisi Laboratuvarlarında deney yaparak verileri toplar ve sorumlulukları ölçüsünde değerlendirir.
  • Bir gıda işletmesindeki riskleri belirleyerek önlemler alır.
  • Süt ve ürünleri analizleri ve güvenliği ile ilgili araştırmalar yaparak elde ettiği verileri tanımlayıp çözüm önerileri geliştirebilir.
  • Süt ve Ürünleri Analizleri ve Kalite Kontrol alanında güncel teknikleri ve araçları ek teknik eğitim alarak kullanır.
  • Süt ve Ürünleri üretimi, depolaması, ambalajlanması ve dağıtımını takip ederek kayıtlarını tutar.
  • Gıda hijyenine yönelik eğitimler planlayarak etkinliğini ölçer.
  • Süt ve Ürünleri alanı ile ilgili gündemdeki olayları ve gelişmeleri takip eder.
  • Görsel, yazılı ve sözlü iletişimi etkin biçimde kullanabilir.
  • Gıda mevzuatının belirttiği çeşitli gıda alanlarında çalışma yetkinliğine sahip olur.
  • Gıda sektörü ile ilgili mevzuatı takip ederek gereğini uygulayabilir.
  • Gıda sektöründe kritik kontrol noktaları ve kalite güvence ile ilgili dökümantasyonu takip ederek acil durumlara ilişkin önlemler alabilir.
  • Gıda işletmesinde hijyen ve sanitasyon eğitimini planlayarak uygulayabilir.
  • Alanıyla ilgili sanayi kuruluşlarıyla işbirliği yapar.
  • Hayat boyu öğrenme isteği, yeteneği ve eğilimine sahiptir.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri öncesi düzeyde sahiptir.

1. Okuma yazma yetkinliği

2. Çoklu dil yetkinliği

3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik

4. Dijital yetkinlik

5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

6. Vatandaşlık yetkinliği

7. Girişimcilik yetkinliği

8. Kültürel farkındalık ve ifade


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı eğitim-öğretim süresince öngörülen program öğrenme çıktılarının elde edilip edilmediğini ölçmek için kullanılan yöntemler aşağıda belirtilmiştir. Ders üniteleri ile ilgili çıktılar ise ders tanımının yer aldığı kısımda final notlarına sağladığı katkı ile birlikte gösterilmiştir. Ara Sınav Final Sınavı Telafi Sınavı Kısa Sınav Ödev Değerlendirme Rapor Sunma Bilgisayarla Sunum Yapma Belge Sunma Öğrencilerin, Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı müfredatında yer alan her bir ders ünitesinin öngörülen öğrenme çıktılarını elde etmede ne kadar başarılı oldukları, dönem içi etkinliklerle ve her dönem sonunda yapılan final sınavlarıyla ölçülmektedir. Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı Ön Lisans programından mezun olarak bu alanda yeterlilik kazanabilmek için, ders planındaki 120 AKTS kredisine sahip olan tüm dersleri başarmak .4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasına sahip olmak gerekir.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  •  YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlar da YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde önlisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

 1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında önlisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri belirler.

 1.2. Yükseköğretim kurumlarında önlisans programlarının müfredatı ve her bir diploma programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

 1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

 2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir önlisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Önlisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; önlisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır.

Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Giriş Şartı

Türk öğrenciler, Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programına Öğrenci Seçme & Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) yaptığı Yüksek Öğretime Giriş sınavı YGS-2 sonucuna göre kabul edilirler. Ayrıca öğrenciler Sınavsız Geçiş Sistemine göre ÖSYM tarafından yerleştirmeleri yapılır. Yabancı uyruklu öğrenciler, programa üniversiteye yaptıkları direkt başvuruların değerlendirilmesi sonucunda kabul edilir.


Başarma Şartları
Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı Ön Lisans programından mezun olarak bu alanda yeterlilik kazanabilmek için, · Ders planındaki 120 AKTS kredisine sahip olan tüm dersleri başarmak · 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasına sahip olmak gerekir. Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı Ön Lisans programından mezun olarak bu alanda yeterlilik kazanabilmek için, · Ders planındaki 120 AKTS kredisine sahip olan tüm dersleri başarmak · 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasına sahip olmak gerekir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bu bölümden mezun olanlar Süt ve Ürünleri Teknolojisi Teknikeri unvanı alırlar. Bu programı başarıyla tamamlayan Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı mezunları; üniversitelerin Gıda Mühendisliği Fakültelerinin laboratuvarlarında, Veteriner Fakültelerinin Besin Hijyeni ve Teknolojisi araştırma-uygulama laboratuvarlarında, Sağlık Bilimleri Fakültelerinin beslenme ve diyetetik bölümü laboratuvarlarında, Ziraat Fakültelerinin Tarımsal Biyoteknoloji bölümünün araştırma-uygulama laboratuvarlarında, Fen-Edebiyat Fakültesi biyoloji ve kimya bölümlerinde, meslek yüksekokulları laboratuvar vb. birimlerinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı gıda kontrol genel müdürlüğü laboratuvarlarında, tarımsal işletmelerin il ve ilçe teşkilatlarında, TÜBİTAK, gıda kontrolü ile ilgili özel laboratuvarlarda, özel gıda işletmelerinde, gümrüklerde, süt ve çeşitli gıda üretimi yapan işletmeler ve marketlerde görev yapabileceklerdir.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030221521

Qualification Title
Süt ve Ürünleri Teknolojisi Associate Degree
Awarding BodyBİNGÖL UNIVERSITY
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.bingol.edu.tr/
OrientationOccupational
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Defines theoretical information in terms of its field Has the ability to have professional responsibility awareness. Has sufficient background in mathematics and basic food. Has the ability to communicate effectively in Turkish, both speaking and in writing, and at least one foreign language. Be able to use this information in production by having information about dairy products, their composition and additives. Be able to evaluate the results obtained with food laboratory knowledge in production and quality control. Uses basic laboratory devices in the food laboratory. Be able to use computers at a level to follow the food industry and laboratory workflow in the computer system. Be able to determine whether a food poses a risk to human health by applying microbial and chemical analyzes, which are important in the milk industry Be able to provide hygiene and sanitation conditions and occupational safety conditions arising from production and personnel in the fields of production, sto According to food industry, be able to adopted general moral and professional ethical values. Experts in dairy technology laboratories, collects data and evaluates them to the extent of their responsibilities. Determines the risks in a food business and takes precautions. Analyze dairy products and security and identify the data obtaine and develop solutions. Uses techniques and tools in the field of Milk and Products Analysis and Quality Control with additional technical training. Keeps records by following the production, storage, packaging and distribution of Dairy Products. Determines the effectiveness by planning trainings for food hygiene. Follows up the current events and developments related to the Dairy Products area. Uses visual, written and verbal communication effectively. Have the competence to work in various food fields specified by the food legislation. Follow the legislation related to the food sector and apply the necessary. Takes precautions for emergencies by following the critical control points and quality assurance documentation in the food industry. Plans and applies hygiene and sanitation training in the food industry. Cooperates with industry organizations related to its field. Desires ability and tendency to learn for life.

Key Competencies-
Further Info

The methods used to measure whether the program learning outcomes envisaged during the Milk and Products Technology Program education period are achieved are given below. Outputs related to the course units are shown in the section with the definition of the course, together with the contribution they have made to the final grades. Midterm final examination Make-up Exam Quiz Homework Evaluation Reporting Presentation with Computer Document Presentation The students success in achieving the predicted learning outcomes of each course unit in the Dairy Technology Program curriculum is measured by in-term activities and final exams at the end of each semester. In order to qualify in this field by graduating from the Milk and Dairy Products Technology Program Associate Degree program, Achieving all courses with 120 ECTS credits in the lesson plan · A minimum GPA of 2.00 out of 4.00 is required. Completion of summer internship during 30 working days (8 ECTS credits)

Quality Assurance-
Access Requirements

Turkish students are admitted to the MILK AND DAIRY PRODUCTS TECHNOLOGY Program according to the YGS-2 result of the Higher Education Entrance Exam held by the Student Selection & Placement Center (ÖSYM). In addition, students are placed by ÖSYM according to the Exam System without Exam. Foreign students are admitted to the program upon the evaluation of their direct applications to the university.

Conditions for SuccessIn order to qualify in this field by graduating from the Milk and Dairy Products Technology Program Associate Degree program, Achieving all courses with 120 ECTS credits in the lesson plan · A minimum GPA of 2.00 out of 4.00 is required. Completion of summer internship during 30 working days (8 ECTS credits) In order to qualify in this field by graduating from the Milk and Dairy Products Technology Program Associate Degree program, Achieving all courses with 120 ECTS credits in the lesson plan · A minimum GPA of 2.00 out of 4.00 is required. Completion of summer internship during 30 working days (8 ECTS credits)
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates from this department receive the title of MILK AND DAIRY PRODUCTS TECHNOLOGY TECHNICIAN. The graduates of the Milk and Products Technology Program, who have successfully completed this program; in the laboratories of the Food Engineering Faculties of universities, the Food Hygiene and Technology research-application laboratories of the Veterinary Faculties, the nutrition and dietetics department laboratories of the Faculty of Health Sciences, the Agricultural Biotechnology Department of the Faculty of Agriculture, the biology and chemistry departments of the Faculty of Arts and Sciences, the vocational schools laboratory, etc. will be able to work in food units, food control general directorate laboratories affiliated to the Ministry of Food, Agriculture and Livestock, provincial and district organizations of agricultural enterprises, TUBITAK, private laboratories related to food control, private food enterprises, customs, dairy and various food producing enterprises and markets.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030221521


Qualification Title
Süt ve Ürünleri Teknolojisi Associate Degree

Awarding Body
BİNGÖL UNIVERSITY

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Defines theoretical information in terms of its field Has the ability to have professional responsibility awareness. Has sufficient background in mathematics and basic food. Has the ability to communicate effectively in Turkish, both speaking and in writing, and at least one foreign language. Be able to use this information in production by having information about dairy products, their composition and additives. Be able to evaluate the results obtained with food laboratory knowledge in production and quality control. Uses basic laboratory devices in the food laboratory. Be able to use computers at a level to follow the food industry and laboratory workflow in the computer system. Be able to determine whether a food poses a risk to human health by applying microbial and chemical analyzes, which are important in the milk industry Be able to provide hygiene and sanitation conditions and occupational safety conditions arising from production and personnel in the fields of production, sto According to food industry, be able to adopted general moral and professional ethical values. Experts in dairy technology laboratories, collects data and evaluates them to the extent of their responsibilities. Determines the risks in a food business and takes precautions. Analyze dairy products and security and identify the data obtaine and develop solutions. Uses techniques and tools in the field of Milk and Products Analysis and Quality Control with additional technical training. Keeps records by following the production, storage, packaging and distribution of Dairy Products. Determines the effectiveness by planning trainings for food hygiene. Follows up the current events and developments related to the Dairy Products area. Uses visual, written and verbal communication effectively. Have the competence to work in various food fields specified by the food legislation. Follow the legislation related to the food sector and apply the necessary. Takes precautions for emergencies by following the critical control points and quality assurance documentation in the food industry. Plans and applies hygiene and sanitation training in the food industry. Cooperates with industry organizations related to its field. Desires ability and tendency to learn for life.


Key Competencies
-

Further Info

The methods used to measure whether the program learning outcomes envisaged during the Milk and Products Technology Program education period are achieved are given below. Outputs related to the course units are shown in the section with the definition of the course, together with the contribution they have made to the final grades. Midterm final examination Make-up Exam Quiz Homework Evaluation Reporting Presentation with Computer Document Presentation The students success in achieving the predicted learning outcomes of each course unit in the Dairy Technology Program curriculum is measured by in-term activities and final exams at the end of each semester. In order to qualify in this field by graduating from the Milk and Dairy Products Technology Program Associate Degree program, Achieving all courses with 120 ECTS credits in the lesson plan · A minimum GPA of 2.00 out of 4.00 is required. Completion of summer internship during 30 working days (8 ECTS credits)


Quality Assurance
-

Access Requirements

Turkish students are admitted to the MILK AND DAIRY PRODUCTS TECHNOLOGY Program according to the YGS-2 result of the Higher Education Entrance Exam held by the Student Selection & Placement Center (ÖSYM). In addition, students are placed by ÖSYM according to the Exam System without Exam. Foreign students are admitted to the program upon the evaluation of their direct applications to the university.


Conditions for Success
In order to qualify in this field by graduating from the Milk and Dairy Products Technology Program Associate Degree program, Achieving all courses with 120 ECTS credits in the lesson plan · A minimum GPA of 2.00 out of 4.00 is required. Completion of summer internship during 30 working days (8 ECTS credits) In order to qualify in this field by graduating from the Milk and Dairy Products Technology Program Associate Degree program, Achieving all courses with 120 ECTS credits in the lesson plan · A minimum GPA of 2.00 out of 4.00 is required. Completion of summer internship during 30 working days (8 ECTS credits)

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates from this department receive the title of MILK AND DAIRY PRODUCTS TECHNOLOGY TECHNICIAN. The graduates of the Milk and Products Technology Program, who have successfully completed this program; in the laboratories of the Food Engineering Faculties of universities, the Food Hygiene and Technology research-application laboratories of the Veterinary Faculties, the nutrition and dietetics department laboratories of the Faculty of Health Sciences, the Agricultural Biotechnology Department of the Faculty of Agriculture, the biology and chemistry departments of the Faculty of Arts and Sciences, the vocational schools laboratory, etc. will be able to work in food units, food control general directorate laboratories affiliated to the Ministry of Food, Agriculture and Livestock, provincial and district organizations of agricultural enterprises, TUBITAK, private laboratories related to food control, private food enterprises, customs, dairy and various food producing enterprises and markets.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address