Yeterlilik Kodu | TR0030022387 | |
Yeterlilik Adı | Tarım Ekonomisi Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Bursa Uludağ Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Görükle Kampusu 16059 Nilüfer/BURSA | |
Sorumlu Kurum URL | https://www.uludag.edu.tr | |
Yönelim | Akademik | |
AYÇ Seviyesi | 6 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 6 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Ekonomi | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 240 | |
Programın Normal Süresi | 4 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | - | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | - | |
Başarma Şartları | Tarım Ekonomisi alanında lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 240 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 olması gerekir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | -Gıda sanayii (kamu, özel, kooperatifler, birlikler) -Bankacılık ve sigorta sektörü -Tarımla ilgili kamu kuruluşları (DPT, DİE, DSİ, İGEME vb.) -Özel çiftlikler, seralar ve hayvancılık tesisleri -Sulama ekipmanları ve tarım makineleri sanayii -Tarımsal girdi pazarlayan firmalar (tarım ilaçları bayileri, süpermarketler vb.) -Tarım ürünleri pazarlaması yapan firmalar (toptancı halleri, ticaret borsaları, ihracat firmaları) -Danışmanlık firmaları -Gayrimenkul ve değerleme uzmanlığı (bilirkişilik) -Tarım ve gıda proje hazırlama ve değerleme | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030022387
- Bitkisel ve hayvansal üretim tekniğini öğrenme ve uygulama becerisi.
- Tarımsal üretimle ilgili araç-gereç ve donanımları tanıtma, kullanabilme becerisi.
- Genel ve tarım ekonomisi ile ilgili kavramları tanıma, anlama, konularına bütüncül yaklaşım kazanımı.
- Ekonominin temel prensiplerini tarımda uygulayarak üretimi artırma yollarını öğrenmek, uygulayabilme kazanımı.
- Tarımsal ve tarıma dayalı sanayi işletmelerini daha verimli ve etkin yönetme kabiliyeti.
- Sorunları tanıyabilme, analiz etme ve çözümleme becerisi.
- Projeler üretme, uygulama ve değerlendirme yeteneği.
- Üretici örgütlerini tanıma, yeni organizasyonlar yapma becerisi.
- Disiplinler arası ekip çalışmasına katılım yeteneği.
- Sosyal alanda bilgi ve beceri artırma, önder olma kapasitesini kazanım.
- Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli bilimsel formasyona sahip iktisatçılar olarak takım çalışması içerisinde yer alabilmek ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenebilmek.
- Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek; alanıyla ilgili uluslar arası literatürü izleyebilme ve iletişim kurabilme açısından yabancı dil bilgisine sahip olmak.
-Gıda sanayii (kamu, özel, kooperatifler, birlikler) -Bankacılık ve sigorta sektörü -Tarımla ilgili kamu kuruluşları (DPT, DİE, DSİ, İGEME vb.) -Özel çiftlikler, seralar ve hayvancılık tesisleri -Sulama ekipmanları ve tarım makineleri sanayii -Tarımsal girdi pazarlayan firmalar (tarım ilaçları bayileri, süpermarketler vb.) -Tarım ürünleri pazarlaması yapan firmalar (toptancı halleri, ticaret borsaları, ihracat firmaları) -Danışmanlık firmaları -Gayrimenkul ve değerleme uzmanlığı (bilirkişilik) -Tarım ve gıda proje hazırlama ve değerleme
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0030022387 | |
Qualification Title | Agricultural Economics Lisans Diploması | |
Awarding Body | Bursa Uludağ University | |
Awarding Body Contact | Görükle Campus 16059 Nilüfer/BURSA | |
Awarding Body Url | https://www.uludag.edu.tr | |
Orientation | Academic | |
EQF Level | 6 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 6 | |
Thematic Areas | Economics | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description |
| |
Key Competencies | - | |
Further Info | Each student must attend to 70 percent of regular courses and 80 percent of practical courses in order to register to courses at the beginning of per semester and able to take final exams. The students are exposed to an intermediate exam and a final exam for each course. Furthermore, they are exposed to a practical exam in practical courses. Fifty percent of intermediate exam point, which may consist of assignments, quiz, practical exam etc., and fifty percent of final exam point, contribute to final grade. All exams are assessed on 100-point- scale. It is required to achieve at least 30 points from final exam. The students having one of the grades of AA, BA, CB and CC are accepted successful from the course. The grades of DC and DD are conditional passing grades. The students having the grades of DC or DD from a course are necessary to have at least 2.0 points of grade point average in order to pass that course. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | The candidates who will begin undergraduate education are necessary to have high school or equivalent certificate and adequate score of undergraduate placement examination. | |
Conditions for Success | Students have to complete all of required and elective courses, accounts for 240 ECTS equivalent, successfully in the program and have at least 2.0 of grade point average on a 4.0-point scale in order to have undergraduate degree in Agricultural Economics. | |
Progression Paths (Relationship Type) | -Food industry (public, private, cooperatives and units -Banking and insurance sector -Institutions regarding agriculture (National Planning Organization, Turkish Statistical Institute, General Directorate Of State Hydraulic Works, Center of Development of the Exporting etc.) -Private farms, green houses and animal husbandry farms -Industry of irrigation equipment and agricultural machinery -Agricultural input marketing firms (agricultural chemicals and supermarkets etc.) -Agricultural production marketing firms (wholesalers, traders etc.) -Consulting firms -Expertise of property assessment (authority) -Preparation and assessment of agricultural and food project | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous. | |
Url | Open Address |
TR0030022387
- Skill of herbal and animal production technique and practice
- Skill of use and instruction of kits and equipment regarding agricultural production
- Acquisition of integrated approaches to topics and recognizing of concepts regarding general and agricultural economics
- Acquisition of learning the ways of increasing the productivity by practicing main principles of Economics into agriculture
- Skill of productive and more efficient management of agribusiness
- Skill of recognizing, analyzing and resolving the issues
- Ability of creation, assessment and practicing of projects
- Skill of recognizing producer organizations and making new organizations
- Ability of participation to interdisciplinary team-work
- Acquisition of increasing knowledge and skills in social area with capacity of becoming a leader
- To be able to take part in team-work and undertake individual responsibility when needed as economists who have trade, societal and ethical merits with required scientific formation
- To be able to use Turkish Language efficiently in written and verbal communication; to have knowledge of foreign language in order for exploring international scientific literature regarding his/her topic
Each student must attend to 70 percent of regular courses and 80 percent of practical courses in order to register to courses at the beginning of per semester and able to take final exams. The students are exposed to an intermediate exam and a final exam for each course. Furthermore, they are exposed to a practical exam in practical courses. Fifty percent of intermediate exam point, which may consist of assignments, quiz, practical exam etc., and fifty percent of final exam point, contribute to final grade. All exams are assessed on 100-point- scale. It is required to achieve at least 30 points from final exam. The students having one of the grades of AA, BA, CB and CC are accepted successful from the course. The grades of DC and DD are conditional passing grades. The students having the grades of DC or DD from a course are necessary to have at least 2.0 points of grade point average in order to pass that course.
The candidates who will begin undergraduate education are necessary to have high school or equivalent certificate and adequate score of undergraduate placement examination.
-Food industry (public, private, cooperatives and units -Banking and insurance sector -Institutions regarding agriculture (National Planning Organization, Turkish Statistical Institute, General Directorate Of State Hydraulic Works, Center of Development of the Exporting etc.) -Private farms, green houses and animal husbandry farms -Industry of irrigation equipment and agricultural machinery -Agricultural input marketing firms (agricultural chemicals and supermarkets etc.) -Agricultural production marketing firms (wholesalers, traders etc.) -Consulting firms -Expertise of property assessment (authority) -Preparation and assessment of agricultural and food project
Qualification is continuous.