Yeterlilik Kodu

TR0030011810

Yeterlilik Adı
Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Lisans Diploması
Sorumlu KurumAtatürk Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAtatürk Üniversitesi Rektörlüğü Üniversite Mahallesi Prof. Dr. Hikmet Koçak Sokak No : 8 P.K : 25050 Yakutiye / Erzurum
Sorumlu Kurum URLhttp://www.atauni.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Mekanik ve metal ticareti
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Tarım makinaları alanında  teorik ve pratik bilgi vermek, mesleki sorumluluk ve çevre bilincine sahip eleman yetiştirmek, öğrencilerinin kendini geliştirme yeteneği kazanmasına yardımcı olmak.

Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Tarım makinaları alanındaki kavramları tanımlayabilme.
  • Tarım makinaları alanında ihtiyaç duyulan temel mühendislik bilgilerine sahip olabilme.
  • Tarımsal mekanizasyon sistemleri hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma.
  • Tarımın ve tarımsal üretimin gerektirdiği temel bilgilere sahip olabilme.
  • Mühendislik bilgilerini tarıma uygulama becerisine sahip olabilme.
  • Tarım makinalarının tasarımı ve imalatı faaliyetlerini yürütebilme.
  • Tarım makinaları alanında deney yapma ve deney sonuçlarını yorumlama becerisi kazanabilme.
  • Toplumsal sorumluluk bilinciyle çevreye duyarlı, doğal kaynakların sürdürülebilirliğini gözeten üretim modellerini oluşturabilme.
  • Disiplinler arası ya da ekip çalışmalarında sorumluluk alabilme, hızlı çözümler üretebilme ve sosyal ilişki kurabilme.
  • Tarım ve tarıma dayalı sanayi alanında enerji kaynaklarını çevreye duyarlı olarak planlayabilme ve kullanabilme.
  • Tarımsal alanda, tarımsal mekanizasyonla ilgili sorunlara yönelik alternatif çözümler üzerinde araştırmalar yapabilme.
  • Tarımsal alanda bilişim teknolojilerini kullanabilme, yeni teknik ve teknolojiler geliştirebilme ve uygulamaya aktarabilme.
  • Yapılacak tarımsal faaliyete en uygun tarım alet ve makinalarının seçimi, bakımı ve ayarlarını yapabilme.
  • Mesleki alanda bağımsız çalışabilme, kendini sürekli geliştirme becerisi kazanma ve ilgili mevzuatlar takip edebilme.
  • Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olma ve buna göre hareket edebilme.
  • İmalatçı ve sanayi işbirliği içinde tarım makinaları konusunda danışmanlık faaliyetlerini sürdürebilme.
  • Tarım makinaları ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilme.
  • Yürüttüğü faaliyetlerde çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma.
  • Tarım ve tarıma dayalı sanayi kuruluşlarında optimum mekanizasyon sistemlerinin seçimi, planlaması, işletilmesi ve karşılaşılabilecek sorunların giderilmesinde amaca uygun çözümler üretebilme.
  • Tarımsal işletmelerin organizasyonuyla modern tarım tekniklerinin uygulanmasında aktif rol alabilme.
Anahtar Yetkinlikler
  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Programda alınan herhangi bir derse yarıyıl içinde en az % 80 devam etmek zorunludur. Başarı; yıl içi başarı ölçümü (ödevler, ara sınavlar) ve yıl sonu sınavı ile ölçülür. Sınavlar; yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak çeşitli türlerde yapılır. Her ders için en az bir ara sınav yapılır. Sınavlar 100 üzerinden verilen puanlar ile değerlendirilir. Başarı notu, ara sınav not ortalamasının % 40’ ı ile yarıyıl sonu sınavının % 60’ ının toplamı alınarak hesaplanır. Lisans programında başarı notu, 100 puan üzerinden en az 45 puandır. Öğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında, bağıl değerlendirme sistemi uygulanır. Bu sistemde; dersi alan öğrencilerin yarıyıl/yıl içi ve yarıyıl/yıl sonu sınavlarından aldıkları puanların istatistiksel sonuçları dikkate alınır. Alınan notlar yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde 4’lü harf sistemine dönüştürülür. Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) üst üste 2 dönem 2.00’ın altında olan öğrenciler bir sonraki dönemden ders alamazlar. Derslerdeki başarının ölçme ve değerlendirmesi ile ilgili detaylı açıklamalar Ders Bilgi Paketi sayfasında yer almaktadır.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Akreditasyon Kuruluşu Adı ;  Ziraat Fakülteleri Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (ZİDEK)

Giriş Şartı

T.C. Yüksek Öğretim Kurulu, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan merkezi sınavlarda Atatürk Üniversitesi’nin fakültelerinde ve yüksekokullarında öğrenci olma hakkı kazanan aday, Rektörlükçe ilan edilen süre içinde yine Rektörlükçe belirlenen belgelerle kesin kaydını yaptırır. Süresi içinde kesin kaydını yaptırmayan aday hakkını kaybeder. Üniversiteye kesin kaydını yaptıran öğrencilere kimlik kartı verilir.

Başarma ŞartlarıEğitim-öğretim süresi 4 yıl olan Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği programından öğrencilerin mezun olabilmeleri için müfredatlarında yer alan 240 AKTS (140 Kredi) derslerin tümünden başarılı olmaları, 30 iş günü staj yapılması ve Mezuniyet Tezi (Bitirme Tezi) hazırlanması gerekmektedir. Mezuniyet için Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği programında yer alan derslerden en az 2.00 Ağırlıklı Genel Not Ortalamasının (AGNO) sağlanması zorunludur. AGNO aynı zamanda mezuniyet not ortalamasıdır. Alınan bir derse %80 devam zorunludur. Ders başarı notu 45' tir. Ders başarı notunda ara sınavının %40'ı ve yarıyıl sonu sınavının %60'ı dikkate alınmaktadır.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü mezunları hem kamu hem de özel sektörde profesyonel rol alırlar. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Milli Prodüktivite Merkezi, İhracatı Geliştirme ve Etüt Merkezi, Hazine Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, kamu ve özel sektör bankaları, tarıma dayalı sanayi işletmeleri, tarımsal kooperatifler, tarım ve tarıma dayalı sektörde kontrol ve sertifika kuruluşları ve sivil toplum örgütleri bu kuruluşlardan önemlileri olarak sıralanabilir. Mezunlar, gelecek vadeden ulusal ve uluslararası kırsal kalkınma projelerinde yer alabilir ve bu projelere liderlik yapabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030011810


Yeterlilik Adı
Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Atatürk Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü Üniversite Mahallesi Prof. Dr. Hikmet Koçak Sokak No : 8 P.K : 25050 Yakutiye / Erzurum

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Tarım makinaları alanında  teorik ve pratik bilgi vermek, mesleki sorumluluk ve çevre bilincine sahip eleman yetiştirmek, öğrencilerinin kendini geliştirme yeteneği kazanmasına yardımcı olmak.


Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Tarım makinaları alanındaki kavramları tanımlayabilme.
  • Tarım makinaları alanında ihtiyaç duyulan temel mühendislik bilgilerine sahip olabilme.
  • Tarımsal mekanizasyon sistemleri hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma.
  • Tarımın ve tarımsal üretimin gerektirdiği temel bilgilere sahip olabilme.
  • Mühendislik bilgilerini tarıma uygulama becerisine sahip olabilme.
  • Tarım makinalarının tasarımı ve imalatı faaliyetlerini yürütebilme.
  • Tarım makinaları alanında deney yapma ve deney sonuçlarını yorumlama becerisi kazanabilme.
  • Toplumsal sorumluluk bilinciyle çevreye duyarlı, doğal kaynakların sürdürülebilirliğini gözeten üretim modellerini oluşturabilme.
  • Disiplinler arası ya da ekip çalışmalarında sorumluluk alabilme, hızlı çözümler üretebilme ve sosyal ilişki kurabilme.
  • Tarım ve tarıma dayalı sanayi alanında enerji kaynaklarını çevreye duyarlı olarak planlayabilme ve kullanabilme.
  • Tarımsal alanda, tarımsal mekanizasyonla ilgili sorunlara yönelik alternatif çözümler üzerinde araştırmalar yapabilme.
  • Tarımsal alanda bilişim teknolojilerini kullanabilme, yeni teknik ve teknolojiler geliştirebilme ve uygulamaya aktarabilme.
  • Yapılacak tarımsal faaliyete en uygun tarım alet ve makinalarının seçimi, bakımı ve ayarlarını yapabilme.
  • Mesleki alanda bağımsız çalışabilme, kendini sürekli geliştirme becerisi kazanma ve ilgili mevzuatlar takip edebilme.
  • Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olma ve buna göre hareket edebilme.
  • İmalatçı ve sanayi işbirliği içinde tarım makinaları konusunda danışmanlık faaliyetlerini sürdürebilme.
  • Tarım makinaları ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilme.
  • Yürüttüğü faaliyetlerde çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma.
  • Tarım ve tarıma dayalı sanayi kuruluşlarında optimum mekanizasyon sistemlerinin seçimi, planlaması, işletilmesi ve karşılaşılabilecek sorunların giderilmesinde amaca uygun çözümler üretebilme.
  • Tarımsal işletmelerin organizasyonuyla modern tarım tekniklerinin uygulanmasında aktif rol alabilme.

Anahtar Yetkinlikler
  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Programda alınan herhangi bir derse yarıyıl içinde en az % 80 devam etmek zorunludur. Başarı; yıl içi başarı ölçümü (ödevler, ara sınavlar) ve yıl sonu sınavı ile ölçülür. Sınavlar; yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak çeşitli türlerde yapılır. Her ders için en az bir ara sınav yapılır. Sınavlar 100 üzerinden verilen puanlar ile değerlendirilir. Başarı notu, ara sınav not ortalamasının % 40’ ı ile yarıyıl sonu sınavının % 60’ ının toplamı alınarak hesaplanır. Lisans programında başarı notu, 100 puan üzerinden en az 45 puandır. Öğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında, bağıl değerlendirme sistemi uygulanır. Bu sistemde; dersi alan öğrencilerin yarıyıl/yıl içi ve yarıyıl/yıl sonu sınavlarından aldıkları puanların istatistiksel sonuçları dikkate alınır. Alınan notlar yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde 4’lü harf sistemine dönüştürülür. Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) üst üste 2 dönem 2.00’ın altında olan öğrenciler bir sonraki dönemden ders alamazlar. Derslerdeki başarının ölçme ve değerlendirmesi ile ilgili detaylı açıklamalar Ders Bilgi Paketi sayfasında yer almaktadır.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Akreditasyon Kuruluşu Adı ;  Ziraat Fakülteleri Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (ZİDEK)


Giriş Şartı

T.C. Yüksek Öğretim Kurulu, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan merkezi sınavlarda Atatürk Üniversitesi’nin fakültelerinde ve yüksekokullarında öğrenci olma hakkı kazanan aday, Rektörlükçe ilan edilen süre içinde yine Rektörlükçe belirlenen belgelerle kesin kaydını yaptırır. Süresi içinde kesin kaydını yaptırmayan aday hakkını kaybeder. Üniversiteye kesin kaydını yaptıran öğrencilere kimlik kartı verilir.


Başarma Şartları
Eğitim-öğretim süresi 4 yıl olan Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği programından öğrencilerin mezun olabilmeleri için müfredatlarında yer alan 240 AKTS (140 Kredi) derslerin tümünden başarılı olmaları, 30 iş günü staj yapılması ve Mezuniyet Tezi (Bitirme Tezi) hazırlanması gerekmektedir. Mezuniyet için Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği programında yer alan derslerden en az 2.00 Ağırlıklı Genel Not Ortalamasının (AGNO) sağlanması zorunludur. AGNO aynı zamanda mezuniyet not ortalamasıdır. Alınan bir derse %80 devam zorunludur. Ders başarı notu 45' tir. Ders başarı notunda ara sınavının %40'ı ve yarıyıl sonu sınavının %60'ı dikkate alınmaktadır.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü mezunları hem kamu hem de özel sektörde profesyonel rol alırlar. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Milli Prodüktivite Merkezi, İhracatı Geliştirme ve Etüt Merkezi, Hazine Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, kamu ve özel sektör bankaları, tarıma dayalı sanayi işletmeleri, tarımsal kooperatifler, tarım ve tarıma dayalı sektörde kontrol ve sertifika kuruluşları ve sivil toplum örgütleri bu kuruluşlardan önemlileri olarak sıralanabilir. Mezunlar, gelecek vadeden ulusal ve uluslararası kırsal kalkınma projelerinde yer alabilir ve bu projelere liderlik yapabilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030011810

Qualification Title
Agricultural Machinery and Technology Engineering
Awarding BodyAtatürk University
Awarding Body ContactAtatürk University
Awarding Body Urlhttp://www.atauni.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasMechanics and metal trades
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Defining concepts in the field of agricultural machineryTo have basic engineering knowledge required in the field of agricultural machinery, To have theoretical and practical knowledge about agricultural mechanization systems, To have basic knowledge required in the agriculture and agricultural production, To have the ability of applying engineering knowledge to agriculture, To carry out designing and manufacturing activities of agricultural machinery, To conduct tests on agricultural machineries and gain skill of interpreting test results, Sensitive to the environment with awareness of social responsibility, considers the sustainability of natural resources to form production models, To take responsibility in interdisciplinary or team work, to produce fast solutions and establish social relationships, To plan and use energy sources as environmentally sensitive in the area of agriculture and agro-based industries, To do researches on alternative solutions for problems of agricultural mechanization in agriculture, To use information technologies and to develop and transfer new techniques and technologies in agricultural areaTo select of the proper agricultural machines and tools for the activities of agricultural to be done, to make their care and adjustments, To follow relevant regulations, to earn continuous self-development skills and to work independent in the professional field work, To be conscious of having responsibility of professional and ethical and to act accordingly, To sustain activities of advising on the subject of agricultural machinery with cooperation of manufacturer and industrial, To transfer ideas in agricultural machinery-related issues and solutions regarding to problems in written, oral and visual, To have sufficient awareness of occupational health and safety, to protect environment in the activities carried out,To obtain appropriate solutions for the problems encountered in the planning and operating of mechanization systems in the agriculture and agro-industrial enterprises, To take active role for application of modern agricultural techniques in the organization of agricultural enterprises,

Key Competencies-
Further Info

Continuing in undergraduate courses is compulsory at least 80% within the semester. The exams are evaluated with scores given over 100. Success grade is calculated by taking 40% of midterm exam and 60% of final exam. Success score in the undergraduate program is at least 45 points over 100 points. In the calculation of students' achievement grade, a relative evaluation system is applied. Students with a Weighted Grade Point Average less than 2.00 for two consecutive semesters can not take classes in the next semester. Examination regulations, assessment and grading are specified in each course. Please see the Course Structure for details.

Quality Assurance-
Access Requirements

The candidates who have had the right to be students at Ataturk University Faculties and High Schools in the central exams carried out by T.C. Council of Higher Education, Student Selection and Placement Center matriculate for certain in the time announced by the Rectorship, again with the documents declared by the Rectorship. The candidates who have not matriculated for certain in the time announced lose their rights. Student’s identification cards are given to the students who have matriculated for certain.

Conditions for SuccessTo be able to graduate from the Agricultural Machinery and Technologies Engineering Department, it is obligatory to take 240 ECTS unit, to prepare a dissertation and to complete a 30 working day long summer internship.In our faculty/departments normal education period is 4 years. To be able to graduate from a program a student taking all the courses and pass all, has to complete the program with a 2.00 grade point average. Grade point average is at the same time the graduation average. To continue at least 80% to the courses taught in the programme within each semester. The exams are evaluated with scores given over 100. The success grade is calculated by taking 40% of the midterm exam and 60% of the final exam.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates take professional role in establishment of many public and private sector. Ministry of Food, Agriculture and Livestock, Ministry of Environment and Forestry, Ministry of Energy and Natural Resources, Ministry of Development, National Productivity Centre, Export Development and Study Center, Undersecretariat of Treasury, Undersecretariat of Foreign Trade, Public and Private Banks, Agro-Industry Enterprises, Agricultural Cooperatives, Control and Certification Bodies, Consulting Firms in agriculture and agro-industry and non-governmental organizations. Graduates also take place in national and international rural development projects that are very much promising.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0030011810


Qualification Title
Agricultural Machinery and Technology Engineering

Awarding Body
Atatürk University

Awarding Body Contact
Atatürk University

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Defining concepts in the field of agricultural machineryTo have basic engineering knowledge required in the field of agricultural machinery, To have theoretical and practical knowledge about agricultural mechanization systems, To have basic knowledge required in the agriculture and agricultural production, To have the ability of applying engineering knowledge to agriculture, To carry out designing and manufacturing activities of agricultural machinery, To conduct tests on agricultural machineries and gain skill of interpreting test results, Sensitive to the environment with awareness of social responsibility, considers the sustainability of natural resources to form production models, To take responsibility in interdisciplinary or team work, to produce fast solutions and establish social relationships, To plan and use energy sources as environmentally sensitive in the area of agriculture and agro-based industries, To do researches on alternative solutions for problems of agricultural mechanization in agriculture, To use information technologies and to develop and transfer new techniques and technologies in agricultural areaTo select of the proper agricultural machines and tools for the activities of agricultural to be done, to make their care and adjustments, To follow relevant regulations, to earn continuous self-development skills and to work independent in the professional field work, To be conscious of having responsibility of professional and ethical and to act accordingly, To sustain activities of advising on the subject of agricultural machinery with cooperation of manufacturer and industrial, To transfer ideas in agricultural machinery-related issues and solutions regarding to problems in written, oral and visual, To have sufficient awareness of occupational health and safety, to protect environment in the activities carried out,To obtain appropriate solutions for the problems encountered in the planning and operating of mechanization systems in the agriculture and agro-industrial enterprises, To take active role for application of modern agricultural techniques in the organization of agricultural enterprises,


Key Competencies
-

Further Info

Continuing in undergraduate courses is compulsory at least 80% within the semester. The exams are evaluated with scores given over 100. Success grade is calculated by taking 40% of midterm exam and 60% of final exam. Success score in the undergraduate program is at least 45 points over 100 points. In the calculation of students' achievement grade, a relative evaluation system is applied. Students with a Weighted Grade Point Average less than 2.00 for two consecutive semesters can not take classes in the next semester. Examination regulations, assessment and grading are specified in each course. Please see the Course Structure for details.


Quality Assurance
-

Access Requirements

The candidates who have had the right to be students at Ataturk University Faculties and High Schools in the central exams carried out by T.C. Council of Higher Education, Student Selection and Placement Center matriculate for certain in the time announced by the Rectorship, again with the documents declared by the Rectorship. The candidates who have not matriculated for certain in the time announced lose their rights. Student’s identification cards are given to the students who have matriculated for certain.


Conditions for Success
To be able to graduate from the Agricultural Machinery and Technologies Engineering Department, it is obligatory to take 240 ECTS unit, to prepare a dissertation and to complete a 30 working day long summer internship.In our faculty/departments normal education period is 4 years. To be able to graduate from a program a student taking all the courses and pass all, has to complete the program with a 2.00 grade point average. Grade point average is at the same time the graduation average. To continue at least 80% to the courses taught in the programme within each semester. The exams are evaluated with scores given over 100. The success grade is calculated by taking 40% of the midterm exam and 60% of the final exam.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates take professional role in establishment of many public and private sector. Ministry of Food, Agriculture and Livestock, Ministry of Environment and Forestry, Ministry of Energy and Natural Resources, Ministry of Development, National Productivity Centre, Export Development and Study Center, Undersecretariat of Treasury, Undersecretariat of Foreign Trade, Public and Private Banks, Agro-Industry Enterprises, Agricultural Cooperatives, Control and Certification Bodies, Consulting Firms in agriculture and agro-industry and non-governmental organizations. Graduates also take place in national and international rural development projects that are very much promising.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address