Yeterlilik Kodu

TR0030029170

Yeterlilik Adı
Tarla Bitkileri Lisans Diploması
Sorumlu KurumÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiBarbaros, 17100 Kepez/Çanakkale Merkez/Çanakkale
Sorumlu Kurum URLhttps://www.comu.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Bitki ve hayvancılık ürünleri
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Tarla Bitkileri üzerinde genel bir bilgi temeli edinmek.
  • Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilim ve teknolojileri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi
  • Bilgiyi tez, makale ve rapor gibi yazılı materyal aracılığı ile uygun ve sade bir anlatım kullanarak topluma fayda sağlamak amacıyla başarılı şekilde aktarabilmek
  • Mesleki ve etik sorumluluk bilinci.
  • Tarla Bitkileri alanında yapılmış çalışmalar üzerinde kapsayıcı bir bilgi ve kavrayışa sahip olarak diğer çalışmaları mantıklı ve geçerli bir görüş kapsamında değerlendirebilmek
  • Bireysel çalışmalarda bulunabilmek ve insiyatif alabilmek için profesyonel yeterlilikte bulunmak
  • Bilim dünyası ile bağlantı kurmak veya takip etmek için yeterli seviyede bir yabancı dil bilgisine sahip olmak
  • Akademik bir kimlik kazanmış olmanın bilinciyle bilimsel yöntemi benimseyerek deney ve sonuca dayalı olarak çıkarımlara ulaşmayı öğrenmek
  • Tarla bitkileri anabilim dalı altında incelenen disiplinlerle ilişkili olan eğitimini aldığı, uzmanlaştığı ve çalıştığı alanlarda edindiği teorik ve pratik kazanımları, parçası olduğu sosyal ve profesyonel çevrelere beceriyle aktarabilmek
  • Her zaman bilimsel bilgiye ve araştırmalara dayalı sosyal bilinçlenmenin sağlanmasında, sorumlu olduğu kimselerce örnek alınacak bir role sahip olabilmek
  • Etkili ve sürekli öğrenme alışkanlığını hayat boyunca koruyacağı bir prensip olarak geliştirmek
  • Tarla Bitkileri kapsamındaki disiplinlerde güncel gelişme ve yenilikleri takip etmeye yetecek şekilde yabancı dil bilgisinin kazanılmış olması
  • Sorumluluk ve profesyonel hayatında insiyatif alabilmek
  • Sosyal yetenekleri gelişmiş bir birey olmak ve grup çalışmasına uyumluluk,
  • Yoğun bir sosyal performans gerektiren pozisyonlar için seçilebilecek ölçüde insan ilişkileri bakımından donanımlı olmak
  • İlgili oldukları mühendislik konularındaki sorunları saptama, tanımlama, araştırma ve çözme becerisi; bu amaçla uygun bilimsel analitik yöntemleri ve modelleme tekniklerini seçme ve uygulama becerisi,
  • Tarla bitkilerinin yetiştirilmesi, ıslahı, tohumluk üretimi, bitki genetiği, fizyolojisi, ekolojisi, biyoteknolojisi ve mera ıslahı konularında yeterli alt yapıya sahip olma; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri mühendislik çözümleri için beraber kullanabilme becerisi
  • İlgili oldukları mühendislik konularındaki sorunları saptama, tanımlama, araştırma ve çözme becerisi; bu amaçla uygun bilimsel analitik yöntemleri ve modelleme tekniklerini seçme ve uygulama becerisi,
  • Verimli ve kaliteli bir bitkisel üretim için sorunu, bu sorunun bileşenlerini ve sürecini analiz etme ve istenenleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında projelendirme becerisi, bu bağlamda modern yetiştirme ve ıslahı yöntemlerini uygulama becerisi,
  • Bitki yetiştirme, bitki genetiği ve ıslahı, bitki biyoteknolojisi, tohumculuk konularında tarla ve laboratuvar koşullarında deneme planlama, deneme yapma, veri toplama, verileri biyometrik olarak değerlendirme, bulguları bitki yetiştirme ve ıslahı açısından yorumlama becerisi,
  • Uygulamalar için gerekli modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin kullanabilme becerisi,
  • Uygulama alanı ile ilgili çevreyi etkin tanıma uygun materyal ve yöntemi belirleme becerisi.
  • Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilme, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanabilme becerisi.
  • Bireysel olarak ve disiplinli takımlarla çalışabilme becerisi, sorumluluk alma özgüveni.
  • Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi.
  • Proje yönetimi, iş yeri uygulamaları, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği konularında bilinç; mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçları hakkında farkındalık.
  • Çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerinin bilincinde olma; girişimcilik ve yenilikçilik konularının farkında olma ve çağın sorunları hakkında bilgi sahibi olma.
  • Çevreyi ve biyolojik çeşitliliği korumayı ön planda tutma, bu konularda toplumu bilgilendirme ve uyarma bilinci ve becerisi.
  • Günümüzün Tarımsal ve Ekolojik sorunlarına karşı profesyonel bir hassasiyet kazanmak.
  • Analitik düşünce yapısı ve üretken bir eğilimle, proje ele alabilme, bileşenleri yönetebilme ve başarıyla sonuçlandırabilme yeteneğinde olmak.
  • Örnek bir profesyonel ziraat mühendisi duruşuyla topluma değerli katkılar sağlayabilecek olmak.
  • Tarımsal üretime hem üreticiler hem tüketiciler açısından bakabilecek ve bu süreci, kazanım ve kayıplarıyla analiz edebilecek olmak.
  • Günümüzün Tarımsal ve Ekolojik sorunlarına karşı profesyonel bir hassasiyet kazanmak.
  • Etik ve sosyal sorumluluğunun bilincinde olmak.
  • Çalışma alanındaki gelişmeleri takip edebilmek üzere bilişim teknolojilerinden faydalanabilmek.
  • Analitik düşünce yapısı ve üretken bir eğilimle, proje ele alabilme, bileşenleri yönetebilme ve başarıyla sonuçlandırabilme yeteneğinde olmak.
  • Örnek bir profesyonel ziraat mühendisi duruşuyla topluma değerli katkılar sağlayabilecek olmak.
  • Tarımsal üretime hem üreticiler hem tüketiciler açısından bakabilecek ve bu süreci, kazanım ve kayıplarıyla analiz edebilecek olmak.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Sınavların uygulanması, değerlendirilmesi ve notlandırılması hususlarında ÇOMÜ Önlisans – Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği esas alınmaktadır.

/>________________________________________________________________________________
Puanlar Krediler
100 Ölçümü COMU Dereceleri 4.00 Ölçümü AKTS Dereceleri
________________________________________________________________________________
90-100 AA 4.00 A
85-89 BA 3.50 B
80-84 BB 3.00 B
70-79 CB 2.50 C
60-69 CC 2.00 C
55-59 DC 1.50 D
50-54 DD 1.00 E
40-49 FD 0.50 F
0-39 FF 0-00 FX

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı-
Başarma ŞartlarıBu programdan mezun olabilmek için öğrencilerin zorunlu stajlarını belirtilen süre ve özellikte tamamlayarak; Öğretim programlarında belirlenen tüm derslerden en az DD harf notu alarak minimum 240 AKTS kredisinden başarılı olmaları ve 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Tarla Bitkileri Bölümü mezunları, Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlı tarım il ve ilçe müdürlükleri, araştırma enstitülerinde ve diğer çeşitli resmi kuruluşlarda,tarımsal amaçlı kooperatiflerde, Tarımsal ürünlerin işlendiği fabrikalarda (yem,şeker,konserve,salça,sigara vb.) tohumculuk şirketleri ile gübre ve ilaç pazarlayan özel kuruluşlarda çalışabilmektedir.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir. 

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030029170


Yeterlilik Adı
Tarla Bitkileri Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Barbaros, 17100 Kepez/Çanakkale Merkez/Çanakkale

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Tarla Bitkileri üzerinde genel bir bilgi temeli edinmek.
  • Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilim ve teknolojileri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi
  • Bilgiyi tez, makale ve rapor gibi yazılı materyal aracılığı ile uygun ve sade bir anlatım kullanarak topluma fayda sağlamak amacıyla başarılı şekilde aktarabilmek
  • Mesleki ve etik sorumluluk bilinci.
  • Tarla Bitkileri alanında yapılmış çalışmalar üzerinde kapsayıcı bir bilgi ve kavrayışa sahip olarak diğer çalışmaları mantıklı ve geçerli bir görüş kapsamında değerlendirebilmek
  • Bireysel çalışmalarda bulunabilmek ve insiyatif alabilmek için profesyonel yeterlilikte bulunmak
  • Bilim dünyası ile bağlantı kurmak veya takip etmek için yeterli seviyede bir yabancı dil bilgisine sahip olmak
  • Akademik bir kimlik kazanmış olmanın bilinciyle bilimsel yöntemi benimseyerek deney ve sonuca dayalı olarak çıkarımlara ulaşmayı öğrenmek
  • Tarla bitkileri anabilim dalı altında incelenen disiplinlerle ilişkili olan eğitimini aldığı, uzmanlaştığı ve çalıştığı alanlarda edindiği teorik ve pratik kazanımları, parçası olduğu sosyal ve profesyonel çevrelere beceriyle aktarabilmek
  • Her zaman bilimsel bilgiye ve araştırmalara dayalı sosyal bilinçlenmenin sağlanmasında, sorumlu olduğu kimselerce örnek alınacak bir role sahip olabilmek
  • Etkili ve sürekli öğrenme alışkanlığını hayat boyunca koruyacağı bir prensip olarak geliştirmek
  • Tarla Bitkileri kapsamındaki disiplinlerde güncel gelişme ve yenilikleri takip etmeye yetecek şekilde yabancı dil bilgisinin kazanılmış olması
  • Sorumluluk ve profesyonel hayatında insiyatif alabilmek
  • Sosyal yetenekleri gelişmiş bir birey olmak ve grup çalışmasına uyumluluk,
  • Yoğun bir sosyal performans gerektiren pozisyonlar için seçilebilecek ölçüde insan ilişkileri bakımından donanımlı olmak
  • İlgili oldukları mühendislik konularındaki sorunları saptama, tanımlama, araştırma ve çözme becerisi; bu amaçla uygun bilimsel analitik yöntemleri ve modelleme tekniklerini seçme ve uygulama becerisi,
  • Tarla bitkilerinin yetiştirilmesi, ıslahı, tohumluk üretimi, bitki genetiği, fizyolojisi, ekolojisi, biyoteknolojisi ve mera ıslahı konularında yeterli alt yapıya sahip olma; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri mühendislik çözümleri için beraber kullanabilme becerisi
  • İlgili oldukları mühendislik konularındaki sorunları saptama, tanımlama, araştırma ve çözme becerisi; bu amaçla uygun bilimsel analitik yöntemleri ve modelleme tekniklerini seçme ve uygulama becerisi,
  • Verimli ve kaliteli bir bitkisel üretim için sorunu, bu sorunun bileşenlerini ve sürecini analiz etme ve istenenleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında projelendirme becerisi, bu bağlamda modern yetiştirme ve ıslahı yöntemlerini uygulama becerisi,
  • Bitki yetiştirme, bitki genetiği ve ıslahı, bitki biyoteknolojisi, tohumculuk konularında tarla ve laboratuvar koşullarında deneme planlama, deneme yapma, veri toplama, verileri biyometrik olarak değerlendirme, bulguları bitki yetiştirme ve ıslahı açısından yorumlama becerisi,
  • Uygulamalar için gerekli modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin kullanabilme becerisi,
  • Uygulama alanı ile ilgili çevreyi etkin tanıma uygun materyal ve yöntemi belirleme becerisi.
  • Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilme, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanabilme becerisi.
  • Bireysel olarak ve disiplinli takımlarla çalışabilme becerisi, sorumluluk alma özgüveni.
  • Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi.
  • Proje yönetimi, iş yeri uygulamaları, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği konularında bilinç; mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçları hakkında farkındalık.
  • Çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerinin bilincinde olma; girişimcilik ve yenilikçilik konularının farkında olma ve çağın sorunları hakkında bilgi sahibi olma.
  • Çevreyi ve biyolojik çeşitliliği korumayı ön planda tutma, bu konularda toplumu bilgilendirme ve uyarma bilinci ve becerisi.
  • Günümüzün Tarımsal ve Ekolojik sorunlarına karşı profesyonel bir hassasiyet kazanmak.
  • Analitik düşünce yapısı ve üretken bir eğilimle, proje ele alabilme, bileşenleri yönetebilme ve başarıyla sonuçlandırabilme yeteneğinde olmak.
  • Örnek bir profesyonel ziraat mühendisi duruşuyla topluma değerli katkılar sağlayabilecek olmak.
  • Tarımsal üretime hem üreticiler hem tüketiciler açısından bakabilecek ve bu süreci, kazanım ve kayıplarıyla analiz edebilecek olmak.
  • Günümüzün Tarımsal ve Ekolojik sorunlarına karşı profesyonel bir hassasiyet kazanmak.
  • Etik ve sosyal sorumluluğunun bilincinde olmak.
  • Çalışma alanındaki gelişmeleri takip edebilmek üzere bilişim teknolojilerinden faydalanabilmek.
  • Analitik düşünce yapısı ve üretken bir eğilimle, proje ele alabilme, bileşenleri yönetebilme ve başarıyla sonuçlandırabilme yeteneğinde olmak.
  • Örnek bir profesyonel ziraat mühendisi duruşuyla topluma değerli katkılar sağlayabilecek olmak.
  • Tarımsal üretime hem üreticiler hem tüketiciler açısından bakabilecek ve bu süreci, kazanım ve kayıplarıyla analiz edebilecek olmak.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Sınavların uygulanması, değerlendirilmesi ve notlandırılması hususlarında ÇOMÜ Önlisans – Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği esas alınmaktadır.

/>________________________________________________________________________________
Puanlar Krediler
100 Ölçümü COMU Dereceleri 4.00 Ölçümü AKTS Dereceleri
________________________________________________________________________________
90-100 AA 4.00 A
85-89 BA 3.50 B
80-84 BB 3.00 B
70-79 CB 2.50 C
60-69 CC 2.00 C
55-59 DC 1.50 D
50-54 DD 1.00 E
40-49 FD 0.50 F
0-39 FF 0-00 FX


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı
-

Başarma Şartları
Bu programdan mezun olabilmek için öğrencilerin zorunlu stajlarını belirtilen süre ve özellikte tamamlayarak; Öğretim programlarında belirlenen tüm derslerden en az DD harf notu alarak minimum 240 AKTS kredisinden başarılı olmaları ve 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Tarla Bitkileri Bölümü mezunları, Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlı tarım il ve ilçe müdürlükleri, araştırma enstitülerinde ve diğer çeşitli resmi kuruluşlarda,tarımsal amaçlı kooperatiflerde, Tarımsal ürünlerin işlendiği fabrikalarda (yem,şeker,konserve,salça,sigara vb.) tohumculuk şirketleri ile gübre ve ilaç pazarlayan özel kuruluşlarda çalışabilmektedir.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir. 


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030029170

Qualification Title
Awarding BodyÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Awarding Body ContactCanakkale Onsekiz Mart University, Faculty of Medicine, Terzioğlu Campus, Merkez-Çanakkale, Tel: 0286 2180018, ECTS Coordinator: Dr. Nilüfer ULAŞ AYTÜRK, nilufer.ayturk@comu.edu.tr
Awarding Body Urlhttps://global.comu.edu.tr/
OrientationAcademic
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasCrop and livestock production
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0030029170


Qualification Title

Awarding Body
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

Awarding Body Contact
Canakkale Onsekiz Mart University, Faculty of Medicine, Terzioğlu Campus, Merkez-Çanakkale, Tel: 0286 2180018, ECTS Coordinator: Dr. Nilüfer ULAŞ AYTÜRK, nilufer.ayturk@comu.edu.tr

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address