Yeterlilik Kodu

TR0030221529

Yeterlilik Adı
Tarla Bitkileri Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumBingöl Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiBingöl Üniversitesi Selahaddin-i Eyyubi Mah, Üniversite Caddesi No:1, 12000 Merkez/Bingöl
Sorumlu Kurum URLhttp://www.bingol.edu.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Bitki ve hayvancılık ürünleri
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2 Yıl
Program Profili (Amaç)

Konusuyla ilgili kavram ve ilkeleri özümsemiş, geniş alanlarda yetiştiriciliği yapılan tarla bitkilerini tanıyabilen, yetiştiricilik için tarla bitkilerinin iklim ve toprak istekleri doğrultusunda bölge ekolojisine uygun bitkileri yetiştirmek ve yetiştireceği bitkiler için uygun toprak hazırlığı yapabilen, bu bitkilerin üretim ve bakım işlemlerini bilen, üretimden hasat harman sürecine kadar olan yetiştiricilikte kullanılabilecek tarımsal mekanizasyon konularında yeterli bilgi ve beceriye sahip olup bunları kullanabilen ve uygulayabilen, iş hazırlama, tasarım, üretim birimlerinde görev alabilecek vasıflarda teknik elemanlar yetiştirmektir.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Önlisans derecesi yeterlilikleri üzerine kurulan, aynı ya da farklı bir alandaki bilgilerin genişletilmesi ve derinleştirilmesi ile birlikte bilimsel araştırma yaparak bilgiye ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama yapabilmek.
  • Alanındaki sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilmek, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk ile kullanabilmek.
  • Alanındaki bir problemi, bağımsız olarak kurgulamak, çözüm yöntemi geliştirmek, çözmek, sonuçları değerlendirmek ve gerektiğinde uygulayabilmek.
  • Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, alanındaki ve dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarabilmek.
  • Alanındaki uygulamalarda karşılaşacağı öngörülmeyen karmaşık durumlarda, yeni stratejik yaklaşımlar geliştirebilmek ve sorumluluk alarak çözüm üretebilmek.
  • Alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilmek ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilmek.
  • En az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim yeteneğine sahip olmak (“European Language Portfolio Global Scale”, Level B2).
  • Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ve donanımı bilgisi ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilmek ve geliştirebilmek.
  • Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında bilimsel, sosyal ve etik değerleri gözeterek bu değerleri öğretebilmek ve denetlemek.
  • Alanında özümsedikleri bilgiyi ve problem çözme yeteneklerini, disiplinler arası çalışmalarda uygulayabilmek.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri öncesi düzeyde sahiptir.

1. Okuma yazma yetkinliği

2. Çoklu dil yetkinliği

3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik

4. Dijital yetkinlik

5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

6. Vatandaşlık yetkinliği

7. Girişimcilik yetkinliği

8. Kültürel farkındalık ve ifade

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Programlarda verilen her bir ders için bir ara sınavı (kısa sınav, ödev) ve dönem sonu sınavı yapılır. Başarı notuna ara sınav, ( varsa kısa süreli sınav ve ödevlerin) etkisi %40, dönem sonu sınavının ise %60 oranındadır. Dönem sınavına girebilmesi için öğrencinin yönetmeliklerde yazılı devam şartlarını yerine getirmiş olması gerekmektedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir ve öğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında, bağıl değerlendirme sistemi uygulanır. Bu değerlendirmede; dersin öğretim elemanı, dersi alan öğrencilerin yarıyıl/yıl içi ve yarıyıl/yılsonu sınavlarından aldıkları puanların istatistiksel sonuçlarını dikkate alır ve alınan notlar yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde nümerik sayı sisteminde 100 üzerinden değerlendirilir. Yıl sonu ders ortalaması 60’ın üstünde olan öğrenciler dersi başarıyla vermiş kabul edilir. Yıl sonu ortalaması 60 ‘ın altında olan öğrenciler dersten kalmış sayılır ve belirtilecek tarihte bütünleme sınavına girerler. Bütünleme sınavı Final sınavının yerine sayılıp, vize notu aynen geçerlidir. Genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması, asgari 120 AKTS kredisi tamamlanmış olmalıdır.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  •  YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlar da YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde önlisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

 1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında önlisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri belirler.

 1.2. Yükseköğretim kurumlarında önlisans programlarının müfredatı ve her bir diploma programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

 1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

 2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir önlisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Önlisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; önlisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır.

Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı

Programa alınacak öğrenciler Yükseköğretim Kurulu Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan TYT sınavından yeterli puanı almış olmalı ve özel şartları taşımalıdır. Programlara ayrıca, yatay geçiş yoluyla da öğrenci kabul edilmektedir. Bu geçişler bir yönerge ile düzenlenmiştir ve öğrenciler farklı yükseköğretim kurumlarının diploma programları veya aynı yükseköğretim kurumu içindeki diploma programları arasında ancak önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları çerçevesinde geçiş yapabilmektedirler.

Başarma ŞartlarıGenel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması, asgari 120 AKTS kredisi tamamlanmış olmalıdır. Mezuniyet belgesi başarılı bir şekilde programındaki tüm dersleri tamamlayan öğrencilere verilir ve 100 üzerinden en az kümülatif not ortalaması (GNO) 60 olmalıdır.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlar; T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlükleri, Belediyelerin Park ve Bahçe Müdürlükleri ve Tarımsal Araştırma Enstitüleri gibi kamu kurum ve kuruluşlarında, tarımsal amaçlı kooperatiflerde, meyve, sebze ve süs bitkileri üretim ve pazarlama işletmeleri, fide ve fidan üretiminin yapıldığı seralar, mantarcılık işletmeleri, tarım ilacı satış yerleri, tohumculuk firmaları, hasat sonrası depolama ve paketleme gibi özel sektör işletmelerinde tekniker olarak çalışabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030221529


Yeterlilik Adı
Tarla Bitkileri Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Bingöl Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Bingöl Üniversitesi Selahaddin-i Eyyubi Mah, Üniversite Caddesi No:1, 12000 Merkez/Bingöl

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2 Yıl

Program Profili (Amaç)

Konusuyla ilgili kavram ve ilkeleri özümsemiş, geniş alanlarda yetiştiriciliği yapılan tarla bitkilerini tanıyabilen, yetiştiricilik için tarla bitkilerinin iklim ve toprak istekleri doğrultusunda bölge ekolojisine uygun bitkileri yetiştirmek ve yetiştireceği bitkiler için uygun toprak hazırlığı yapabilen, bu bitkilerin üretim ve bakım işlemlerini bilen, üretimden hasat harman sürecine kadar olan yetiştiricilikte kullanılabilecek tarımsal mekanizasyon konularında yeterli bilgi ve beceriye sahip olup bunları kullanabilen ve uygulayabilen, iş hazırlama, tasarım, üretim birimlerinde görev alabilecek vasıflarda teknik elemanlar yetiştirmektir.


Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Önlisans derecesi yeterlilikleri üzerine kurulan, aynı ya da farklı bir alandaki bilgilerin genişletilmesi ve derinleştirilmesi ile birlikte bilimsel araştırma yaparak bilgiye ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama yapabilmek.
  • Alanındaki sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilmek, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk ile kullanabilmek.
  • Alanındaki bir problemi, bağımsız olarak kurgulamak, çözüm yöntemi geliştirmek, çözmek, sonuçları değerlendirmek ve gerektiğinde uygulayabilmek.
  • Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, alanındaki ve dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarabilmek.
  • Alanındaki uygulamalarda karşılaşacağı öngörülmeyen karmaşık durumlarda, yeni stratejik yaklaşımlar geliştirebilmek ve sorumluluk alarak çözüm üretebilmek.
  • Alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilmek ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilmek.
  • En az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim yeteneğine sahip olmak (“European Language Portfolio Global Scale”, Level B2).
  • Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ve donanımı bilgisi ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilmek ve geliştirebilmek.
  • Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında bilimsel, sosyal ve etik değerleri gözeterek bu değerleri öğretebilmek ve denetlemek.
  • Alanında özümsedikleri bilgiyi ve problem çözme yeteneklerini, disiplinler arası çalışmalarda uygulayabilmek.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri öncesi düzeyde sahiptir.

1. Okuma yazma yetkinliği

2. Çoklu dil yetkinliği

3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik

4. Dijital yetkinlik

5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

6. Vatandaşlık yetkinliği

7. Girişimcilik yetkinliği

8. Kültürel farkındalık ve ifade


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Programlarda verilen her bir ders için bir ara sınavı (kısa sınav, ödev) ve dönem sonu sınavı yapılır. Başarı notuna ara sınav, ( varsa kısa süreli sınav ve ödevlerin) etkisi %40, dönem sonu sınavının ise %60 oranındadır. Dönem sınavına girebilmesi için öğrencinin yönetmeliklerde yazılı devam şartlarını yerine getirmiş olması gerekmektedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir ve öğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında, bağıl değerlendirme sistemi uygulanır. Bu değerlendirmede; dersin öğretim elemanı, dersi alan öğrencilerin yarıyıl/yıl içi ve yarıyıl/yılsonu sınavlarından aldıkları puanların istatistiksel sonuçlarını dikkate alır ve alınan notlar yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde nümerik sayı sisteminde 100 üzerinden değerlendirilir. Yıl sonu ders ortalaması 60’ın üstünde olan öğrenciler dersi başarıyla vermiş kabul edilir. Yıl sonu ortalaması 60 ‘ın altında olan öğrenciler dersten kalmış sayılır ve belirtilecek tarihte bütünleme sınavına girerler. Bütünleme sınavı Final sınavının yerine sayılıp, vize notu aynen geçerlidir. Genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması, asgari 120 AKTS kredisi tamamlanmış olmalıdır.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  •  YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlar da YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde önlisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

 1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında önlisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri belirler.

 1.2. Yükseköğretim kurumlarında önlisans programlarının müfredatı ve her bir diploma programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

 1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

 2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir önlisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Önlisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; önlisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır.

Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Giriş Şartı

Programa alınacak öğrenciler Yükseköğretim Kurulu Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan TYT sınavından yeterli puanı almış olmalı ve özel şartları taşımalıdır. Programlara ayrıca, yatay geçiş yoluyla da öğrenci kabul edilmektedir. Bu geçişler bir yönerge ile düzenlenmiştir ve öğrenciler farklı yükseköğretim kurumlarının diploma programları veya aynı yükseköğretim kurumu içindeki diploma programları arasında ancak önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları çerçevesinde geçiş yapabilmektedirler.


Başarma Şartları
Genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması, asgari 120 AKTS kredisi tamamlanmış olmalıdır. Mezuniyet belgesi başarılı bir şekilde programındaki tüm dersleri tamamlayan öğrencilere verilir ve 100 üzerinden en az kümülatif not ortalaması (GNO) 60 olmalıdır.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlar; T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlükleri, Belediyelerin Park ve Bahçe Müdürlükleri ve Tarımsal Araştırma Enstitüleri gibi kamu kurum ve kuruluşlarında, tarımsal amaçlı kooperatiflerde, meyve, sebze ve süs bitkileri üretim ve pazarlama işletmeleri, fide ve fidan üretiminin yapıldığı seralar, mantarcılık işletmeleri, tarım ilacı satış yerleri, tohumculuk firmaları, hasat sonrası depolama ve paketleme gibi özel sektör işletmelerinde tekniker olarak çalışabilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030221529

Qualification Title
Tarla Bitkileri Associate Degree
Awarding BodyBİNGÖL UNIVERSITY
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.bingol.edu.tr/
OrientationOccupational
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasCrop and livestock production
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description

To have an understanding and advanced knowledge supported by the course books consisting of the newest knowledge in Field Crops, application equipment and other scientific sources, which builds upon the qualifications earned in high school education To evaluate the concepts in Field Crop science, ideas and the data by scientific methods, to be able to analyze and to determine the complicated problem and subjects, to be able to make discussions and offer a suggestions based on the proofs and research To be able to create a solution by taking responsibility as an individual and team member who will be able to face the unexpected complicated situations, in the applications in Field Crops science To be able to plan and manage the studies aimed at the vocational development of co-workers and groups in physics science. To be able to evaluate the acquired skills and knowledge with a critical approach, to be able to determine learning demands and forward his learning. To inform specialist or non-specialist audiences groups about the subjects related to in Field Crops science , transfer your ideas, problems and their solution methods supporting with qualitative and quantitative data clearly both in oral and written to them To know at least a foreign language in the level of following the knowledge and communicating with his colleagues To be able to use the informatics and communicational technologies with the hardware and software knowledge at the level which physics science requires. To have the consciousness of protecting the social, scientific, and ethical values in the stages of gathering, evaluating, declaring and applying the data related to in Field Crops science. To value the universality of social rights, to gain the awareness of social justice, to have enough knowledge and awareness on subjects of health and safety at Works, quality management and processes, environmental protection.

Key Competencies-
Further Info

One midterm exam (quiz, homework) and a final exam are given for each course in the programs. Exams are in the form of a midterm and a final exam within a semester. The effect of midterm exam (if any, short term exam and homework) is 40% and 60% of the final exam. In order to be able to take the semester exam, the student must fulfill the attendance requirements written in the regulations. All exams are evaluated over 100 points and the relative evaluation system is applied in the calculation of the students success grade. In this evaluation; The instructor of the course takes into account the statistical results of the scores of the students who take the course from the midterm / year and semester / year-end exams and the grades taken are evaluated over 100 in the numerical number system within the framework of the principles determined in the regulation. Students with a grade point average of over 60 are considered successful in the course. Students with a grade point average of less than 60 are considered to have failed the course and take the make-up exam on the date to be specified. The make-up exam is replaced by the final exam and the visa grade is valid. A student is required to successfully complete the designated program of courses meet a minimum of 120 ECTS credit requirement and have a minimum CGPA of 60/100 and no failing grade.

Quality Assurance-
Access Requirements

Students to be admitted to the program must have obtained enough points from the TYT exam conducted by the Higher Education Councils Assessment Selection and Placement Center and must meet special requirements. Students are also admitted to the programs through transfer. These transitions are regulated by a directive and students can only switch between diploma programs of different higher education institutions or diploma programs within the same higher education institution within the framework of the previously announced number and transition conditions.

Conditions for SuccessA student is required to successfully complete the designated program of courses meet a minimum of 120 ECTS credit requirement and have a minimum CGPA of 60/100 and no failing grade. This degree is awarded to students who have successfully completed all courses in the curriculum, and have a minimum Cumulative Grade Point Average (CGPA) 60 out of 100.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduated students are able to work as “Technician” in public institution such as T.C. province directorate of ministry of agriculture and food, parks depertmant of municipal corporation and agriculture investigation institute, private sector establishmant such as agriculture cooperatives, corporation of pruduction and marketing of fruits, vegetables and ornamental plants, greenhouses that pruducting young tree, corporation that pruducting mushroom, pesticide seller markets, corporation that pruducting seed, corporations that storaging and packing after harvest.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030221529


Qualification Title
Tarla Bitkileri Associate Degree

Awarding Body
BİNGÖL UNIVERSITY

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

To have an understanding and advanced knowledge supported by the course books consisting of the newest knowledge in Field Crops, application equipment and other scientific sources, which builds upon the qualifications earned in high school education To evaluate the concepts in Field Crop science, ideas and the data by scientific methods, to be able to analyze and to determine the complicated problem and subjects, to be able to make discussions and offer a suggestions based on the proofs and research To be able to create a solution by taking responsibility as an individual and team member who will be able to face the unexpected complicated situations, in the applications in Field Crops science To be able to plan and manage the studies aimed at the vocational development of co-workers and groups in physics science. To be able to evaluate the acquired skills and knowledge with a critical approach, to be able to determine learning demands and forward his learning. To inform specialist or non-specialist audiences groups about the subjects related to in Field Crops science , transfer your ideas, problems and their solution methods supporting with qualitative and quantitative data clearly both in oral and written to them To know at least a foreign language in the level of following the knowledge and communicating with his colleagues To be able to use the informatics and communicational technologies with the hardware and software knowledge at the level which physics science requires. To have the consciousness of protecting the social, scientific, and ethical values in the stages of gathering, evaluating, declaring and applying the data related to in Field Crops science. To value the universality of social rights, to gain the awareness of social justice, to have enough knowledge and awareness on subjects of health and safety at Works, quality management and processes, environmental protection.


Key Competencies
-

Further Info

One midterm exam (quiz, homework) and a final exam are given for each course in the programs. Exams are in the form of a midterm and a final exam within a semester. The effect of midterm exam (if any, short term exam and homework) is 40% and 60% of the final exam. In order to be able to take the semester exam, the student must fulfill the attendance requirements written in the regulations. All exams are evaluated over 100 points and the relative evaluation system is applied in the calculation of the students success grade. In this evaluation; The instructor of the course takes into account the statistical results of the scores of the students who take the course from the midterm / year and semester / year-end exams and the grades taken are evaluated over 100 in the numerical number system within the framework of the principles determined in the regulation. Students with a grade point average of over 60 are considered successful in the course. Students with a grade point average of less than 60 are considered to have failed the course and take the make-up exam on the date to be specified. The make-up exam is replaced by the final exam and the visa grade is valid. A student is required to successfully complete the designated program of courses meet a minimum of 120 ECTS credit requirement and have a minimum CGPA of 60/100 and no failing grade.


Quality Assurance
-

Access Requirements

Students to be admitted to the program must have obtained enough points from the TYT exam conducted by the Higher Education Councils Assessment Selection and Placement Center and must meet special requirements. Students are also admitted to the programs through transfer. These transitions are regulated by a directive and students can only switch between diploma programs of different higher education institutions or diploma programs within the same higher education institution within the framework of the previously announced number and transition conditions.


Conditions for Success
A student is required to successfully complete the designated program of courses meet a minimum of 120 ECTS credit requirement and have a minimum CGPA of 60/100 and no failing grade. This degree is awarded to students who have successfully completed all courses in the curriculum, and have a minimum Cumulative Grade Point Average (CGPA) 60 out of 100.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduated students are able to work as “Technician” in public institution such as T.C. province directorate of ministry of agriculture and food, parks depertmant of municipal corporation and agriculture investigation institute, private sector establishmant such as agriculture cooperatives, corporation of pruduction and marketing of fruits, vegetables and ornamental plants, greenhouses that pruducting young tree, corporation that pruducting mushroom, pesticide seller markets, corporation that pruducting seed, corporations that storaging and packing after harvest.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address