Yeterlilik Kodu

TR0030221023

Yeterlilik Adı
Tekstil ve Moda Tasarımı Lisans Diploması
Sorumlu KurumUşak Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAnkara İzmir Yolu 8.Km Bir Eylül Kampüsü, Merkez / UŞAK
Sorumlu Kurum URLhttps://www.usak.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Tekstil (kıyafetler, ayakkabı ve deri)
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı olarak yılda iki veya üç dönem olmak üzere iki yıllık bir programı kapsayan, nitelikli insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan ve müfredatın en az %40'ı uygulamalı eğitime dayalı olan ve lisans öğretiminin ilk kademesini teşkil eden bir yükseköğretim programıdır.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Alanıyla ilgili uygulamalara yönelik yeterli donanıma sahip olur ve bunu kullanabilir.
  • Alanıyla ilgili araştırma, deney, proje uygulama, sonuçlarını analiz edebilir, yorumlayabilir ve etkin bir şekilde sunabilir.
  • Tasarım ve tasarlama süreci dâhilinde bir yapıtı ya da ürünü alan malzeme bilgisi ile ortaya çıkarma becerisi sahiptir.
  • Sanat tarihi ve temel kavramları hakkında geniş bir bilgiye sahip olur ve alanıyla ilgili dönemsel, üslupsal teknik özellikleri analiz edebillir.
  • Ulusal ve uluslararası sanatsal ve teknolojik gelişmeleri takip eder ve moda tasarımı alanındaki uygulamalara adapte eder.
  • Alanında sanat ve tasarım sorunlarına, teknik problemlere çözüm geliştirebilir.
  • Alanıyla ilgili yenilikleri takip edebilir ve çalışma alanında geleneksel ile bağlantılı olarak uygulayabilir.
  • Disiplinler arası ilişkiler kurabilir ve çalışma alanını bu doğrultuda genişletebilir.
  • Edindiği bilgiler ışığında eleştirel, yaratıcı ve bağımsız düşünebilir ve bu doğrultuda nitelikli ve özgün ürünler ortaya koyabilir.
  • Mesleki ve etik sorumluluklarının bilincindedir.
  • Bilişim ve iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanır.
  • Yazılı ve sözlü olarak etkin iletişim kurabilir, iletişim becerilerini geliştirebilir.
  • Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini kavrayabilir ve yaşantısına uyarlayabilir.
  • Atatürk İlke ve İnkılaplarına bağlı, demokrasiye inanan, ahlaki ve kültürel değerlerin bilincinde olan bir sanatçı olur.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri öncesi düzeyde sahiptir.

1. Okuma yazma yetkinliği

2. Çoklu dil yetkinliği

3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik

4. Dijital yetkinlik

5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

6. Vatandaşlık yetkinliği

7. Girişimcilik yetkinliği

8. Kültürel farkındalık ve ifade

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrenciler her ders için Ara Sınav ve Yarıyıl Sonu Sınavına tabi tutulurlar. Tüm Sınavlar 100 tam not üzerinden değerlendirilir. Bir dersten (AA),(BA),(BB),(CB),(CC) ve (YT) başarı notu alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Başarı notu (DC),(FF),(DZ) ve (YZ) olan dersler başarısız olup, açıldıkları ilk yarıyılda tekrar edilir.

Bilgi Kuramsal, Olgusal

• Moda tasarımı alanında sanat kültürü ve estetik konularına ilişkin bilgilere sahiptir ve mesleği ile ilgili mevzuatı (yasa, yönetmelik, genelge vb.), temel değer ve ilkeleri izler, bunlara uygun davranır, iş güvenliği ve sosyal güvenlik konularında haklarını bilir.

• Moda tasarımı alanı ile ilgili materyaller, yöntem ve teknikler konusunda bilgilere sahiptir ve bu bilgileri mesleğinde üretken olmak için kullanır.

• Moda Tasarımı alan problemlerini belirler, tanımlar, ilgili çözümleri tasarlar, bu amaca uygun analitik yöntemleri ve modelleme tekniklerini seçer ve uygular.

• Moda tasarımı sanat alanına ilişkin yöntem ve teknikleri seçer ve kullanır.

Beceriler

• Bilişsel,Uygulamalı Çözümlemeye dayalı yorum becerisine sahip, çok boyutlu algılayabilme, düşünebilme, tasarlayabilme ve uygulayabilme becerisine sahiptir.

• Bireysel çalışma becerisi ve bağımsız karar verebilme yetisine sahip olarak grup içinde uyumlu ve üretken olarak çalışır.

• Hayat boyu öğrenmenin önemini benimseyip, moda tasarımı alanındaki gelişmeleri izleyerek kişisel gelişimini devam ettirir.

Yetkinlikler

• Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili fikirlerini sözlü ve yazılı, açık ve öz bir şekilde ifade eder, mesleğiyle ilgili uygulamalarda öngörülemeyen karmaşık durumlarla karşılaştığında sorumluluk alır ve çözüm üretmeye çalışır.

• Sanat ve bilim etiği bilincine sahiptir.

• Moda Tasarımı faaliyet ve uygulamalarına yönelik eleştirel ve yaratıcı düşünme becerilerine sahiptir.

Öğrenme Yetkinliği ve Alana Özgü Yetkinlik

• Moda tasarımı alanında Ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip eder.

• Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır ve bu teknolojileri kullanarak iletişim kurar.

İletişim ve Sosyal Yetkinlik

• Moda Tasarımcılığı mesleği ile ilgili yabancı kaynakları izleyebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahiptir.

• Mesleki ve etik kurallara uyar ve işbirliğine dayalı uygulamalarda görev alır.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlar da YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde önlisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında önlisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında önlisans programlarının müfredatı ve her bir diploma programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir önlisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Önlisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; önlisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır.

Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı

ÖSYM-Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) EA

Başarma Şartları Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, bu programda öğrencinin asgari 240 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezun öğrenciler, sektörün konfeksiyon, tekstil ve deri işletmelerinin tasarım, modelhane, üretim, Ür-Ge, Ar-Ge, ihracat, pazarlama, marka yönetimi veya müşteri ilişkileri bölümlerinde, tasarım stüdyolarında, moda ajanslarında, moda evlerinde, bireysel girişim ile kendi işyerlerinde ve daha birçok alanda istihdam olanağı bulabileceklerdir. Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümünden mezun öğrenciler yüksek lisans, doktora veya sanatta yeterlik programlarına başvurabilmektedir.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030221023


Yeterlilik Adı
Tekstil ve Moda Tasarımı Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Uşak Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Ankara İzmir Yolu 8.Km Bir Eylül Kampüsü, Merkez / UŞAK

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı olarak yılda iki veya üç dönem olmak üzere iki yıllık bir programı kapsayan, nitelikli insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan ve müfredatın en az %40'ı uygulamalı eğitime dayalı olan ve lisans öğretiminin ilk kademesini teşkil eden bir yükseköğretim programıdır.


Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Alanıyla ilgili uygulamalara yönelik yeterli donanıma sahip olur ve bunu kullanabilir.
  • Alanıyla ilgili araştırma, deney, proje uygulama, sonuçlarını analiz edebilir, yorumlayabilir ve etkin bir şekilde sunabilir.
  • Tasarım ve tasarlama süreci dâhilinde bir yapıtı ya da ürünü alan malzeme bilgisi ile ortaya çıkarma becerisi sahiptir.
  • Sanat tarihi ve temel kavramları hakkında geniş bir bilgiye sahip olur ve alanıyla ilgili dönemsel, üslupsal teknik özellikleri analiz edebillir.
  • Ulusal ve uluslararası sanatsal ve teknolojik gelişmeleri takip eder ve moda tasarımı alanındaki uygulamalara adapte eder.
  • Alanında sanat ve tasarım sorunlarına, teknik problemlere çözüm geliştirebilir.
  • Alanıyla ilgili yenilikleri takip edebilir ve çalışma alanında geleneksel ile bağlantılı olarak uygulayabilir.
  • Disiplinler arası ilişkiler kurabilir ve çalışma alanını bu doğrultuda genişletebilir.
  • Edindiği bilgiler ışığında eleştirel, yaratıcı ve bağımsız düşünebilir ve bu doğrultuda nitelikli ve özgün ürünler ortaya koyabilir.
  • Mesleki ve etik sorumluluklarının bilincindedir.
  • Bilişim ve iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanır.
  • Yazılı ve sözlü olarak etkin iletişim kurabilir, iletişim becerilerini geliştirebilir.
  • Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini kavrayabilir ve yaşantısına uyarlayabilir.
  • Atatürk İlke ve İnkılaplarına bağlı, demokrasiye inanan, ahlaki ve kültürel değerlerin bilincinde olan bir sanatçı olur.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri öncesi düzeyde sahiptir.

1. Okuma yazma yetkinliği

2. Çoklu dil yetkinliği

3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik

4. Dijital yetkinlik

5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

6. Vatandaşlık yetkinliği

7. Girişimcilik yetkinliği

8. Kültürel farkındalık ve ifade


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrenciler her ders için Ara Sınav ve Yarıyıl Sonu Sınavına tabi tutulurlar. Tüm Sınavlar 100 tam not üzerinden değerlendirilir. Bir dersten (AA),(BA),(BB),(CB),(CC) ve (YT) başarı notu alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Başarı notu (DC),(FF),(DZ) ve (YZ) olan dersler başarısız olup, açıldıkları ilk yarıyılda tekrar edilir.

Bilgi Kuramsal, Olgusal

• Moda tasarımı alanında sanat kültürü ve estetik konularına ilişkin bilgilere sahiptir ve mesleği ile ilgili mevzuatı (yasa, yönetmelik, genelge vb.), temel değer ve ilkeleri izler, bunlara uygun davranır, iş güvenliği ve sosyal güvenlik konularında haklarını bilir.

• Moda tasarımı alanı ile ilgili materyaller, yöntem ve teknikler konusunda bilgilere sahiptir ve bu bilgileri mesleğinde üretken olmak için kullanır.

• Moda Tasarımı alan problemlerini belirler, tanımlar, ilgili çözümleri tasarlar, bu amaca uygun analitik yöntemleri ve modelleme tekniklerini seçer ve uygular.

• Moda tasarımı sanat alanına ilişkin yöntem ve teknikleri seçer ve kullanır.

Beceriler

• Bilişsel,Uygulamalı Çözümlemeye dayalı yorum becerisine sahip, çok boyutlu algılayabilme, düşünebilme, tasarlayabilme ve uygulayabilme becerisine sahiptir.

• Bireysel çalışma becerisi ve bağımsız karar verebilme yetisine sahip olarak grup içinde uyumlu ve üretken olarak çalışır.

• Hayat boyu öğrenmenin önemini benimseyip, moda tasarımı alanındaki gelişmeleri izleyerek kişisel gelişimini devam ettirir.

Yetkinlikler

• Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili fikirlerini sözlü ve yazılı, açık ve öz bir şekilde ifade eder, mesleğiyle ilgili uygulamalarda öngörülemeyen karmaşık durumlarla karşılaştığında sorumluluk alır ve çözüm üretmeye çalışır.

• Sanat ve bilim etiği bilincine sahiptir.

• Moda Tasarımı faaliyet ve uygulamalarına yönelik eleştirel ve yaratıcı düşünme becerilerine sahiptir.

Öğrenme Yetkinliği ve Alana Özgü Yetkinlik

• Moda tasarımı alanında Ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip eder.

• Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır ve bu teknolojileri kullanarak iletişim kurar.

İletişim ve Sosyal Yetkinlik

• Moda Tasarımcılığı mesleği ile ilgili yabancı kaynakları izleyebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahiptir.

• Mesleki ve etik kurallara uyar ve işbirliğine dayalı uygulamalarda görev alır.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlar da YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde önlisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında önlisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında önlisans programlarının müfredatı ve her bir diploma programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir önlisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Önlisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; önlisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır.

Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Giriş Şartı

ÖSYM-Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) EA


Başarma Şartları
 Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, bu programda öğrencinin asgari 240 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezun öğrenciler, sektörün konfeksiyon, tekstil ve deri işletmelerinin tasarım, modelhane, üretim, Ür-Ge, Ar-Ge, ihracat, pazarlama, marka yönetimi veya müşteri ilişkileri bölümlerinde, tasarım stüdyolarında, moda ajanslarında, moda evlerinde, bireysel girişim ile kendi işyerlerinde ve daha birçok alanda istihdam olanağı bulabileceklerdir. Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümünden mezun öğrenciler yüksek lisans, doktora veya sanatta yeterlik programlarına başvurabilmektedir.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030221023

Qualification Title
Tekstil ve Moda Tasarımı License
Awarding BodyUsak University
Awarding Body ContactAnkara İzmir Yolu 8.Km Bir Eylül Kampüsü, Merkez / UŞAK
Awarding Body Urlhttps://www.usak.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasTextiles (clothes, footwear and leather)
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Has sufficient equipment for the applications related to the field and can use it. Can analyze, interpret and present effectively the results of research, experiment, project implementation related to the field. Has the ability to reveal a work or product with material knowledge within the design and design process. Have a broad knowledge about the history of art and its basic concepts and be able to analyze the periodic and stylistic technical features of the field. Follows national and international artistic and technological developments and adapts them to practices in fashion design. He can develop solutions to art and design problems and technical problems in his field. Can follow the innovations in the field and apply them in conjunction with the traditional in the field of study. Can establish interdisciplinary relations and expand the field of study in this direction. Can think critically, creatively and independently in the light of the knowledge gained, and can produce qualified and original products in this direction. It is aware of its professional and ethical responsibilities. Uses information and communication technologies effectively. Can communicate effectively both verbally and in writing, and can improve communication skills. Grasp the necessity of lifelong learning and adapt it to their life; He becomes an artist who adheres to Atatürks Principles and Revolutions, believes in democracy, and is conscious of moral and cultural values.

Key Competencies-
Further Info

The students have to undergo an exam and a mid-term exam for every subject. All exams are evaluated according to total grade of 100 points. A student who receives (AA),(BA),(BB),(CB),(CC) or (YT) on a subject is considered successful. If the grade is (DC),(FF),(DZ) or (YZ), the student is considered unsuccessful and has to repeat the class. Qualification Requirements and Rules Theoretical, Factual • Has knowledge of art culture and aesthetics in the field of fashion design, follows the legislation (laws, regulations, circulars, etc.), basic values and principles related to his profession, acts in accordance with these, knows his rights in occupational safety and social security issues. • Has knowledge of materials, methods and techniques related to fashion design and uses this knowledge to be productive in his profession. • Determines the Fashion Design field problems, designs related solutions, selects and applies analytical methods and modeling techniques suitable for this purpose. • Selects and uses methods and techniques related to the field of fashion design art. Skills Cognitive, Applied • Has the ability to perceive, think, design and implement multi-dimensional interpretations based on analysis. • Works harmoniously and productively in a group with individual working skills and ability to make independent decisions. • Maintains personal development by embracing the importance of lifelong learning and following the developments in the field of fashion design. Competencies Ability to Work Independently and Take Responsibility • He expresses his ideas about his field in a clear and concise manner, verbally and in writing, takes responsibility and tries to find solutions when faced with unpredictable complex situations in his profession. • Has a consciousness of art and science ethics. • Has critical and creative thinking skills for Fashion Design activities and practices. Learning Competence and Field-Specific Competence • Follows national and international developments in the field of fashion design. • Uses information and communication technologies together with the computer software required by the field and communicates using these technologies. Communication and Social Competence • He has a level of foreign language knowledge to follow foreign sources related to the Fashion Design profession and to communicate with his colleagues. • Complies with professional and ethical rules and takes part in cooperative practices.

Quality Assurance-
Access Requirements

ÖSYM-Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) EA

Conditions for SuccessQualification Requirements and Rules Theoretical, Factual • Has knowledge of art culture and aesthetics in the field of fashion design, follows the legislation (laws, regulations, circulars, etc.), basic values and principles related to his profession, acts in accordance with these, knows his rights in occupational safety and social security issues. • Has knowledge of materials, methods and techniques related to fashion design and uses this knowledge to be productive in his profession. • Determines the Fashion Design field problems, designs related solutions, selects and applies analytical methods and modeling techniques suitable for this purpose. • Selects and uses methods and techniques related to the field of fashion design art. Skills Cognitive, Applied • Has the ability to perceive, think, design and implement multi-dimensional interpretations based on analysis. • Works harmoniously and productively in a group with individual working skills and ability to make independent decisions. • Maintains personal development by embracing the importance of lifelong learning and following the developments in the field of fashion design. Competencies Ability to Work Independently and Take Responsibility • He expresses his ideas about his field in a clear and concise manner, verbally and in writing, takes responsibility and tries to find solutions when faced with unpredictable complex situations in his profession. • Has a consciousness of art and science ethics. • Has critical and creative thinking skills for Fashion Design activities and practices. Learning Competence and Field-Specific Competence • Follows national and international developments in the field of fashion design. • Uses information and communication technologies together with the computer software required by the field and communicates using these technologies. Communication and Social Competence • He has a level of foreign language knowledge to follow foreign sources related to the Fashion Design profession and to communicate with his colleagues. • Complies with professional and ethical rules and takes part in cooperative practices. The students who successfully complete all of the courses within the program (equivalent to total 240ECTS) and has received at least 2.00 emphasized grade average of 4.00 have the right to receive the Bachelor’s Degree Crtificate.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduate students, the industrys garments, textiles and design of the leather business, modelhane, production, Ür-Ge, Ar-Ge, export, marketing, brand management or customer relationship section, design studios, fashion agency, the fashion house, and in their own businesses and individual initiative they will find employment opportunities in many other areas. Textile Fashion Design graduate students graduated from the Department can apply to the qualification or doctoral programs in the arts.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030221023


Qualification Title
Tekstil ve Moda Tasarımı License

Awarding Body
Usak University

Awarding Body Contact
Ankara İzmir Yolu 8.Km Bir Eylül Kampüsü, Merkez / UŞAK

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Has sufficient equipment for the applications related to the field and can use it. Can analyze, interpret and present effectively the results of research, experiment, project implementation related to the field. Has the ability to reveal a work or product with material knowledge within the design and design process. Have a broad knowledge about the history of art and its basic concepts and be able to analyze the periodic and stylistic technical features of the field. Follows national and international artistic and technological developments and adapts them to practices in fashion design. He can develop solutions to art and design problems and technical problems in his field. Can follow the innovations in the field and apply them in conjunction with the traditional in the field of study. Can establish interdisciplinary relations and expand the field of study in this direction. Can think critically, creatively and independently in the light of the knowledge gained, and can produce qualified and original products in this direction. It is aware of its professional and ethical responsibilities. Uses information and communication technologies effectively. Can communicate effectively both verbally and in writing, and can improve communication skills. Grasp the necessity of lifelong learning and adapt it to their life; He becomes an artist who adheres to Atatürks Principles and Revolutions, believes in democracy, and is conscious of moral and cultural values.


Key Competencies
-

Further Info

The students have to undergo an exam and a mid-term exam for every subject. All exams are evaluated according to total grade of 100 points. A student who receives (AA),(BA),(BB),(CB),(CC) or (YT) on a subject is considered successful. If the grade is (DC),(FF),(DZ) or (YZ), the student is considered unsuccessful and has to repeat the class. Qualification Requirements and Rules Theoretical, Factual • Has knowledge of art culture and aesthetics in the field of fashion design, follows the legislation (laws, regulations, circulars, etc.), basic values and principles related to his profession, acts in accordance with these, knows his rights in occupational safety and social security issues. • Has knowledge of materials, methods and techniques related to fashion design and uses this knowledge to be productive in his profession. • Determines the Fashion Design field problems, designs related solutions, selects and applies analytical methods and modeling techniques suitable for this purpose. • Selects and uses methods and techniques related to the field of fashion design art. Skills Cognitive, Applied • Has the ability to perceive, think, design and implement multi-dimensional interpretations based on analysis. • Works harmoniously and productively in a group with individual working skills and ability to make independent decisions. • Maintains personal development by embracing the importance of lifelong learning and following the developments in the field of fashion design. Competencies Ability to Work Independently and Take Responsibility • He expresses his ideas about his field in a clear and concise manner, verbally and in writing, takes responsibility and tries to find solutions when faced with unpredictable complex situations in his profession. • Has a consciousness of art and science ethics. • Has critical and creative thinking skills for Fashion Design activities and practices. Learning Competence and Field-Specific Competence • Follows national and international developments in the field of fashion design. • Uses information and communication technologies together with the computer software required by the field and communicates using these technologies. Communication and Social Competence • He has a level of foreign language knowledge to follow foreign sources related to the Fashion Design profession and to communicate with his colleagues. • Complies with professional and ethical rules and takes part in cooperative practices.


Quality Assurance
-

Access Requirements

ÖSYM-Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) EA


Conditions for Success
Qualification Requirements and Rules Theoretical, Factual • Has knowledge of art culture and aesthetics in the field of fashion design, follows the legislation (laws, regulations, circulars, etc.), basic values and principles related to his profession, acts in accordance with these, knows his rights in occupational safety and social security issues. • Has knowledge of materials, methods and techniques related to fashion design and uses this knowledge to be productive in his profession. • Determines the Fashion Design field problems, designs related solutions, selects and applies analytical methods and modeling techniques suitable for this purpose. • Selects and uses methods and techniques related to the field of fashion design art. Skills Cognitive, Applied • Has the ability to perceive, think, design and implement multi-dimensional interpretations based on analysis. • Works harmoniously and productively in a group with individual working skills and ability to make independent decisions. • Maintains personal development by embracing the importance of lifelong learning and following the developments in the field of fashion design. Competencies Ability to Work Independently and Take Responsibility • He expresses his ideas about his field in a clear and concise manner, verbally and in writing, takes responsibility and tries to find solutions when faced with unpredictable complex situations in his profession. • Has a consciousness of art and science ethics. • Has critical and creative thinking skills for Fashion Design activities and practices. Learning Competence and Field-Specific Competence • Follows national and international developments in the field of fashion design. • Uses information and communication technologies together with the computer software required by the field and communicates using these technologies. Communication and Social Competence • He has a level of foreign language knowledge to follow foreign sources related to the Fashion Design profession and to communicate with his colleagues. • Complies with professional and ethical rules and takes part in cooperative practices. The students who successfully complete all of the courses within the program (equivalent to total 240ECTS) and has received at least 2.00 emphasized grade average of 4.00 have the right to receive the Bachelor’s Degree Crtificate.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduate students, the industrys garments, textiles and design of the leather business, modelhane, production, Ür-Ge, Ar-Ge, export, marketing, brand management or customer relationship section, design studios, fashion agency, the fashion house, and in their own businesses and individual initiative they will find employment opportunities in many other areas. Textile Fashion Design graduate students graduated from the Department can apply to the qualification or doctoral programs in the arts.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address