Yeterlilik Kodu

TR0030222706

Yeterlilik Adı
Tıp Lisans Diploması
Sorumlu Kurumİnönü Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisiİnönü Üniversitesi Merkez Kampüsü (Elazığ Yolu 15.km) Pk:44280 Battalgazi/Malatya
Sorumlu Kurum URLhttp://inonu.edu.tr/tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi7
7 Yeterlilik TYÇ’ye 21/12/2021 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 7
Sınıflandırma (Tematik Alan)Tıp
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri360
Programın Normal Süresi 6 Yıl
Program Profili (Amaç)

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin amacı; bireylere, topluma saygılı, karşılaştığı tüm sağlık sorunları konusunda çözüm üretebilecek donanım ve yeterliliğe sahip, etik ilkelere duyarlı, meslektaşları ve çalışma arkadaşlarıyla bir ekip üyesi olarak çalışan, kişisel ve mesleki gelişimi için yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip ve güncel bilgiye ulaşma yollarını etkin şekilde kullanarak yaşam boyu öğrenme davranışını tutum olarak kazanmış bireyler yetiştiren bir programdır.

Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır. Görseller ve daha ayrıntılı bilgiler için https://online.fliphtml5.com/kchgm/vzgl/#p=1 adresinden tanıtım kitapçığımıza ulaşılabilir.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • İnsan vücudunun normal yapısını, fonksiyonunu, gelişimini, hücre organ ve sistem düzeyinde açıklar.
  • Hastalıkların oluşum mekanizmalarını bilir, doku ve sistemler üzerindeki etkilerini açıklar.
  • Hastaların ve toplumun sağlık sorunlarını kanıta dayalı tıp uygulamaları rehberliğinde değerlendirir ve çözer.
  • Kapsamlı ve güvenilir tıbbi öykü alır.
  • Ayrıntılı fizik muayene yapar.
  • Yeterli ve tıbbi terminolojiye uygun olarak hasta kayıtlarını tutar.
  • Tanı, tedavi ve koruma amaçlı kullanılan tıbbi girişimleri uygular.
  • Hastaların tanısal (laboratuvar ve görüntüleme) testlerini yorumlar, tanı ve tedavi süreçlerini uygun işlem basamakları kullanarak yönetir.
  • Bireysel ve toplumsal düzeyde hastalıklardan korunma ve sağlığın geliştirilmesinde temel basamakları planlar ve uygular.
  • Temel ve acil hekimlik uygulamalarını bilir, planlar ve uygular. İlaçlar ve rehabilitasyon araç gereçlerini akılcı ve doğru kullanır.
  • Hasta, hasta yakınları, meslektaşları ve çalışma arkadaşları ile etkili iletişim kurar.
  • Hastalıkları değerlendirirken, hastaya etki eden ruhsal, fiziksel ve sosyal faktörleri gözetler.
  • Bilimsel araştırma yöntemlerini ve etiğini bilir, araştırmayı planlar, verileri toplar, analiz yapar ve sonuçları yorumlar.
  • Hekimliğin temel uygulamalarında etik kuralları bilir ve etik sorunları tanımlar.
  • Meslektaşları ve çalışma arkadaşları ile ekibin bir üyesi olarak uyumlu çalışır, ortaya çıkabilecek çatışmaları önleme ve çözüm üretmek için ekibin diğer üyeleriyle birlikte etkin rol alır.
  • Çalışan sağlığı, çevre ve iş güvenliğinin temel kavramlarını bilir.
  • Sağlık hizmetlerinin, örgütlenmesini, uygulanmasını ve finansmanını açıklar.
  • Sağlık hizmeti kaynaklarını etkili ve dengeli kullanır.
  • Kişisel ve mesleki gelişim için yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip, güncel bilgiye ulaşım yollarını ve araçlarını etkin şekilde kullanarak yaşam boyu öğrenme davranışı gösterir.
  • Hekimlik mesleğinin etik yükümlülük ve hukuki sorumluluklarını bilerek, insani değerleri ön planda tutarak ve ayrım gözetmeksizin özveri ile hekimlik mesleğini yerine getirir.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri üstü düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Fakültede tüm dönemlerde yapılan sınavlar 100 tam not üzerinden değerlendirilir. Sınavlarda öğrencilerin aldığı puanlar en yakın tam sayıya tamamlanır. Sınavlar, ölçme ve değerlendirme Üniversite Senatosu tarafından düzenlenen yönetmeliklere göre yapılmaktadır. İlk üç yılda entegre eğitim sistemi gereği her ders kurulu sonunda teorik ve pratik (sözlü/çoktan/seçmeli/pratik) sınav yapılmakta ve her dönem sonunda final sınavları uygulanmaktadır. Dönem 1, 2 ve 3te yıl sonu dönem notu, ders kurulu sonu sınavlarının toplamının %60ı ve final sınavının %40ı toplanarak hesaplanır. Öğrencinin ilgili dönemi geçmesi için puan ortalamasının 100 üzerinden en az 60 puan olması gerekmektedir.
  • Dönem 4 ve 5’te her staj bir ders kabul edilir. Pratik ve teorik sınav aşamalarından oluşan sınavlar her staj sonunda yapılır. Sınavlar yüz (100) tam puan üzerinden değerlendirilir ve başarı puanı 60 ve üzeridir. Dönem 6 öğrencisi, her staj süresi sonunda, genel tıp birikimi, Ön Hekim Çalışma Karnesine becerisi, görev sorumluluğu, iletişim becerisi, hasta hazırlayıp takip etme becerisi, psiko-sosyal durumu, tıbbi girişim becerisi, saha çalışmaları bakımından başarılı/başarısız olarak değerlendirilir.

 

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin “Sınav ve değerlendirme esasları” başlıklı 18. Maddesinde sınavlarının değerlendirilmesinde kullanılan puanlar, harf notları ve katsayılar  aşağıdaki gibi düzenlenmiştir: 

(1) Fakültede tüm dönemlerde yapılan sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Sınavlarda öğrencilerin aldığı puanlar en yakın tam sayıya tamamlanır.

(2) Tıp Fakültesi sınavlarının değerlendirilmesinde kullanılan puanlar, notlar ve katsayılar aşağıda gösterilmiştir:

Puanlar         Notlar          Kat sayılar

90-100               A1                    4.00

85-89                 A2                    3.50

75-84                 B1                    3.00

70-74                 B2                    2.50

60-69                 C1                    2.00

50-59                *C2                   1.50

*C2: Tıp dışı dersler için geçer

(3) Harf notlarından;

a) F1: Mazeretsiz devamsız, ilgili sınava/sınavlara girme hakkı olmayan öğrencinin aldığı nottur. Dönem I, II ve III’te F1 notu alan öğrenci doğrudan sınıfta kalır, dönem IV ve V’te ise stajı tekrar eder.

b) F2: Sınava girme hakkı olduğu halde sınava girmeyen öğrencinin aldığı nottur (0 puan). Öğrencinin, dönem I, II ve III’te dönem sonu sınavı ve bütünleme sınavlarına girme hakkı vardır. Öğrenci dönem IV ve V’te bütünleme sınavına girebilir.

c) F3: Sınav değerlendirmesi %59-0 arasında olan öğrencinin aldığı nottur.

ç) E: Mazeretli geçmez, mazereti nedeniyle devamsızlık sınırını aşmış olan öğrencilerin aldığı nottur.

(4) Dönem sonu sınavına mazereti nedeniyle devamsızlık sınırını aştığı için giremeyecek olan öğrencilerin durumu Fakülte Yönetim Kurulunca değerlendirilir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Tıp Eğitimi Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (TEPDAD)

Giriş Şartı

Tıp Fakültesi kabul koşulları olarak Yükseköğrenim Kurulu tarafından belirlenen esaslara göre öğrenci kabul edilir ve Rektörlükçe belirlenen günlerde kayıt yapılır. Fakülteye yalnızca tam zamanlı öğrenci kabul edilir, dinleyici olarak öğrenci kabul edilmez. Zamanında başvurmayan ya da gerekli belgeleri ve harç işlemlerini tamamlamayan öğrenci kayıt hakkını kaybeder. Yabancı uyruklu öğrenciler; rektörlük tarafından yapılan Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) sonucuna göre alınır.

Başarma ŞartlarıTıp Fakültesinden mezun olabilmek için toplam 360 AKTS puanı toplaması ve altı yıllık tıp eğitim öğretim programını en çok 9 yılda tamamlaması gerekir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Tıp Fakültesi mezunları Tıpta Uzmanlık Sınavına girmeye hak kazanırlar. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı'na bağlı birinci basamak Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ile Hastanelerin acil servislerinde ve sağlık müdürlüklerinde çalışabilir. Yabancı uyruklu öğrenciler ise ülkelerinin kanunları çerçevesinde çalışırlar.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030222706


Yeterlilik Adı
Tıp Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
İnönü Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
İnönü Üniversitesi Merkez Kampüsü (Elazığ Yolu 15.km) Pk:44280 Battalgazi/Malatya

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
7

TYÇ Seviyesi
7
Yeterlilik TYÇ’ye 21/12/2021 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
360

Programın Normal Süresi
6 Yıl

Program Profili (Amaç)

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin amacı; bireylere, topluma saygılı, karşılaştığı tüm sağlık sorunları konusunda çözüm üretebilecek donanım ve yeterliliğe sahip, etik ilkelere duyarlı, meslektaşları ve çalışma arkadaşlarıyla bir ekip üyesi olarak çalışan, kişisel ve mesleki gelişimi için yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip ve güncel bilgiye ulaşma yollarını etkin şekilde kullanarak yaşam boyu öğrenme davranışını tutum olarak kazanmış bireyler yetiştiren bir programdır.


Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır. Görseller ve daha ayrıntılı bilgiler için https://online.fliphtml5.com/kchgm/vzgl/#p=1 adresinden tanıtım kitapçığımıza ulaşılabilir.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • İnsan vücudunun normal yapısını, fonksiyonunu, gelişimini, hücre organ ve sistem düzeyinde açıklar.
  • Hastalıkların oluşum mekanizmalarını bilir, doku ve sistemler üzerindeki etkilerini açıklar.
  • Hastaların ve toplumun sağlık sorunlarını kanıta dayalı tıp uygulamaları rehberliğinde değerlendirir ve çözer.
  • Kapsamlı ve güvenilir tıbbi öykü alır.
  • Ayrıntılı fizik muayene yapar.
  • Yeterli ve tıbbi terminolojiye uygun olarak hasta kayıtlarını tutar.
  • Tanı, tedavi ve koruma amaçlı kullanılan tıbbi girişimleri uygular.
  • Hastaların tanısal (laboratuvar ve görüntüleme) testlerini yorumlar, tanı ve tedavi süreçlerini uygun işlem basamakları kullanarak yönetir.
  • Bireysel ve toplumsal düzeyde hastalıklardan korunma ve sağlığın geliştirilmesinde temel basamakları planlar ve uygular.
  • Temel ve acil hekimlik uygulamalarını bilir, planlar ve uygular. İlaçlar ve rehabilitasyon araç gereçlerini akılcı ve doğru kullanır.
  • Hasta, hasta yakınları, meslektaşları ve çalışma arkadaşları ile etkili iletişim kurar.
  • Hastalıkları değerlendirirken, hastaya etki eden ruhsal, fiziksel ve sosyal faktörleri gözetler.
  • Bilimsel araştırma yöntemlerini ve etiğini bilir, araştırmayı planlar, verileri toplar, analiz yapar ve sonuçları yorumlar.
  • Hekimliğin temel uygulamalarında etik kuralları bilir ve etik sorunları tanımlar.
  • Meslektaşları ve çalışma arkadaşları ile ekibin bir üyesi olarak uyumlu çalışır, ortaya çıkabilecek çatışmaları önleme ve çözüm üretmek için ekibin diğer üyeleriyle birlikte etkin rol alır.
  • Çalışan sağlığı, çevre ve iş güvenliğinin temel kavramlarını bilir.
  • Sağlık hizmetlerinin, örgütlenmesini, uygulanmasını ve finansmanını açıklar.
  • Sağlık hizmeti kaynaklarını etkili ve dengeli kullanır.
  • Kişisel ve mesleki gelişim için yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip, güncel bilgiye ulaşım yollarını ve araçlarını etkin şekilde kullanarak yaşam boyu öğrenme davranışı gösterir.
  • Hekimlik mesleğinin etik yükümlülük ve hukuki sorumluluklarını bilerek, insani değerleri ön planda tutarak ve ayrım gözetmeksizin özveri ile hekimlik mesleğini yerine getirir.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri üstü düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Fakültede tüm dönemlerde yapılan sınavlar 100 tam not üzerinden değerlendirilir. Sınavlarda öğrencilerin aldığı puanlar en yakın tam sayıya tamamlanır. Sınavlar, ölçme ve değerlendirme Üniversite Senatosu tarafından düzenlenen yönetmeliklere göre yapılmaktadır. İlk üç yılda entegre eğitim sistemi gereği her ders kurulu sonunda teorik ve pratik (sözlü/çoktan/seçmeli/pratik) sınav yapılmakta ve her dönem sonunda final sınavları uygulanmaktadır. Dönem 1, 2 ve 3te yıl sonu dönem notu, ders kurulu sonu sınavlarının toplamının %60ı ve final sınavının %40ı toplanarak hesaplanır. Öğrencinin ilgili dönemi geçmesi için puan ortalamasının 100 üzerinden en az 60 puan olması gerekmektedir.
  • Dönem 4 ve 5’te her staj bir ders kabul edilir. Pratik ve teorik sınav aşamalarından oluşan sınavlar her staj sonunda yapılır. Sınavlar yüz (100) tam puan üzerinden değerlendirilir ve başarı puanı 60 ve üzeridir. Dönem 6 öğrencisi, her staj süresi sonunda, genel tıp birikimi, Ön Hekim Çalışma Karnesine becerisi, görev sorumluluğu, iletişim becerisi, hasta hazırlayıp takip etme becerisi, psiko-sosyal durumu, tıbbi girişim becerisi, saha çalışmaları bakımından başarılı/başarısız olarak değerlendirilir.

 

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin “Sınav ve değerlendirme esasları” başlıklı 18. Maddesinde sınavlarının değerlendirilmesinde kullanılan puanlar, harf notları ve katsayılar  aşağıdaki gibi düzenlenmiştir: 

(1) Fakültede tüm dönemlerde yapılan sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Sınavlarda öğrencilerin aldığı puanlar en yakın tam sayıya tamamlanır.

(2) Tıp Fakültesi sınavlarının değerlendirilmesinde kullanılan puanlar, notlar ve katsayılar aşağıda gösterilmiştir:

Puanlar         Notlar          Kat sayılar

90-100               A1                    4.00

85-89                 A2                    3.50

75-84                 B1                    3.00

70-74                 B2                    2.50

60-69                 C1                    2.00

50-59                *C2                   1.50

*C2: Tıp dışı dersler için geçer

(3) Harf notlarından;

a) F1: Mazeretsiz devamsız, ilgili sınava/sınavlara girme hakkı olmayan öğrencinin aldığı nottur. Dönem I, II ve III’te F1 notu alan öğrenci doğrudan sınıfta kalır, dönem IV ve V’te ise stajı tekrar eder.

b) F2: Sınava girme hakkı olduğu halde sınava girmeyen öğrencinin aldığı nottur (0 puan). Öğrencinin, dönem I, II ve III’te dönem sonu sınavı ve bütünleme sınavlarına girme hakkı vardır. Öğrenci dönem IV ve V’te bütünleme sınavına girebilir.

c) F3: Sınav değerlendirmesi %59-0 arasında olan öğrencinin aldığı nottur.

ç) E: Mazeretli geçmez, mazereti nedeniyle devamsızlık sınırını aşmış olan öğrencilerin aldığı nottur.

(4) Dönem sonu sınavına mazereti nedeniyle devamsızlık sınırını aştığı için giremeyecek olan öğrencilerin durumu Fakülte Yönetim Kurulunca değerlendirilir.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Tıp Eğitimi Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (TEPDAD)


Giriş Şartı

Tıp Fakültesi kabul koşulları olarak Yükseköğrenim Kurulu tarafından belirlenen esaslara göre öğrenci kabul edilir ve Rektörlükçe belirlenen günlerde kayıt yapılır. Fakülteye yalnızca tam zamanlı öğrenci kabul edilir, dinleyici olarak öğrenci kabul edilmez. Zamanında başvurmayan ya da gerekli belgeleri ve harç işlemlerini tamamlamayan öğrenci kayıt hakkını kaybeder. Yabancı uyruklu öğrenciler; rektörlük tarafından yapılan Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) sonucuna göre alınır.


Başarma Şartları
Tıp Fakültesinden mezun olabilmek için toplam 360 AKTS puanı toplaması ve altı yıllık tıp eğitim öğretim programını en çok 9 yılda tamamlaması gerekir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Tıp Fakültesi mezunları Tıpta Uzmanlık Sınavına girmeye hak kazanırlar. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı'na bağlı birinci basamak Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ile Hastanelerin acil servislerinde ve sağlık müdürlüklerinde çalışabilir. Yabancı uyruklu öğrenciler ise ülkelerinin kanunları çerçevesinde çalışırlar.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030222706

Qualification Title
Bachelor's Degree in Medicine
Awarding BodyInonu University
Awarding Body Contactİnönü University Central Campus (Elazığ Road 15.km) Pk:44280 Battalgazi/Malatya
Awarding Body Urlhttp://inonu.edu.tr/tr/
OrientationGeneral
EQF Level7
7 The Qualification has been included in TQF on 21/12/2021
TQF Level 7
Thematic AreasMedicine
National Occupation Classification

ISCO:08

CategoryMain
Credit Value360
Program Duration6 Yıl
Program Profile

The aim of Inonu University Faculty of Medicine is to train individuals who are respectful to individuals, society, have the equipment and competence to produce solutions to all health problems they face, are sensitive to ethical principles, work as a team member with colleagues and colleagues, have sufficient knowledge of foreign languages for personal and professional development, and have gained lifelong learning behavior as an attitude by using ways to access up-to-date information effectively.

Learning Environments

Learning takes place in the form of formal, open or distance education. In addition, practical training is carried out in laboratories and workshops within higher education institutions or as internships or workplace training in industry, health institutions and workplaces. For visuals and more detailed information, you can access our introductory booklet at https://online.fliphtml5.com/kchgm/vzgl/#p=1.

Description
  • Upon successful completion of this program, students will be able to:

  • Explains the normal structure, function and development of the human body at the level of the cell, organ and system.
  • Knows the mechanisms of disease formation, explain their effects of on tissues and systems.
  • Evaluates and solves the health problems of patients and society with the guidance of evidence-based medicine practices.
  • Takes a comprehensive medical history.
  • Performs detailed physical examination.
  • Keeps patient records adequately in accordance with medical terminology.
  • Applies the medical interventions used for diagnosis, treatment and protection. Interprets diagnostic (laboratsory and imaging) tests of patients, manage diagnosis and treatment processes by using appropriate procedure steps.
  • Plans and applies the basic steps in protection of diseases and improvement of health at individual and social level.
  • Knows, planss and applies basic and emergency medicine applications.
  • Uses drugs and rehabilitation equipments rationally and correctly.
  • Communicates effectively with patients, relatives and colleagues.
  • Observes the mental, physical and social factors that affect the patient while evaluating the diseases.
  • Knows scientific research methods and ethics, plan research, collect data, analyze and interpret results.
  • Knows the ethical rules in the basic applications of medicine and define the ethical problems.
  • Works as a member of the team with colleagues and work effectively with other members of the team to prevent conflicts and create solutions.
  • Knows the basic concepts of employee health, environmental and occupational safety.
  • Explains organization, application and financing of health services.
  • Uses health care resources efficiently and balanced.
  • Acquires adequate foreign language skills for personal and professional development, demonstrate lifelong learning behaviour using means of current information accessractices medical profession with being aware of the ethical requirements and legal resposibilities, bringing the human values to the forefront and implementing profession without discrimination of any kind.
Key Competencies

Possesses the key competencies listed below at an advanced level.

  • Reading and writing competence
  • Multilingual competence
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence
Further Info

Examinations in all periods are evaluated over 100 grades. In the exams, the scores received by the students are rounded to the nearest grade. Examinations are carried out according to the regulations issued by the University Senate. In the first three years, theoretical and practical (oral / multiple / elective / practical) exams are carried out at the end of each course according to the integrated education system and final exams are applied at the end of each term. The end-term grade is calculated by compiling 60% of the mid exams and 40% of the final exam. In order for the student to pass the relevant term, the average score must be at least 60 out of 100 points. Each internship is accepted as a course in 4th and 5th terms. Practical and theoretical exams are held at the end of each internship. Exams are assessed over a full score of 100 points and the achievement score is 60 and over. Sixth-year students are evaluated at the end of each internship period as successful or unsuccessful based on their overall medical knowledge, skills in the Pre-Physician Work Log, responsibility, communication skills, ability to prepare and follow up with patients, psychosocial condition, medical intervention skills, and fieldwork performance.

In the 18th article of the "Examination and Evaluation Principles" section of the İnönü University Faculty of Medicine Education and Training Regulation, the points, letter grades, and coefficients used in the evaluation of exams are arranged as follows:

 

(1) Exams held in all semesters at the Faculty are evaluated on a 100-point scale. The scores obtained by students in the exams are rounded to the nearest whole number.

(2) The scores, grades and coefficients used in the evaluation of the Faculty of Medicine exams are shown below:

 

Scores             Grades            Coefficients

90-100             A1                    4.00

85-89               A2                    3.50

75-84               B1                    3.00

70-74               B2                    2.50

60-69               C1                   2.00

50-59               *C2                  1.50

*C2: Pass for non-medical courses

(3) Letter grades

a) F1: It is the grade received by the student who has unexcused absenteeism and has no right to take the relevant exam(s). Students who receive F1 grade in semesters I, II and III directly fail the class, and repeat the internship in semesters IV and V.

b) F2: This is the grade (0 points) received by the student who is entitled to take the exam but does not take the exam. The student has the right to take the final exam and make-up exams in semesters I, II and III. The student can take the make-up exam in semesters IV and V.

c) F3: It is the grade received by the student whose exam evaluation is between 59-0%.

ç) E: Excused absenteeism, a student who has exceeded the absenteeism limit due to an excused absence.

(4) The status of students who cannot take the final exam due to exceeding the absenteeism limit is evaluated by the Faculty Administrative Board.

Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

• YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education, training and other activities in higher education institutions.

• "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared within the framework of the criteria determined by YÖK, are published every year. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

• The "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions, is published every year by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

• Creation and Approval of Curriculum: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

• The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

• The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Council of Deans.

• Measurement-Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out in accordance with the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

• Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receives a bachelor's degree.

• Self-Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the YÖKAK legislation.

Association for Evaluation and Accreditation of Medical Education Programs (TEPDAD)

Access Requirements

Admission conditions of the Faculty of Medicine are accepted according to the principles determined by the Higher Education Board and enrolled in the days determined by the Rectorate. Only full-time students are admitted to the Faculty and students are not accepted as listeners. Students who do not apply on time or have not completed the required documents and fees will lose their right to register.Foreign students; Foreign Student Exam (YÖS) conducted by the Rectorate.

Conditions for SuccessIn order to graduate from the Faculty of Medicine, a student must accumulate a total of 360 ECTS credits and complete the six-year medical education program within a maximum of 9 years.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of the Faculty of Medicine are eligible to take the Medical Specialization Examination. They can work in first-level Family Health Centers, Community Health Centers, emergency services of hospitals, and health directorates affiliated with the Ministry of Health of the Republic of Turkey. International students, on the other hand, work according to the laws of their own countries.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

 1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

 2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

 2.1.Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation

Validity Period (If Any)

The qualification is continuously valid.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030222706


Qualification Title
Bachelor's Degree in Medicine

Awarding Body
Inonu University

Awarding Body Contact
İnönü University Central Campus (Elazığ Road 15.km) Pk:44280 Battalgazi/Malatya

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO:08


EQF Level
7

TQF Level
7
The Qualification has been included in TQF on 21/12/2021

National Occupation Classification

ISCO:08


Category
Main

Credit Value
360

Program Duration
6 Yıl

Program Profile

The aim of Inonu University Faculty of Medicine is to train individuals who are respectful to individuals, society, have the equipment and competence to produce solutions to all health problems they face, are sensitive to ethical principles, work as a team member with colleagues and colleagues, have sufficient knowledge of foreign languages for personal and professional development, and have gained lifelong learning behavior as an attitude by using ways to access up-to-date information effectively.


Learning Environments

Learning takes place in the form of formal, open or distance education. In addition, practical training is carried out in laboratories and workshops within higher education institutions or as internships or workplace training in industry, health institutions and workplaces. For visuals and more detailed information, you can access our introductory booklet at https://online.fliphtml5.com/kchgm/vzgl/#p=1.


Description
  • Upon successful completion of this program, students will be able to:

  • Explains the normal structure, function and development of the human body at the level of the cell, organ and system.
  • Knows the mechanisms of disease formation, explain their effects of on tissues and systems.
  • Evaluates and solves the health problems of patients and society with the guidance of evidence-based medicine practices.
  • Takes a comprehensive medical history.
  • Performs detailed physical examination.
  • Keeps patient records adequately in accordance with medical terminology.
  • Applies the medical interventions used for diagnosis, treatment and protection. Interprets diagnostic (laboratsory and imaging) tests of patients, manage diagnosis and treatment processes by using appropriate procedure steps.
  • Plans and applies the basic steps in protection of diseases and improvement of health at individual and social level.
  • Knows, planss and applies basic and emergency medicine applications.
  • Uses drugs and rehabilitation equipments rationally and correctly.
  • Communicates effectively with patients, relatives and colleagues.
  • Observes the mental, physical and social factors that affect the patient while evaluating the diseases.
  • Knows scientific research methods and ethics, plan research, collect data, analyze and interpret results.
  • Knows the ethical rules in the basic applications of medicine and define the ethical problems.
  • Works as a member of the team with colleagues and work effectively with other members of the team to prevent conflicts and create solutions.
  • Knows the basic concepts of employee health, environmental and occupational safety.
  • Explains organization, application and financing of health services.
  • Uses health care resources efficiently and balanced.
  • Acquires adequate foreign language skills for personal and professional development, demonstrate lifelong learning behaviour using means of current information accessractices medical profession with being aware of the ethical requirements and legal resposibilities, bringing the human values to the forefront and implementing profession without discrimination of any kind.

Key Competencies

Possesses the key competencies listed below at an advanced level.

  • Reading and writing competence
  • Multilingual competence
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence

Further Info

Examinations in all periods are evaluated over 100 grades. In the exams, the scores received by the students are rounded to the nearest grade. Examinations are carried out according to the regulations issued by the University Senate. In the first three years, theoretical and practical (oral / multiple / elective / practical) exams are carried out at the end of each course according to the integrated education system and final exams are applied at the end of each term. The end-term grade is calculated by compiling 60% of the mid exams and 40% of the final exam. In order for the student to pass the relevant term, the average score must be at least 60 out of 100 points. Each internship is accepted as a course in 4th and 5th terms. Practical and theoretical exams are held at the end of each internship. Exams are assessed over a full score of 100 points and the achievement score is 60 and over. Sixth-year students are evaluated at the end of each internship period as successful or unsuccessful based on their overall medical knowledge, skills in the Pre-Physician Work Log, responsibility, communication skills, ability to prepare and follow up with patients, psychosocial condition, medical intervention skills, and fieldwork performance.

In the 18th article of the "Examination and Evaluation Principles" section of the İnönü University Faculty of Medicine Education and Training Regulation, the points, letter grades, and coefficients used in the evaluation of exams are arranged as follows:

 

(1) Exams held in all semesters at the Faculty are evaluated on a 100-point scale. The scores obtained by students in the exams are rounded to the nearest whole number.

(2) The scores, grades and coefficients used in the evaluation of the Faculty of Medicine exams are shown below:

 

Scores             Grades            Coefficients

90-100             A1                    4.00

85-89               A2                    3.50

75-84               B1                    3.00

70-74               B2                    2.50

60-69               C1                   2.00

50-59               *C2                  1.50

*C2: Pass for non-medical courses

(3) Letter grades

a) F1: It is the grade received by the student who has unexcused absenteeism and has no right to take the relevant exam(s). Students who receive F1 grade in semesters I, II and III directly fail the class, and repeat the internship in semesters IV and V.

b) F2: This is the grade (0 points) received by the student who is entitled to take the exam but does not take the exam. The student has the right to take the final exam and make-up exams in semesters I, II and III. The student can take the make-up exam in semesters IV and V.

c) F3: It is the grade received by the student whose exam evaluation is between 59-0%.

ç) E: Excused absenteeism, a student who has exceeded the absenteeism limit due to an excused absence.

(4) The status of students who cannot take the final exam due to exceeding the absenteeism limit is evaluated by the Faculty Administrative Board.


Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

• YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education, training and other activities in higher education institutions.

• "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared within the framework of the criteria determined by YÖK, are published every year. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

• The "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions, is published every year by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

• Creation and Approval of Curriculum: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

• The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

• The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Council of Deans.

• Measurement-Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out in accordance with the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

• Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receives a bachelor's degree.

• Self-Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the YÖKAK legislation.

Association for Evaluation and Accreditation of Medical Education Programs (TEPDAD)


Access Requirements

Admission conditions of the Faculty of Medicine are accepted according to the principles determined by the Higher Education Board and enrolled in the days determined by the Rectorate. Only full-time students are admitted to the Faculty and students are not accepted as listeners. Students who do not apply on time or have not completed the required documents and fees will lose their right to register.Foreign students; Foreign Student Exam (YÖS) conducted by the Rectorate.


Conditions for Success
In order to graduate from the Faculty of Medicine, a student must accumulate a total of 360 ECTS credits and complete the six-year medical education program within a maximum of 9 years.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of the Faculty of Medicine are eligible to take the Medical Specialization Examination. They can work in first-level Family Health Centers, Community Health Centers, emergency services of hospitals, and health directorates affiliated with the Ministry of Health of the Republic of Turkey. International students, on the other hand, work according to the laws of their own countries.


Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

 1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

 2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

 2.1.Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation


Validity Period (If Any)

The qualification is continuously valid.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode