Yeterlilik Kodu

TR0030023920

Yeterlilik Adı
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Lisans Diploması
Sorumlu KurumÇukurova Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiBalcalı, Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü, 01330 Sarıçam/Adana
Sorumlu Kurum URLhttps://www.cu.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 28/05/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Bitki ve hayvancılık ürünleri
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Programın amaçları;

  1. Temel Bilim, Temel Mühendislik ve Toprak Bilimi ve Bitki Besleme alanlarında yeterli bilgi ve beceriye sahip,
  2. Toprakların yeteneklerine uygun korunma ve kullanımlarını, sağlıklı ve kaliteli bitkisel ürünlerin üretimi için doğru gübreleme programlarının hazırlanmasını amaçlayan,
  3. Araştıran, deney yapabilen, uygulayan, sonuçları yorumlayan ve bunlar için gerekli modern teknik ve araçları kullanan, güncel bilgiye erişen yaşam boyu öğrenme bilincine sahip,
  4. İletişim becerileri gelişmiş, tarımla ilgili çeşitli kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarında görev alabilecek, toprak ve bitki analiz laboratuvarlarınca tercih edilen, Toprak Etüd Haritalama yapma yetkisine sahip, Toprak Bilimi ve Bitki besleme alanında yetkin Ziraat Mühendisleri yetiştirmek.
Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde yapılmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Genelde Ziraat Mühendisliği, özelde de Toprak Bilimi ve Bitki Besleme alanında yeterli altyapıya sahip olur.
  • Toprakların amaçlarına uygun kullanımlarının prensipleri hakkında temel bilgiler ile donanır.
  • Ekolojik tarım prensiplerini, sürdürülebilir ve ekolojik tarım açısından kavrar.
  • Ekonomik, çevresel ve sosyal boyutlarda sürdürülebilir bir bitkisel üretim için bitkilerin sağlıklı beslenmelerini sağlayan bitki besin elementleri ve uygulamaları hakkında temel bilgilere sahip olur.
  • Mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisine sahip olur; bu amaçla uygun analitik yöntemler ve modelleme tekniklerini seçer ve uygular.
  • Toprak Bilimi ve Bitki Besleme alanındaki süreçleri sürdürülebilir tarım prensipleri çerçevesinde analiz eder, gerçekçi kısıtlar altında planlar ve bunlar için yeni teknolojilerin, yöntemlerin ve ölçme sitemlerinin kullanılması ve geliştirilmesi çalışmalarına öncülük eder.
  • Bireysel ve takım çalışmalarında etkin çalışabilme ve sorumluluk alma becerisi taşır.
  • Sorgular, araştırır, analitik düşünür ve proje üretir.
  • Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanır.
  • Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine ve en az bir yabancı dil bilgisine sahip olur.
  • Gerekli düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
  • Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir.
  • Proje yönetimi, işyeri uygulamaları, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği konularında yeterli bilinci taşır; Mesleki ve etik sorumluluk bilinci kazanır.
  • Yürüteceği faaliyetlerin hukuksal sonuçları hakkında farkındalığa sahip olur.
Anahtar Yetkinlikler
  • Toprak-su-çevre sorunlarına çözüm üretebilme
  • Toprakların özelliklerine uygun olarak kullanımını sağlama
  • Sürdürülebilir üretim prensiplerine bağlı olarak bitkisel verimliliğin artırılması için toprak verimliğini iyileştirme/koruma

 

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Lisans düzeyindeki Toprak Bilimi ve Bitki Besleme, genelde Tarım Bilimleri, özelde de Toprak Bilimi ve Bitki Besleme alanında dört yıllık eğitiminin sonunda "Ziraat Mühendisi" unvanıyla mezun veren bir programdır. Ziraat Fakültesi´ne bağlı olan program; Toprakların, yeteneklerine göre sınıflandırılarak ekolojik prensiplere uygun bir biçimde kullanılmaları, her türlü çevre kirliliğine ve amaç dışı kullanımlara karşı korunmaları ve yürütülecek toprak verimliliği ve bitki besleme çalışmalarıyla, sağlıklı ve dengeli bitki besleme programları oluşturulması ile ülkemiz tarımsal ekosistemine uygun, toprak, bitki ve su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı ve yönetimi konularında öğrencilerine teorik ve uygulamalı eğitim verir. Öğrenciler, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme alanına ait derslerin yanı sıra, temel mühendislik ve Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Tarım Ekonomisi, Tarla Bitkileri, Tarım Makinaları, Tarımsal Yapılar ve Sulama ve Zootekni Programlarından da, Tarım Bilimleri alanında genel dersler alırlar. Bu derslerin AKTS´si her yarıyılda 30 AKTS olmak üzere, toplam 8 yarıyılda 240 AKTS´dir. Öğrenciler ayrıca, 6. yarıyılın sonunda yaz stajı ve 7. ve 8. yarıyıllarda bir mesleki çalışmayı projelendirmek ve tamamlamak zorundadırlar.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Ziraat Fakülteleri Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (ZİDEK) tarafından 28.03.2022/30.09.2024 tarihli akreditasyona sahiptir.

Giriş Şartı

 Bu programa öğrenciler Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından verilen yerleştirme sonuç belgesi ile kabul edilir.

Başarma Şartları    Kayıtlı olduğu bölüm veya programın öğretim planındaki bütün ders, uygulama ve çalışmalardan başarılı olmaları ve lisans düzeyinde iki yüz kırk (240) AKTS tamamlayarak en az 2.00 GNO'ya sahip olmaları gerekir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Program Mezunları; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında, Tarım Kredi Kooperatiflerinde, Ziraat Bankalarında, Devlet Su İşlerinde, Belediyelerde, Tarım ilaç firmalarında, resmi ve özel toprak, bitki ve gübre analiz laboratuvarlarında, gübre fabrikalarında, özel çiftlikler ve seralarda, çalışma olanakları bulabildikleri gibi, doğrudan tohum, gübre ve zirai ilaç bayiliği yapabilmektedirler. Ayrıca 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun öngördüğü Toprak Etüd ve Haritalama, Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Projelerinin hazırlanmasında yetkili olan Ziraat Mühendisleri sadece Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Programı mezunlarıdır.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik
1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik
2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)
2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030023920


Yeterlilik Adı
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Çukurova Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Balcalı, Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü, 01330 Sarıçam/Adana

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 28/05/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Programın amaçları;

  1. Temel Bilim, Temel Mühendislik ve Toprak Bilimi ve Bitki Besleme alanlarında yeterli bilgi ve beceriye sahip,
  2. Toprakların yeteneklerine uygun korunma ve kullanımlarını, sağlıklı ve kaliteli bitkisel ürünlerin üretimi için doğru gübreleme programlarının hazırlanmasını amaçlayan,
  3. Araştıran, deney yapabilen, uygulayan, sonuçları yorumlayan ve bunlar için gerekli modern teknik ve araçları kullanan, güncel bilgiye erişen yaşam boyu öğrenme bilincine sahip,
  4. İletişim becerileri gelişmiş, tarımla ilgili çeşitli kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarında görev alabilecek, toprak ve bitki analiz laboratuvarlarınca tercih edilen, Toprak Etüd Haritalama yapma yetkisine sahip, Toprak Bilimi ve Bitki besleme alanında yetkin Ziraat Mühendisleri yetiştirmek.

Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde yapılmaktadır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Genelde Ziraat Mühendisliği, özelde de Toprak Bilimi ve Bitki Besleme alanında yeterli altyapıya sahip olur.
  • Toprakların amaçlarına uygun kullanımlarının prensipleri hakkında temel bilgiler ile donanır.
  • Ekolojik tarım prensiplerini, sürdürülebilir ve ekolojik tarım açısından kavrar.
  • Ekonomik, çevresel ve sosyal boyutlarda sürdürülebilir bir bitkisel üretim için bitkilerin sağlıklı beslenmelerini sağlayan bitki besin elementleri ve uygulamaları hakkında temel bilgilere sahip olur.
  • Mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisine sahip olur; bu amaçla uygun analitik yöntemler ve modelleme tekniklerini seçer ve uygular.
  • Toprak Bilimi ve Bitki Besleme alanındaki süreçleri sürdürülebilir tarım prensipleri çerçevesinde analiz eder, gerçekçi kısıtlar altında planlar ve bunlar için yeni teknolojilerin, yöntemlerin ve ölçme sitemlerinin kullanılması ve geliştirilmesi çalışmalarına öncülük eder.
  • Bireysel ve takım çalışmalarında etkin çalışabilme ve sorumluluk alma becerisi taşır.
  • Sorgular, araştırır, analitik düşünür ve proje üretir.
  • Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanır.
  • Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine ve en az bir yabancı dil bilgisine sahip olur.
  • Gerekli düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
  • Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir.
  • Proje yönetimi, işyeri uygulamaları, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği konularında yeterli bilinci taşır; Mesleki ve etik sorumluluk bilinci kazanır.
  • Yürüteceği faaliyetlerin hukuksal sonuçları hakkında farkındalığa sahip olur.

Anahtar Yetkinlikler
  • Toprak-su-çevre sorunlarına çözüm üretebilme
  • Toprakların özelliklerine uygun olarak kullanımını sağlama
  • Sürdürülebilir üretim prensiplerine bağlı olarak bitkisel verimliliğin artırılması için toprak verimliğini iyileştirme/koruma

 


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Lisans düzeyindeki Toprak Bilimi ve Bitki Besleme, genelde Tarım Bilimleri, özelde de Toprak Bilimi ve Bitki Besleme alanında dört yıllık eğitiminin sonunda "Ziraat Mühendisi" unvanıyla mezun veren bir programdır. Ziraat Fakültesi´ne bağlı olan program; Toprakların, yeteneklerine göre sınıflandırılarak ekolojik prensiplere uygun bir biçimde kullanılmaları, her türlü çevre kirliliğine ve amaç dışı kullanımlara karşı korunmaları ve yürütülecek toprak verimliliği ve bitki besleme çalışmalarıyla, sağlıklı ve dengeli bitki besleme programları oluşturulması ile ülkemiz tarımsal ekosistemine uygun, toprak, bitki ve su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı ve yönetimi konularında öğrencilerine teorik ve uygulamalı eğitim verir. Öğrenciler, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme alanına ait derslerin yanı sıra, temel mühendislik ve Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Tarım Ekonomisi, Tarla Bitkileri, Tarım Makinaları, Tarımsal Yapılar ve Sulama ve Zootekni Programlarından da, Tarım Bilimleri alanında genel dersler alırlar. Bu derslerin AKTS´si her yarıyılda 30 AKTS olmak üzere, toplam 8 yarıyılda 240 AKTS´dir. Öğrenciler ayrıca, 6. yarıyılın sonunda yaz stajı ve 7. ve 8. yarıyıllarda bir mesleki çalışmayı projelendirmek ve tamamlamak zorundadırlar.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Ziraat Fakülteleri Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (ZİDEK) tarafından 28.03.2022/30.09.2024 tarihli akreditasyona sahiptir.


Giriş Şartı

 Bu programa öğrenciler Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından verilen yerleştirme sonuç belgesi ile kabul edilir.


Başarma Şartları
    Kayıtlı olduğu bölüm veya programın öğretim planındaki bütün ders, uygulama ve çalışmalardan başarılı olmaları ve lisans düzeyinde iki yüz kırk (240) AKTS tamamlayarak en az 2.00 GNO'ya sahip olmaları gerekir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Program Mezunları; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında, Tarım Kredi Kooperatiflerinde, Ziraat Bankalarında, Devlet Su İşlerinde, Belediyelerde, Tarım ilaç firmalarında, resmi ve özel toprak, bitki ve gübre analiz laboratuvarlarında, gübre fabrikalarında, özel çiftlikler ve seralarda, çalışma olanakları bulabildikleri gibi, doğrudan tohum, gübre ve zirai ilaç bayiliği yapabilmektedirler. Ayrıca 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun öngördüğü Toprak Etüd ve Haritalama, Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Projelerinin hazırlanmasında yetkili olan Ziraat Mühendisleri sadece Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Programı mezunlarıdır.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik
1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik
2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)
2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030023920

Qualification Title
Soil Science and Plant Nutrition Bachelor's Degree Diploma
Awarding BodyÇukurova University
Awarding Body ContactÇukurova University Rectorate 01250, Sarıçam / Adana, Türkiye
Awarding Body Urlhttps://www.cu.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 28/05/2024
TQF Level 6
Thematic AreasCrop and livestock production
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

    For serving to a sustainable world, educating qualified people who are well equipped in all personnel and professional skills and able to solve problems

Learning Environments

Learning takes place in the form of formal education. Moreover; Practical training is carried out in laboratories and workshops within higher education institutions.

Description
  • Has discipline-specific subject’s adequate knowledge of mathematics, science, and Agricultural Engineering (Soil Science and Plant Nutrition); use theoretical and applied knowledge in these fields of the complex engineering problems.
  • Define, formulate and solve complex problems in the field of Soil Science and Plant Nutrition, select and apply appropriate analysis and modeling methods for this purpose.
  • Design a complex system, process, device or product to meet specific requirements under realistic constraints and conditions, and apply modern design methods for this purpose in Soil Science and Plant Nutrition discipline.
  • Select and use modern tools necessary for the analysis and solution of complex problems and use information technologies effectively in the field of Soil Science and Plant Nutrition application.
  • Design, conduct experiments, collect data, analyze and interpret results for the study of complex problems or discipline-specific research issues encountered in the field of Soil Science and Plant Nutrition.
  • Work effectively in interdisciplinary (Soil Science and Plant Nutrition) and multidisciplinary teams; develope individual study skills
  • Communicate effectively orally and in writing; has a foreign language knowledge at the “beginner” level; write reports effectively in the field of Soil Science and Plant Nutrition, understand written reports, prepare, design and production reports, make effective presentations, take and give clear and understandable instructions.
  • Gain awareness of the necessity of lifelong learning; access information in the field of Soil Science and Plant Nutrition, follow the developments in science and technology, and constantly renew oneself.
  • Compliance with ethical principles, professional and ethical responsibility in the field of Soil Science and Plant Nutrition, and has knowledge of standards used in engineering practices.
  • Gain knowledge of business practices as project and risk management and change management; gain awareness of entrepreneurship and innovation; information about sustainable development in the field of Soil Science and Plant Nutrition.
  • Has information about the effects of Soil Science and Plant Nutrition practice’s on health, environmental, and security in universal scale and social dimensions: The problems of the age reflection related with the field of Soil Science and Plant Nutrition; gain awareness of the legal implications of Soil Science and Plant Nutrition solutions.

 

Key Competencies
  • Ability to produce solutions to soil-water-environment problems
  • Ensuring the use of soil by its characteristics
  • Improving/maintaining soil fertility to increase plant productivity based on sustainable production principles.
Further Info

Based on "Çukurova University Associate Degree, Undergraduate Education and Examination Regulations" in the evaluation of learning-teaching processes.

(https://genelsekreterlik.cu.edu.tr/cu/mevzuat/universitemiz-mevzuati/ogrenci-mevzuati)

Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;
• YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education, training and other activities in higher education institutions.
• "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared within the framework of the criteria determined by YÖK, are published every year. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by YÖK.
• The "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions, is published every year by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":
1.Creation and Approval of Curriculum: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.
1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.
1.2. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Deans Council.
2. Measurement-Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out in accordance with the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.
3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receives a bachelor's degree.
4. Self-Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the YÖKAK legislation.

Access Requirements

Students are accepted to this program with the placement result document issued by the Assessment, Selection and Placement Center (ÖSYM).

Conditions for SuccessThey must be successful in all courses, practices and studies in the curriculum of the department or program in which they are registered, and have a GPA of at least 2.00 by completing two hundred forty (240) ECTS at the undergraduate level
Progression Paths (Relationship Type)

The graduates of program can work for the Ministery of Food, Agriculture, and Animal Husbandary, Agricultural Credit Cooperatives, The Bank of Agriculture, State Water Affairs, Municipalities, Agro-Chemical Companies, Official and Private Laboratories for Soil, Plant and Fertilizer Analyses, Fertilizer Industry, Private Farms and Greenhouses as well as being a franchiser for seed and agro-chemicals. Moreover, the Agricultural Engineers authorized for the preparation of Soil Survey and Mapping, Soil Conservation and Land Use Projects which are obligatory according to the Act for Soil Conservation and Land Use numbered 5403 are the graduates of Soil Science and Plant Nutrition Program.

Legal Basis

 1. Higher Education Law No. 2547
1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer
1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs
2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)
2.1. Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation

Validity Period (If Any)

Qualification is continious.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030023920


Qualification Title
Soil Science and Plant Nutrition Bachelor's Degree Diploma

Awarding Body
Çukurova University

Awarding Body Contact
Çukurova University Rectorate 01250, Sarıçam / Adana, Türkiye

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 28/05/2024

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

    For serving to a sustainable world, educating qualified people who are well equipped in all personnel and professional skills and able to solve problems


Learning Environments

Learning takes place in the form of formal education. Moreover; Practical training is carried out in laboratories and workshops within higher education institutions.


Description
  • Has discipline-specific subject’s adequate knowledge of mathematics, science, and Agricultural Engineering (Soil Science and Plant Nutrition); use theoretical and applied knowledge in these fields of the complex engineering problems.
  • Define, formulate and solve complex problems in the field of Soil Science and Plant Nutrition, select and apply appropriate analysis and modeling methods for this purpose.
  • Design a complex system, process, device or product to meet specific requirements under realistic constraints and conditions, and apply modern design methods for this purpose in Soil Science and Plant Nutrition discipline.
  • Select and use modern tools necessary for the analysis and solution of complex problems and use information technologies effectively in the field of Soil Science and Plant Nutrition application.
  • Design, conduct experiments, collect data, analyze and interpret results for the study of complex problems or discipline-specific research issues encountered in the field of Soil Science and Plant Nutrition.
  • Work effectively in interdisciplinary (Soil Science and Plant Nutrition) and multidisciplinary teams; develope individual study skills
  • Communicate effectively orally and in writing; has a foreign language knowledge at the “beginner” level; write reports effectively in the field of Soil Science and Plant Nutrition, understand written reports, prepare, design and production reports, make effective presentations, take and give clear and understandable instructions.
  • Gain awareness of the necessity of lifelong learning; access information in the field of Soil Science and Plant Nutrition, follow the developments in science and technology, and constantly renew oneself.
  • Compliance with ethical principles, professional and ethical responsibility in the field of Soil Science and Plant Nutrition, and has knowledge of standards used in engineering practices.
  • Gain knowledge of business practices as project and risk management and change management; gain awareness of entrepreneurship and innovation; information about sustainable development in the field of Soil Science and Plant Nutrition.
  • Has information about the effects of Soil Science and Plant Nutrition practice’s on health, environmental, and security in universal scale and social dimensions: The problems of the age reflection related with the field of Soil Science and Plant Nutrition; gain awareness of the legal implications of Soil Science and Plant Nutrition solutions.

 


Key Competencies
  • Ability to produce solutions to soil-water-environment problems
  • Ensuring the use of soil by its characteristics
  • Improving/maintaining soil fertility to increase plant productivity based on sustainable production principles.

Further Info

Based on "Çukurova University Associate Degree, Undergraduate Education and Examination Regulations" in the evaluation of learning-teaching processes.

(https://genelsekreterlik.cu.edu.tr/cu/mevzuat/universitemiz-mevzuati/ogrenci-mevzuati)


Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;
• YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education, training and other activities in higher education institutions.
• "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared within the framework of the criteria determined by YÖK, are published every year. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by YÖK.
• The "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions, is published every year by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":
1.Creation and Approval of Curriculum: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.
1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.
1.2. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Deans Council.
2. Measurement-Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out in accordance with the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.
3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receives a bachelor's degree.
4. Self-Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the YÖKAK legislation.


Access Requirements

Students are accepted to this program with the placement result document issued by the Assessment, Selection and Placement Center (ÖSYM).


Conditions for Success
They must be successful in all courses, practices and studies in the curriculum of the department or program in which they are registered, and have a GPA of at least 2.00 by completing two hundred forty (240) ECTS at the undergraduate level

Progression Paths (Relationship Type)

The graduates of program can work for the Ministery of Food, Agriculture, and Animal Husbandary, Agricultural Credit Cooperatives, The Bank of Agriculture, State Water Affairs, Municipalities, Agro-Chemical Companies, Official and Private Laboratories for Soil, Plant and Fertilizer Analyses, Fertilizer Industry, Private Farms and Greenhouses as well as being a franchiser for seed and agro-chemicals. Moreover, the Agricultural Engineers authorized for the preparation of Soil Survey and Mapping, Soil Conservation and Land Use Projects which are obligatory according to the Act for Soil Conservation and Land Use numbered 5403 are the graduates of Soil Science and Plant Nutrition Program.


Legal Basis

 1. Higher Education Law No. 2547
1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer
1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs
2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)
2.1. Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation


Validity Period (If Any)

Qualification is continious.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode