Yeterlilik Kodu

TR0030019777

Yeterlilik Adı
Turizm İşletmeciliği Lisans Diploması
Sorumlu KurumAnkara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiYücetepe Mahallesi 85.Cadde No:8 06570 Çankaya/ANKARA
Sorumlu Kurum URLhttp://ogris.ahbv.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Seyahat, turizm ve boş zaman
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Turizm sektörüyle ilgili temel kavramları bilir ve yorumlar.
  • Mesleki ve bilimsel etik değerleri kavrar.
  • Sektörün gerektirdiği donanım ve yazılım bilgisine sahip olur ve gerekli paket programları kullanabilir.
  • Turizm işletmelerindeki belge düzeni ve muhasebe sistemi ile ilgili temel bilgilere sahip olur.
  • Konaklama işletmelerinde ön büro departmanı ile ilgili manuel ve bilgisayar destekli işlemleri yapar.
  • Temel ekonomi bilgisine sahip olur.
  • Turizm alanında analitik düşünme yeteneğine sahip olur.
  • Turizm işletmelerinde finansal analiz yapabilecek seviyede bilgi sahibi olur.
  • Turizm işletmelerinde insan kaynakları yönetimi konusunda bilgi sahibi olur.
  • Turizm işletmelerinde gerekli yiyecek-içecek uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur.
  • Sağlık otelciliği, yat ve marina işletmeciliği gibi farklı turizm alanlarıyla ilgili bilgi sahibi olur.
  • Sektörün gerektirdiği ölçüde yabancı dil becerilerine sahip olur.
  • Konaklama işletmelerinde gerçekleşen organizasyonları kurabilecek ve yönetecek yeterliliklere sahip olur.
  • Genel işletmecilik bilgisine sahip olur.
  • Turizm işletmeciliği alanında yönetim ve pazarlamaya yönelik stratejileri kavrar.
  • Turizm işletmeleriyle ilgili temel hukuk bilgisine sahip olur.
  • Turizm ve çevre ilişkisini anlar, daha yaşanabilir bir çevre için gerekli uygulamalardan haberdar olur ve gerektiğinde uygular.
  • Konaklama işletmelerinde gerçekleştirilen rekreasyon faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olur.
  • Turizmin kültürel boyutu hakkında bilgi sahibi olur.
  • Ülkemiz ve dünya mutfakları hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olur.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC, DC veya DD notunu alan öğrenci, bu dersi başarmış sayılır. Yarıyıl/yıl dönem sonu sınavına girmeyen öğrenciye, yarıyıl/yıl içi çalışmalarına bakılmadan GR notu verilir ve sisteme notu sıfır olarak işlenir. DZ ve GR notları, FF işlemi görür ve ağırlıklı genel not ortalamasına katılır. DZ ve GR notlarıyla başarısız olunan dersler müteakip yarıyılda/yılda öncelikle alınır. Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.

Başarma ŞartlarıProgramı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (240 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve 60 iş gününden oluşan stajı tamamlamış olmak gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bölüm mezunları için, turizmin hızla geliştiği ülkemizde ulaştırma işletmeleri, seyahat acenteleri, yiyecek içecek işletmeleri, konaklama işletmeleri, müzeler ve milli parklar gibi işletmelerde çok çeşitli iş olanakları bulunmaktadır.  

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030019777


Yeterlilik Adı
Turizm İşletmeciliği Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Yücetepe Mahallesi 85.Cadde No:8 06570 Çankaya/ANKARA

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Turizm sektörüyle ilgili temel kavramları bilir ve yorumlar.
  • Mesleki ve bilimsel etik değerleri kavrar.
  • Sektörün gerektirdiği donanım ve yazılım bilgisine sahip olur ve gerekli paket programları kullanabilir.
  • Turizm işletmelerindeki belge düzeni ve muhasebe sistemi ile ilgili temel bilgilere sahip olur.
  • Konaklama işletmelerinde ön büro departmanı ile ilgili manuel ve bilgisayar destekli işlemleri yapar.
  • Temel ekonomi bilgisine sahip olur.
  • Turizm alanında analitik düşünme yeteneğine sahip olur.
  • Turizm işletmelerinde finansal analiz yapabilecek seviyede bilgi sahibi olur.
  • Turizm işletmelerinde insan kaynakları yönetimi konusunda bilgi sahibi olur.
  • Turizm işletmelerinde gerekli yiyecek-içecek uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur.
  • Sağlık otelciliği, yat ve marina işletmeciliği gibi farklı turizm alanlarıyla ilgili bilgi sahibi olur.
  • Sektörün gerektirdiği ölçüde yabancı dil becerilerine sahip olur.
  • Konaklama işletmelerinde gerçekleşen organizasyonları kurabilecek ve yönetecek yeterliliklere sahip olur.
  • Genel işletmecilik bilgisine sahip olur.
  • Turizm işletmeciliği alanında yönetim ve pazarlamaya yönelik stratejileri kavrar.
  • Turizm işletmeleriyle ilgili temel hukuk bilgisine sahip olur.
  • Turizm ve çevre ilişkisini anlar, daha yaşanabilir bir çevre için gerekli uygulamalardan haberdar olur ve gerektiğinde uygular.
  • Konaklama işletmelerinde gerçekleştirilen rekreasyon faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olur.
  • Turizmin kültürel boyutu hakkında bilgi sahibi olur.
  • Ülkemiz ve dünya mutfakları hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olur.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC, DC veya DD notunu alan öğrenci, bu dersi başarmış sayılır. Yarıyıl/yıl dönem sonu sınavına girmeyen öğrenciye, yarıyıl/yıl içi çalışmalarına bakılmadan GR notu verilir ve sisteme notu sıfır olarak işlenir. DZ ve GR notları, FF işlemi görür ve ağırlıklı genel not ortalamasına katılır. DZ ve GR notlarıyla başarısız olunan dersler müteakip yarıyılda/yılda öncelikle alınır. Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.


Başarma Şartları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (240 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve 60 iş gününden oluşan stajı tamamlamış olmak gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bölüm mezunları için, turizmin hızla geliştiği ülkemizde ulaştırma işletmeleri, seyahat acenteleri, yiyecek içecek işletmeleri, konaklama işletmeleri, müzeler ve milli parklar gibi işletmelerde çok çeşitli iş olanakları bulunmaktadır.  


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030019777

Qualification Title
Tourism Management Undergraduate Degree Diploma
Awarding BodyAnkara Haci Bayram Veli University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://ogris.ahbv.edu.tr/
OrientationAcademic
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasTravel, tourism and leisure
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • Understand both professional and scientific ethical values.
  • Demonstrate effective use of both basic and professional information and communication technologies and software.
  • Have basic knowledge of documentary and accounting systems related with tourism businesses.
  • Demonstrate effective use of manual and automated operations in the front office departmant of accommodation establishments.
  • Have basic knowledge of economics.
  • Have analytical thinking skills within the context of tourism.
  • Have financial analysis skills related to tourism operations.
  • Have detailed knwoledge of human resources management in tourism industry.
  • Have an understanding of food and beverage practices in tourism businesses.
  • Have an understanding of different tourism services such as hotel services at health establishments and yacht and marina management.
  • Demonstrate reading, listening, speaking and writing skills in foreign languages as required by the industry.
  • Understand and apply management theories and practices in order to effectively run a hospitality and tourism operation.
  • Have detailed knowledge of business administration.
  • Have an understanding of marketing and management strategies within the context of tourism management.
  • Have basic knowledge of legal procedures related to tourism industry.
  • Understand the relationship between tourism and environment and be able to apply required practices for a more lively environment.
  • Have an understanding of recreational activities performed in accommodation establishments.
  • Have an understanding of the cultural context of tourism.
  • Have basic knowledge of national and international cuisines.
Key Competencies-
Further Info

The success of a course is determined by the course grade. The course grade is determined by using the relative evaluation method based on the mid-term exams, homeworks, applied studies and similar measurement methods and the grades obtained from the final exam. The effect of assessment criteria other than midterm and final exams on determining the success grade cannot exceed 10%. Success grade; The general condition of the class is determined by using one of the methods foreseen in the OIBS and accepted by the Senate by taking the arithmetic means and statistical distribution into consideration. The raw grade of a course is determined by adding 40% of the midterm and 60% of the final exam or make-up exam. Students who get AA, BA, BB, CB, CC, DC or DD from a course are considered successful. GR is given to the students who do not take the final exam of the semester / year, regardless of their semester / year work and their grade is recorded as zero. Grades DZ and GR are FF and participate in the weighted grade point average. The courses that are unsuccessful with DZ and GR grades are taken firstly in the following semester / year. Candidates who have successfully completed the undergraduate program can study in graduate programs provided that they have a valid score from ALES and have sufficient knowledge of English language.

Quality Assurance-
Access Requirements

General admission requirements for Turkish and foreign students apply to begin the program.

Conditions for SuccessCandidates who have successfully completed the undergraduate program can study in graduate programs provided that they have a valid score from ALES and have sufficient knowledge of English language. In order to complete the program successfully, it is necessary to pass all the courses in the program (equivalent to 240 ECTS), to obtain at least 2.00 weighted grade point average out of 4.00 and to complete the 60-day internship.
Progression Paths (Relationship Type)

For the graduates of the department, there are various job opportunities in the enterprises such as transportation enterprises, travel agencies, food and beverage enterprises, accommodation enterprises, museums and national parks in our country where tourism is developing rapidly. Occupational Profiles of Graduates: Accommodation establishments; Hotel Manager, Front Office Manager, Food and Beverage Manager, Bar Manager, Restaurant Chef, Service Personnel, Reception Chef, Receptionist, Housekeeping Manager, Floor Chef provided the opportunity to work in different positions provided by hotel businesses. • In food and beverage establishments, Restaurant Manager, Restaurant Chef, Chef Waiter, Bartender, Barmaid etc. opportunity to work in positions. • Travel agencies, business responsible directorate, tour manager, information officer and so on. opportunity to work in positions. • In gift shops, store management, salesperson and so on. job oppurtunities. • Various positions at the Ministry of Tourism, at various levels of the inspector, and job opportunities at public tourist facilities. • Academic career opportunities for successful and predisposed students. • Since a training is provided for the service sector; job opportunities are also available.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030019777


Qualification Title
Tourism Management Undergraduate Degree Diploma

Awarding Body
Ankara Haci Bayram Veli University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • Understand both professional and scientific ethical values.
  • Demonstrate effective use of both basic and professional information and communication technologies and software.
  • Have basic knowledge of documentary and accounting systems related with tourism businesses.
  • Demonstrate effective use of manual and automated operations in the front office departmant of accommodation establishments.
  • Have basic knowledge of economics.
  • Have analytical thinking skills within the context of tourism.
  • Have financial analysis skills related to tourism operations.
  • Have detailed knwoledge of human resources management in tourism industry.
  • Have an understanding of food and beverage practices in tourism businesses.
  • Have an understanding of different tourism services such as hotel services at health establishments and yacht and marina management.
  • Demonstrate reading, listening, speaking and writing skills in foreign languages as required by the industry.
  • Understand and apply management theories and practices in order to effectively run a hospitality and tourism operation.
  • Have detailed knowledge of business administration.
  • Have an understanding of marketing and management strategies within the context of tourism management.
  • Have basic knowledge of legal procedures related to tourism industry.
  • Understand the relationship between tourism and environment and be able to apply required practices for a more lively environment.
  • Have an understanding of recreational activities performed in accommodation establishments.
  • Have an understanding of the cultural context of tourism.
  • Have basic knowledge of national and international cuisines.

Key Competencies
-

Further Info

The success of a course is determined by the course grade. The course grade is determined by using the relative evaluation method based on the mid-term exams, homeworks, applied studies and similar measurement methods and the grades obtained from the final exam. The effect of assessment criteria other than midterm and final exams on determining the success grade cannot exceed 10%. Success grade; The general condition of the class is determined by using one of the methods foreseen in the OIBS and accepted by the Senate by taking the arithmetic means and statistical distribution into consideration. The raw grade of a course is determined by adding 40% of the midterm and 60% of the final exam or make-up exam. Students who get AA, BA, BB, CB, CC, DC or DD from a course are considered successful. GR is given to the students who do not take the final exam of the semester / year, regardless of their semester / year work and their grade is recorded as zero. Grades DZ and GR are FF and participate in the weighted grade point average. The courses that are unsuccessful with DZ and GR grades are taken firstly in the following semester / year. Candidates who have successfully completed the undergraduate program can study in graduate programs provided that they have a valid score from ALES and have sufficient knowledge of English language.


Quality Assurance
-

Access Requirements

General admission requirements for Turkish and foreign students apply to begin the program.


Conditions for Success
Candidates who have successfully completed the undergraduate program can study in graduate programs provided that they have a valid score from ALES and have sufficient knowledge of English language. In order to complete the program successfully, it is necessary to pass all the courses in the program (equivalent to 240 ECTS), to obtain at least 2.00 weighted grade point average out of 4.00 and to complete the 60-day internship.

Progression Paths (Relationship Type)

For the graduates of the department, there are various job opportunities in the enterprises such as transportation enterprises, travel agencies, food and beverage enterprises, accommodation enterprises, museums and national parks in our country where tourism is developing rapidly. Occupational Profiles of Graduates: Accommodation establishments; Hotel Manager, Front Office Manager, Food and Beverage Manager, Bar Manager, Restaurant Chef, Service Personnel, Reception Chef, Receptionist, Housekeeping Manager, Floor Chef provided the opportunity to work in different positions provided by hotel businesses. • In food and beverage establishments, Restaurant Manager, Restaurant Chef, Chef Waiter, Bartender, Barmaid etc. opportunity to work in positions. • Travel agencies, business responsible directorate, tour manager, information officer and so on. opportunity to work in positions. • In gift shops, store management, salesperson and so on. job oppurtunities. • Various positions at the Ministry of Tourism, at various levels of the inspector, and job opportunities at public tourist facilities. • Academic career opportunities for successful and predisposed students. • Since a training is provided for the service sector; job opportunities are also available.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address