Yeterlilik Kodu | TR0030007815 | |
Yeterlilik Adı | Turizm Rehberliği Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Necmettin Erbakan Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Yaka Mah. Yeni Meram Cad. Kasım Halife Sok. No: 11/1 (A Blok) No: 11 (B Blok) Posta Kodu: 42090 Meram / KONYA | |
Sorumlu Kurum URL | https://www.erbakan.edu.tr/ | |
Yönelim | Akademik | |
AYÇ Seviyesi | 6 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 6 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Seyahat, turizm ve boş zaman | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 240 | |
Programın Normal Süresi | 4 | |
Program Profili (Amaç) | Bu program ikinci öğretim olarak da sunulmaktadır. | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | - | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Turizm Rehberliği Bölümü LYS puanına göre öğrenci almaktadır. | |
Başarma Şartları | Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve staj koşulu yerine getiren öğrencilere Turizm Rehberliği diploması verilir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Program mezunları, seyahat acentelerinde rehber, tur organizasyonu yöneticisi ve acente yöneticisi olarak çalışabilmekte olup bireysel olarak da çalışma imkânlarına sahiptirler. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030007815
Bu program ikinci öğretim olarak da sunulmaktadır.
- Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur.
- Dünya ve Türkiye coğrafyası hakkında detaylı bilgiye sahip olur.
- Türkiye’de yaşamış olan uygarlıkların kültür, tarih, din ve sanatları hakkında detaylı bilgiye sahip olur, analiz eder ve yorumlar.
- Yabancı dilde (İngilizce ve Almanca) ileri düzeyde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir.
- İşletme, iktisat ve sosyal psikoloji alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur.
- Hem temel hem de alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini ve yazılımlarını ileri düzeyde kullanır.
- İlk yardımın temel kuralları hakkında bilgi sahibi olur.
- Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir.
- Farklı kültürleri tanır, anlar ve farklı kültürlerle iletişim kurar.
- Turizm alanı ve turist rehberliği ile ilgili hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular.
- Çeşitli dini inanışlar, mitoloji, sanat tarihi, arkeoloji konularında uzmanlaşarak, bu bilgilerini kültür turları sırasında yerli ve yabancı turistlere aktararak bulundukları bölgeyi ve ülkeyi tanıtım görevini yapar.
- Toplumsal ve mesleki etik değerleri bilir, bunları eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirir ve uygun davranışları geliştirir.
- Seyahat işletmelerinde yapılan acenta işlemleri, tur planlama, tur operatörlüğü ve operasyon yönetimi, rehberlik hizmetleri uygulamalarını bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır.
- Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; turizm rehberliği alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar.
- Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır.
Turizm Rehberliği Bölümü LYS puanına göre öğrenci almaktadır.
Program mezunları, seyahat acentelerinde rehber, tur organizasyonu yöneticisi ve acente yöneticisi olarak çalışabilmekte olup bireysel olarak da çalışma imkânlarına sahiptirler.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0030007815 | |
Qualification Title | Bachelor's Degree in Tourism Guidance | |
Awarding Body | Necmettin Erbakan University | |
Awarding Body Contact | Yaka Mah. Yeni Meram Cad. Kasım Halife Sok. No: 11/1 (A Blok) No: 11 (B Blok) Posta Kodu: 42090 Meram / KONYA | |
Awarding Body Url | www.erbakan.edu.tr | |
Orientation | Academic | |
EQF Level | 6 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 6 | |
Thematic Areas | Travel, tourism and leisure | |
National Occupation Classification |
ISCO:08 | |
Category | Main | |
Credit Value | 240 | |
Program Duration | 4 | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | to have an understanding of the structure of the tourism industry, how it functions, and its significance for the development of the country to have detailed knowledge of the geography of both the World and the Turkey to understand, analyze and interpret the cultures, history, religions, and the art of the civilisations that have lived in Turkey to demonstrate reading, listening, speaking and writing skills in one foreign language (English German) to have an understanding of the basic concepts, theories, principles and facts within the context of management, economics, and social psychology to demonstrate effective use of both basic and professional information and communication technologies and software to know the basic principles of band-aid to communicate verbally, non-verbally and in writing effectively and demonstrate effective presentation skills to recognize, understand, and communicate with different cultures to understand and apply national and international law, regulations and professional standards related to tourist guiding to specialize in various religious beliefs, mythology, art history and archaeology and they transferred this information to domestic and foreign tourists during the introduction of their country to understand both professional and social ethical values, evaluate them critically and behave in an appropriate manner to know applications like tour planning, tour operator and operation management, counseling services that organized in the travel agencies, and take an active role in these applications to have a comprehensive and systematic understanding of concepts, principles, theories and facts related to hospitality and tourism industry and understand the role of tourism guidance within the context of hospitality and tourism industry to work effectively both independently and with others | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030007815
ISCO:08
ISCO:08
to have an understanding of the structure of the tourism industry, how it functions, and its significance for the development of the country to have detailed knowledge of the geography of both the World and the Turkey to understand, analyze and interpret the cultures, history, religions, and the art of the civilisations that have lived in Turkey to demonstrate reading, listening, speaking and writing skills in one foreign language (English German) to have an understanding of the basic concepts, theories, principles and facts within the context of management, economics, and social psychology to demonstrate effective use of both basic and professional information and communication technologies and software to know the basic principles of band-aid to communicate verbally, non-verbally and in writing effectively and demonstrate effective presentation skills to recognize, understand, and communicate with different cultures to understand and apply national and international law, regulations and professional standards related to tourist guiding to specialize in various religious beliefs, mythology, art history and archaeology and they transferred this information to domestic and foreign tourists during the introduction of their country to understand both professional and social ethical values, evaluate them critically and behave in an appropriate manner to know applications like tour planning, tour operator and operation management, counseling services that organized in the travel agencies, and take an active role in these applications to have a comprehensive and systematic understanding of concepts, principles, theories and facts related to hospitality and tourism industry and understand the role of tourism guidance within the context of hospitality and tourism industry to work effectively both independently and with others
Qualification is continuous