Yeterlilik Kodu

TR0030003076

Yeterlilik Adı
Turizm ve Otel İşletmeciliği Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumAlanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiKestel Mahallesi Konya Çimento Caddesi No:80 Alanya Antalya/TÜRKİYE
Sorumlu Kurum URLhttps://www.alanya.edu.tr/
Yönelim-
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Seyahat, turizm ve boş zaman
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
Kategori-
Kredi Değeri-
Programın Normal Süresi -
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Turizm ve turizm işletmeciliği ile ilgili tüm bilgilere sahiptir.
  • Otellerdeki belge düzeni ve muhasebe sistemi ile ilgili temel bilgilere sahiptir.
  • Türkiyenin tarihi ve coğrafi bilgilerine sahiptir ve bunları gerektiğinde turistlere anlatabilir.
  • Otellerde ön büro departmanı ile ilgili bütün manuel ve bilgisayarlı işlemleri bilir ve kullanır.
  • Otellerde yiyecek içecek departmanı ile ilgili bütün bilgilere sahiptir.
  • Otellerde kat hizmetleri departmanındaki bütün uygulamaları bilir.
  • Turizm ve çevre ilişkisini bilir ve çevrenin korunması için gerekli uygulamaları yapar.
  • Görgü kurallarını ve etik değerleri bilir ve davranışlarında bunlara dikkat eder.
  • Turizm ve otelcilikle ilgili mevzuat bilgisine sahiptir.
  • Türkçe ve İngilizce dilinde kendisini günlük hayatta ve mesleki anlamda ifade eder. 
  • Cumhuriyetin kuruluşunu, Atatürk ilke ve inkılaplarını bilir.
  • Temel ekonomi bilgisine sahiptir.
  • Bilgisayar kullanmayı bilir, paket programları kullanır, bilgisayar ortamında çözüm üretir.
  • Turizm alanında analitik düşünme yeteneğine sahiptir, çözüm odaklıdır.
  • Sektörel sorunlar hakkında bilgi sahibi olurlar.
  • Teorik alan bilgilerini uygulamada kullanabilme becerisi kazanır.
  • Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincini geliştirir.
  • Girişimcilik becerisi kazanır.
  • Etkin iletişim kurma becerisi kazanır.
  • Gereksinimleri karşılayacak bir biçimde süreçleri yönetme becerisi kazanır.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Bir öğrencinin bir dersten sağlayacağı başarının değerlendirilmesinde, o derse ait yarıyıl içi çalışmalarında sağladığı yüz tam not üzerinden verilen yarıyıl içi notu ile yarıyıl sonu sınavında sağladığı yüz tam not üzerinden verilen yarıyıl sonu notu dikkate alınır.
  • Başarının ölçülmesinde yarıyıl içi notlarının ağırlığı en fazla % 60 ve yarıyıl sonu sınavının ağırlığı en az % 40'dır. Bu programın ders, uygulama, staj gibi tüm gereklerini Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre başarıyla tamamlamak ve Genel Ağırlıklı Not Ortalamasının (GANO) en az 2,00 olması ve en az 120 AKTS kredisini tamamlaması gerekmektedir.
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Bu programa 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu, Yükseköğretim Kurulu ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından belirlenen koşullar çerçevesinde öğrenci alınır. Kayıt yaptıracak öğrencilerin bir başka örgün yükseköğretim kurumunda kayıtlı olmamaları şarttır.

Başarma ŞartlarıBu programın ders, uygulama, staj gibi tüm gereklerini Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre başarıyla tamamlamak ve Genel Ağırlıklı Not Ortalamasının (GANO) en az 2,00 olması ve en az 120 AKTS kredisini tamamlaması gerekmektedir. 
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Turizm ve Otel İşletmeciliği programından mezun olan öğrenciler otellerin ve tur operatörlerinin merkez departmanlarında ve şubelerinde, seyahat acentalarında, havayolu şirketlerinde ve yiyecek içecek işletmelerinde çalışma imkanına sahip olmaktadırlar.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030003076


Yeterlilik Adı
Turizm ve Otel İşletmeciliği Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Kestel Mahallesi Konya Çimento Caddesi No:80 Alanya Antalya/TÜRKİYE

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
-

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
-

Kredi Değeri
-

Programın Normal Süresi
-

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Turizm ve turizm işletmeciliği ile ilgili tüm bilgilere sahiptir.
  • Otellerdeki belge düzeni ve muhasebe sistemi ile ilgili temel bilgilere sahiptir.
  • Türkiyenin tarihi ve coğrafi bilgilerine sahiptir ve bunları gerektiğinde turistlere anlatabilir.
  • Otellerde ön büro departmanı ile ilgili bütün manuel ve bilgisayarlı işlemleri bilir ve kullanır.
  • Otellerde yiyecek içecek departmanı ile ilgili bütün bilgilere sahiptir.
  • Otellerde kat hizmetleri departmanındaki bütün uygulamaları bilir.
  • Turizm ve çevre ilişkisini bilir ve çevrenin korunması için gerekli uygulamaları yapar.
  • Görgü kurallarını ve etik değerleri bilir ve davranışlarında bunlara dikkat eder.
  • Turizm ve otelcilikle ilgili mevzuat bilgisine sahiptir.
  • Türkçe ve İngilizce dilinde kendisini günlük hayatta ve mesleki anlamda ifade eder. 
  • Cumhuriyetin kuruluşunu, Atatürk ilke ve inkılaplarını bilir.
  • Temel ekonomi bilgisine sahiptir.
  • Bilgisayar kullanmayı bilir, paket programları kullanır, bilgisayar ortamında çözüm üretir.
  • Turizm alanında analitik düşünme yeteneğine sahiptir, çözüm odaklıdır.
  • Sektörel sorunlar hakkında bilgi sahibi olurlar.
  • Teorik alan bilgilerini uygulamada kullanabilme becerisi kazanır.
  • Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincini geliştirir.
  • Girişimcilik becerisi kazanır.
  • Etkin iletişim kurma becerisi kazanır.
  • Gereksinimleri karşılayacak bir biçimde süreçleri yönetme becerisi kazanır.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Bir öğrencinin bir dersten sağlayacağı başarının değerlendirilmesinde, o derse ait yarıyıl içi çalışmalarında sağladığı yüz tam not üzerinden verilen yarıyıl içi notu ile yarıyıl sonu sınavında sağladığı yüz tam not üzerinden verilen yarıyıl sonu notu dikkate alınır.
  • Başarının ölçülmesinde yarıyıl içi notlarının ağırlığı en fazla % 60 ve yarıyıl sonu sınavının ağırlığı en az % 40'dır. Bu programın ders, uygulama, staj gibi tüm gereklerini Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre başarıyla tamamlamak ve Genel Ağırlıklı Not Ortalamasının (GANO) en az 2,00 olması ve en az 120 AKTS kredisini tamamlaması gerekmektedir.

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Bu programa 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu, Yükseköğretim Kurulu ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından belirlenen koşullar çerçevesinde öğrenci alınır. Kayıt yaptıracak öğrencilerin bir başka örgün yükseköğretim kurumunda kayıtlı olmamaları şarttır.


Başarma Şartları
Bu programın ders, uygulama, staj gibi tüm gereklerini Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre başarıyla tamamlamak ve Genel Ağırlıklı Not Ortalamasının (GANO) en az 2,00 olması ve en az 120 AKTS kredisini tamamlaması gerekmektedir. 

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Turizm ve Otel İşletmeciliği programından mezun olan öğrenciler otellerin ve tur operatörlerinin merkez departmanlarında ve şubelerinde, seyahat acentalarında, havayolu şirketlerinde ve yiyecek içecek işletmelerinde çalışma imkanına sahip olmaktadırlar.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030003076

Qualification Title
Tourism and Hotel Management Associate Diploma
Awarding BodyAlanya Alaaddin Keykubat University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttps://www.alanya.edu.tr/
Orientation-
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasTravel, tourism and leisure
National Occupation Classification -
Category-
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description

The person with this qualification;

  • They have all the information related to tourism and tourism management.
  • They have basic knowledge about accounting and documents order in hotels.
  • They have historical and geographical information about Turkey and can tell tourists when necessary.
  • They know and uses all the manual and computerised procedures related to the front office department in the hotels.
  • They have all the information about the food and beverage department in the hotels.
  • They know all the housekeeping departments applications in the hotels.
  • They know the relationship between tourism and environment and makes necessary applications to protect the surrounding area.
  • They know ethical values and takes care of them in his behavior.
  • They have knowledge of legislation related to tourism and hotel management.
  • They can express themselves in daily life and in professional sense in Turkish and English.
  • They know the foundation of the Republic of Turkey and Ataturks principles and revolutions.
  • They have basic knowledge of economy.
  • They Know how to use computer, can use package programs, can produce solution in computer environment.
  • They have the ability to think analytically in the field of tourism, are focused to find solution.
  • They have knowledge about sectorial problems.
  • They have knowledge of utilising the theoretical information they acquired in practices.
  • They develop consciousness of the necessity of life long learning.
  • They gain entrepreunership abilities.
  • They gain effective communication skills.
  • They gain the skills to manage process effectively to meet demands.
Key Competencies-
Further Info
  • In assessing a student's performance in a course, the grade the student has scored during the semester work over a hundred and the grade the student has scored at the end of the semester over a hundred are taken into consideration.
  • In measuring success, the weight of the grade during the semester is maximum 60% and the weight of the final exam is minimum 40%. To be able to qualify for graduation, students must complete all the courses in the instructional plan, assignments, field work, assignments, attendance, and other related activities with a minimum GPA of 2.00 and must complete a minimum of 120 ECTS credits according to the provisions stipulated in Alanya Alaaddin Keykubat University Regulation on Education, Instruction and Examinations.
Quality Assurance-
Access Requirements

ALKU undergraduate associate degree programs accept students within the provisions of the Student Selection and Placement Center (OSYM) and within the framework of the Higher Education Act Law No.2547 and those who want to enroll in these programs should not have an existing enrollment in another higher education program.

Conditions for SuccessTo be able to qualify for graduation, students must complete all the courses in the instructional plan, assignments, field work, assignments, attendance, and other related activities with a minimum GPA of 2.00 and must complete a minimum of 120 ECTS credits according to the provisions stipulated in Alanya Alaaddin Keykubat University Regulation on Education, Instruction and Examinations. To be able to qualify for graduation, students must complete all the courses in the instructional plan, assignments, field work, assignments, attendance, and other related activities with a minimum GPA of 2.00 and must complete a minimum of 120 ECTS credits according to the provisions stipulated in Alanya Alaaddin Keykubat University Regulation on Education, Instruction and Examinations.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of the program have got the opportunity of being employed in headquarters departments and branches of hotels and tour operators departments and travel agencies, airline companies, food and beverage companies.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous.

Url Open Address
Qualification Code

TR0030003076


Qualification Title
Tourism and Hotel Management Associate Diploma

Awarding Body
Alanya Alaaddin Keykubat University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
-

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
-

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

The person with this qualification;

  • They have all the information related to tourism and tourism management.
  • They have basic knowledge about accounting and documents order in hotels.
  • They have historical and geographical information about Turkey and can tell tourists when necessary.
  • They know and uses all the manual and computerised procedures related to the front office department in the hotels.
  • They have all the information about the food and beverage department in the hotels.
  • They know all the housekeeping departments applications in the hotels.
  • They know the relationship between tourism and environment and makes necessary applications to protect the surrounding area.
  • They know ethical values and takes care of them in his behavior.
  • They have knowledge of legislation related to tourism and hotel management.
  • They can express themselves in daily life and in professional sense in Turkish and English.
  • They know the foundation of the Republic of Turkey and Ataturks principles and revolutions.
  • They have basic knowledge of economy.
  • They Know how to use computer, can use package programs, can produce solution in computer environment.
  • They have the ability to think analytically in the field of tourism, are focused to find solution.
  • They have knowledge about sectorial problems.
  • They have knowledge of utilising the theoretical information they acquired in practices.
  • They develop consciousness of the necessity of life long learning.
  • They gain entrepreunership abilities.
  • They gain effective communication skills.
  • They gain the skills to manage process effectively to meet demands.

Key Competencies
-

Further Info
  • In assessing a student's performance in a course, the grade the student has scored during the semester work over a hundred and the grade the student has scored at the end of the semester over a hundred are taken into consideration.
  • In measuring success, the weight of the grade during the semester is maximum 60% and the weight of the final exam is minimum 40%. To be able to qualify for graduation, students must complete all the courses in the instructional plan, assignments, field work, assignments, attendance, and other related activities with a minimum GPA of 2.00 and must complete a minimum of 120 ECTS credits according to the provisions stipulated in Alanya Alaaddin Keykubat University Regulation on Education, Instruction and Examinations.

Quality Assurance
-

Access Requirements

ALKU undergraduate associate degree programs accept students within the provisions of the Student Selection and Placement Center (OSYM) and within the framework of the Higher Education Act Law No.2547 and those who want to enroll in these programs should not have an existing enrollment in another higher education program.


Conditions for Success
To be able to qualify for graduation, students must complete all the courses in the instructional plan, assignments, field work, assignments, attendance, and other related activities with a minimum GPA of 2.00 and must complete a minimum of 120 ECTS credits according to the provisions stipulated in Alanya Alaaddin Keykubat University Regulation on Education, Instruction and Examinations. To be able to qualify for graduation, students must complete all the courses in the instructional plan, assignments, field work, assignments, attendance, and other related activities with a minimum GPA of 2.00 and must complete a minimum of 120 ECTS credits according to the provisions stipulated in Alanya Alaaddin Keykubat University Regulation on Education, Instruction and Examinations.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of the program have got the opportunity of being employed in headquarters departments and branches of hotels and tour operators departments and travel agencies, airline companies, food and beverage companies.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous.


Url
Open Address