Yeterlilik Kodu

TR0030006258

Yeterlilik Adı
Turizm ve Otel İşletmeciliği Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumKırşehir Ahi Evran Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiBağbaşı, Şht. Sahir Kurutluoğlu Cd. No: 100, 40100 Kırşehir Merkez/Kırşehir
Sorumlu Kurum URLhttps://oidb.ahievran.edu.tr
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Seyahat, turizm ve boş zaman
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Turizm ve otel İşletmeciliği ile ilgili temel kavramları tanımlar.
  • Turizm ve otel İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir.
  • Turizm ve otel İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir.
  • Otel işletmelerinde verilen konaklama, yeme içme ve diğer hizmetlerin nasıl organize edildiğini ve sunulduğunu bilir.
  • Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular.
  • Turizm ve otel işletmelerinde kullanılan bilgisayar otomasyon sistemlerinin nasıl çalıştığını bilir ve bu sistemleri kullanır.
  • Okulda ve staj çalışmalarında edindiği yabancı dil bilgisini sektörde kullanır.İletişim gücü yüksektir ve ekip çalışmasına uyum sağlar.
  • Astları ve üstleriyle etkili ve sağlıklı iletişim kurar.
  • Rezervasyon alma, oda satışı, müşteri karşılama, hesap işleme, muhasebe ve kayıt işlemlerini bilir ve uygular.
  • Üstlerine karşı saygılıdır ve onlardan aldığı görevleri eksiksiz yerine getirerek, kriz anlarında kendi çözümünü kendisi üretir.Ulusal ve etik değerlere bağlıdır, yaptığı çalışmalarda bu değerlere özen gösterir.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her öğrencinin akademik takvimdeki önceden belirlenmiş tarihlerde kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavlarına girebilmesi için ise derslerin en az % 70’ine uygulamaların ise en az %80’ine devam etmiş olması gerekmektedir.

Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavı ve bütünleme sınavına tabi tutulurlar.

Başarı notuna, ara sınavları katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı % 60 şeklindedir.

Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten (AA),(BA),(BB),(CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar.

Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı, lise eğitimden sonra iki yıllık bir eğitim sunmaktadır.

Öğrenciler, ilgili meslek lisesi mezunları arasından sınavsız olarak ve bunun yanında Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) yapılan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) ile seçilmektedir.

Programa her yıl yaklaşık, 40 öğrenci alınmaktadır.

Öğrenciler, zorunlu olan her dersi almak ve geçmek zorundadır.

Aynı zamanda programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak, 30 iş günü zorunlu stajını yaparak, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Ülkemizde, üniversitelere giriş için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan sınavda başarılı olmak gereklidir. Öğrenciler sınav sonucunda aldıkları puanlara göre, girebilecekleri program tercihlerini düzenleyerek, tercih formlarını Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezine gönderirler. ÖSYM tüm başvuruları alır, başvuruları puan türüne göre gruplar, puanları en yüksekten en düşüğe doğru sıralar, tercih edilen puan türüne göre bütün mevcut programları listeler ve öğrencileri tercih ettikleri programlardan birisine yerleştirir. Ülkemizdeki üniversitelere girecek yabancı uyruklu öğrencileri seçimi, Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) adı verilen merkezi bir sınav sonucuna göre belirli bir kontenjan dahilinde mümkündür. Kayıt için gerekli belgeler; 1- Lise veya dengi okul diploması, 2- ÖSYM’ ce yapılan yerleştirme sonuç belgesi.

Başarma ŞartlarıTurizm ve Otel İşletmeciliği Programı, lise eğitimden sonra iki yıllık bir eğitim sunmaktadır. Öğrenciler, ilgili meslek lisesi mezunları arasından sınavsız olarak ve bunun yanında Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) yapılan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) ile seçilmektedir. Programa her yıl yaklaşık, 40 öğrenci alınmaktadır. Öğrenciler, zorunlu olan her dersi almak ve geçmek zorundadır. Aynı zamanda programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak, 30 iş günü zorunlu stajını yaparak, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve 30 günlük zorunlu öğrenci stajını başarıyla tamamlamak gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlarımız; Turistik Konaklama İşletmeleri, Seyahat Acenteleri ve Tur Operatörleri, Havayolu şirketleri, Rehberlik hizmetleri veren kurum ve kuruluşlar, Turistik bilgilendirme merkezleri, Turistik cazibe arz eden yerlerdeki kurum ve kuruluşlarda alanları ile ilgili departman ve bölümlerde çalışabilirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030006258


Yeterlilik Adı
Turizm ve Otel İşletmeciliği Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Bağbaşı, Şht. Sahir Kurutluoğlu Cd. No: 100, 40100 Kırşehir Merkez/Kırşehir

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Turizm ve otel İşletmeciliği ile ilgili temel kavramları tanımlar.
  • Turizm ve otel İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir.
  • Turizm ve otel İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir.
  • Otel işletmelerinde verilen konaklama, yeme içme ve diğer hizmetlerin nasıl organize edildiğini ve sunulduğunu bilir.
  • Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular.
  • Turizm ve otel işletmelerinde kullanılan bilgisayar otomasyon sistemlerinin nasıl çalıştığını bilir ve bu sistemleri kullanır.
  • Okulda ve staj çalışmalarında edindiği yabancı dil bilgisini sektörde kullanır.İletişim gücü yüksektir ve ekip çalışmasına uyum sağlar.
  • Astları ve üstleriyle etkili ve sağlıklı iletişim kurar.
  • Rezervasyon alma, oda satışı, müşteri karşılama, hesap işleme, muhasebe ve kayıt işlemlerini bilir ve uygular.
  • Üstlerine karşı saygılıdır ve onlardan aldığı görevleri eksiksiz yerine getirerek, kriz anlarında kendi çözümünü kendisi üretir.Ulusal ve etik değerlere bağlıdır, yaptığı çalışmalarda bu değerlere özen gösterir.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her öğrencinin akademik takvimdeki önceden belirlenmiş tarihlerde kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavlarına girebilmesi için ise derslerin en az % 70’ine uygulamaların ise en az %80’ine devam etmiş olması gerekmektedir.

Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavı ve bütünleme sınavına tabi tutulurlar.

Başarı notuna, ara sınavları katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı % 60 şeklindedir.

Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten (AA),(BA),(BB),(CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar.

Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı, lise eğitimden sonra iki yıllık bir eğitim sunmaktadır.

Öğrenciler, ilgili meslek lisesi mezunları arasından sınavsız olarak ve bunun yanında Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) yapılan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) ile seçilmektedir.

Programa her yıl yaklaşık, 40 öğrenci alınmaktadır.

Öğrenciler, zorunlu olan her dersi almak ve geçmek zorundadır.

Aynı zamanda programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak, 30 iş günü zorunlu stajını yaparak, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Ülkemizde, üniversitelere giriş için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan sınavda başarılı olmak gereklidir. Öğrenciler sınav sonucunda aldıkları puanlara göre, girebilecekleri program tercihlerini düzenleyerek, tercih formlarını Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezine gönderirler. ÖSYM tüm başvuruları alır, başvuruları puan türüne göre gruplar, puanları en yüksekten en düşüğe doğru sıralar, tercih edilen puan türüne göre bütün mevcut programları listeler ve öğrencileri tercih ettikleri programlardan birisine yerleştirir. Ülkemizdeki üniversitelere girecek yabancı uyruklu öğrencileri seçimi, Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) adı verilen merkezi bir sınav sonucuna göre belirli bir kontenjan dahilinde mümkündür. Kayıt için gerekli belgeler; 1- Lise veya dengi okul diploması, 2- ÖSYM’ ce yapılan yerleştirme sonuç belgesi.


Başarma Şartları
Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı, lise eğitimden sonra iki yıllık bir eğitim sunmaktadır. Öğrenciler, ilgili meslek lisesi mezunları arasından sınavsız olarak ve bunun yanında Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) yapılan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) ile seçilmektedir. Programa her yıl yaklaşık, 40 öğrenci alınmaktadır. Öğrenciler, zorunlu olan her dersi almak ve geçmek zorundadır. Aynı zamanda programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak, 30 iş günü zorunlu stajını yaparak, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve 30 günlük zorunlu öğrenci stajını başarıyla tamamlamak gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlarımız; Turistik Konaklama İşletmeleri, Seyahat Acenteleri ve Tur Operatörleri, Havayolu şirketleri, Rehberlik hizmetleri veren kurum ve kuruluşlar, Turistik bilgilendirme merkezleri, Turistik cazibe arz eden yerlerdeki kurum ve kuruluşlarda alanları ile ilgili departman ve bölümlerde çalışabilirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030006258

Qualification Title
Associate Diploma in Tourism and Hotel Management
Awarding BodyKırşehir Ahi Evran University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttps://oidb.ahievran.edu.tr
OrientationOccupational
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasTravel, tourism and leisure
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Describe the basic concepts concerning tourism and hotel management Know the legal arrangements and professional standards in the field of tourism and hotel managementKnow the internal and external environmental factors which have an effect on tourism and hotel management.Know how to organize and provide accommodation, food&beverage and other services served in hotel managements. Easily apply the theoretical and practical knowledge obtained from school and internship practices. Know how to operate computer automation systems used in tourism and hotel managements and use these systems efficiently. Use the knowledge of the foreign language in the sector, which they have learnt at school and internship practices. Have strong communicative skills and accommodate easily adapt to teamwork Communicate efficiently and positively with their juniors and seniors.Know and apply making reservations, room sales, greeting guests, calculations, accounting and registering. Respect seniors and complete the assigned tasks adequately; their personal solutions in case of crisis. Committed to national and ethical values and care for these values at work they attend.

Key Competencies-
Further Info

Each student has to register for courses within the pre-determined dates specified in the academic calendar and join the courses with a percentage of at least %70 and %80 for practices in order to take the final exams. Students subjected to at least 1 midterm and final and a make-up exam for each course. Final score is calculated through the contribution of the midterm exams with a weight of 40% and 60% for the final exam. All the exams are evaluated out of 100 points. Students who receive a letter grade of (AA), (BA), (BB), (CB) and (CC) from a course are considered to be successful.Tourizm and Hotel Management Program offers a two-year training after high school education. Students are selected from vocational high school graduates without examination, and also with the Undergraduate Placement Exam (LYS) conducted bythe Student Selection and Placement Center (SSPC). An approximate of 40 students are accepted to the program each year. Students must take and pass all compulsory courses. Meanwhile, it is required for graduation from the program that they successfully complete all the courses available in the program (a total of 120 ECTS credits), the required internship by 30 working days and to have a GPA of at least 2.00 out of 4.00.

Quality Assurance-
Access Requirements

In our country, it is required to be successful in the examination conducted by the Student Selection and Placement Center (SSPC) for entry into universities. Students send their preferred forms to the Student Selection and Placement Centercan editing the preferencesenter according to their score taken from the examination. SSPC receives all references, groups them according to the type of application points groups, sorts the scores from highest to lowest, lists all the existing programs according to the preferred type of score and the students are place to one of their preferred programs. Selection of foreign students entering universities in our country is carried out through the Foreign Student Examination (YOS) within a certain quota. Documents required for registration; 1 - High school diploma or equivalent education, 2 - Result document of the placement exam conducted by SSPC.

Conditions for SuccessTourizm and Hotel Management Program offers a two-year training after high school education. Students are selected from vocational high school graduates without examination, and also with the Undergraduate Placement Exam (LYS) conducted bythe Student Selection and Placement Center (SSPC). An approximate of 40 students are accepted to the program each year. Students must take and pass all compulsory courses. Meanwhile, it is required for graduation from the program that they successfully complete all the courses available in the program (a total of 120 ECTS credits), the required internship by 30 working days and to have a GPA of at least 2.00 out of 4.00.In order successfully complete the program, it is mandatory to pass all of the courses available in the program (120 ECTS),with a score of at least 2.0 on a 4.00 weighted GPA and to complete a 30-day compulsory student internship.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of the programme can find employment in tourist accomodation companies, travel agencies and tour operators, airway companies, companies that provides guidence service, tourist information centers, related departments of the companies that are located in touristic places.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030006258


Qualification Title
Associate Diploma in Tourism and Hotel Management

Awarding Body
Kırşehir Ahi Evran University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Describe the basic concepts concerning tourism and hotel management Know the legal arrangements and professional standards in the field of tourism and hotel managementKnow the internal and external environmental factors which have an effect on tourism and hotel management.Know how to organize and provide accommodation, food&beverage and other services served in hotel managements. Easily apply the theoretical and practical knowledge obtained from school and internship practices. Know how to operate computer automation systems used in tourism and hotel managements and use these systems efficiently. Use the knowledge of the foreign language in the sector, which they have learnt at school and internship practices. Have strong communicative skills and accommodate easily adapt to teamwork Communicate efficiently and positively with their juniors and seniors.Know and apply making reservations, room sales, greeting guests, calculations, accounting and registering. Respect seniors and complete the assigned tasks adequately; their personal solutions in case of crisis. Committed to national and ethical values and care for these values at work they attend.


Key Competencies
-

Further Info

Each student has to register for courses within the pre-determined dates specified in the academic calendar and join the courses with a percentage of at least %70 and %80 for practices in order to take the final exams. Students subjected to at least 1 midterm and final and a make-up exam for each course. Final score is calculated through the contribution of the midterm exams with a weight of 40% and 60% for the final exam. All the exams are evaluated out of 100 points. Students who receive a letter grade of (AA), (BA), (BB), (CB) and (CC) from a course are considered to be successful.Tourizm and Hotel Management Program offers a two-year training after high school education. Students are selected from vocational high school graduates without examination, and also with the Undergraduate Placement Exam (LYS) conducted bythe Student Selection and Placement Center (SSPC). An approximate of 40 students are accepted to the program each year. Students must take and pass all compulsory courses. Meanwhile, it is required for graduation from the program that they successfully complete all the courses available in the program (a total of 120 ECTS credits), the required internship by 30 working days and to have a GPA of at least 2.00 out of 4.00.


Quality Assurance
-

Access Requirements

In our country, it is required to be successful in the examination conducted by the Student Selection and Placement Center (SSPC) for entry into universities. Students send their preferred forms to the Student Selection and Placement Centercan editing the preferencesenter according to their score taken from the examination. SSPC receives all references, groups them according to the type of application points groups, sorts the scores from highest to lowest, lists all the existing programs according to the preferred type of score and the students are place to one of their preferred programs. Selection of foreign students entering universities in our country is carried out through the Foreign Student Examination (YOS) within a certain quota. Documents required for registration; 1 - High school diploma or equivalent education, 2 - Result document of the placement exam conducted by SSPC.


Conditions for Success
Tourizm and Hotel Management Program offers a two-year training after high school education. Students are selected from vocational high school graduates without examination, and also with the Undergraduate Placement Exam (LYS) conducted bythe Student Selection and Placement Center (SSPC). An approximate of 40 students are accepted to the program each year. Students must take and pass all compulsory courses. Meanwhile, it is required for graduation from the program that they successfully complete all the courses available in the program (a total of 120 ECTS credits), the required internship by 30 working days and to have a GPA of at least 2.00 out of 4.00.In order successfully complete the program, it is mandatory to pass all of the courses available in the program (120 ECTS),with a score of at least 2.0 on a 4.00 weighted GPA and to complete a 30-day compulsory student internship.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of the programme can find employment in tourist accomodation companies, travel agencies and tour operators, airway companies, companies that provides guidence service, tourist information centers, related departments of the companies that are located in touristic places.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address