Yeterlilik Kodu

TR0030008396

Yeterlilik Adı
Turizm ve Otel İşletmeciliği Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumKaramanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiKaramanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Yunus Emre Yerleşkesi 70100 / KARAMAN
Sorumlu Kurum URLhttp://www.kmu.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Seyahat, turizm ve boş zaman
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Turizm işletmeciliği ile ilgili kavramları ve temel teorileri bilir.
  • Genel turizm ve turizm işletmelerine yönelik problemleri saptar, tanımlar, analiz eder ve çözer; bu amaca uygun yöntem ve teknikleri seçer ve uygular.
  • Alanı ile ilgili bilgisayar programlarını (önbüro otomasyon sistemi, yiyecek içecek otomasyon sistemi vb) ve turizmin sektörünün gerektirdiği düzeyde diğer bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanabilir.
  • Pazarlama ve uluslar arası pazarlamanın temel kavramlarını bilir ve turizmle ilişkilendirerek tüketici davranışlarını analiz eder. Uzun dönem tüketici/müşteri ilişkileri için stratejiler belirler.
  • Turizm ekonomisi hakkında genel bilgi sahibi olur. Turizm talebini, turizm arzını Turizmde tüketici davranışlarını, üretici ve firma davranışlarını, turizm sektöründe piyasa çeşitlerini bilir.
  • Kat hizmetleri departmanının işleyişi hakkında bilgi sahibi olur.
  • Önbüro departmanının işleyişini bilir ve önbüro departmanında çalışabilecek bilgi ve becerilere sahip olur.
  • Temel düzeyde iş hayatında kullanabileceği muhasebe bilgilerine sahip olur.
  • Turizm işletmelerinin işleyişleri ile ilgili mevzuat hakkında bilgi sahibi olur.
  • Mesleki alanının gerektirdiği yabancı dilde yazılmış belgeleri anlar ve yorumlar. Alanlarının gerektirdiği düzeyde en az bir yabancı dili kullanarak meslektaşları ve turistlerle yazılı ve sözlü iletişim kurar.
  • Turizm etik ilkeleri ile ilgili sorumluluk bilincine sahiptir, Mesleğin gerektirdiği ahlaki kuralları bilir ve kendi hayatında uygular.
  • Yiyecek- içecek işletmeciliği hakkında ve genel beslenme ilkeleri hakkında bilgi sahibidir.
  • Ülkemizin ve bölgemizin tabiat ve kültür varlıkları hakkında yerli ve yabancı turistlere bilgi verecek düzeyde tarihsel ve kültürel bilgiye sahiptir.
  • Turizmle ilgili tüm yeni uygulama ve tekniklerini takip eder ve uygular, turizmde yenilikçi olma gerekliliğinin farkındadır.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

100 üzerinden değerlendirilen, bir vize (%40) ve bir final (%60) olmak üzere iki sınava girilmektedir.Mezun profilimizi, turizm sektörünün farklı alanlarında faaliyet gösteren turizm işletmelerinde çalışabilecek, Türkiye ve dünya turizm sektörünü yakından takip eden, alanıyla ilgili yeterli düzeyde teorik ve pratik bilgiyle donatılmış, yabancı dili olan bireyler oluşturmaktadır.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

ÖSYM Sınavı sonucu yerleştirilmiş olmak.

Başarma ŞartlarıMezun profilimizi, turizm sektörünün farklı alanlarında faaliyet gösteren turizm işletmelerinde çalışabilecek, Türkiye ve dünya turizm sektörünü yakından takip eden, alanıyla ilgili yeterli düzeyde teorik ve pratik bilgiyle donatılmış, yabancı dili olan bireyler oluşturmaktadır.Staj uygulamasından başarılı olmak, 120 AKTS sağlamak ve en az 2.00 ortalama ile tüm derslerden başarılı olmak.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Programdan mezun olanlar konaklama işletmelerinin (Ön büro, kat hizmetleri, mutfak, servis, bar, satın alma, pazarlama ve satış, insan kaynakları vb departmanlarında), Yiyecek içecek işletmelerinde, seyahat acentelerinde, rezervasyon, operasyon, biletleme, muhasebe vb. departmanlarında, havayolu şirketlerinin yer hizmetlerinin çeşitli pozisyonlarında ve yönetici olarak çalışabilirler. Yabancı dil bilgisi çok iyi olanların iş bulma sorunu hemen hemen yok gibidir. Çalışma alanları daha çok özel sektördedir. Kamu sektöründe Kültür ve Turizm Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında çalışma olanağı vardır.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030008396


Yeterlilik Adı
Turizm ve Otel İşletmeciliği Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Yunus Emre Yerleşkesi 70100 / KARAMAN

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Turizm işletmeciliği ile ilgili kavramları ve temel teorileri bilir.
  • Genel turizm ve turizm işletmelerine yönelik problemleri saptar, tanımlar, analiz eder ve çözer; bu amaca uygun yöntem ve teknikleri seçer ve uygular.
  • Alanı ile ilgili bilgisayar programlarını (önbüro otomasyon sistemi, yiyecek içecek otomasyon sistemi vb) ve turizmin sektörünün gerektirdiği düzeyde diğer bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanabilir.
  • Pazarlama ve uluslar arası pazarlamanın temel kavramlarını bilir ve turizmle ilişkilendirerek tüketici davranışlarını analiz eder. Uzun dönem tüketici/müşteri ilişkileri için stratejiler belirler.
  • Turizm ekonomisi hakkında genel bilgi sahibi olur. Turizm talebini, turizm arzını Turizmde tüketici davranışlarını, üretici ve firma davranışlarını, turizm sektöründe piyasa çeşitlerini bilir.
  • Kat hizmetleri departmanının işleyişi hakkında bilgi sahibi olur.
  • Önbüro departmanının işleyişini bilir ve önbüro departmanında çalışabilecek bilgi ve becerilere sahip olur.
  • Temel düzeyde iş hayatında kullanabileceği muhasebe bilgilerine sahip olur.
  • Turizm işletmelerinin işleyişleri ile ilgili mevzuat hakkında bilgi sahibi olur.
  • Mesleki alanının gerektirdiği yabancı dilde yazılmış belgeleri anlar ve yorumlar. Alanlarının gerektirdiği düzeyde en az bir yabancı dili kullanarak meslektaşları ve turistlerle yazılı ve sözlü iletişim kurar.
  • Turizm etik ilkeleri ile ilgili sorumluluk bilincine sahiptir, Mesleğin gerektirdiği ahlaki kuralları bilir ve kendi hayatında uygular.
  • Yiyecek- içecek işletmeciliği hakkında ve genel beslenme ilkeleri hakkında bilgi sahibidir.
  • Ülkemizin ve bölgemizin tabiat ve kültür varlıkları hakkında yerli ve yabancı turistlere bilgi verecek düzeyde tarihsel ve kültürel bilgiye sahiptir.
  • Turizmle ilgili tüm yeni uygulama ve tekniklerini takip eder ve uygular, turizmde yenilikçi olma gerekliliğinin farkındadır.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

100 üzerinden değerlendirilen, bir vize (%40) ve bir final (%60) olmak üzere iki sınava girilmektedir.Mezun profilimizi, turizm sektörünün farklı alanlarında faaliyet gösteren turizm işletmelerinde çalışabilecek, Türkiye ve dünya turizm sektörünü yakından takip eden, alanıyla ilgili yeterli düzeyde teorik ve pratik bilgiyle donatılmış, yabancı dili olan bireyler oluşturmaktadır.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

ÖSYM Sınavı sonucu yerleştirilmiş olmak.


Başarma Şartları
Mezun profilimizi, turizm sektörünün farklı alanlarında faaliyet gösteren turizm işletmelerinde çalışabilecek, Türkiye ve dünya turizm sektörünü yakından takip eden, alanıyla ilgili yeterli düzeyde teorik ve pratik bilgiyle donatılmış, yabancı dili olan bireyler oluşturmaktadır.Staj uygulamasından başarılı olmak, 120 AKTS sağlamak ve en az 2.00 ortalama ile tüm derslerden başarılı olmak.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Programdan mezun olanlar konaklama işletmelerinin (Ön büro, kat hizmetleri, mutfak, servis, bar, satın alma, pazarlama ve satış, insan kaynakları vb departmanlarında), Yiyecek içecek işletmelerinde, seyahat acentelerinde, rezervasyon, operasyon, biletleme, muhasebe vb. departmanlarında, havayolu şirketlerinin yer hizmetlerinin çeşitli pozisyonlarında ve yönetici olarak çalışabilirler. Yabancı dil bilgisi çok iyi olanların iş bulma sorunu hemen hemen yok gibidir. Çalışma alanları daha çok özel sektördedir. Kamu sektöründe Kültür ve Turizm Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında çalışma olanağı vardır.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030008396

Qualification Title
Tourism and Hotel Management Associate Degree
Awarding BodyKaramanoğlu Mehmetbey University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.kmu.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasTravel, tourism and leisure
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value120
Program Duration2
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info

Students enter two exams which are evaluated on the scale of 100, a midtermexam (%40) and a final exam (%60).Individuals who are be able to work in the companies operating various fields in tourism sector, who follow the Turkey and world tourism sector, have enough theorical and pratical knowledge about his/her field and foreign language.

Quality Assurance-
Access Requirements

To be emplaced according to exam result of Student Selection and Placement Center –to be graduated from vocational high school and to be emplaced to program with open admission.

Conditions for SuccessIndividuals who are be able to work in the companies operating various fields in tourism sector, who follow the Turkey and world tourism sector, have enough theorical and pratical knowledge about his/her field and foreign language.To be succesfull in apprenticeship practice, to complete 120 ECTS and to be succesfull for all lessons with minimum 2.00 grade point averages.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of program can work in the departments (frontoffice, houskeeping, F&B, Marketing & sales, Human Resource etc), food and beverage businesses, travel agencies (reservation, operation, ticketing, accounting, e.t.c.). Also they can work in the various positions of ground services of airlines as manager. Graduates of whose foreing language is perfect can easily find a job. Their employment areas are mostly the private sector. they have possibility to work in institutions and organizations belong to Ministry of Culture And Tourism.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030008396


Qualification Title
Tourism and Hotel Management Associate Degree

Awarding Body
Karamanoğlu Mehmetbey University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
120

Program Duration
2

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info

Students enter two exams which are evaluated on the scale of 100, a midtermexam (%40) and a final exam (%60).Individuals who are be able to work in the companies operating various fields in tourism sector, who follow the Turkey and world tourism sector, have enough theorical and pratical knowledge about his/her field and foreign language.


Quality Assurance
-

Access Requirements

To be emplaced according to exam result of Student Selection and Placement Center –to be graduated from vocational high school and to be emplaced to program with open admission.


Conditions for Success
Individuals who are be able to work in the companies operating various fields in tourism sector, who follow the Turkey and world tourism sector, have enough theorical and pratical knowledge about his/her field and foreign language.To be succesfull in apprenticeship practice, to complete 120 ECTS and to be succesfull for all lessons with minimum 2.00 grade point averages.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of program can work in the departments (frontoffice, houskeeping, F&B, Marketing & sales, Human Resource etc), food and beverage businesses, travel agencies (reservation, operation, ticketing, accounting, e.t.c.). Also they can work in the various positions of ground services of airlines as manager. Graduates of whose foreing language is perfect can easily find a job. Their employment areas are mostly the private sector. they have possibility to work in institutions and organizations belong to Ministry of Culture And Tourism.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address