Yeterlilik Kodu | TR0030008703 | |
Yeterlilik Adı | Turizm ve Otel İşletmeciliği Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Merkez Yerleşkesi 10200 Bandırma / Balıkesir | |
Sorumlu Kurum URL | https://www.bandirma.edu.tr/ | |
Yönelim | Genel | |
AYÇ Seviyesi | 5 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Yönetim ve idare | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 | |
Program Profili (Amaç) | Programın amacı, öğrencilerimizi uygulamalı bir eğitim ve öğretim ortamında günün koşullarına uygun bilgilerle donatarak sektörün ihtiyacı olan ara elemanı yetiştirmektir. Bununla birlikte, turizm ve konaklama sektörünün üretim süreçlerinde görev alabilecek ve yönetime yardımcı olabilecek öğrencilerimiz aynı zamanda kendi iş yerini çalıştırabilecek nitelikli bir insangücü olarak topluma kazandırılmaktadır. | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | - | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | - | |
Başarma Şartları | Öğrencinin tüm derslerinden başarılı olması ve genel not ortalamasının 2.00 ile 4.00 arasında olması gerekmektedir. 30 günlük staj dönemi zorunludur. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Kazanılan derece ile mezun, özel sektörde ve kamu sektöründe mesleğini yapabilmektedir. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | - | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030008703
Programın amacı, öğrencilerimizi uygulamalı bir eğitim ve öğretim ortamında günün koşullarına uygun bilgilerle donatarak sektörün ihtiyacı olan ara elemanı yetiştirmektir. Bununla birlikte, turizm ve konaklama sektörünün üretim süreçlerinde görev alabilecek ve yönetime yardımcı olabilecek öğrencilerimiz aynı zamanda kendi iş yerini çalıştırabilecek nitelikli bir insangücü olarak topluma kazandırılmaktadır.
- Turizm sektörüne özgü temel kavramlar hakkında bilgi sahibi olur.
- Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü iletişim kurma becerileri gelişir.
- Konuklarla ilgili şikayet çözme ve bilgi verme yeteneği gelişir.
- Sektörel üretim ve tüketim süreçlerindeki servis işlemlerini, teknikleri ve esasları bilir ve uygular.
- Sektörde kullanılan otelcilik otomasyon programlarını kullanır.
- Otel işletmelerinde; önbüro, yiyecek içecek, kat hizmetleri gibi temel sektörel departmanlarda çalışabilecek bilgi ve donanıma sahip olur.
- Seyahat Acentacılığı ve tur operatörlüğü terminolojisine sahip olur ve bu işletmelerde çeşitli pozisyonlarda görev alabilir.
- Mesleki düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olur.
- Yönetim kademelerinde sorumluluk alabilir.
- Kendi işini kurabilecek bilgi ve beceriye sahip olur.
- Ülkenin turizm coğrafyası hakkında kültürel birikim edinir.
- Çevre ve turizm etiği bilincine sahip olur.
- Turizm mevzuatı ile ilgili yükümlülükleri bilir ve uygular.
- Turizm ile ilgili konularda bağımsız çalışma yapma ve sunma yeteneği kazanır.
- Turizm olaylarına dair SWOT analizi yapma ve örnek olay çözme becerisi gelişir.
Kazanılan derece ile mezun, özel sektörde ve kamu sektöründe mesleğini yapabilmektedir.
Qualification Code | TR0030008703 | |
Qualification Title | Tourism and Hotel Management Associates Degree | |
Awarding Body | Bandırma Onyedi Eylül University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | https://www.bandirma.edu.tr/ | |
Orientation | General | |
EQF Level | 5 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Management and administration | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | 120 | |
Program Duration | 2 | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description |
| |
Key Competencies | - | |
Further Info | Students have to attend at least 70% of the courses. One mid-term exam and one final exam is taken for each course. %40 of midterm exam and %60 of final exam are calculated for evaluation of success. Students must take at least 50 in the final exam. Relative evaluation system is applied in evaluating grades. At the end of the relative evaluation, those who have grade AA, BA, BB, CB, CC are deemed successful. Students who have DC and DD grades are deemed to be successful if cumulative grade point averages are 2.00 and above. Students with FF grades fail. Students who do not obey compulsory attendance have DZ grade. Students should achieve all of the compulsory and elective courses for a total of 120 ECTS credits and is required cumulative grade point average of at least 2.00 | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | High school diplomaPlacement through a nation-wide Student Selection Examination | |
Conditions for Success | Students should achieve all of the compulsory and elective courses for a total of 120 ECTS credits and is required cumulative grade point average of at least 2.00A student is required to have a minimum CGPA of 2.00/4.00 and no failing grades.30 day internship period is compulsory. | |
Progression Paths (Relationship Type) | This degree provides the holder a chance to exercise the profession in both private and public sector. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030008703
- Have knowledge about the basic concepts specific to the tourism sector.
- Written and verbal communication skills related to the field develops.
- Ability to resolve complaints and provide information to guests develops.
- Learn and implement service procedures, techniques and principles of sectoral production and consumption processes.
- Use hotel automation software used in tourism sector.
- Have knowledge and skills that can be worked in basic sectoral departments in hotel establishments such as front office, food and beverage, housekeeping.
- Have travel agencies and tour operator terminology and can work in various positions at these establishments.
- Have knowledge of foreign language at professional level.
- May take responsibility at the administrative level.
- Have knowledge and skills to make his orher own business.
- Acquires cultural background about the geography of Turkey.
- Have the consciousness of environment and tourism ethics.
- Learn and implement obligations related to tourism legislation.
- Gain the ability to work independently and present the finding on issues related to tourism.
- Ability to perform a SWOT analysis and case study on toursm events.
Students have to attend at least 70% of the courses. One mid-term exam and one final exam is taken for each course. %40 of midterm exam and %60 of final exam are calculated for evaluation of success. Students must take at least 50 in the final exam. Relative evaluation system is applied in evaluating grades. At the end of the relative evaluation, those who have grade AA, BA, BB, CB, CC are deemed successful. Students who have DC and DD grades are deemed to be successful if cumulative grade point averages are 2.00 and above. Students with FF grades fail. Students who do not obey compulsory attendance have DZ grade. Students should achieve all of the compulsory and elective courses for a total of 120 ECTS credits and is required cumulative grade point average of at least 2.00
High school diplomaPlacement through a nation-wide Student Selection Examination
This degree provides the holder a chance to exercise the profession in both private and public sector.
Qualification is continuous