Yeterlilik Kodu

TR0030009450

Yeterlilik Adı
Turizm ve Otel İşletmeciliği Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumFırat Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiFırat Üniversitesi, Üniversite Mahallesi, Fırat Ünv., 23119 Elâzığ Merkez/Elazığ
Sorumlu Kurum URLhttp://www.firat.edu.tr
Yönelim-
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Seyahat, turizm ve boş zaman
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
Kategori-
Kredi Değeri-
Programın Normal Süresi -
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Hukuk, muhasebe, temel işletmecilik, yönetim ve alanının gerektirdiği konularda yeterli altyapıya sahip olma, bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kazanmak.
  • Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme becerisine sahip olmak.
  • Alanı ile ilgili uygulamalar için gerekli olan modern teknikleri, araçları ve bilişim teknolojilerini seçebilmek ve etkin kullanabilmek.
  • Alanı ile ilgili mesleki ortam ve araçları kullanarak tasarım yapabilmek, plan ve proje gerçekleştirme becerisine sahip olmak.
  • Alanı ile ilgili uygulamalarda öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında çözüm üretebilmek, takımlarda sorumluluk alabilmek veya bireysel çalışma yapabilme becerisi kazanmak.
  • Etkili iletişim kurma tekniklerine hakim ve alanındaki yenilikleri takip edebilecek düzeyde bir yabancı dil bilgisine sahip olmak.
  • Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme bilincini kazanmak.
  • Sosyal sorumluluk, evrensel, toplumsal ve mesleki etik bilincine sahip olmak.
  • İş hukuku ve iş güvenliği, çevre koruma bilgisi ve kalite bilincine sahip olmak.
  • Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını kullanabilme becerisi kazanmak.
  • Kamu ve özel sektör kuruluşlarındaki alanı ile ilgili süreçleri yerinde inceleyerek uygulama becerisi kazandırma yetisi kazanır.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrencilerimiz bağıl sisteme uygun olarak vize notunun %40’ı, final notunun %60’ı baz alınarak ders başarısından sorumlu tutulmaktadır. Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 120 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Lise diploması Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile yerleşmiş olmak Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.

Başarma ŞartlarıÖğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 120 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması ve 45 günlük stajını tamamlamış olması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 120 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Otel,Lokanta ve İkram Hizmetleri bölümü altında Turizm ve Otel İşletmeciliği programından mezun olan öğrencilerimiz özel sektöre ve kamuya ait konaklama tesisleri, yiyecek - içecek tesisleri, tur operatörleri ve seyahat acentalarında öncelikli olarak istihdam imkanına kavuşmaktadır.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030009450


Yeterlilik Adı
Turizm ve Otel İşletmeciliği Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Fırat Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Fırat Üniversitesi, Üniversite Mahallesi, Fırat Ünv., 23119 Elâzığ Merkez/Elazığ

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
-

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
-

Kredi Değeri
-

Programın Normal Süresi
-

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Hukuk, muhasebe, temel işletmecilik, yönetim ve alanının gerektirdiği konularda yeterli altyapıya sahip olma, bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kazanmak.
  • Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme becerisine sahip olmak.
  • Alanı ile ilgili uygulamalar için gerekli olan modern teknikleri, araçları ve bilişim teknolojilerini seçebilmek ve etkin kullanabilmek.
  • Alanı ile ilgili mesleki ortam ve araçları kullanarak tasarım yapabilmek, plan ve proje gerçekleştirme becerisine sahip olmak.
  • Alanı ile ilgili uygulamalarda öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında çözüm üretebilmek, takımlarda sorumluluk alabilmek veya bireysel çalışma yapabilme becerisi kazanmak.
  • Etkili iletişim kurma tekniklerine hakim ve alanındaki yenilikleri takip edebilecek düzeyde bir yabancı dil bilgisine sahip olmak.
  • Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme bilincini kazanmak.
  • Sosyal sorumluluk, evrensel, toplumsal ve mesleki etik bilincine sahip olmak.
  • İş hukuku ve iş güvenliği, çevre koruma bilgisi ve kalite bilincine sahip olmak.
  • Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını kullanabilme becerisi kazanmak.
  • Kamu ve özel sektör kuruluşlarındaki alanı ile ilgili süreçleri yerinde inceleyerek uygulama becerisi kazandırma yetisi kazanır.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrencilerimiz bağıl sisteme uygun olarak vize notunun %40’ı, final notunun %60’ı baz alınarak ders başarısından sorumlu tutulmaktadır. Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 120 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Lise diploması Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile yerleşmiş olmak Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.


Başarma Şartları
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 120 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması ve 45 günlük stajını tamamlamış olması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 120 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Otel,Lokanta ve İkram Hizmetleri bölümü altında Turizm ve Otel İşletmeciliği programından mezun olan öğrencilerimiz özel sektöre ve kamuya ait konaklama tesisleri, yiyecek - içecek tesisleri, tur operatörleri ve seyahat acentalarında öncelikli olarak istihdam imkanına kavuşmaktadır.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030009450

Qualification Title
Tourism and Hotel Management Associate Degree
Awarding BodyFirat University
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
Orientation-
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasTravel, tourism and leisure
National Occupation Classification -
Category-
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • Being aware of the tourism sector and showing the fundamentals of concepts about the sector.
  • Being aware of components of the tourism sector.
  • Being aware of the hotel enterprises and other related enterprises.
  • Being aware of a foreign language in a sufficient level.
  • Being aware of sector related international terms.
  • Being able to communicate and understand english or another foreign language.
  • Being able to communicate and understand a second foreign language.
  • Being aware of usage abilities of basic concepts of computer systems and programs related hotel enterprises.
  • Being aware of computerized reservation systems for the travel industry.
  • Being able to make written and spoken communication.
  • Being able to make high forced convince.
  • Being conscious about social and professional ethics.
  • Being aware of main activity issues of hotel enterprises.
  • Being aware of management of kitchen services.
  • Being aware of organization of congress and fair.
  • Being aware of housekeeping management.
  • Being aware of business of cleaning services.
  • Being aware of management of food and beverage services.
  • Being aware of management of banquet and treat services.
  • Being aware of front desk transactions and front desk automation.
  • Being aware of sector related marketing.
  • Being aware of travel agencies and tour operatory.
  • Being aware of tourism guidance.
  • Being aware of how to build the integration between activities of hotel enterprises and tourism sector.
  • Being aware of tourism related financial accounting.
  • Being aware of using basic mathematics.
  • Being aware of cost analysis in tourism business.
  • Being aware of accounting in accommodation business.
  • Being aware of history and geography of Turkey.
  • Being aware of principles of Atatürk and history of Turkish revolution.
  • Being aware of touristic values of Turkey.
Key Competencies-
Further Info

40% relative to the system in accordance with the midterm grade students, 60% of final grade based on the course are responsible for the success. The student must be passed in all the courses in the program, FF, the grade must not AI or DZ. In this program, and provides the student a minimum of 120 ECTS credits must be at least 2.00 cumulative grade point average of 4.00.

Quality Assurance-
Access Requirements

High School Diploma Placement through a nation-wide Student Selection Examination (ÖSS) Turkish and foreign students to begin the program for the general admission requirements apply.

Conditions for SuccessThe student must be passed in all the courses in the program, FF, the grade must not AI or DZ. In this program, and provides the student a minimum of 120 ECTS credits must be at least 2.00 cumulative grade point average of 4.00.Associate’s Degree is awarded to students who have successfully completed all courses in the curriculum, including 45 days industrial training period and have obtained a cumulative grade point average of at least 2.00 on a 4.00 scale.
Progression Paths (Relationship Type)

Hotel, Restaurant and Catering Services, under the Tourism and Hotel Management program, students who graduated from the private sector and public accommodation facilities, food - beverage facilities, tour operators and travel agencies as a priority employment opportunity.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030009450


Qualification Title
Tourism and Hotel Management Associate Degree

Awarding Body
Firat University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
-

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
-

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • Being aware of the tourism sector and showing the fundamentals of concepts about the sector.
  • Being aware of components of the tourism sector.
  • Being aware of the hotel enterprises and other related enterprises.
  • Being aware of a foreign language in a sufficient level.
  • Being aware of sector related international terms.
  • Being able to communicate and understand english or another foreign language.
  • Being able to communicate and understand a second foreign language.
  • Being aware of usage abilities of basic concepts of computer systems and programs related hotel enterprises.
  • Being aware of computerized reservation systems for the travel industry.
  • Being able to make written and spoken communication.
  • Being able to make high forced convince.
  • Being conscious about social and professional ethics.
  • Being aware of main activity issues of hotel enterprises.
  • Being aware of management of kitchen services.
  • Being aware of organization of congress and fair.
  • Being aware of housekeeping management.
  • Being aware of business of cleaning services.
  • Being aware of management of food and beverage services.
  • Being aware of management of banquet and treat services.
  • Being aware of front desk transactions and front desk automation.
  • Being aware of sector related marketing.
  • Being aware of travel agencies and tour operatory.
  • Being aware of tourism guidance.
  • Being aware of how to build the integration between activities of hotel enterprises and tourism sector.
  • Being aware of tourism related financial accounting.
  • Being aware of using basic mathematics.
  • Being aware of cost analysis in tourism business.
  • Being aware of accounting in accommodation business.
  • Being aware of history and geography of Turkey.
  • Being aware of principles of Atatürk and history of Turkish revolution.
  • Being aware of touristic values of Turkey.

Key Competencies
-

Further Info

40% relative to the system in accordance with the midterm grade students, 60% of final grade based on the course are responsible for the success. The student must be passed in all the courses in the program, FF, the grade must not AI or DZ. In this program, and provides the student a minimum of 120 ECTS credits must be at least 2.00 cumulative grade point average of 4.00.


Quality Assurance
-

Access Requirements

High School Diploma Placement through a nation-wide Student Selection Examination (ÖSS) Turkish and foreign students to begin the program for the general admission requirements apply.


Conditions for Success
The student must be passed in all the courses in the program, FF, the grade must not AI or DZ. In this program, and provides the student a minimum of 120 ECTS credits must be at least 2.00 cumulative grade point average of 4.00.Associate’s Degree is awarded to students who have successfully completed all courses in the curriculum, including 45 days industrial training period and have obtained a cumulative grade point average of at least 2.00 on a 4.00 scale.

Progression Paths (Relationship Type)

Hotel, Restaurant and Catering Services, under the Tourism and Hotel Management program, students who graduated from the private sector and public accommodation facilities, food - beverage facilities, tour operators and travel agencies as a priority employment opportunity.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address