Yeterlilik Kodu

TR0030010695

Yeterlilik Adı
Turizm ve Otel İşletmeciliği Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumAtatürk Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAtatürk Üniversitesi Rektörlüğü Üniversite Mahallesi Prof. Dr. Hikmet Koçak Sokak No : 8 P.K : 25050 Yakutiye / Erzurum
Sorumlu Kurum URLhttp://www.atauni.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Yönetim ve idare
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Turizm İşletmeciliği alanında, yönetim, organizasyon, üretim yönetimi, pazarlama, muhasebe ve finans konularında bilgi sahibidir.
  • Turizm işletmeciliği alanında sahip olduğu teorik bilgiyi uygulayabilir.
  • Bilişsel yeteneğe sahiptir.
  • Turizm endüstrisi ile ilgili işletmelerin yatırım aşamasından işletilmesine kadar aşamalarını uygulayabilir.
  • Sektöre katkı sağlayacak projelerde yer alabilir.
  • Sektörel ve akademik alandaki kavram, fikir, veri ve bilgileri değerlendirip sorunlara çözüm getirebilir.
  • Mesleki olarak mevcut koşulları değerlendirip gelecek ile ilgili öngörülerde bulunarak amaç ve hedefler belirleyebilir, bunları planlayarak uygulamaya koyabilir.
  • İşletme yönetiminin stratejik, taktik ve operasyonel boyutlarını; yerel, ulusal, uluslararası ve küresel boyutlarını kavrar ve bir turizm işletmesini iç ve dış çevresi ile analiz edebilecek araçları kullanarak değerlendirir.
  • Sahip olduğu bilgiyi bilinen ve yeni sorunların çözümünde kullanır.
  • Alanıyla ilgili olarak bilgi almak isteyen herkesi bilgilendirir, bilgisini, düşüncelerini yazılı ve sözlü olarak aktarabilir.
  • Sektörde kullanılan otomasyon sistemlerine hakimdir, iletişim teknolojilerini iyi bir şekilde kullanır.
  • Turizm işletmeciliği alanında geçerli en az bir yabancı dili sağlıklı iletişim kurabilecek düzeyde ve en az Avrupa Dil Portföyü B1 düzeyinde bilir.
  • Almanca dilini de ikinci yabancı dil olarak kullanabilir.
  • Turizm işletmeciliği altında bulunan işletmeler hakkında bilgi sahibidir ve turizm şletmelerinin organizasyon yapısındaki tüm bölümleri ile ilgili bilgi ve becerilere hakimdir.
  • Sektörle ilgili iş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik, kalite ve sürdürülebilirlik gibi toplumu ve işletmeleri ilgilendiren konularda yeterli bilgiye ve turizmin topluma ve dünyaya katkıları konusunda bilinçlidir.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri -
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Atatürk Üniversitesi Erzurum Meslek Yüksekokulu Programlarına; lise ve Meslek lisesi mezunu öğrenciler , Yükseköğretim Kurulu Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan sınav sonucunda ilgili puan türünde yeterli puanı almış ve özel şartları taşıyan öğrenciler alınmaktadır.

Başarma ŞartlarıÖğrencilerin Atatürk Üniversitesi Erzurum Meslek Yüksekokulundan mezun olabilmeleri için öğretim programında belirtilen dersleri ve kredi saatlerini (minimum 74 kredi veya 120 AKTS) başarıyla tamamlamaları ve ağırlıklı genel not ortalamasını en az 2.00 düzeyine çıkarmış, 30 iş günü staj çalışmalarında başarılı olmaları gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı mezunları konaklama işletmeleri, seyahat acenteleri, yiyecek içecek işletmeleri ve ağırlama hizmeti veren kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030010695


Yeterlilik Adı
Turizm ve Otel İşletmeciliği Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Atatürk Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü Üniversite Mahallesi Prof. Dr. Hikmet Koçak Sokak No : 8 P.K : 25050 Yakutiye / Erzurum

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Turizm İşletmeciliği alanında, yönetim, organizasyon, üretim yönetimi, pazarlama, muhasebe ve finans konularında bilgi sahibidir.
  • Turizm işletmeciliği alanında sahip olduğu teorik bilgiyi uygulayabilir.
  • Bilişsel yeteneğe sahiptir.
  • Turizm endüstrisi ile ilgili işletmelerin yatırım aşamasından işletilmesine kadar aşamalarını uygulayabilir.
  • Sektöre katkı sağlayacak projelerde yer alabilir.
  • Sektörel ve akademik alandaki kavram, fikir, veri ve bilgileri değerlendirip sorunlara çözüm getirebilir.
  • Mesleki olarak mevcut koşulları değerlendirip gelecek ile ilgili öngörülerde bulunarak amaç ve hedefler belirleyebilir, bunları planlayarak uygulamaya koyabilir.
  • İşletme yönetiminin stratejik, taktik ve operasyonel boyutlarını; yerel, ulusal, uluslararası ve küresel boyutlarını kavrar ve bir turizm işletmesini iç ve dış çevresi ile analiz edebilecek araçları kullanarak değerlendirir.
  • Sahip olduğu bilgiyi bilinen ve yeni sorunların çözümünde kullanır.
  • Alanıyla ilgili olarak bilgi almak isteyen herkesi bilgilendirir, bilgisini, düşüncelerini yazılı ve sözlü olarak aktarabilir.
  • Sektörde kullanılan otomasyon sistemlerine hakimdir, iletişim teknolojilerini iyi bir şekilde kullanır.
  • Turizm işletmeciliği alanında geçerli en az bir yabancı dili sağlıklı iletişim kurabilecek düzeyde ve en az Avrupa Dil Portföyü B1 düzeyinde bilir.
  • Almanca dilini de ikinci yabancı dil olarak kullanabilir.
  • Turizm işletmeciliği altında bulunan işletmeler hakkında bilgi sahibidir ve turizm şletmelerinin organizasyon yapısındaki tüm bölümleri ile ilgili bilgi ve becerilere hakimdir.
  • Sektörle ilgili iş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik, kalite ve sürdürülebilirlik gibi toplumu ve işletmeleri ilgilendiren konularda yeterli bilgiye ve turizmin topluma ve dünyaya katkıları konusunda bilinçlidir.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
-

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Atatürk Üniversitesi Erzurum Meslek Yüksekokulu Programlarına; lise ve Meslek lisesi mezunu öğrenciler , Yükseköğretim Kurulu Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan sınav sonucunda ilgili puan türünde yeterli puanı almış ve özel şartları taşıyan öğrenciler alınmaktadır.


Başarma Şartları
Öğrencilerin Atatürk Üniversitesi Erzurum Meslek Yüksekokulundan mezun olabilmeleri için öğretim programında belirtilen dersleri ve kredi saatlerini (minimum 74 kredi veya 120 AKTS) başarıyla tamamlamaları ve ağırlıklı genel not ortalamasını en az 2.00 düzeyine çıkarmış, 30 iş günü staj çalışmalarında başarılı olmaları gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı mezunları konaklama işletmeleri, seyahat acenteleri, yiyecek içecek işletmeleri ve ağırlama hizmeti veren kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030010695

Qualification Title
Tourism and Hotel Management
Awarding BodyAtatürk University
Awarding Body ContactAtatürk University
Awarding Body Urlhttp://www.atauni.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasManagement and administration
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • To carry out system procedures,hospitality procedures and to receive front office and the other department documents.
  • To use communication tools,to conduct effective communication and to be ready for unusal situations.
  • To carry out hospitality service prosedures and front office procedures,to inform the visitors about the establishment and environment.
  • To listen,communicate,speak,read and write in a foreign language.
  • To listen,communicate,speak,read and write in a foreign language.
  • To control and supervise filing system and to provide flow of documents and to carry out archieve system.
  • To carry out human resources planning and to provide employee satisfaction and employee healt and safety.
  • To make the learners aware of ethics and ethical issues.
  • To explain basic tourism,tourism establishment and transportation services.
  • To explain the monetary effects,real economic effects of tourism and to predict and estimate tourism demand and supply.
  •  To carry out personal organizations and coordination among departments.
  • To control the books,check in and check out,and reservation procedures.
  • To carry out housekeeping,hygen,sanitation,laundry controls and procedures.
  • To control the dry-cleaning,laundry keeping,commonly used areas,inside and outside environment.
  • To control and count the supplies and inventory.
  • To give information about the geographical regions of turkey from the point of tourism.
  • To explain the classification of hotels and the foundation places of hotels.
Key Competencies-
Further Info

A midterm and a final exam is given for each course carried out in the programs. The effect of Midterm exam (?) to success grade is 40 % and the effect exam of final exam is 60 % . Students must attend courses and fulfill attending requirements of the regulations in order to have final exams. All exams are evaluated over 100 points. Relative evaluation system is applied for evaluating students success grade . In this evaluation, the course instructor takes in to consideration the statistical result of grades that students attending courses take from midterm, year in and year end exams and these results are converted to letter as system with four under the terms defined in the instruction. . If students WGPA consisting of grades which students take is under 2 in successive two terms, they can’t take any courses in the next term. If a student takes AA, BA, BB, CB and CC from a course, he/she can be accepted as successful. DC and DD grades taken from a course are evaluated in terms of depending on students granduation of WGPA. If a student’s WGPA is over success grade , these courses are defined as successful, but in midterm and year in or enr, this letter grades are evaluated with their coefficients in the calculation of WGPA. FF grade is given to students whofail the course in question. Student who takes FF grade must meet conditions dealing with attending and exam by taking this course in the first semester or year. Success grade of courses, referred to as M and G isn’t included in the calculation of WGPA.

Quality Assurance-
Access Requirements

Students who graduate Vocational high-school are admitted to Atatürk University Erzurum Vocational College students who graduate other high-schools are admitted according to the result of examination which is performed by selection and Placement Center of higher-education and these students must get type sufficiently and they must have special requirements. Also , students are admitted to the programs through horizontal transfer. These transitions are regulated by an instruction students can make transition under the number and transition conditions which were pre-announced before and they can realize this procedure between diploma programs of different higher-education foundations or diploma programs within the same higher-education.

Conditions for SuccessIt is necessary that students can be successful from the courses defined in teaching program and can complete credit hours (a minimum of 74 credit or 120 ECTS) successfully and get at least 2.00 weighted GPA and also they must be successful for their 30 day-training in order that they can graduate Atatürk University Erzurum Vocational College.
Progression Paths (Relationship Type)

Program graduates can find employment in all tourism enterprises and institutions, public and private.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0030010695


Qualification Title
Tourism and Hotel Management

Awarding Body
Atatürk University

Awarding Body Contact
Atatürk University

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • To carry out system procedures,hospitality procedures and to receive front office and the other department documents.
  • To use communication tools,to conduct effective communication and to be ready for unusal situations.
  • To carry out hospitality service prosedures and front office procedures,to inform the visitors about the establishment and environment.
  • To listen,communicate,speak,read and write in a foreign language.
  • To listen,communicate,speak,read and write in a foreign language.
  • To control and supervise filing system and to provide flow of documents and to carry out archieve system.
  • To carry out human resources planning and to provide employee satisfaction and employee healt and safety.
  • To make the learners aware of ethics and ethical issues.
  • To explain basic tourism,tourism establishment and transportation services.
  • To explain the monetary effects,real economic effects of tourism and to predict and estimate tourism demand and supply.
  •  To carry out personal organizations and coordination among departments.
  • To control the books,check in and check out,and reservation procedures.
  • To carry out housekeeping,hygen,sanitation,laundry controls and procedures.
  • To control the dry-cleaning,laundry keeping,commonly used areas,inside and outside environment.
  • To control and count the supplies and inventory.
  • To give information about the geographical regions of turkey from the point of tourism.
  • To explain the classification of hotels and the foundation places of hotels.

Key Competencies
-

Further Info

A midterm and a final exam is given for each course carried out in the programs. The effect of Midterm exam (?) to success grade is 40 % and the effect exam of final exam is 60 % . Students must attend courses and fulfill attending requirements of the regulations in order to have final exams. All exams are evaluated over 100 points. Relative evaluation system is applied for evaluating students success grade . In this evaluation, the course instructor takes in to consideration the statistical result of grades that students attending courses take from midterm, year in and year end exams and these results are converted to letter as system with four under the terms defined in the instruction. . If students WGPA consisting of grades which students take is under 2 in successive two terms, they can’t take any courses in the next term. If a student takes AA, BA, BB, CB and CC from a course, he/she can be accepted as successful. DC and DD grades taken from a course are evaluated in terms of depending on students granduation of WGPA. If a student’s WGPA is over success grade , these courses are defined as successful, but in midterm and year in or enr, this letter grades are evaluated with their coefficients in the calculation of WGPA. FF grade is given to students whofail the course in question. Student who takes FF grade must meet conditions dealing with attending and exam by taking this course in the first semester or year. Success grade of courses, referred to as M and G isn’t included in the calculation of WGPA.


Quality Assurance
-

Access Requirements

Students who graduate Vocational high-school are admitted to Atatürk University Erzurum Vocational College students who graduate other high-schools are admitted according to the result of examination which is performed by selection and Placement Center of higher-education and these students must get type sufficiently and they must have special requirements. Also , students are admitted to the programs through horizontal transfer. These transitions are regulated by an instruction students can make transition under the number and transition conditions which were pre-announced before and they can realize this procedure between diploma programs of different higher-education foundations or diploma programs within the same higher-education.


Conditions for Success
It is necessary that students can be successful from the courses defined in teaching program and can complete credit hours (a minimum of 74 credit or 120 ECTS) successfully and get at least 2.00 weighted GPA and also they must be successful for their 30 day-training in order that they can graduate Atatürk University Erzurum Vocational College.

Progression Paths (Relationship Type)

Program graduates can find employment in all tourism enterprises and institutions, public and private.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address