Yeterlilik Kodu

TR0030028448

Yeterlilik Adı
Turizm ve Otel İşletmeciliği Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumDokuz Eylül Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAlsancak, No: 144 35210, Cumhuriyet Blv, 35220 Konak
Sorumlu Kurum URLhttps://www.deu.edu.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Otel, restoranlar ve catering
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Turizm ve otel işletmeciliğine ait olguları, kavramları, kuramları ve gelişim süreçlerini öğrenme ve açıklayabilme ve mesleğini yaparken ihtiyaç duyacağı çağdaş teknik araç-gereçleri tanımak ve kullanmak.
  • Turizm sektörüne özgü yasa ve yönetmelikleri temel düzeyde anlayabilmek ve turizm sektörüne özgü mesleki standartları temel düzeyde bilmek ve uygulamak.
  • Turistik ürünle ilgili planlama, geliştirme, çeşitlendirme ve fiyatlama bilgilerine sahip olmak, kullanmak ve turizm sektöründe hizmet süreçlerini tanımak, oluştumak ve analiz edebimek.
  • Turizm sektöründe faaliyet gösteren konaklama, yiyecek içecek ve seyahat işletmelerinin organizasyonu, yönetimi ve karlılığının sağlanması hakkında bilgiye sahip olmak ve uygulayabilmek.
  • Turizm arzı, talebi ve turizm ekonomisi hakkında temel bilgilere sahipt olmak ve bu alandaki analizleri yapabilmek.
  • Temel işletmecilik bilgileri ile turizm ve otel işletmeciliği tekniklerini birlikte kullanabilmek, sorunlara çözüm önerileri geliştirebilmek, çözüm için paydaşlarla işbirliği yapabilmek ve sorun çözme takımlarında rol alabilmek.
  • Turizm ve otel İşletmeciliği ile ilgili bilgileri izleme, içselleştirme, yorumlama ve yararlanma becerilerini geliştirerek yaşam boyu öğrenme ve gelişimi sürdürebilmek.
  • Türkçe, İngilizce ve seçmeli bir yabancı dil ile mesleğinin gerektirdiği düzeyde yazılı ve sözlü ve iletişim kurabilmek ve Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde İngilizce kullanarak turizm ve otel işletmeciliği alanındaki bilgileri izleyebilmek.
  • Turizm ve otel işletmeciliğine ait otomasyon programları ve ilgili diğer bilişim teknolojilerini kullanabilmek.
  • Turizm ve otel işletmeciliği alanında bilgi yönetimi modellerini tanımak ve işletmelerde uygulayarak bilgi edinme maliyetini azaltarak ve bilgiden en yüksek yararı sağlayabilmek.
  • Mesleğini yaparken inisiyatif sahibi, yenilikçi ve yaratıcı olabilmek ve mesleği ile ilgili her türlü faaliyette toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun davranabilmek.
  • Sosyal sorumluluk sahibi olmak ve gerek meslek alanında gerekse bireysel yaşamında bu sorumluğa göre hareket edebilmek, yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler düzenleyeyip bunları uygulayabilmek.
  • Turizm sektöründe karmaşık güncel ve mesleki projeleri hazırlayabilmek, yönetebilmek ve karar verme sorumluluğunu alabilmek.
  • Turizmin barışa ve kültürlerarası diyaloga katkılarını, turizm sektörünün işleyişi ve sistem içerisindeki aktörlerin rollerini de göz önüne alarak anlamak, analiz edebilmek, sorgulayabilmek.
  • İnanç turizminin turizm sektörü içindeki yerini ve önemini kavrayabilmek, bu turizm türünün dinamiklerini makro ve mikro açılardan bütüncül bir bakış açısı ile anlayabilmek, analiz edebilmek, sorgulayabilmek ve sorunların çözümlerine ilişkin karar verebilmek.
  • İnanç turizmi kapsamındaki konulara disiplinler arası bir yaklaşım ve bütüncül bir bakış açısı ile yaklaşarak bu alanda yaşanan gelişmeleri izleyebilmek.
  • İnanç sistemlerinin ve turizm sektörünün temelinde yer alan bireysel ilişkilerin, grup ilişkilerinin, toplumsal ilişkilerin ve inanç amaçlı seyahat eden turistlerin davranışlarının temel niteliklerini anlayabilmek.
  • Anadolu'daki ve dünya üzerindeki farklı inanç sistemlerine ait arkeolojik sitelerin, yapıların, kutsal mekânların, festival ve etkinliklerin, destinasyonların tarihini ve turizm açısından önemini anlayabilmek, analiz edebilmek ve sürdürebilirlik kapsamında kültürel ve toplumsal değerlerini sorgulayabilmek.
  • Dinler tarihi üzerine edindiği kapsamlı bilgileri inanç turizminin gelişimi ve turizm sektöründeki paydaşların toplumsal barışa ve kültürlerarası iletişim ve anlayışa katkılarını güçlendirecek yönde kullanabilmek, öneriler getirebilmek.
  • İnanç turizmi alanında faaliyet gösterecek bir işletmeyi kurabilmek, yürütebilmek ve yönetebilmek için gerekli olan teorik bilgiyi edinmek, edindiği bilgileri pratiğe uyarlayabilmek ve inisiyatif kullanabilmek.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri -
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı-
Başarma ŞartlarıÖğrenci 2 yıllık eğitim süresini 120 AKTS kredisi alarak tamamlamalıdır. Bu derece, öğretim planında yer alan bütün teorik ve uygulamalı dersleri ve 30 iş günlük staj dönemini başarı ile tamamlayan öğrencilere verilir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Birinci düzey programlara başvurabilir.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030028448


Yeterlilik Adı
Turizm ve Otel İşletmeciliği Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Dokuz Eylül Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Alsancak, No: 144 35210, Cumhuriyet Blv, 35220 Konak

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Turizm ve otel işletmeciliğine ait olguları, kavramları, kuramları ve gelişim süreçlerini öğrenme ve açıklayabilme ve mesleğini yaparken ihtiyaç duyacağı çağdaş teknik araç-gereçleri tanımak ve kullanmak.
  • Turizm sektörüne özgü yasa ve yönetmelikleri temel düzeyde anlayabilmek ve turizm sektörüne özgü mesleki standartları temel düzeyde bilmek ve uygulamak.
  • Turistik ürünle ilgili planlama, geliştirme, çeşitlendirme ve fiyatlama bilgilerine sahip olmak, kullanmak ve turizm sektöründe hizmet süreçlerini tanımak, oluştumak ve analiz edebimek.
  • Turizm sektöründe faaliyet gösteren konaklama, yiyecek içecek ve seyahat işletmelerinin organizasyonu, yönetimi ve karlılığının sağlanması hakkında bilgiye sahip olmak ve uygulayabilmek.
  • Turizm arzı, talebi ve turizm ekonomisi hakkında temel bilgilere sahipt olmak ve bu alandaki analizleri yapabilmek.
  • Temel işletmecilik bilgileri ile turizm ve otel işletmeciliği tekniklerini birlikte kullanabilmek, sorunlara çözüm önerileri geliştirebilmek, çözüm için paydaşlarla işbirliği yapabilmek ve sorun çözme takımlarında rol alabilmek.
  • Turizm ve otel İşletmeciliği ile ilgili bilgileri izleme, içselleştirme, yorumlama ve yararlanma becerilerini geliştirerek yaşam boyu öğrenme ve gelişimi sürdürebilmek.
  • Türkçe, İngilizce ve seçmeli bir yabancı dil ile mesleğinin gerektirdiği düzeyde yazılı ve sözlü ve iletişim kurabilmek ve Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde İngilizce kullanarak turizm ve otel işletmeciliği alanındaki bilgileri izleyebilmek.
  • Turizm ve otel işletmeciliğine ait otomasyon programları ve ilgili diğer bilişim teknolojilerini kullanabilmek.
  • Turizm ve otel işletmeciliği alanında bilgi yönetimi modellerini tanımak ve işletmelerde uygulayarak bilgi edinme maliyetini azaltarak ve bilgiden en yüksek yararı sağlayabilmek.
  • Mesleğini yaparken inisiyatif sahibi, yenilikçi ve yaratıcı olabilmek ve mesleği ile ilgili her türlü faaliyette toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun davranabilmek.
  • Sosyal sorumluluk sahibi olmak ve gerek meslek alanında gerekse bireysel yaşamında bu sorumluğa göre hareket edebilmek, yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler düzenleyeyip bunları uygulayabilmek.
  • Turizm sektöründe karmaşık güncel ve mesleki projeleri hazırlayabilmek, yönetebilmek ve karar verme sorumluluğunu alabilmek.
  • Turizmin barışa ve kültürlerarası diyaloga katkılarını, turizm sektörünün işleyişi ve sistem içerisindeki aktörlerin rollerini de göz önüne alarak anlamak, analiz edebilmek, sorgulayabilmek.
  • İnanç turizminin turizm sektörü içindeki yerini ve önemini kavrayabilmek, bu turizm türünün dinamiklerini makro ve mikro açılardan bütüncül bir bakış açısı ile anlayabilmek, analiz edebilmek, sorgulayabilmek ve sorunların çözümlerine ilişkin karar verebilmek.
  • İnanç turizmi kapsamındaki konulara disiplinler arası bir yaklaşım ve bütüncül bir bakış açısı ile yaklaşarak bu alanda yaşanan gelişmeleri izleyebilmek.
  • İnanç sistemlerinin ve turizm sektörünün temelinde yer alan bireysel ilişkilerin, grup ilişkilerinin, toplumsal ilişkilerin ve inanç amaçlı seyahat eden turistlerin davranışlarının temel niteliklerini anlayabilmek.
  • Anadolu'daki ve dünya üzerindeki farklı inanç sistemlerine ait arkeolojik sitelerin, yapıların, kutsal mekânların, festival ve etkinliklerin, destinasyonların tarihini ve turizm açısından önemini anlayabilmek, analiz edebilmek ve sürdürebilirlik kapsamında kültürel ve toplumsal değerlerini sorgulayabilmek.
  • Dinler tarihi üzerine edindiği kapsamlı bilgileri inanç turizminin gelişimi ve turizm sektöründeki paydaşların toplumsal barışa ve kültürlerarası iletişim ve anlayışa katkılarını güçlendirecek yönde kullanabilmek, öneriler getirebilmek.
  • İnanç turizmi alanında faaliyet gösterecek bir işletmeyi kurabilmek, yürütebilmek ve yönetebilmek için gerekli olan teorik bilgiyi edinmek, edindiği bilgileri pratiğe uyarlayabilmek ve inisiyatif kullanabilmek.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
-

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı
-

Başarma Şartları
Öğrenci 2 yıllık eğitim süresini 120 AKTS kredisi alarak tamamlamalıdır. Bu derece, öğretim planında yer alan bütün teorik ve uygulamalı dersleri ve 30 iş günlük staj dönemini başarı ile tamamlayan öğrencilere verilir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Birinci düzey programlara başvurabilir.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030028448

Qualification Title
Awarding BodyDokuz Eylül University
Awarding Body Contact Alsancak, No: 144 35210, Cumhuriyet Blv, 35220 Konak
Awarding Body Urlhttps://www.deu.edu.tr/
OrientationOccupational
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasHotel, restaurants and catering
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value120
Program Duration2
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0030028448


Qualification Title

Awarding Body
Dokuz Eylül University

Awarding Body Contact
Alsancak, No: 144 35210, Cumhuriyet Blv, 35220 Konak

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
120

Program Duration
2

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address