Yeterlilik Kodu | TR0030044594 | |
Yeterlilik Adı | Turizm ve Otel İşletmeciliği Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Gümüşhane Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Gümüşhane Üniversitesi, Gümüşhanevî Kampüsü, Bağlarbaşı Mahallesi 29100 | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.gumushane.edu.tr/ | |
Yönelim | Mesleki | |
AYÇ Seviyesi | 5 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Yönetim ve idare | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri |
| |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı |
| |
Başarma Şartları | Programda mevcut olan toplam 120 AKTS karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrenciler mezun olmaya hak kazanırlar. Dersleri başarıyla tamamlamanın yanında, 30 günlük mesleki eğitim stajlarını yapılması mezuniyet için şarttır. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Turizm sektöründe mal/hizmet üreten firmalar ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarda istihdam edilirler. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030044594
- Genel turizm bilgi ve kültüre sahip olur.
- Turizme yönelik temel hizmet becerilerini kazanır.
- Bilimsel, sistemli ve mantıklı düşünebilmeyi öğrenir.
- Güncel turistik olaylarda sorunlara karşı pratik düşünebilme ve pratik çözüme yönelik doğru karar verebilir.
- Çevreye duyarlı ,çevreci ve çevreyi koruyucu olur.
- Karşılaşacağı zorlukları aşmaya yardımcı olabilecek düşünme karar verme yeteneği kazanır.
- Turizm hizmetlerini yerine getirebilmede kullanacağı çağdaş teknik araç ve gereçleri kullanır.
- Düzgün iletişim kurabilme yeteneği kazanır.
- Bilim ,teknoloji ve çağdaş konular hakkında gelişmeleri takip ederek kendini geliştirme becerisi kazanır.
- Turizm hizmetlerini yerine getirmede yaratıcılık becerisi kazanır.
- Her ders için ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır.
- Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılır. Ayrıca, bir yarıyıla ait not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler, DC harf notu aldıkları derslerden de başarılı sayılır. Öğrenciler, her yarıyılın sonunda, o yarıyıla ait en çok iki dersten bütünleme sınavına girebilir.
- Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan YGS sınavından başarılı olmak.
- Yabancı uyruklu öğrencilerin kabul koşulları her akademik yılın başlangıcında üniversitenin web sayfasında ilan edilmektedir.
Turizm sektöründe mal/hizmet üreten firmalar ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarda istihdam edilirler.
Yeterlilik sürekli geçerlidir
Qualification Code | TR0030044594 | |
Qualification Title | Turizm ve Otel İşletmeciliği Ön Lisans Diploması | |
Awarding Body | Gümüşhane University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | http://www.gumushane.edu.tr/ | |
Orientation | Occupational | |
EQF Level | 5 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Management and administration | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | General tourism information, and will have the culture. Gain the basic skills of tourism services. Scientific, systematic, and learns to think logically. Current thinking and practical solutions to practical problems for tourist events to develop the decision-making ability. Ecologically friendly, green, and the environment will be protective. Thinking that can help to overcome the difficulties facing the decision-making ability is the winner. Tourism services will use to fulfill the contemporary use of technical tools and materials. The ability to communicate correctly wins. Science, technology and gain the ability of self-improvement by following developments on contemporary issues. Tourism services in fulfilling the ability to develop creativity. | |
Key Competencies | - | |
Further Info | Each course is assessed via a midterm exam end an end-of-term exam, with the contributions of 40%, and 60% respectively. The marking is made out of 100 points. All students have to get 45 points in the end-of-term exam. Grades of AA, BA, BB,CB, and CC are pass, DD to FF fail, and DC is conditional pass and requires a CGPA of at least 2.0 for that term. Students may take maximum two make-up exams at the end of the each semester. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | Obtaining the required grade from the Student Selection and Placement Examination held by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM). The application procedure of foreign students can also be seen in the university website before the start of each academic year. | |
Conditions for Success | The student who has; passed all the courses in the curriculum with at least a DC grade, had a cumulative gross point average of at least 2.00 out of 4.00, and completed totally 120 ECTS credits, and had a passing grade is qualified for Bachelors Degree. | |
Progression Paths (Relationship Type) | Tourism sector, the goods / service-producing firms are employed with public institutions and organizations. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030044594
General tourism information, and will have the culture. Gain the basic skills of tourism services. Scientific, systematic, and learns to think logically. Current thinking and practical solutions to practical problems for tourist events to develop the decision-making ability. Ecologically friendly, green, and the environment will be protective. Thinking that can help to overcome the difficulties facing the decision-making ability is the winner. Tourism services will use to fulfill the contemporary use of technical tools and materials. The ability to communicate correctly wins. Science, technology and gain the ability of self-improvement by following developments on contemporary issues. Tourism services in fulfilling the ability to develop creativity.
Each course is assessed via a midterm exam end an end-of-term exam, with the contributions of 40%, and 60% respectively. The marking is made out of 100 points. All students have to get 45 points in the end-of-term exam. Grades of AA, BA, BB,CB, and CC are pass, DD to FF fail, and DC is conditional pass and requires a CGPA of at least 2.0 for that term. Students may take maximum two make-up exams at the end of the each semester.
Obtaining the required grade from the Student Selection and Placement Examination held by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM). The application procedure of foreign students can also be seen in the university website before the start of each academic year.
Tourism sector, the goods / service-producing firms are employed with public institutions and organizations.
Qualification is continuous