Yeterlilik Kodu | TR0030219640 | |
Yeterlilik Adı | Turizm ve Otel İşletmeciliği Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Hacettepe Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü Sıhhiye / ANKARA | |
Sorumlu Kurum URL | https://www.hacettepe.edu.tr/ | |
Yönelim | Mesleki | |
AYÇ Seviyesi | 5 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Seyahat, turizm ve boş zaman | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 | |
Program Profili (Amaç) | Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı olarak yılda iki veya üç dönem olmak üzere iki yıllık bir programı kapsayan, nitelikli insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan ve müfredatın en az %40'ı uygulamalı eğitime dayalı olan ve lisans öğretiminin ilk kademesini teşkil eden bir yükseköğretim programıdır. | |
Öğrenme Ortamları | Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır. | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri öncesi düzeyde sahiptir.
| |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri |
| |
Kalite Güvencesi | Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;
1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: 1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında önlisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri belirler. 1.2. Yükseköğretim kurumlarında önlisans programlarının müfredatı ve her bir diploma programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir. 1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır. 2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir önlisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür. 3. Belgelendirme: Önlisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; önlisans diploması alır. 4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar. | |
Giriş Şartı | Yüksekokulumuz Turizm ve Otel İşletmeciliği kontenjanlarımızın tamamı TYT (Temel Yeterlilik Testi) puan şartını sağlayan adaylar için ayrılmıştır. | |
Başarma Şartları | Programdan mezun olabilmek için gerekli kredi miktarı 82'dir. AKTS kredi miktarı ise 120'dir. Mezun olabilmek için tüm derslerden başarılı olmak gerekmektedir ve akademik ortalamının 4 üzerinden 2 olması gerekmektedir. Programdan mezun olabilmek için en az 78 kredilik ulusal kredili 120 AKTS'lik derslerden başarılı olmak gerekmektedir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Program mezunlarımız; tüm turizm işletmelerinde kamu ve özel kesim kuruluşlarında görev alabilmektedir. | |
Yasal Dayanağı | 1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu 1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik 1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik 2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35) 2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030219640
Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı olarak yılda iki veya üç dönem olmak üzere iki yıllık bir programı kapsayan, nitelikli insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan ve müfredatın en az %40'ı uygulamalı eğitime dayalı olan ve lisans öğretiminin ilk kademesini teşkil eden bir yükseköğretim programıdır.
Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.
- Turizm ve Otel işletmeciliği ile ilgili bilgileri ulaşma, işe yarayanlarını seçme, anlama, yorumlama ve kullanma becerileri,
- Meslektaşları ile turizm ile ilgili Türkçe ve öngörülen düzeyde İngilizce olarak yazılı ve sözlü iletişim kurma becerisi,
- Avrupa dil portföyü A2 genel düzeyinde İngilizce kullanarak Turizm ve Otel İşletmeciliği alanındaki bilgileri izleme becerisi ,
- Avrupa bilgisayar kullanma lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılım ile birlikte turizm ve otel işletmeciliğine özgü bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisi ,
- Turizm ve Otel işletmeciliği ile ilgili bilgilerin toplanması, işlenmesi ve sonuçlarının duyurulması aşamasında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun davranma becerisi,
- Genel turizm bilgi ve kültürüne sahip olabilme ve turizme yönelik düşünmeyi geliştirme becerisi ,
- Turizme yönelik temel hizmet becerileri ,
- Turizm mevzuatı ile ilgili yükümlülükleri yerine getirmek ve ilgili paydaşlarla yazışma yapma becerisi ,
- Turizm olaylarının swot analizini yapabilmesine yönelik örnek olaylar, araştırma, avantajlar, fırsatlar, dezavantajları bulma ve çözme becerisi,
- Çevreye duyarlı, çevreci ve çevreyi koruyucu olma becerisi Kalite yönetim sistemlerini uygulamak, bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirme becerisi,
- Ön büro hizmetlerinin yürütülmesi, konuk giriş çıkış işlemleri, oda işlemlerini yürütmek, vardiya devir işlemlerini yürütmek ve raporlama işlemleri becerisi.
Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri öncesi düzeyde sahiptir.
- Okuma yazma yetkinliği
- Çoklu dil yetkinliği
- Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
- Dijital yetkinlik
- Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
- Vatandaşlık yetkinliği
- Girişimcilik yetkinliği
- Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
- Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim elemanları tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan Ders Öğretim Planı nda tanımlanmıştır.
- Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak H.Ü Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.
- Programdan mezun olabilmek için gerekli kredi miktarı 82 dir.
- AKTS kredi miktarı ise 120 dir.
- Mezun olabilmek için tüm derslerden başarılı olmak gerekmektedir ve akademik ortalamının 4 üzerinden 2 olması gerekmektedir.
Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;
- YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
- YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlar da YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
- YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde önlisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:
1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:
1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında önlisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri belirler.
1.2. Yükseköğretim kurumlarında önlisans programlarının müfredatı ve her bir diploma programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.
2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir önlisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.
3. Belgelendirme: Önlisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; önlisans diploması alır.
4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır.
Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.
Yüksekokulumuz Turizm ve Otel İşletmeciliği kontenjanlarımızın tamamı TYT (Temel Yeterlilik Testi) puan şartını sağlayan adaylar için ayrılmıştır.
Program mezunlarımız; tüm turizm işletmelerinde kamu ve özel kesim kuruluşlarında görev alabilmektedir.
1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik
1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik
2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)
2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği
Yeterlilik sürekli geçerlidir
Qualification Code | TR0030219640 | |
Qualification Title | TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ (406) Associate | |
Awarding Body | Hacettepe University | |
Awarding Body Contact | Hacettepe University Faculty of Medicine Adnan Saygun Cad. Sıhhiye 06230 Altındağ\Ankara | |
Awarding Body Url | https://www.hacettepe.edu.tr/ | |
Orientation | Occupational | |
EQF Level | 5 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Travel, tourism and leisure | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | 120 | |
Program Duration | 2 | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | Access to information about Tourism and Hotel Management, skills to select, understand, interpret, and use the useful Related to tourism, written and oral communication skills with colleagues in Turkish and at the expected level in English Using English in the field of Tourism and Hotel Management in European language portfolio, at the general level of A2. Skills to use information and communication technologies and computer software, specific to tourism and hotel management at European computer license basic level. The ability to act in accordance with social, scientific, cultural and ethical values on the collection, processing and announcement of Tourism and Hotel Management information results To have general knowledge and culture of tourism and the development of thinking skills for tourism Tourism-related basic service skills Correspondence with relevant stakeholders and the ability to fulfill the Tourism legislation obligations Ability to perform a SWOT analysis of the case studies on tourism events, research, benefits, opportunities and disadvantages finding and solving skills Environmentally friendly, eco-friendly and environmentally conscious abilities Implement quality management systems, self-development skills using IT facilities The front desk service execution, check-in and check-out operations from the room to execute operations, shift operations and reporting, Ability to carry out transfer operations | |
Key Competencies | - | |
Further Info | Details for this matter are provided under the Programme Information in this programmes information project that were prepared by the programmes instructors. For graduation, related items are applied according to Hacettepe Universitys Regulations on Undergraduate Education and Examination. In order to graduate, students are required to achieve at least 82 credits from the international 120 ECTS credit. They are also required to have an academic average of 2,00 out of 4,00. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | All of our School of Tourism and Hotel Management quotas are reserved for candidates who meet the TYT (Basic Proficiency Test) score requirement. | |
Conditions for Success | In order to graduate, students are required to achieve at least 82 credits from the international 120 ECTS credit. They are also required to have an academic average of 2,00 out of 4,00. Students that complete at least 78 credits from the international 120 ECTS credited courses have the right to graduate. | |
Progression Paths (Relationship Type) | Program graduates can find employment in all tourism enterprises and institutions, public and private. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030219640
Access to information about Tourism and Hotel Management, skills to select, understand, interpret, and use the useful Related to tourism, written and oral communication skills with colleagues in Turkish and at the expected level in English Using English in the field of Tourism and Hotel Management in European language portfolio, at the general level of A2. Skills to use information and communication technologies and computer software, specific to tourism and hotel management at European computer license basic level. The ability to act in accordance with social, scientific, cultural and ethical values on the collection, processing and announcement of Tourism and Hotel Management information results To have general knowledge and culture of tourism and the development of thinking skills for tourism Tourism-related basic service skills Correspondence with relevant stakeholders and the ability to fulfill the Tourism legislation obligations Ability to perform a SWOT analysis of the case studies on tourism events, research, benefits, opportunities and disadvantages finding and solving skills Environmentally friendly, eco-friendly and environmentally conscious abilities Implement quality management systems, self-development skills using IT facilities The front desk service execution, check-in and check-out operations from the room to execute operations, shift operations and reporting, Ability to carry out transfer operations
Details for this matter are provided under the Programme Information in this programmes information project that were prepared by the programmes instructors. For graduation, related items are applied according to Hacettepe Universitys Regulations on Undergraduate Education and Examination. In order to graduate, students are required to achieve at least 82 credits from the international 120 ECTS credit. They are also required to have an academic average of 2,00 out of 4,00.
All of our School of Tourism and Hotel Management quotas are reserved for candidates who meet the TYT (Basic Proficiency Test) score requirement.
Program graduates can find employment in all tourism enterprises and institutions, public and private.
Qualification is continuous