Yeterlilik Kodu | TR0030045471 | |
Yeterlilik Adı | Turizm ve Seyahat Hizmetleri Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Uşak Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Ankara İzmir Yolu 8.Km Bir Eylül Kampüsü, Merkez / UŞAK | |
Sorumlu Kurum URL | https://www.usak.edu.tr/ | |
Yönelim | Mesleki | |
AYÇ Seviyesi | 5 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Seyahat, turizm ve boş zaman | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri |
| |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı |
| |
Başarma Şartları | Programda 30 iş günü staj uygulaması da zorunludur. Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) |
| |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030045471
- Turizmle ilgili temel kavramları açıklarTuristik ürünlerin nasıl üretileceğini açıklar.
- Turistlere, doğal ve tarihi turistik varlikları etkili sunum ve konuşma yöntemleriyle açıklar.
- Turizm ile diğer bilim dalları arasındaki ilişkiyi açıklar.
- Mesleğiyle ilgili araç ve gereçlerin nasıl kullanılacağını açıklar.
- Turizm ürünlerini pazarlar.
- Turistik ürünlerin üretimini gerçekleştirir.
- Paket tur programında ziyaret edilecek yerler hakkında Türkçe ve İngilizce bilgi verir.
- Mesleki sorunları çözümler.
- Sorumlulugu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütür.
- Görevini yaparken sorumluluk alır ve kendini geliştirmeyi üstlenir.
- Edindiği bilgileri sürekli günceller ve yaşam boyu öğrenmeye ilişkin tutum ve davranış geliştirir.
- Mesleki gelişmeleri izler.
- Bireylerarasi ve kültürlerarasi düzeyde mesleki konulara ilişkin olarak bir yabancı dilde en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde iletişim kurar.
- Toplumsal sorumluluklara ilişkin projeleri benimser ve destekler.
- Görevini gerçekleştirirken insan sağlığını, sosyal ve doğal çevreyi, ulusal ve uluslar arasi mesleki etik değerleri, kültürlerarasi farklılıkları, kişisel bakım ve görünümü dikkate alır.
- Ara sınavların % 30ı, yarıyıl sınavlarının % 70ı alınarak değerlendirme yapılır.
- Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.
- Programda 30 iş günü staj uygulaması da zorunludur.
- Lise diploması.
- Ülke çapında bir Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavıyla Yerleştirme
- Mezun olan öğrencilerimiz, seyahat acentesi, tur operatörü ve turizm alanında hizmet veren diğer işletmelerinde, değişik pozisyonlarda görev alabilirler.
- Ayrıca özel sektör kuruluşları haricinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında görev alabilmektedirler. Yabancı dil ve yeterli meslek bilgisine sahip olan mezun öğrenciler, hızla gelişen ve globalleşen sektörde yurt dışında da çalışma olanağı bulmaktadır.
Yeterlilik sürekli geçerlidir
Qualification Code | TR0030045471 | |
Qualification Title | Turizm ve Seyahat Hizmetleri Associate | |
Awarding Body | Usak University | |
Awarding Body Contact | Ankara İzmir Yolu 8.Km Bir Eylül Kampüsü, Merkez / UŞAK | |
Awarding Body Url | https://www.usak.edu.tr/ | |
Orientation | Occupational | |
EQF Level | 5 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Travel, tourism and leisure | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | Explain basic concepts of tourism. Explain the production of touristic products. Explain natural and historical objects to tourists with an effective representation and speaking methods. Explain the relations between tourism and other braches. Explain the use of tools and equipment related to their profession. Marketing tourism products. It carries out production of tourist products. Give Turkish and English information about places to visit in package tour program. Solve profession problems. Conduct activities for the worker s development, which they are responsible for. Take responsibility and accept to improve theirselves by doing their task Constantly update their knowledge and develop a habit of lifetime learning. Follow professional developments. Communicate about the professional issues at an interpersonal and intercultural level in a foreign language at least at the level of A2 in European Language Portfolio. Adopt and support projects on social responsibilities. Consider human health, social and natural environment, national and international profession ethical values, cultural differences, personal care and appereance. | |
Key Competencies | - | |
Further Info | 30% of the midterm examinations and 70% of the semester examinations are taken. Students are required to successfully complete the designated program of courses meet a minimum of 120 ECTS credit requirement and have a minimum GPA of 2.00/4.00. Program also requires 30 days of practical training. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | High School Diploma. Placemenet through a nation-wide Student selection and Placemenet Examination | |
Conditions for Success | Students are required to successfully complete the designated program of courses meet a minimum of 120 ECTS credit requirement and have a minimum GPA of 2.00/4.00. Program also requires 30 days of practical training. Successful completion of all of the courses available in the program (for a total of 120 ECTS) and having a weighted GPA of at least 2.00 out of 4.00 is a necessary qualification for graduation. | |
Progression Paths (Relationship Type) | Graduated students can be employed in different positions in travel agencies, tour operators and other businesses operating in the field of tourism. Besides the private sector organizations, the Ministry of Culture and Tourism can take part in the central and provincial organizations. Graduates with foreign language and sufficient vocational knowledge are able to work abroad in the rapidly developing and globalizing sector. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030045471
Explain basic concepts of tourism. Explain the production of touristic products. Explain natural and historical objects to tourists with an effective representation and speaking methods. Explain the relations between tourism and other braches. Explain the use of tools and equipment related to their profession. Marketing tourism products. It carries out production of tourist products. Give Turkish and English information about places to visit in package tour program. Solve profession problems. Conduct activities for the worker s development, which they are responsible for. Take responsibility and accept to improve theirselves by doing their task Constantly update their knowledge and develop a habit of lifetime learning. Follow professional developments. Communicate about the professional issues at an interpersonal and intercultural level in a foreign language at least at the level of A2 in European Language Portfolio. Adopt and support projects on social responsibilities. Consider human health, social and natural environment, national and international profession ethical values, cultural differences, personal care and appereance.
30% of the midterm examinations and 70% of the semester examinations are taken. Students are required to successfully complete the designated program of courses meet a minimum of 120 ECTS credit requirement and have a minimum GPA of 2.00/4.00. Program also requires 30 days of practical training.
High School Diploma. Placemenet through a nation-wide Student selection and Placemenet Examination
Graduated students can be employed in different positions in travel agencies, tour operators and other businesses operating in the field of tourism. Besides the private sector organizations, the Ministry of Culture and Tourism can take part in the central and provincial organizations. Graduates with foreign language and sufficient vocational knowledge are able to work abroad in the rapidly developing and globalizing sector.
Qualification is continuous