Yeterlilik Kodu

TR0030217291

Yeterlilik Adı
Türkçe Öğretmenliği Lisans Diploması
Sorumlu KurumGazi Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiEmniyet mah, Gazi Üniversitesi Rektörlüğü, Bandırma Cd No:6/1, 06560 Yenimahalle/Ankara
Sorumlu Kurum URLhttp://www.gazi.edu.tr
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Konu uzmanlığı ile öğretmen eğitimi
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Dil becerileri ve özellikleri hakkında teorik ve kavramsal bilgileri edinir.
  • Türk dilinin tarihî gelişimi, yapısı, kuralları, dilbilimsel özellikleri ve kullanılan alfabeler hakkındaki bilgileri kavrar.
  • Edebiyat bilimi, Türk edebiyatının tarihî gelişimi, devir ve alanları hakkındaki bilgileri kavrar.
  • Türkçenin öğretildiği farklı hedef kitleleri tanıyarak gelişimsel ve öğretimsel özellikleri, öğrenme ihtiyaçları ve olası farklılıkları konusunda bilgi sahibi olur.
  • Türkçenin farklı hedef kitlelere öğretiminde kullanılabilecek yaklaşım, strateji, yöntem ve teknikleri bilir.
  • Türkçenin farklı hedef kitlelere öğretiminde kullanılabilecek ölçme değerlendirme yaklaşım, yöntem ve teknikleri ile ölçme araçları hakkında bilgi sahibi olur.
  • Türkçenin farklı hedef kitlelere öğretiminde kullanılması gereken materyallerin özelliklerini bilerek amaca uygun materyaller tasarlar.
  • Sınıf içi uygulamalara yön veren sınıf yönetimi, program geliştirme, planlama ve değerlendirme alanlarındaki temel ilke ve yaklaşımlar ile Türk eğitim sisteminin özelliklerini bilir.
  • Sahip olduğu alan ve meslek bilgisini kullanarak farklı hedef kitlelere yönelik Türkçe öğretim faaliyetlerini planlar, uygular ve değerlendirir.
  • Türkçe eğitimi alanındaki bilgi kaynaklarını bilir ve güncel bilgiye hâkim olmak için bilgiye ulaşma yollarını aktif olarak kullanır.
  • Türk millî eğitiminin genel amaç ve temel ilkeleri ile öğretim programının amaç ve kazanımlarını bilir ve uygulama yetkinliği kazanır.
  • Türkçe eğitimi faaliyetlerinin etkililiğini artırmak için bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanır.
  • Mesleki gelişime ve yaşamboyu öğrenmeye değer verir ve Türkçe eğitimi alanında kendini geliştirmek için çaba sarf eder.
  • En az bir yabancı dili kullanarak dil öğretimi alanındaki gelişmeleri takip eder, üretim yapar ve meslektaşlarıyla iletişim kurar.
  • Karşılaştığı sorunları çözmek için bilimsel yöntem ve süreçleri işletir, bireysel ve grup çalışmaları yürütür, disiplinlerarası çalışmalarda sorumluluk alır.
  • Eğitimle ilgili sorunları çözmek, başarıyı artırmak için ailelerle, paydaş kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapar; ilgilileri bilgilendirir ve önerilerini sunar.
  • Toplumsal sorumluluk bilinciyle yaşadığı sosyal çevrenin gelişimini desteklemek ve sorunlarını çözmek için mesleki, sosyal ve kültürel proje ve etkinlikler düzenler, düzenlenen etkinliklere katılır.
  • Yaptığı bütün çalışmalarda Devlet`in kuruluş felsefesine ve Anayasasına; adalete; evrensel, toplumsal, sosyal, kültürel ve mesleki değerlere bağlı kalır, kalite kültürüne ve yasal mevzuata uygun davranır.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Öğrencilere kayıtlı oldukları yarıyıl/yıl sonunda her ders için bir başarı harf notu verilir.
  • Bu başarı harf notu, dersi veren öğretim elemanı tarafından takdir olunur.
  • Başarı harf notunun takdirinde öğrencinin ara sınav, yarıyıl/yıl sonu sınavı, yarıyıl içi çalışmalarındaki başarısı ile ders ve uygulamalara devamı göz önünde bulundurulur. Bu harf notunun hesaplanması ilgili akademik birim kurulunun önerisi, akademik birimin ilgili kurulunun kararı ve Senatonun onayıyla belirlenir.
  • Öğrencinin başarı notu 100 tam puan üzerinden belirlenir. Bu puana, ham başarı puanı denir.
  • Ham başarı puanı 25,00`ın altında olan öğrenci, doğrudan (FF) notu alarak o dersten başarısız olur. Ham başarı puanı 25,00 ve üstünde olan öğrencinin başarı notu; sınıfın genel durumu, aritmetik ortalamalar ve istatistiksel dağılım dikkate alınarak Üniversite Eğitim Komisyonunun kararı ve Senato onayı ile hazırlanan yöntemlerden biri kullanılmak suretiyle, aşağıda katsayıları ve açılımı belirtilen harf notlarından biri ile değerlendirilir. Bu değerlendirmeden sonra, 25,00 ve üstünde olan ham başarı puanlarının harf notu karşılıklarının (FF) olması mümkündür.

Katsayılar ve başarı harf notları aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir:

  • 4.00 (AA), 3.50 (BA), 3.00 (BB), 2.50 (CB), 2.00 (CC), 1.50 (DC), 1.00 (DD), 0.50 (FD), 0.00 (FF)
  • D: Devamsız,  G: Girmedi,  E: Eksik, (Yarıyıl/yıl sonu sınav başarı harf notlarının kesinleşmesini takip eden üç hafta içerisinde düzeltilmeyen (E) notu (FF)?ye dönüştürülür.) VZ: Dersten çekilme.
  • Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (DC) ve (DD) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış kabul edilir. Ancak mezun olabilmek için öğrencinin AGNO?sunun en az 2,00 olması gerekir.
  • Dilin tanımı, işlevleri, dil bilgisi ve dil biliminin temel kavramları, dünya dillerinin nitelikleri, Türk dilinin bu diller arasındaki yeri, Türk dilinin tarihi dönemleri, ses ve ses olayları, ekler, kelime türetme yolları, kelime grupları, cümle, cümlenin ögeleri, cümle türleri hakkında yeterli akademik bilgiye sahibi olur.
  • Edebiyat bilgi ve kuramları, Göktürk ve Uygur edebiyatları, Divan edebiyatı, Tasavvuf ve Halk edebiyatları, Yeni Türk edebiyatı, Dünya edebiyatı hakkında yeterli akademik bilgiye sahip olur.
  • Türk dili ve edebiyatına, okuma, dinleme, konuşma ve yazma eğitimine ait bilgi ve becerilerin ilköğretim II. kademe öğrencilerinin düzeyine uygun biçimde aktarılmasında ve uygulanmasında gerekli öğretim yöntem ve teknikleriyle ilgili bilgi ve beceriye sahip olur.
  • Öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği sınıf yönetimi, ölçme ve değerlendirme, eğitim psikolojisi, teknoloji ve materyal kullanımı, öğretim ilke ve yöntemleri, eğitim kurumlarının faaliyetlerini düzenleyen kanun ve yönetmelikler hakkında yeterli bilgi ve beceriye sahip olur.
  • Türkçeyi doğru, güzel ve etkin konuşma kurallarına uygun, iyi bir iletişime ve anlamaya imkan sağlayacak şekilde ve estetik bir biçimde kullanır. Türkiye Türkçesini ses bilim, şekil bilim, söz dizimi, anlam bilim ve sözlük bilim gibi dilbilgisi ve dilbilim yöntemleriyle anlama, yorumlama ve çözümleme becerisine sahip olarak bu alandaki bilgisini araştırma ve geliştirme yönünde kullanabilir.
  • Yurt dışındaki Türk çocuklarına, Balkanlardaki Türk çocuklarına, yabancılara ve Türk soylulara Türkçe öğretim yöntem ve tekniklerini bilir, uygular.
  • Öğrencilerin sözlü ve yazılı anlatım becerilerini geliştirecek yöntem ve teknikleri bilir.
  • Türk dilinin kaynağı ve gelişimi ile Türkçenin ses özelliklerini bilir. Türkçedeki sözcük yapılarını ve eklerini kavrar.
  • Dilbilimini ve temel kavramlarını bilir, dilbilim çalışmalarına yön veren kişileri tanır.
  • Evrensel dilbilgisinin temel kurallarını kavrar.
  • Her bilgiyi olduğu gibi değil sorarak ve sorgulayarak benimser.
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.

Başarma Şartları Dilin tanımı, işlevleri, dil bilgisi ve dil biliminin temel kavramları, dünya dillerinin nitelikleri, Türk dilinin bu diller arasındaki yeri, Türk dilinin tarihi dönemleri, ses ve ses olayları, ekler, kelime türetme yolları, kelime grupları, cümle, cümlenin ögeleri, cümle türleri hakkında yeterli akademik bilgiye sahibi olur. Edebiyat bilgi ve kuramları, Göktürk ve Uygur edebiyatları, Divan edebiyatı, Tasavvuf ve Halk edebiyatları, Yeni Türk edebiyatı, Dünya edebiyatı hakkında yeterli akademik bilgiye sahip olur. Türk dili ve edebiyatına, okuma, dinleme, konuşma ve yazma eğitimine ait bilgi ve becerilerin ilköğretim II. kademe öğrencilerinin düzeyine uygun biçimde aktarılmasında ve uygulanmasında gerekli öğretim yöntem ve teknikleriyle ilgili bilgi ve beceriye sahip olur. Öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği sınıf yönetimi, ölçme ve değerlendirme, eğitim psikolojisi, teknoloji ve materyal kullanımı, öğretim ilke ve yöntemleri, eğitim kurumlarının faaliyetlerini düzenleyen kanun ve yönetmelikler hakkında yeterli bilgi ve beceriye sahip olur. Türkçeyi doğru, güzel ve etkin konuşma kurallarına uygun, iyi bir iletişime ve anlamaya imkan sağlayacak şekilde ve estetik bir biçimde kullanır. Türkiye Türkçesini ses bilim, şekil bilim, söz dizimi, anlam bilim ve sözlük bilim gibi dilbilgisi ve dilbilim yöntemleriyle anlama, yorumlama ve çözümleme becerisine sahip olarak bu alandaki bilgisini araştırma ve geliştirme yönünde kullanabilir. Yurt dışındaki Türk çocuklarına, Balkanlardaki Türk çocuklarına, yabancılara ve Türk soylulara Türkçe öğretim yöntem ve tekniklerini bilir, uygular. Öğrencilerin sözlü ve yazılı anlatım becerilerini geliştirecek yöntem ve teknikleri bilir. Türk dilinin kaynağı ve gelişimi ile Türkçenin ses özelliklerini bilir. Türkçedeki sözcük yapılarını ve eklerini kavrar. Dilbilimini ve temel kavramlarını bilir, dilbilim çalışmalarına yön veren kişileri tanır. Evrensel dilbilgisinin temel kurallarını kavrar. Her bilgiyi olduğu gibi değil sorarak ve sorgulayarak benimser. Öğrenci programın tüm öğretim planında öngörülen en az kredi alt sınırı kadar dersi başarmalı ve Ağırlıklı Not Ortalaması en az 4.00 üzerinden 2.00 olmalıdır.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Türkçe Öğretmenliği Programından mezun olan öğrenciler, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel ortaokullarda öğretmenlik yapabilecek, basın yayın kuruluşlarında, yurt dışındaki eğitim ve kültür kurumlarında, arşiv ve müzelerde, Türkoloji merkezlerinde ve üniversitelerin ilgili bölümlerinde akademisyen olarak görev alabileceklerdir.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030217291


Yeterlilik Adı
Türkçe Öğretmenliği Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Gazi Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Emniyet mah, Gazi Üniversitesi Rektörlüğü, Bandırma Cd No:6/1, 06560 Yenimahalle/Ankara

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Dil becerileri ve özellikleri hakkında teorik ve kavramsal bilgileri edinir.
  • Türk dilinin tarihî gelişimi, yapısı, kuralları, dilbilimsel özellikleri ve kullanılan alfabeler hakkındaki bilgileri kavrar.
  • Edebiyat bilimi, Türk edebiyatının tarihî gelişimi, devir ve alanları hakkındaki bilgileri kavrar.
  • Türkçenin öğretildiği farklı hedef kitleleri tanıyarak gelişimsel ve öğretimsel özellikleri, öğrenme ihtiyaçları ve olası farklılıkları konusunda bilgi sahibi olur.
  • Türkçenin farklı hedef kitlelere öğretiminde kullanılabilecek yaklaşım, strateji, yöntem ve teknikleri bilir.
  • Türkçenin farklı hedef kitlelere öğretiminde kullanılabilecek ölçme değerlendirme yaklaşım, yöntem ve teknikleri ile ölçme araçları hakkında bilgi sahibi olur.
  • Türkçenin farklı hedef kitlelere öğretiminde kullanılması gereken materyallerin özelliklerini bilerek amaca uygun materyaller tasarlar.
  • Sınıf içi uygulamalara yön veren sınıf yönetimi, program geliştirme, planlama ve değerlendirme alanlarındaki temel ilke ve yaklaşımlar ile Türk eğitim sisteminin özelliklerini bilir.
  • Sahip olduğu alan ve meslek bilgisini kullanarak farklı hedef kitlelere yönelik Türkçe öğretim faaliyetlerini planlar, uygular ve değerlendirir.
  • Türkçe eğitimi alanındaki bilgi kaynaklarını bilir ve güncel bilgiye hâkim olmak için bilgiye ulaşma yollarını aktif olarak kullanır.
  • Türk millî eğitiminin genel amaç ve temel ilkeleri ile öğretim programının amaç ve kazanımlarını bilir ve uygulama yetkinliği kazanır.
  • Türkçe eğitimi faaliyetlerinin etkililiğini artırmak için bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanır.
  • Mesleki gelişime ve yaşamboyu öğrenmeye değer verir ve Türkçe eğitimi alanında kendini geliştirmek için çaba sarf eder.
  • En az bir yabancı dili kullanarak dil öğretimi alanındaki gelişmeleri takip eder, üretim yapar ve meslektaşlarıyla iletişim kurar.
  • Karşılaştığı sorunları çözmek için bilimsel yöntem ve süreçleri işletir, bireysel ve grup çalışmaları yürütür, disiplinlerarası çalışmalarda sorumluluk alır.
  • Eğitimle ilgili sorunları çözmek, başarıyı artırmak için ailelerle, paydaş kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapar; ilgilileri bilgilendirir ve önerilerini sunar.
  • Toplumsal sorumluluk bilinciyle yaşadığı sosyal çevrenin gelişimini desteklemek ve sorunlarını çözmek için mesleki, sosyal ve kültürel proje ve etkinlikler düzenler, düzenlenen etkinliklere katılır.
  • Yaptığı bütün çalışmalarda Devlet`in kuruluş felsefesine ve Anayasasına; adalete; evrensel, toplumsal, sosyal, kültürel ve mesleki değerlere bağlı kalır, kalite kültürüne ve yasal mevzuata uygun davranır.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Öğrencilere kayıtlı oldukları yarıyıl/yıl sonunda her ders için bir başarı harf notu verilir.
  • Bu başarı harf notu, dersi veren öğretim elemanı tarafından takdir olunur.
  • Başarı harf notunun takdirinde öğrencinin ara sınav, yarıyıl/yıl sonu sınavı, yarıyıl içi çalışmalarındaki başarısı ile ders ve uygulamalara devamı göz önünde bulundurulur. Bu harf notunun hesaplanması ilgili akademik birim kurulunun önerisi, akademik birimin ilgili kurulunun kararı ve Senatonun onayıyla belirlenir.
  • Öğrencinin başarı notu 100 tam puan üzerinden belirlenir. Bu puana, ham başarı puanı denir.
  • Ham başarı puanı 25,00`ın altında olan öğrenci, doğrudan (FF) notu alarak o dersten başarısız olur. Ham başarı puanı 25,00 ve üstünde olan öğrencinin başarı notu; sınıfın genel durumu, aritmetik ortalamalar ve istatistiksel dağılım dikkate alınarak Üniversite Eğitim Komisyonunun kararı ve Senato onayı ile hazırlanan yöntemlerden biri kullanılmak suretiyle, aşağıda katsayıları ve açılımı belirtilen harf notlarından biri ile değerlendirilir. Bu değerlendirmeden sonra, 25,00 ve üstünde olan ham başarı puanlarının harf notu karşılıklarının (FF) olması mümkündür.

Katsayılar ve başarı harf notları aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir:

  • 4.00 (AA), 3.50 (BA), 3.00 (BB), 2.50 (CB), 2.00 (CC), 1.50 (DC), 1.00 (DD), 0.50 (FD), 0.00 (FF)
  • D: Devamsız,  G: Girmedi,  E: Eksik, (Yarıyıl/yıl sonu sınav başarı harf notlarının kesinleşmesini takip eden üç hafta içerisinde düzeltilmeyen (E) notu (FF)?ye dönüştürülür.) VZ: Dersten çekilme.
  • Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (DC) ve (DD) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış kabul edilir. Ancak mezun olabilmek için öğrencinin AGNO?sunun en az 2,00 olması gerekir.
  • Dilin tanımı, işlevleri, dil bilgisi ve dil biliminin temel kavramları, dünya dillerinin nitelikleri, Türk dilinin bu diller arasındaki yeri, Türk dilinin tarihi dönemleri, ses ve ses olayları, ekler, kelime türetme yolları, kelime grupları, cümle, cümlenin ögeleri, cümle türleri hakkında yeterli akademik bilgiye sahibi olur.
  • Edebiyat bilgi ve kuramları, Göktürk ve Uygur edebiyatları, Divan edebiyatı, Tasavvuf ve Halk edebiyatları, Yeni Türk edebiyatı, Dünya edebiyatı hakkında yeterli akademik bilgiye sahip olur.
  • Türk dili ve edebiyatına, okuma, dinleme, konuşma ve yazma eğitimine ait bilgi ve becerilerin ilköğretim II. kademe öğrencilerinin düzeyine uygun biçimde aktarılmasında ve uygulanmasında gerekli öğretim yöntem ve teknikleriyle ilgili bilgi ve beceriye sahip olur.
  • Öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği sınıf yönetimi, ölçme ve değerlendirme, eğitim psikolojisi, teknoloji ve materyal kullanımı, öğretim ilke ve yöntemleri, eğitim kurumlarının faaliyetlerini düzenleyen kanun ve yönetmelikler hakkında yeterli bilgi ve beceriye sahip olur.
  • Türkçeyi doğru, güzel ve etkin konuşma kurallarına uygun, iyi bir iletişime ve anlamaya imkan sağlayacak şekilde ve estetik bir biçimde kullanır. Türkiye Türkçesini ses bilim, şekil bilim, söz dizimi, anlam bilim ve sözlük bilim gibi dilbilgisi ve dilbilim yöntemleriyle anlama, yorumlama ve çözümleme becerisine sahip olarak bu alandaki bilgisini araştırma ve geliştirme yönünde kullanabilir.
  • Yurt dışındaki Türk çocuklarına, Balkanlardaki Türk çocuklarına, yabancılara ve Türk soylulara Türkçe öğretim yöntem ve tekniklerini bilir, uygular.
  • Öğrencilerin sözlü ve yazılı anlatım becerilerini geliştirecek yöntem ve teknikleri bilir.
  • Türk dilinin kaynağı ve gelişimi ile Türkçenin ses özelliklerini bilir. Türkçedeki sözcük yapılarını ve eklerini kavrar.
  • Dilbilimini ve temel kavramlarını bilir, dilbilim çalışmalarına yön veren kişileri tanır.
  • Evrensel dilbilgisinin temel kurallarını kavrar.
  • Her bilgiyi olduğu gibi değil sorarak ve sorgulayarak benimser.

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.


Başarma Şartları
Dilin tanımı, işlevleri, dil bilgisi ve dil biliminin temel kavramları, dünya dillerinin nitelikleri, Türk dilinin bu diller arasındaki yeri, Türk dilinin tarihi dönemleri, ses ve ses olayları, ekler, kelime türetme yolları, kelime grupları, cümle, cümlenin ögeleri, cümle türleri hakkında yeterli akademik bilgiye sahibi olur. Edebiyat bilgi ve kuramları, Göktürk ve Uygur edebiyatları, Divan edebiyatı, Tasavvuf ve Halk edebiyatları, Yeni Türk edebiyatı, Dünya edebiyatı hakkında yeterli akademik bilgiye sahip olur. Türk dili ve edebiyatına, okuma, dinleme, konuşma ve yazma eğitimine ait bilgi ve becerilerin ilköğretim II. kademe öğrencilerinin düzeyine uygun biçimde aktarılmasında ve uygulanmasında gerekli öğretim yöntem ve teknikleriyle ilgili bilgi ve beceriye sahip olur. Öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği sınıf yönetimi, ölçme ve değerlendirme, eğitim psikolojisi, teknoloji ve materyal kullanımı, öğretim ilke ve yöntemleri, eğitim kurumlarının faaliyetlerini düzenleyen kanun ve yönetmelikler hakkında yeterli bilgi ve beceriye sahip olur. Türkçeyi doğru, güzel ve etkin konuşma kurallarına uygun, iyi bir iletişime ve anlamaya imkan sağlayacak şekilde ve estetik bir biçimde kullanır. Türkiye Türkçesini ses bilim, şekil bilim, söz dizimi, anlam bilim ve sözlük bilim gibi dilbilgisi ve dilbilim yöntemleriyle anlama, yorumlama ve çözümleme becerisine sahip olarak bu alandaki bilgisini araştırma ve geliştirme yönünde kullanabilir. Yurt dışındaki Türk çocuklarına, Balkanlardaki Türk çocuklarına, yabancılara ve Türk soylulara Türkçe öğretim yöntem ve tekniklerini bilir, uygular. Öğrencilerin sözlü ve yazılı anlatım becerilerini geliştirecek yöntem ve teknikleri bilir. Türk dilinin kaynağı ve gelişimi ile Türkçenin ses özelliklerini bilir. Türkçedeki sözcük yapılarını ve eklerini kavrar. Dilbilimini ve temel kavramlarını bilir, dilbilim çalışmalarına yön veren kişileri tanır. Evrensel dilbilgisinin temel kurallarını kavrar. Her bilgiyi olduğu gibi değil sorarak ve sorgulayarak benimser. Öğrenci programın tüm öğretim planında öngörülen en az kredi alt sınırı kadar dersi başarmalı ve Ağırlıklı Not Ortalaması en az 4.00 üzerinden 2.00 olmalıdır.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Türkçe Öğretmenliği Programından mezun olan öğrenciler, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel ortaokullarda öğretmenlik yapabilecek, basın yayın kuruluşlarında, yurt dışındaki eğitim ve kültür kurumlarında, arşiv ve müzelerde, Türkoloji merkezlerinde ve üniversitelerin ilgili bölümlerinde akademisyen olarak görev alabileceklerdir.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030217291

Qualification Title
TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ Undergraduate
Awarding BodyGazi University
Awarding Body ContactGazi University
Awarding Body Urlhttp://www.gazi.edu.tr
OrientationAcademic
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasTeacher training with subject specialization
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description

She/he gains theoretical and conceptual knowledge of language skills, their features and development of them. She/he understands the history, development, structure, rules, linguistic features of the Turkish language and the alphabets used. She/he gets information about the science of literature, and the historical development, periods and fields of Turkish literature. She/he gains knowledge of the developmental and instructional characteristics, learning needs and possible differences of different populations in which Turkish is taught. She/he gains knowledge of the approaches, strategies, methods, and techniques that can be used in teaching Turkish to different populations. She/he gains knowledge of the assessment and evaluation approaches, methods, techniques and assessment tools that can be used in teaching Turkish to different populations. She/he knows the properties of the materials that should be used in teaching Turkish to different populations and designs materials suitable for the purpose. She/he knows the basic principles and approaches in the fields of classroom management, program development, planning and evaluation, and the characteristics of the Turkish education system that direct classroom practices. Plans, implements and evaluates Turkish teaching activities for different populations by using his / her field and professional knowledge. She/he knows the sources of information in the field of Turkish education and actively uses the ways to reach information to have up-to-date knowledge. She/he knows the general aims and basic principles of Turkish national education and the aims of the curriculum and gains the competence to apply. She/he uses information and communication technologies to increase the effectiveness of Turkish education activities. She/he values professional development and lifelong learning and makes an effort to improve herself/himself in the field of Turkish education. She/he follows the developments in the field of language teaching, produces info and communicates with colleagues by using at least one foreign language. She/he uses applies scientific methods and processes to solve the problems encountered, conducts individual and group studies, takes responsibility in interdisciplinary studies. She/he cooperates with families, stakeholder institutions and organizations to solve problems related to education and increase success; informs those concerned and offers her/his suggestions. She/he organizes professional, social and cultural projects and activities and participates in organized activities in order to support the development of the social environment in which she/he lives and to solve its problems with the awareness of social responsibility. In all her/his works, adheres to the founding philosophy of the State and the Constitution; adheres to justice; adheres to universal, social, social, cultural and professional values and acts in accordance with the culture of quality and legal regulations.

Key Competencies-
Further Info

(1) For each course taken, students are given a letter success grade at the end of the semester/year. (2) This grade is given by the instructor of the course. (3) While evaluating the letter grade, a student?s success at classes, mid-terms/final examinations and attendance to classes are considered. The calculation of the letter grade is determined by the approval of the related academic unit and the Senate. (4) The success grade of a student is calculated over 100 points. This grade is called raw success point. (5) A student whose raw success point is under 25.00 is directly given an FF grade and the student fails the course. The success grade of a student whose raw success point is 25.00 and above is evaluated by using the methods determined by the board decisions of the Educational Commission of the University and the Senate; with the letter grades of which coefficients and explanations are mentioned below. After this evaluation, it is also possible that the raw success points 25.00 and above may become FF letter grades. (6) Coefficients and letter success grades are evaluated as shown below: a) 4.00 (AA), 3.50 (BA), 3.00 (BB), 2.50 (CB), 2.00 (CC), 1.50 (DC), 1.00 (DD), 0.50 (FD), 0.00 (FF) b) The letter grades other than the ones in the clause ?a? are: - D: Did not Attend the Course - G: Did not Attend the Exam - E: Incomplete (The E grades which are not corrected until after 3 weeks from the finalization of letter success grades are converted to FF) - VZ: Withdrawn (7) A student whose letter success grade is (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (DC) or (DD) is considered as succeeded the course. However, the CumGPA (Cumulative Grade Point Average) of the student must be at least 2,00 for graduation. - Having enough academic information about: description of the language, functions of language, grammar and basic concepts of the science of language, Qualifications of world languages, place of Turkish language among these languages, historical periods of Turkish language, sound and sound events, word attachments, word derivation paths, phrases, sentences, sentence elements, sentence types. - To have adequate academic knowledge about theories of literature, Göktürk and Uyghur literatures, Divan literature, Sufi and folk literature, the new Turkish literature, world literature. - To have relevant knowledge and skills about Turkish language and literature; about the transfer and application of teaching methods and techniques, which is necessary at reading listening, speaking and writing areas to primary school education II. grade level of students. - To have adequate knowledge and skills, which are necessary for the teaching profession, at the areas such as classroom management, assessment and evaluation, educational psychology, use of technology and materials, teaching principles and methods, laws and regulations governing the activities of educational institutions. - Uses Turkish, right, well and according to the effective speech rules, in a way which would allow better communication and understanding, and in an aesthetic manner. Has enough information about Turkey s Turkish sound science, the shape of science, syntax, semantics, and uses this information. - Teaching Turkish to Turkish children abroad and Turkish children in the Balkans, foreigners and Turkish origin methods and techniques knows, apply. - They know how students skills in oral and written methods and techniques will develop. - Resources and development of the Turkish language and Turkish knows the sound properties. Understands the structure and adds the words in Turkish. - Know the basic concepts of linguistics, linguistics studies, recognizes persons in the field. Comprehend the basic rules of grammar. - Adopts any information by asking and questioning them.

Quality Assurance-
Access Requirements

General admission requirements stated under Info on the Institution on this website are being applied to start this programme.

Conditions for Success- Having enough academic information about: description of the language, functions of language, grammar and basic concepts of the science of language, Qualifications of world languages, place of Turkish language among these languages, historical periods of Turkish language, sound and sound events, word attachments, word derivation paths, phrases, sentences, sentence elements, sentence types. - To have adequate academic knowledge about theories of literature, Göktürk and Uyghur literatures, Divan literature, Sufi and folk literature, the new Turkish literature, world literature. - To have relevant knowledge and skills about Turkish language and literature; about the transfer and application of teaching methods and techniques, which is necessary at reading listening, speaking and writing areas to primary school education II. grade level of students. - To have adequate knowledge and skills, which are necessary for the teaching profession, at the areas such as classroom management, assessment and evaluation, educational psychology, use of technology and materials, teaching principles and methods, laws and regulations governing the activities of educational institutions. - Uses Turkish, right, well and according to the effective speech rules, in a way which would allow better communication and understanding, and in an aesthetic manner. Has enough information about Turkey s Turkish sound science, the shape of science, syntax, semantics, and uses this information. - Teaching Turkish to Turkish children abroad and Turkish children in the Balkans, foreigners and Turkish origin methods and techniques knows, apply. - They know how students skills in oral and written methods and techniques will develop. - Resources and development of the Turkish language and Turkish knows the sound properties. Understands the structure and adds the words in Turkish. - Know the basic concepts of linguistics, linguistics studies, recognizes persons in the field. Comprehend the basic rules of grammar. - Adopts any information by asking and questioning them. Students must obtain a grade point average of at least 2.00 out of 4.00 and successfully pass all courses on the program (equivalent to a total of 240 ECTS).
Progression Paths (Relationship Type)

The graduates of Turkish Language Teaching Program can teach Turkish as Turkish Language Teacher to secondary school students (6th,7th,8th grade students), foreigners and people of Turkish Ancestry; can find solutions to social problems as teachers who can communicate effectively, have social responsibilities, adopt national values and consciousness of citizenship, respect universal values; produce novel, story, poem scenario, article and essay thanks to their efficiency in arts and culture. Apart from these, they can work at media institutions, education and culture institutions in our country and abroad, in achieves and museums, Turcology institutions, state and private institutions on Turki Republics, and as researchers in the related programs at universities.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030217291


Qualification Title
TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ Undergraduate

Awarding Body
Gazi University

Awarding Body Contact
Gazi University

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

She/he gains theoretical and conceptual knowledge of language skills, their features and development of them. She/he understands the history, development, structure, rules, linguistic features of the Turkish language and the alphabets used. She/he gets information about the science of literature, and the historical development, periods and fields of Turkish literature. She/he gains knowledge of the developmental and instructional characteristics, learning needs and possible differences of different populations in which Turkish is taught. She/he gains knowledge of the approaches, strategies, methods, and techniques that can be used in teaching Turkish to different populations. She/he gains knowledge of the assessment and evaluation approaches, methods, techniques and assessment tools that can be used in teaching Turkish to different populations. She/he knows the properties of the materials that should be used in teaching Turkish to different populations and designs materials suitable for the purpose. She/he knows the basic principles and approaches in the fields of classroom management, program development, planning and evaluation, and the characteristics of the Turkish education system that direct classroom practices. Plans, implements and evaluates Turkish teaching activities for different populations by using his / her field and professional knowledge. She/he knows the sources of information in the field of Turkish education and actively uses the ways to reach information to have up-to-date knowledge. She/he knows the general aims and basic principles of Turkish national education and the aims of the curriculum and gains the competence to apply. She/he uses information and communication technologies to increase the effectiveness of Turkish education activities. She/he values professional development and lifelong learning and makes an effort to improve herself/himself in the field of Turkish education. She/he follows the developments in the field of language teaching, produces info and communicates with colleagues by using at least one foreign language. She/he uses applies scientific methods and processes to solve the problems encountered, conducts individual and group studies, takes responsibility in interdisciplinary studies. She/he cooperates with families, stakeholder institutions and organizations to solve problems related to education and increase success; informs those concerned and offers her/his suggestions. She/he organizes professional, social and cultural projects and activities and participates in organized activities in order to support the development of the social environment in which she/he lives and to solve its problems with the awareness of social responsibility. In all her/his works, adheres to the founding philosophy of the State and the Constitution; adheres to justice; adheres to universal, social, social, cultural and professional values and acts in accordance with the culture of quality and legal regulations.


Key Competencies
-

Further Info

(1) For each course taken, students are given a letter success grade at the end of the semester/year. (2) This grade is given by the instructor of the course. (3) While evaluating the letter grade, a student?s success at classes, mid-terms/final examinations and attendance to classes are considered. The calculation of the letter grade is determined by the approval of the related academic unit and the Senate. (4) The success grade of a student is calculated over 100 points. This grade is called raw success point. (5) A student whose raw success point is under 25.00 is directly given an FF grade and the student fails the course. The success grade of a student whose raw success point is 25.00 and above is evaluated by using the methods determined by the board decisions of the Educational Commission of the University and the Senate; with the letter grades of which coefficients and explanations are mentioned below. After this evaluation, it is also possible that the raw success points 25.00 and above may become FF letter grades. (6) Coefficients and letter success grades are evaluated as shown below: a) 4.00 (AA), 3.50 (BA), 3.00 (BB), 2.50 (CB), 2.00 (CC), 1.50 (DC), 1.00 (DD), 0.50 (FD), 0.00 (FF) b) The letter grades other than the ones in the clause ?a? are: - D: Did not Attend the Course - G: Did not Attend the Exam - E: Incomplete (The E grades which are not corrected until after 3 weeks from the finalization of letter success grades are converted to FF) - VZ: Withdrawn (7) A student whose letter success grade is (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (DC) or (DD) is considered as succeeded the course. However, the CumGPA (Cumulative Grade Point Average) of the student must be at least 2,00 for graduation. - Having enough academic information about: description of the language, functions of language, grammar and basic concepts of the science of language, Qualifications of world languages, place of Turkish language among these languages, historical periods of Turkish language, sound and sound events, word attachments, word derivation paths, phrases, sentences, sentence elements, sentence types. - To have adequate academic knowledge about theories of literature, Göktürk and Uyghur literatures, Divan literature, Sufi and folk literature, the new Turkish literature, world literature. - To have relevant knowledge and skills about Turkish language and literature; about the transfer and application of teaching methods and techniques, which is necessary at reading listening, speaking and writing areas to primary school education II. grade level of students. - To have adequate knowledge and skills, which are necessary for the teaching profession, at the areas such as classroom management, assessment and evaluation, educational psychology, use of technology and materials, teaching principles and methods, laws and regulations governing the activities of educational institutions. - Uses Turkish, right, well and according to the effective speech rules, in a way which would allow better communication and understanding, and in an aesthetic manner. Has enough information about Turkey s Turkish sound science, the shape of science, syntax, semantics, and uses this information. - Teaching Turkish to Turkish children abroad and Turkish children in the Balkans, foreigners and Turkish origin methods and techniques knows, apply. - They know how students skills in oral and written methods and techniques will develop. - Resources and development of the Turkish language and Turkish knows the sound properties. Understands the structure and adds the words in Turkish. - Know the basic concepts of linguistics, linguistics studies, recognizes persons in the field. Comprehend the basic rules of grammar. - Adopts any information by asking and questioning them.


Quality Assurance
-

Access Requirements

General admission requirements stated under Info on the Institution on this website are being applied to start this programme.


Conditions for Success
- Having enough academic information about: description of the language, functions of language, grammar and basic concepts of the science of language, Qualifications of world languages, place of Turkish language among these languages, historical periods of Turkish language, sound and sound events, word attachments, word derivation paths, phrases, sentences, sentence elements, sentence types. - To have adequate academic knowledge about theories of literature, Göktürk and Uyghur literatures, Divan literature, Sufi and folk literature, the new Turkish literature, world literature. - To have relevant knowledge and skills about Turkish language and literature; about the transfer and application of teaching methods and techniques, which is necessary at reading listening, speaking and writing areas to primary school education II. grade level of students. - To have adequate knowledge and skills, which are necessary for the teaching profession, at the areas such as classroom management, assessment and evaluation, educational psychology, use of technology and materials, teaching principles and methods, laws and regulations governing the activities of educational institutions. - Uses Turkish, right, well and according to the effective speech rules, in a way which would allow better communication and understanding, and in an aesthetic manner. Has enough information about Turkey s Turkish sound science, the shape of science, syntax, semantics, and uses this information. - Teaching Turkish to Turkish children abroad and Turkish children in the Balkans, foreigners and Turkish origin methods and techniques knows, apply. - They know how students skills in oral and written methods and techniques will develop. - Resources and development of the Turkish language and Turkish knows the sound properties. Understands the structure and adds the words in Turkish. - Know the basic concepts of linguistics, linguistics studies, recognizes persons in the field. Comprehend the basic rules of grammar. - Adopts any information by asking and questioning them. Students must obtain a grade point average of at least 2.00 out of 4.00 and successfully pass all courses on the program (equivalent to a total of 240 ECTS).

Progression Paths (Relationship Type)

The graduates of Turkish Language Teaching Program can teach Turkish as Turkish Language Teacher to secondary school students (6th,7th,8th grade students), foreigners and people of Turkish Ancestry; can find solutions to social problems as teachers who can communicate effectively, have social responsibilities, adopt national values and consciousness of citizenship, respect universal values; produce novel, story, poem scenario, article and essay thanks to their efficiency in arts and culture. Apart from these, they can work at media institutions, education and culture institutions in our country and abroad, in achieves and museums, Turcology institutions, state and private institutions on Turki Republics, and as researchers in the related programs at universities.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address