Yeterlilik Kodu

TR0030003240

Yeterlilik Adı
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik (İngilizce) Lisans Diploması
Sorumlu KurumDoğuş Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi Esenkent, Dudullu Osb Mah, Nato Yolu Cd 265/ 1, 34775 Ümraniye/İstanbul
Sorumlu Kurum URLhttps://www.dogus.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 09/05/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Siyaset bilimleri ve yurttaşlık
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)
  • Ülkemizin ve küresel ekonominin ihtiyaçlarına cevap vermek üzere, almış oldukları disiplinler arası dersler sayesinde farklı bakış açılarına sahip, yabancı dilde iletişim kurabilen, değişime açık, yeni ve mevcut teknolojilere kolay adapte olup uygulayabilen, uluslararası ticaret alanında analiz ve muhakeme gücüne sahip, evrensel değerlere saygılı, iş dünyasının ihtiyaçlarını rekabetçi ve sürdürülebilir bir çerçevede karşılayabilecek bireyleri, teorik ve pratik perspektifle konuları en etkin şekilde aktaran kaliteli öğretim elemanı kadrosuyla, yetiştirmektir.
Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, bölüm müfredatında yer alan zorunlu staj dersi kapsamında öğrenciler uluslararası ticeret ve işletmecilik bölümünün verdiği eğitim ile ilgili alanlarda faaliyet gösteren iş yerlerinde uygulamalı eğitim alırlar.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Türkiye ve Dünya ekonomisine, sektörlere, uluslararası ticaretin dinamiklerine, yapılarına ve uygulamalarına hâkim olup, bu bilgileri kullanıp, uygulayabilme yeteneğine sahiptirler.
  • Güncel sorunları araştırıp, gerekli bilgilere erişerek, bu verilerin analizi için bilgi teknolojilerini ve programlarını kullanabilir, elde edilen bulguları doğru bir şekilde yorumlayabilme yetkinliğine sahip olurlar.
  • Mesleki ve toplumsal sorumluluklarının bilincinde olup, ahlaki ve etik olarak davranabilme yetisine sahiptirler.
  • Farklı disiplinlerden elde ettikleri disiplin içi ve disiplinler arası bilgileri göz önünde bulundurarak, kültürel, bölgesel, politik, hukuki ve ekonomik farklılıkları bireysel ve takım halinde anlayıp muhakeme edebilir, bu farklılıklara değişik perspektiften saygı çerçevesinde bakabilir ve bu sorunlar hakkında sürdürülebilir çözümler üretebilirler.
  • Mezun olduklarında en az bir yabancı dili etkin olarak kullanabilecek yetkinliğe erişerek, küresel pazarların sorunlarını anlayıp, çözüm önerileri bulmada etkin rol oynayabilirler.
  • Yerel ve uluslararası piyasada ortaya çıkan veya çıkabilecek fırsatların farkında olup, bu fırsatları hukuki ve toplumsal yönlerden muhakeme edebilen, böylelikle yaratıcı ve yenilikçi fikirlerini uygulamaya koyabilen girişimci bir birey olma yeteneğine sahiptirler.
  • Uluslararası ticaret, ticaret finansmanı ve lojistikle ilgili alanlarda teorik ve uygulamalı olarak temel bilgi ve beceriye sahip olarak, sektör taleplerini karşılayabilir, böylece sorumlulukları ile ilgili konularda yenilikçi öngörülerde bulunarak stratejik kararlar verebilirler
Anahtar Yetkinlikler
  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Bir yarıyılda her dersten en az bir ara sınav ve yarıyıl sonu sınavı yapılır. Öğretim elemanı; ödev, proje, laboratuar ve benzeri çalışmaları ara sınav olarak değerlendirebilir. Yarıyıl sonu sınavı yazılı olarak yapılır.
  • İlgili fakülte yönetim kurullarının kararı ile sınav sözlü veya sözlü-yazılı olarak da yapılabilir. Yarıyıl başarı notunun verilmesinde tüm sınav sonuçları ve diğer yarıyıl içi çalışmalar dikkate alınır.
  • Öğrencinin yarıyıl sonu başarı notunun hesaplanmasında, yarıyıl sonu sınavının ağırlığı %40’tan az ve %60’dan fazla olamaz. Yarıyıl içi çalışmalar ile yarıyıl sonu sınavının başarı notu üzerindeki ağırlıkları öğrencilere yarıyıl başında duyurulur.
Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Sosyal Beşeri ve Temel Bilimler Akreditasyon ve Rating Derneği (STAR)

Başlangıç: 27.03.2023 / Bitiş: 27.03.2026

Giriş Şartı
  • Ortaöğretim kurumlarından ya da denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanan yabancı ülke ortaöğretim kurumlarından mezun olmak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kabul şartlarını sağlamış olmak.
  • YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yükseköğretim kurumunun ilgili lisans programına yerleştirilmiş olmak.
  • YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda önlisans mezunları için yükseköğretim kurumlarında bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına yerleştirilmiş olmak.
  • Yurt dışından öğrenci kabulü için adaylar ilgili Yükseköğretim Kurumlarına doğrudan başvuru yapacaklardır. Başvuru yapacak adayların Türk liselerine denk bir okulun son sınıfında okuyor veya mezun olmaları gerekir. Adaylar, varsa Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanan lise bitirme sınavlarına (Abitur, International Baccalaureate, GCE, Tawjihi, v.b.) veya son iki yıl içerisinde alınmış üniversite giriş sınavı statüsündeki sınavlara (SAT, EFS, v.b.) ilişkin resmi sınav sonuç belgelerini ibraz etmelidirler.
Başarma Şartları Kayıtlı olduğu programın tüm derslerini ilgili yönetmelik hükümlerine göre başarı ile tamamlayan, GNO 2.00 veya üzeri olan, programın gerektirdiği en az 240 AKTS sağlayan öğrenciler diploma almaya hak kazanır.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora ve sanatta yeterlik programlarına devam edebilirler.
  • Lisans öğrencileri, eğitim almakta oldukları yükseköğretim kurumlarının açtıkları çift anadal programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı lisans diploması alabilirler.
Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030003240


Yeterlilik Adı
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik (İngilizce) Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Doğuş Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Esenkent, Dudullu Osb Mah, Nato Yolu Cd 265/ 1, 34775 Ümraniye/İstanbul

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 09/05/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)
  • Ülkemizin ve küresel ekonominin ihtiyaçlarına cevap vermek üzere, almış oldukları disiplinler arası dersler sayesinde farklı bakış açılarına sahip, yabancı dilde iletişim kurabilen, değişime açık, yeni ve mevcut teknolojilere kolay adapte olup uygulayabilen, uluslararası ticaret alanında analiz ve muhakeme gücüne sahip, evrensel değerlere saygılı, iş dünyasının ihtiyaçlarını rekabetçi ve sürdürülebilir bir çerçevede karşılayabilecek bireyleri, teorik ve pratik perspektifle konuları en etkin şekilde aktaran kaliteli öğretim elemanı kadrosuyla, yetiştirmektir.

Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, bölüm müfredatında yer alan zorunlu staj dersi kapsamında öğrenciler uluslararası ticeret ve işletmecilik bölümünün verdiği eğitim ile ilgili alanlarda faaliyet gösteren iş yerlerinde uygulamalı eğitim alırlar.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Türkiye ve Dünya ekonomisine, sektörlere, uluslararası ticaretin dinamiklerine, yapılarına ve uygulamalarına hâkim olup, bu bilgileri kullanıp, uygulayabilme yeteneğine sahiptirler.
  • Güncel sorunları araştırıp, gerekli bilgilere erişerek, bu verilerin analizi için bilgi teknolojilerini ve programlarını kullanabilir, elde edilen bulguları doğru bir şekilde yorumlayabilme yetkinliğine sahip olurlar.
  • Mesleki ve toplumsal sorumluluklarının bilincinde olup, ahlaki ve etik olarak davranabilme yetisine sahiptirler.
  • Farklı disiplinlerden elde ettikleri disiplin içi ve disiplinler arası bilgileri göz önünde bulundurarak, kültürel, bölgesel, politik, hukuki ve ekonomik farklılıkları bireysel ve takım halinde anlayıp muhakeme edebilir, bu farklılıklara değişik perspektiften saygı çerçevesinde bakabilir ve bu sorunlar hakkında sürdürülebilir çözümler üretebilirler.
  • Mezun olduklarında en az bir yabancı dili etkin olarak kullanabilecek yetkinliğe erişerek, küresel pazarların sorunlarını anlayıp, çözüm önerileri bulmada etkin rol oynayabilirler.
  • Yerel ve uluslararası piyasada ortaya çıkan veya çıkabilecek fırsatların farkında olup, bu fırsatları hukuki ve toplumsal yönlerden muhakeme edebilen, böylelikle yaratıcı ve yenilikçi fikirlerini uygulamaya koyabilen girişimci bir birey olma yeteneğine sahiptirler.
  • Uluslararası ticaret, ticaret finansmanı ve lojistikle ilgili alanlarda teorik ve uygulamalı olarak temel bilgi ve beceriye sahip olarak, sektör taleplerini karşılayabilir, böylece sorumlulukları ile ilgili konularda yenilikçi öngörülerde bulunarak stratejik kararlar verebilirler

Anahtar Yetkinlikler
  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Bir yarıyılda her dersten en az bir ara sınav ve yarıyıl sonu sınavı yapılır. Öğretim elemanı; ödev, proje, laboratuar ve benzeri çalışmaları ara sınav olarak değerlendirebilir. Yarıyıl sonu sınavı yazılı olarak yapılır.
  • İlgili fakülte yönetim kurullarının kararı ile sınav sözlü veya sözlü-yazılı olarak da yapılabilir. Yarıyıl başarı notunun verilmesinde tüm sınav sonuçları ve diğer yarıyıl içi çalışmalar dikkate alınır.
  • Öğrencinin yarıyıl sonu başarı notunun hesaplanmasında, yarıyıl sonu sınavının ağırlığı %40’tan az ve %60’dan fazla olamaz. Yarıyıl içi çalışmalar ile yarıyıl sonu sınavının başarı notu üzerindeki ağırlıkları öğrencilere yarıyıl başında duyurulur.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Sosyal Beşeri ve Temel Bilimler Akreditasyon ve Rating Derneği (STAR)

Başlangıç: 27.03.2023 / Bitiş: 27.03.2026


Giriş Şartı
  • Ortaöğretim kurumlarından ya da denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanan yabancı ülke ortaöğretim kurumlarından mezun olmak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kabul şartlarını sağlamış olmak.
  • YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yükseköğretim kurumunun ilgili lisans programına yerleştirilmiş olmak.
  • YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda önlisans mezunları için yükseköğretim kurumlarında bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına yerleştirilmiş olmak.
  • Yurt dışından öğrenci kabulü için adaylar ilgili Yükseköğretim Kurumlarına doğrudan başvuru yapacaklardır. Başvuru yapacak adayların Türk liselerine denk bir okulun son sınıfında okuyor veya mezun olmaları gerekir. Adaylar, varsa Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanan lise bitirme sınavlarına (Abitur, International Baccalaureate, GCE, Tawjihi, v.b.) veya son iki yıl içerisinde alınmış üniversite giriş sınavı statüsündeki sınavlara (SAT, EFS, v.b.) ilişkin resmi sınav sonuç belgelerini ibraz etmelidirler.

Başarma Şartları
Kayıtlı olduğu programın tüm derslerini ilgili yönetmelik hükümlerine göre başarı ile tamamlayan, GNO 2.00 veya üzeri olan, programın gerektirdiği en az 240 AKTS sağlayan öğrenciler diploma almaya hak kazanır.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora ve sanatta yeterlik programlarına devam edebilirler.
  • Lisans öğrencileri, eğitim almakta oldukları yükseköğretim kurumlarının açtıkları çift anadal programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı lisans diploması alabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030003240

Qualification Title
Bachelor's Degree in International Trade and Business
Awarding BodyDogus University
Awarding Body ContactEsenkent, Dudullu Osb Mah, Nato Yolu Cd 265/ 1, 34775 Ümraniye/İstanbul
Awarding Body Urlhttps://www.dogus.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 09/05/2024
TQF Level 6
Thematic AreasPolitical sciences and civics
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile
  • To meet the needs of our country and the global economy, thanks to the interdisciplinary courses they have taken, people with different perspectives, who can communicate in a foreign language, who are open to change, who can easily adapt and apply new and existing technologies, who have the power of analysis and reasoning in the field of international trade, who respect universal values, who can meet the needs of the business world in a competitive and sustainable framework, with qualified academic staff who teach the subjects in the most effective way with theoretical and practical perspectives.
Learning Environments
  • Education and training can be obtained through formal or distance learning. Moreover, the department's curriculum includes a mandatory internship course that provides students with practical experience in workplaces related to the education provided by the Department of International Trade and Business.
Description
  • They have a knowledge of the Turkish and World economy, sectors, dynamics, structures and practices of international trade, and have the ability to use and apply this information.
  • They can research the current problems, access the neccessary information and have the competence to interpret the findings correctly and use information technologies and programs for the analysis of these data.
  • They are aware of their professional and social responsibilities and have the ability to act morally and ethically.
  • They can understand and reason about cultural, regional, political, legal and economic differences individually and as a team, consider these differences from different perspectives with respect, and produce sustainable solutions to these problems, taking into account the intradisciplinary and interdisciplinary knowledge from different disciplines
  • By gaining the competence to use at least one foreign language effectively when they graduate, they can understand the problems of global markets and play an active role in finding solutions
  • They have the ability to be an entrepreneurial individual who is aware of the opportunities that arise or may arise in the local and international market, and who can judge these opportunities from legal and social aspects, thus putting their creative and innovative ideas into practice.
  • They can meet the demands of the sector with their theoretical and practical basic knowledge and skills in the fields of international trade, trade finance and logistics, so that they can make strategic decisions by making innovative predictions about their responsibilities.
Key Competencies
  • Literacy competence
  • Multilingual competence
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and competence of expression
Further Info
  • In a semester, at least one midterm and final exam are held from each course. The instructor can evaluate homework, project, laboratory and similar studies as midterm exams. The final exam is a written exam.
  • With the decision of the relevant faculty executive boards, the exam can also be oral or oral-written. All exam results and other in-semester studies are taken into account in giving the semester grade.
  • In the calculation of the student's final grade, the weight of the final exam cannot be less than 40% and more than 60%. The weights of the semester studies and the final exam on the success grade are announced to the students at the beginning of the semester.
Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

- YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

- "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

- "Foundation Higher Education Institutions Report" containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by CoHE. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curricula of the National Core Curricula are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's diploma.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Access Requirements
  • To graduate from secondary education institutions or foreign secondary education institutions whose equivalence is approved by the Ministry of National Education and to meet the admission requirements for undergraduate programmes of higher education institutions.
  • To be placed in the relevant undergraduate programme of the higher education institution as a result of the central examination conducted by the Measurement, Selection and Placement Centre (ÖSYM), the procedures and principles of which are determined by YÖK.
  • As a result of the Vertical Transfer Examination (DGS) conducted by ÖSYM, the procedures and principles of which are determined by YÖK, to be placed in undergraduate programmes that are the continuation of the fields they have completed in higher education institutions for associate degree graduates.
  • For the admission of students from abroad, candidates will apply directly to the relevant Higher Education Institutions. Applicants must be studying or graduated from the last year of a school equivalent to Turkish high schools. Candidates must submit official exam result documents related to high school graduation exams (Abitur, International Baccalaureate, GCE, Tawjihi, etc.) or university entrance exams (SAT, EFS, etc.) taken within the last two years.
Conditions for Success In order to be considered for a diploma, it is necessary for students to satisfactorily complete all courses within their enrolled programme in accordance with the relevant regulations, attain a GPA of 2.00 or higher, and provide at least 240 ECTS as stipulated by the programme.
Progression Paths (Relationship Type)
  • Those with a Bachelor's degree can continue their studies in Master's programmes and, if they meet the requirements, in doctoral programmes and in art programmes recognised with a Bachelor's degree.
  • Undergraduate students have the right to participate in double major programmes offered by the higher education institutions where they are studying. Students enrolled in double major programmes can take courses from two diploma programmes simultaneously and if they are successful, they can receive two separate undergraduate diplomas.
Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030003240


Qualification Title
Bachelor's Degree in International Trade and Business

Awarding Body
Dogus University

Awarding Body Contact
Esenkent, Dudullu Osb Mah, Nato Yolu Cd 265/ 1, 34775 Ümraniye/İstanbul

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 09/05/2024

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
  • To meet the needs of our country and the global economy, thanks to the interdisciplinary courses they have taken, people with different perspectives, who can communicate in a foreign language, who are open to change, who can easily adapt and apply new and existing technologies, who have the power of analysis and reasoning in the field of international trade, who respect universal values, who can meet the needs of the business world in a competitive and sustainable framework, with qualified academic staff who teach the subjects in the most effective way with theoretical and practical perspectives.

Learning Environments
  • Education and training can be obtained through formal or distance learning. Moreover, the department's curriculum includes a mandatory internship course that provides students with practical experience in workplaces related to the education provided by the Department of International Trade and Business.

Description
  • They have a knowledge of the Turkish and World economy, sectors, dynamics, structures and practices of international trade, and have the ability to use and apply this information.
  • They can research the current problems, access the neccessary information and have the competence to interpret the findings correctly and use information technologies and programs for the analysis of these data.
  • They are aware of their professional and social responsibilities and have the ability to act morally and ethically.
  • They can understand and reason about cultural, regional, political, legal and economic differences individually and as a team, consider these differences from different perspectives with respect, and produce sustainable solutions to these problems, taking into account the intradisciplinary and interdisciplinary knowledge from different disciplines
  • By gaining the competence to use at least one foreign language effectively when they graduate, they can understand the problems of global markets and play an active role in finding solutions
  • They have the ability to be an entrepreneurial individual who is aware of the opportunities that arise or may arise in the local and international market, and who can judge these opportunities from legal and social aspects, thus putting their creative and innovative ideas into practice.
  • They can meet the demands of the sector with their theoretical and practical basic knowledge and skills in the fields of international trade, trade finance and logistics, so that they can make strategic decisions by making innovative predictions about their responsibilities.

Key Competencies
  • Literacy competence
  • Multilingual competence
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and competence of expression

Further Info
  • In a semester, at least one midterm and final exam are held from each course. The instructor can evaluate homework, project, laboratory and similar studies as midterm exams. The final exam is a written exam.
  • With the decision of the relevant faculty executive boards, the exam can also be oral or oral-written. All exam results and other in-semester studies are taken into account in giving the semester grade.
  • In the calculation of the student's final grade, the weight of the final exam cannot be less than 40% and more than 60%. The weights of the semester studies and the final exam on the success grade are announced to the students at the beginning of the semester.

Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

- YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

- "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

- "Foundation Higher Education Institutions Report" containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by CoHE. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curricula of the National Core Curricula are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's diploma.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.


Access Requirements
  • To graduate from secondary education institutions or foreign secondary education institutions whose equivalence is approved by the Ministry of National Education and to meet the admission requirements for undergraduate programmes of higher education institutions.
  • To be placed in the relevant undergraduate programme of the higher education institution as a result of the central examination conducted by the Measurement, Selection and Placement Centre (ÖSYM), the procedures and principles of which are determined by YÖK.
  • As a result of the Vertical Transfer Examination (DGS) conducted by ÖSYM, the procedures and principles of which are determined by YÖK, to be placed in undergraduate programmes that are the continuation of the fields they have completed in higher education institutions for associate degree graduates.
  • For the admission of students from abroad, candidates will apply directly to the relevant Higher Education Institutions. Applicants must be studying or graduated from the last year of a school equivalent to Turkish high schools. Candidates must submit official exam result documents related to high school graduation exams (Abitur, International Baccalaureate, GCE, Tawjihi, etc.) or university entrance exams (SAT, EFS, etc.) taken within the last two years.

Conditions for Success
In order to be considered for a diploma, it is necessary for students to satisfactorily complete all courses within their enrolled programme in accordance with the relevant regulations, attain a GPA of 2.00 or higher, and provide at least 240 ECTS as stipulated by the programme.

Progression Paths (Relationship Type)
  • Those with a Bachelor's degree can continue their studies in Master's programmes and, if they meet the requirements, in doctoral programmes and in art programmes recognised with a Bachelor's degree.
  • Undergraduate students have the right to participate in double major programmes offered by the higher education institutions where they are studying. Students enrolled in double major programmes can take courses from two diploma programmes simultaneously and if they are successful, they can receive two separate undergraduate diplomas.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode