Yeterlilik Kodu

TR0030219055

Yeterlilik Adı
Uluslarası Ticaret ve İşletmecilik Lisans Diploması
Sorumlu KurumMuş Alparslan Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiMuş Alparslan Üniversitesi Külliyesi, Diyarbakır Yolu 7. km, 49250 Merkez/Muş
Sorumlu Kurum URLhttp://www.alparslan.edu.tr
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Siyaset bilimleri ve yurttaşlık
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı, sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.

Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Uluslararası İşletmecilik ve Uluslararası Ticaret ile ilgili konularda gerekli bilimsel altyapıya sahip olma; bilişim teknolojileri de dahil olmak üzere, uluslararası işletmeciliğin çağdaş yöntem ve tekniklerini öğrenmeyi sağlayacak kavrayışa sahip olabilme
  • Uluslararası İşletmecilik ve Uluslararası Ticaret alanlarındaki kavramları ve fikirleri, bu alandaki bilimsel kaynak ve veriler ışığında bilimsel yöntemlerle değerlendirebilme, analitik düşünme, sorun alanlarını belirleme, analiz etme, kanıta ve araştırmalara dayalı öngörüler/öneriler geliştirebilme
  • Temel ve ileri teorik iktisadi bilgilerin desteğinde çağın ulusal ve uluslararası iktisadi sorunları hakkında bilgi sahibi olma
  • Temel işletmecilik bilgilerinin desteğinde uluslararası bir işletmenin ulusal ve uluslararası (ve hatta küresel) boyutlarını hukuki, finansal ve sosyo-kültürel açılardan kavrama
  • Uluslararası çapta üretim, pazarlama ve lojistik faaliyetler için yaşamsal derecede gerekli finansal kurumların ve araçların faaliyet gösterdiği uluslararası kısa ve uzun vadeli sermaye hareketlerini kavrayabilme
  • Uluslararası bir ticareti gerçekleştirmek için tüm ulusal ve uluslararası mevzuat (genel ihracat-ithalat, kambiyo, gümrük, taşımacılık mevzuatı) ve diğer düzenlemeler hakkında asgari düzeyde hukuki bilgi sahibi olabilme
  • Sahip olduğu bilgiye dayalı olarak KPSS ile kaymakamlık, uzman yardımcılığı, müfettiş yardımcılığı vb meslekler için açılan giriş sınavlarında başarılı olur.
  • İş ortamında veya meslek icrası sırasında yüklenilen sorumluluğu tam olarak yerine getirir.
  • İş veya mesleğine ilişkin proje geliştirir ve çalışma yürütür, bu çalışmalar sonucunda elde edilen verileri raporlaştırır.
  • Gerek bireysel, gerekse takım halinde yapılan çalışmalarda sorumluluk alabilir, üstlenilen görevleri planlayıp zamanında yerine getirir.
  • Yapacağı iş veya icra edeceği meslek için gerekli olan bilgiyi belirler ve bunu öğrenmek için özyönledirme yapar.
  • İşini veya mesleğini daha iyi yapabilmek için yaşam boyu öğrenme perspektifine sahip olur ve alanıyla ilgili teorik ve güncel gelişmeleri takip eder ve bunları çevresiyle paylaşır.
  • Alanında karşılaştığı bilgiye ve sahip olduğu beceriye gerektiğinde eleştirel yaklaşır.
  • Öğrenmiş olduğu bilgi ve becerileri yaşam boyu geliştirir.
  • Alanıyla ilgili çalışmaları takip edebilecek yabancı dil ve bilgisayar becerisine sahip olur.
  • Yaptığı iş veya meslek ile ilgili olarak gerekli kişi veya kuruluşlarla etkili bir iletişim kurar ve bunu sürdürür.
  • Yaptığı iş veya meslek ile ilgili olarak nitel ve nicel verilere dayalı olarak analiz yapar ve bunu çevresiyle paylaşır.
  • Toplumsal sorumluluk bilincine sahip olur, bu doğrultuda yaşadığı sosyal çevre için birtakım faaliyetler yürütür.
  • Mesleki ve etik sorumlulukların farkında olur ve bunu içselleştirerek davranışlarına yansıtır.
  • Toplumun ve bireylerin sahip olduğu sosyo-kültürel haklarla ilgili evrensel bilince ve sosyal duyarlılığa sahip olur.
  • İş veya mesleğini icra ederken kültürel mirasın korunması bilincine ve çevresel duyarlılığa sahip olma ve bunu işi ile ilgili faaliyet ve kararlara yansıtma.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Sınavlar Muş Alparslan Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği doğrultusunda değerlendirilir. Muş Alparslan Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğindeki koşulları yerine getirmek, Zorunlu ve seçmeli dersler dahil olmak üzere en az 240 kredi ve üzerinde ders almış olmak gerekmektedir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı

Lise mezunu olmak ve ulusal düzeyde yapılan ÖSYM sınavında Eşit Ağırılık puan türünden gerekli puanı almak. T.C. vatandaşları, ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından üniversitelere giriş için yapılan YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) sınav sonuçları dikkate alınarak yerleştirilirler. Yabancı uyruklu öğrenciler ise üniversitemiz ‘Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Başvuru, Kabul ve Kayıt Yönergesine’e göre kabul edilirler. (http://www.alparslan.edu.tr/_mevzuat/yonetmelikler/Yabanci_uyruklu_ogrenci_yonergesi.pdf)

Başarma ŞartlarıMuş Alparslan Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğindeki koşulları yerine getirmek, Zorunlu ve seçmeli dersler dahil olmak üzere en az 240 kredi ve üzerinde ders almış olmak gerekmektedir. Muş Alparslan Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğindeki koşulları yerine getirmek, Zorunlu ve seçmeli dersler dahil olmak üzere 240 kredi ders almış olmak gerekmektedir. Ağırlıklı Genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlarımız Ticaret Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Merkez Bankası ve Eximbank gibi kamu kuruluşlarının yanı sıra işletmelerin uluslararası pazarlama ve ticaret departmanlarında, uluslararası taşımacılık ve lojistik hizmetleri sunan işletmelerde, uluslararası fuar ve sergi organizatörü işletmelerde eleman ve yöneticilik, ticaretin finansmanı alanında finansal kurumlarda uzmanlık, Avrupa Birliği kurumlarında araştırmacılık ve yöneticilik yapabilecekleri gibi girişimci olarak da sektörde yer alma imkanına sahiptirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030219055


Yeterlilik Adı
Uluslarası Ticaret ve İşletmecilik Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Muş Alparslan Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Muş Alparslan Üniversitesi Külliyesi, Diyarbakır Yolu 7. km, 49250 Merkez/Muş

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı, sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.


Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Uluslararası İşletmecilik ve Uluslararası Ticaret ile ilgili konularda gerekli bilimsel altyapıya sahip olma; bilişim teknolojileri de dahil olmak üzere, uluslararası işletmeciliğin çağdaş yöntem ve tekniklerini öğrenmeyi sağlayacak kavrayışa sahip olabilme
  • Uluslararası İşletmecilik ve Uluslararası Ticaret alanlarındaki kavramları ve fikirleri, bu alandaki bilimsel kaynak ve veriler ışığında bilimsel yöntemlerle değerlendirebilme, analitik düşünme, sorun alanlarını belirleme, analiz etme, kanıta ve araştırmalara dayalı öngörüler/öneriler geliştirebilme
  • Temel ve ileri teorik iktisadi bilgilerin desteğinde çağın ulusal ve uluslararası iktisadi sorunları hakkında bilgi sahibi olma
  • Temel işletmecilik bilgilerinin desteğinde uluslararası bir işletmenin ulusal ve uluslararası (ve hatta küresel) boyutlarını hukuki, finansal ve sosyo-kültürel açılardan kavrama
  • Uluslararası çapta üretim, pazarlama ve lojistik faaliyetler için yaşamsal derecede gerekli finansal kurumların ve araçların faaliyet gösterdiği uluslararası kısa ve uzun vadeli sermaye hareketlerini kavrayabilme
  • Uluslararası bir ticareti gerçekleştirmek için tüm ulusal ve uluslararası mevzuat (genel ihracat-ithalat, kambiyo, gümrük, taşımacılık mevzuatı) ve diğer düzenlemeler hakkında asgari düzeyde hukuki bilgi sahibi olabilme
  • Sahip olduğu bilgiye dayalı olarak KPSS ile kaymakamlık, uzman yardımcılığı, müfettiş yardımcılığı vb meslekler için açılan giriş sınavlarında başarılı olur.
  • İş ortamında veya meslek icrası sırasında yüklenilen sorumluluğu tam olarak yerine getirir.
  • İş veya mesleğine ilişkin proje geliştirir ve çalışma yürütür, bu çalışmalar sonucunda elde edilen verileri raporlaştırır.
  • Gerek bireysel, gerekse takım halinde yapılan çalışmalarda sorumluluk alabilir, üstlenilen görevleri planlayıp zamanında yerine getirir.
  • Yapacağı iş veya icra edeceği meslek için gerekli olan bilgiyi belirler ve bunu öğrenmek için özyönledirme yapar.
  • İşini veya mesleğini daha iyi yapabilmek için yaşam boyu öğrenme perspektifine sahip olur ve alanıyla ilgili teorik ve güncel gelişmeleri takip eder ve bunları çevresiyle paylaşır.
  • Alanında karşılaştığı bilgiye ve sahip olduğu beceriye gerektiğinde eleştirel yaklaşır.
  • Öğrenmiş olduğu bilgi ve becerileri yaşam boyu geliştirir.
  • Alanıyla ilgili çalışmaları takip edebilecek yabancı dil ve bilgisayar becerisine sahip olur.
  • Yaptığı iş veya meslek ile ilgili olarak gerekli kişi veya kuruluşlarla etkili bir iletişim kurar ve bunu sürdürür.
  • Yaptığı iş veya meslek ile ilgili olarak nitel ve nicel verilere dayalı olarak analiz yapar ve bunu çevresiyle paylaşır.
  • Toplumsal sorumluluk bilincine sahip olur, bu doğrultuda yaşadığı sosyal çevre için birtakım faaliyetler yürütür.
  • Mesleki ve etik sorumlulukların farkında olur ve bunu içselleştirerek davranışlarına yansıtır.
  • Toplumun ve bireylerin sahip olduğu sosyo-kültürel haklarla ilgili evrensel bilince ve sosyal duyarlılığa sahip olur.
  • İş veya mesleğini icra ederken kültürel mirasın korunması bilincine ve çevresel duyarlılığa sahip olma ve bunu işi ile ilgili faaliyet ve kararlara yansıtma.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Sınavlar Muş Alparslan Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği doğrultusunda değerlendirilir. Muş Alparslan Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğindeki koşulları yerine getirmek, Zorunlu ve seçmeli dersler dahil olmak üzere en az 240 kredi ve üzerinde ders almış olmak gerekmektedir.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Giriş Şartı

Lise mezunu olmak ve ulusal düzeyde yapılan ÖSYM sınavında Eşit Ağırılık puan türünden gerekli puanı almak. T.C. vatandaşları, ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından üniversitelere giriş için yapılan YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) sınav sonuçları dikkate alınarak yerleştirilirler. Yabancı uyruklu öğrenciler ise üniversitemiz ‘Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Başvuru, Kabul ve Kayıt Yönergesine’e göre kabul edilirler. (http://www.alparslan.edu.tr/_mevzuat/yonetmelikler/Yabanci_uyruklu_ogrenci_yonergesi.pdf)


Başarma Şartları
Muş Alparslan Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğindeki koşulları yerine getirmek, Zorunlu ve seçmeli dersler dahil olmak üzere en az 240 kredi ve üzerinde ders almış olmak gerekmektedir. Muş Alparslan Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğindeki koşulları yerine getirmek, Zorunlu ve seçmeli dersler dahil olmak üzere 240 kredi ders almış olmak gerekmektedir. Ağırlıklı Genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlarımız Ticaret Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Merkez Bankası ve Eximbank gibi kamu kuruluşlarının yanı sıra işletmelerin uluslararası pazarlama ve ticaret departmanlarında, uluslararası taşımacılık ve lojistik hizmetleri sunan işletmelerde, uluslararası fuar ve sergi organizatörü işletmelerde eleman ve yöneticilik, ticaretin finansmanı alanında finansal kurumlarda uzmanlık, Avrupa Birliği kurumlarında araştırmacılık ve yöneticilik yapabilecekleri gibi girişimci olarak da sektörde yer alma imkanına sahiptirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030219055

Qualification Title
Uluslarası Ticaret ve İşletmecilik Bachelor
Awarding BodyMUŞ ALPARSLAN UNIVERSITY
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.alparslan.edu.tr
OrientationAcademic
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasPolitical sciences and civics
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Getting sufficient knowledge about scientific infrastructure of siber technologies of international management and having capability of learning trade and modern technics and methods for realizing Scopes and ideas, evolution of scientific source and datas by scientific methods, analitical thinking, obtaning the problematic points, analizing, ability of forseeing and solutions at the area of international management and trade Getting knowledge about the problems of national and international economic problems under the light of main and forwarded economic knowledge Realizing law economics and socio-cultural dimensions of national and international (either global) enter price under the light of main management knowledge Realizing short and long term capital movements where is the scope of financial institutions and tools needed for production, marketing and logistics at international range Getting least law knowledge about national and international legislation (general export-import, foreign exchanges, customs, transportation legislation) and other regulations for making international trade Being successful in the entry exams for the governor, assistant specialist, assistant supervisor etc. based on the knowledge he/she has. Being able to fully implement the responsibility taken at the work space or during a professional carry out. Being able to develop a project and conduct a study related to work and profession, and reporting the data as a result of those studies. Being able to take responsibilities in both individual and group studies, and implement the duties with a plan on time. Being able to determine the necessary knowledge which is needed to related work and profession, and self-orientation in order to learn that knowledge. Being able to have lifelong learning perspective in order to make his/her profession in a better way, follow the theoretical and contemporary developments in the field, and share these with others. Being able to approach in a critical way to the knowledge he/she meets in the field. Being able to develop the learned knowledge and skills throughout life. Being able to have the skills of communication and foreign language in order to follow the developments in the field Being able to have an effective communication with the people and the institutions related with the work or profession and maintain that communication. Being able to make analysis based on qualitative and quantitative data related to his/her work or profession and share with others. Having a social responsibility consciousness, and conduct some activities along with the social environment that he/she lives. Being aware of professional and ethical responsibilities and internalize the ethical principles. Having a social sensitivity and universal consciousness about the socio-cultural rights of the society and the individuals. Having a consciousness of the protection of cultural heritage and environmental sensitivity while implementing the work or profession, and reflect this to the activities and decision related to his/her.

Key Competencies-
Further Info

The Exams are evaluated accordance with Mus Alparslan University Undergraduate Education and Examination Regulations Fulfilling the conditions of Mus Alparslan University Undergraduate Education and Examination Regulations, having received at least 240 credits including both compulsory and elective courses .

Quality Assurance-
Access Requirements

Having a high school diploma, and obtaining an adequate Equalv Weight score at OSYMs national level exam. Citizens of Turkish Republic are placed according to exams of YKS (Higher Education Institutions Exam Exam) held by OSYM (Measurement, Selection and Placement Centre). Foreign Students are accepted according to MSU Regulations. (http://www.alparslan.edu.tr/_mevzuat/yonetmelikler/Yabanci_uyruklu_ogrenci_yonergesi.pdf)

Conditions for SuccessFulfilling the conditions of Mus Alparslan University Undergraduate Education and Examination Regulations, having received at least 240 credits including both compulsory and elective courses . Fulfilling the conditions of Mus Alparslan University Undergraduate Education and Examination Regulations, having received 240 credits including both compulsory and elective courses. CGPA must be at least min. 2.00
Progression Paths (Relationship Type)

Our graduates can work as experts in public institutions such as the Ministry of Trade, the Ministry of Foreign Affairs, the Central Bank and Eximbank, as well as in the international marketing and trade departments of enterprises, in businesses that offer international transportation and logistics services. In addition, they can have expertise in financial institutions in the field of trade financing, research and management in European Union institutions, as well as being an entrepreneur in the sector.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030219055


Qualification Title
Uluslarası Ticaret ve İşletmecilik Bachelor

Awarding Body
MUŞ ALPARSLAN UNIVERSITY

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Getting sufficient knowledge about scientific infrastructure of siber technologies of international management and having capability of learning trade and modern technics and methods for realizing Scopes and ideas, evolution of scientific source and datas by scientific methods, analitical thinking, obtaning the problematic points, analizing, ability of forseeing and solutions at the area of international management and trade Getting knowledge about the problems of national and international economic problems under the light of main and forwarded economic knowledge Realizing law economics and socio-cultural dimensions of national and international (either global) enter price under the light of main management knowledge Realizing short and long term capital movements where is the scope of financial institutions and tools needed for production, marketing and logistics at international range Getting least law knowledge about national and international legislation (general export-import, foreign exchanges, customs, transportation legislation) and other regulations for making international trade Being successful in the entry exams for the governor, assistant specialist, assistant supervisor etc. based on the knowledge he/she has. Being able to fully implement the responsibility taken at the work space or during a professional carry out. Being able to develop a project and conduct a study related to work and profession, and reporting the data as a result of those studies. Being able to take responsibilities in both individual and group studies, and implement the duties with a plan on time. Being able to determine the necessary knowledge which is needed to related work and profession, and self-orientation in order to learn that knowledge. Being able to have lifelong learning perspective in order to make his/her profession in a better way, follow the theoretical and contemporary developments in the field, and share these with others. Being able to approach in a critical way to the knowledge he/she meets in the field. Being able to develop the learned knowledge and skills throughout life. Being able to have the skills of communication and foreign language in order to follow the developments in the field Being able to have an effective communication with the people and the institutions related with the work or profession and maintain that communication. Being able to make analysis based on qualitative and quantitative data related to his/her work or profession and share with others. Having a social responsibility consciousness, and conduct some activities along with the social environment that he/she lives. Being aware of professional and ethical responsibilities and internalize the ethical principles. Having a social sensitivity and universal consciousness about the socio-cultural rights of the society and the individuals. Having a consciousness of the protection of cultural heritage and environmental sensitivity while implementing the work or profession, and reflect this to the activities and decision related to his/her.


Key Competencies
-

Further Info

The Exams are evaluated accordance with Mus Alparslan University Undergraduate Education and Examination Regulations Fulfilling the conditions of Mus Alparslan University Undergraduate Education and Examination Regulations, having received at least 240 credits including both compulsory and elective courses .


Quality Assurance
-

Access Requirements

Having a high school diploma, and obtaining an adequate Equalv Weight score at OSYMs national level exam. Citizens of Turkish Republic are placed according to exams of YKS (Higher Education Institutions Exam Exam) held by OSYM (Measurement, Selection and Placement Centre). Foreign Students are accepted according to MSU Regulations. (http://www.alparslan.edu.tr/_mevzuat/yonetmelikler/Yabanci_uyruklu_ogrenci_yonergesi.pdf)


Conditions for Success
Fulfilling the conditions of Mus Alparslan University Undergraduate Education and Examination Regulations, having received at least 240 credits including both compulsory and elective courses . Fulfilling the conditions of Mus Alparslan University Undergraduate Education and Examination Regulations, having received 240 credits including both compulsory and elective courses. CGPA must be at least min. 2.00

Progression Paths (Relationship Type)

Our graduates can work as experts in public institutions such as the Ministry of Trade, the Ministry of Foreign Affairs, the Central Bank and Eximbank, as well as in the international marketing and trade departments of enterprises, in businesses that offer international transportation and logistics services. In addition, they can have expertise in financial institutions in the field of trade financing, research and management in European Union institutions, as well as being an entrepreneur in the sector.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address