Yeterlilik Kodu

TR0030014525

Yeterlilik Adı
Veterinerlik Lisans Diploması
Sorumlu KurumOndokuzMayıs Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiKörfez, 19 Mayıs Ünv., 55270 Atakum/Samsun
Sorumlu Kurum URLhttps://www.omu.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 18/07/2023 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Veterinerlik
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri300
Programın Normal Süresi 5 Yıl
Program Profili (Amaç)

Veteriner Fakültesi'nde dersler yarıyıllık olarak okutulmaktadır. Bu nedenle ders planı yarıyıllık olarak oluşturulmuştur. Veteriner Hekimliği programı temel bilimler bölümü yanı sıra klinik öncesi bilimler, zootekni ve hayvan besleme, klinik bilimleri ve besin hijyeni ve teknolojisi bölümleri olmak üzere beş bölümden oluşmaktadır.
Veteriner Fakültesi eğitim-öğretim programı veteriner hekimliği konularında çağdaş bilgi birikimi ve özel becerileri kazandırmayı hedef alan, yeniliklere açık, öğrenmede mükemmelliği teşvik eden, problem saptama ve çözmede öğrenci merkezli ve sistemli yaklaşımı benimsetmeye, başarılı olanların belirlenme ve ödüllendirilmesine, devamlı değerlendirme ile geri beslemeye olanak sağlamayı amaçlamış bir programdır.

Bu program yalnız veteriner hekimlik sanatı ve bilimi için tıbbi bilgi ve becerileri vermekle kalmaz, kendini görevi, ulusu ve insanlığa adamış veteriner hekimler yetiştirmeyi amaçlar.
Fakülte'de 70'ten fazla eğitimci, klinisyen ve araştırıcı bulunmaktadır. 480'den fazla öğrenciye 5 yıllık Veteriner Hekimliği eğitimi verilen fakültede, sağlık bilimleri enstitüsüne bağlı olarak doktora eğitimi de verilmektedir.

Öğrenme Ortamları

Fakültemiz 14 araştırma ve 3 öğrenci uygulama laboratuvarı ile öğrenci eğitimi yanında, kliniklere gelen veya serbest veteriner hekimler ya da üreticilerin gönderdiği marazi maddeler üzerinde hayvan hastalıklarının teşhisine yönelik hizmetler de verilmektedir. Bu amaçla viroloji, mikrobiyoloji, parazitoloji, patoloji, besin hijyeni ve teknolojisi, su ürünleri ve hastalıkları, hayvan besleme ve beslenme hastalıkları, farmakoloji ve toksikoloji vb. laboratuarlarımızda serolojik ve moleküler tanı yöntemleri (PCR, ELISA, vb.) rutin olarak uygulanmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Hayvan türlerine göre; organizmanın yapısını, fonksiyonlarını, bakım, besleme ve yetiştirme yöntemlerini bilir.
  • Hayvan hastalıklarını, teşhisini ve tedavi yöntemlerini bilir.
  • Hayvancılık işletmelerinde planlama, üretim, pazarlama, denetim ve hayvancılık politikaları konularında gerekli bilgileri kazanır.
  • Hayvan hastalıklarını klinik olarak tanır, bu amaca yönelik tanı yöntemlerini kullanır, gerektiğinde tanı materyallerini alır ve ilgili laboratuvarlara gönderir, hekimliğin tüm yöntemlerini kullanarak tanısı konulan hastalıkların tedavisini yapar.
  • Hayvansal üretim ve hekimlik uygulamalarında halk sağlığı ve çevrenin korunmasında gerekli özeni gösterir.
  • Hayvansal gıdaların ve bileşiminde hayvansal ürün bulunan gıdaların üretiminden tüketimine kadar geçen aşamalardaki gerekli teknik ve sağlık kontrolünü yapar.
  • Veteriner hekimlik mesleğinin tümünü veya ilgili bir kısmını yalnız başına icra edebilir, mesleğinin yükümlülüklerini yerine getirir.
  • Mesleki gelişmeleri takip edebilecek bir yabancı dil ile bilişim teknolojilerini kullanmayı öğrenir ve kendini bilgi bakımından devamlı yeniler.
  • Hekimlik mesleğinin uygulanmasında ilgili paydaşlar ile sağlıklı ve verimli iletişim kurma yollarını bilir, mesleki kuruluşlara ve sosyal etkinliklerine katılır.
  • Veteriner hizmetleri ile ilgili olay ve olguları kavramlaştırır; bilimsel teknik ve yöntemleri inceler, sonuçları yorumlar; sorunlara yönelik analiz ve yöntem kurgular ve elde ettiği verilere göre alternatif çözümler üretir.
  • Ülke ve bölge ihtiyaçlarına yönelik hayvancılık ve hayvan sağlığı ile ilgili ulusal ve uluslararası projeler planlar, politikalar üretir ve olası sonuçların ekonomik ve bilimsel olarak istatistiki değerlendirmesini yapar.
  • Veteriner hekimlik ile ilgili ulusal ve uluslararası mevzuatı takip eder ve uygular.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

1. Okuma yazma yetkinliği

2. Çoklu dil yetkinliği

3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik

4. Dijital yetkinlik

5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

6. Vatandaşlık yetkinliği

7. Girişimcilik yetkinliği

8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Sınavlar, yazılı, sözlü, yazılı-sözlü ve/veya uygulamalı olarak yapılır. Yazılı sınav dışındaki diğer sınavlar, ilgili öğretim elemanının önerisi ile Anabilim Dalı akademik kurulunca karara bağlanır ve öğrencilere duyurulur. Sözlü sınavlar, ders vermeye yetkili en az iki öğretim elemanı gözetiminde yapılır. Öğrenci, bir günde o yarıyıla ait en fazla iki dersin sınavına alınabilir; mazeret sınavları için bu şart aranmaz.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Veteriner Hekimliği Eğitim Kurumları ve Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (VEDEK)

Giriş Şartı

Veteriner Fakültesine, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce (ÖSYM) yerleştirilen öğrencilerin kesin kayıtları Yükseköğretim Kurulunca belirlenen ilkeler çerçevesinde yapılır. Öğrenci, kesin kaydını kendisi yaptırmak zorundadır. Fakülteye girmeye hak kazanan öğrencilerin kayıt-kabulleri Rektörlükçe belirlenen esaslara göre Dekanlıkça yürütülür.

Başarma ŞartlarıVeteriner Fakültesi’nden 5 yıl (10 sömestr) eğitim süresince en az 200 kredilik (300 AKTS) ders ile 6 ve 8. yarıyıl sonunda 20’şer işgünü olan yaz stajlarını başarıyla tamamlayan öğrenciler, Yüksek Lisans derecesiyle mezun olurlar. Başarı notu, arasınav notunun % 40’ı ile yarıyıl/yılsonu veya bütünleme sınav notunun % 60’ının toplamıdır. Bir dersten başarılı sayılabilmek için yarıyıl sonu final veya bütünleme sınav notunun en az 50, başarı notunun en az 60 olması zorunludur.  
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Veteriner Fakültesi'nde 5 yıllık eğitimlerini başarı ile tamamlayan öğrenciler "Veteriner Hekim" ünvanı alarak mezun olmakta, hayvan sağlığı ve sanayisine yönelik hizmet alanlarında ve Gıda , Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na Çevre-Orman Bakanlığı'na, Sağlık Bakanlığı'na bağlı kurumlarda, Yerel Yönetimlerde, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde, Yem sanayinde, Tavukçuluk sektöründe, Et ve süt sektöründe, Veteriner ilaç sektöründe, Serbest Veteriner Hekimi olarak özel kliniklerde, Türkiye Jokey Kulübünde, Hayvanat Bahçeleri Üretim çiftliklerinde çalışma olanağı bulunmaktadır. Akademik kariyer yapmak isteyen mezunlarımız farklı üniversitelerin ilgili bölümlerinde lisans üstü (yüksek lisans, doktora) eğitim yapabilmekte ve akademik kadro olanaklarından da yararlanabilmektedir

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Belge sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030014525


Yeterlilik Adı
Veterinerlik Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
OndokuzMayıs Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Körfez, 19 Mayıs Ünv., 55270 Atakum/Samsun

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 18/07/2023 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
300

Programın Normal Süresi
5 Yıl

Program Profili (Amaç)

Veteriner Fakültesi'nde dersler yarıyıllık olarak okutulmaktadır. Bu nedenle ders planı yarıyıllık olarak oluşturulmuştur. Veteriner Hekimliği programı temel bilimler bölümü yanı sıra klinik öncesi bilimler, zootekni ve hayvan besleme, klinik bilimleri ve besin hijyeni ve teknolojisi bölümleri olmak üzere beş bölümden oluşmaktadır.
Veteriner Fakültesi eğitim-öğretim programı veteriner hekimliği konularında çağdaş bilgi birikimi ve özel becerileri kazandırmayı hedef alan, yeniliklere açık, öğrenmede mükemmelliği teşvik eden, problem saptama ve çözmede öğrenci merkezli ve sistemli yaklaşımı benimsetmeye, başarılı olanların belirlenme ve ödüllendirilmesine, devamlı değerlendirme ile geri beslemeye olanak sağlamayı amaçlamış bir programdır.

Bu program yalnız veteriner hekimlik sanatı ve bilimi için tıbbi bilgi ve becerileri vermekle kalmaz, kendini görevi, ulusu ve insanlığa adamış veteriner hekimler yetiştirmeyi amaçlar.
Fakülte'de 70'ten fazla eğitimci, klinisyen ve araştırıcı bulunmaktadır. 480'den fazla öğrenciye 5 yıllık Veteriner Hekimliği eğitimi verilen fakültede, sağlık bilimleri enstitüsüne bağlı olarak doktora eğitimi de verilmektedir.


Öğrenme Ortamları

Fakültemiz 14 araştırma ve 3 öğrenci uygulama laboratuvarı ile öğrenci eğitimi yanında, kliniklere gelen veya serbest veteriner hekimler ya da üreticilerin gönderdiği marazi maddeler üzerinde hayvan hastalıklarının teşhisine yönelik hizmetler de verilmektedir. Bu amaçla viroloji, mikrobiyoloji, parazitoloji, patoloji, besin hijyeni ve teknolojisi, su ürünleri ve hastalıkları, hayvan besleme ve beslenme hastalıkları, farmakoloji ve toksikoloji vb. laboratuarlarımızda serolojik ve moleküler tanı yöntemleri (PCR, ELISA, vb.) rutin olarak uygulanmaktadır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Hayvan türlerine göre; organizmanın yapısını, fonksiyonlarını, bakım, besleme ve yetiştirme yöntemlerini bilir.
  • Hayvan hastalıklarını, teşhisini ve tedavi yöntemlerini bilir.
  • Hayvancılık işletmelerinde planlama, üretim, pazarlama, denetim ve hayvancılık politikaları konularında gerekli bilgileri kazanır.
  • Hayvan hastalıklarını klinik olarak tanır, bu amaca yönelik tanı yöntemlerini kullanır, gerektiğinde tanı materyallerini alır ve ilgili laboratuvarlara gönderir, hekimliğin tüm yöntemlerini kullanarak tanısı konulan hastalıkların tedavisini yapar.
  • Hayvansal üretim ve hekimlik uygulamalarında halk sağlığı ve çevrenin korunmasında gerekli özeni gösterir.
  • Hayvansal gıdaların ve bileşiminde hayvansal ürün bulunan gıdaların üretiminden tüketimine kadar geçen aşamalardaki gerekli teknik ve sağlık kontrolünü yapar.
  • Veteriner hekimlik mesleğinin tümünü veya ilgili bir kısmını yalnız başına icra edebilir, mesleğinin yükümlülüklerini yerine getirir.
  • Mesleki gelişmeleri takip edebilecek bir yabancı dil ile bilişim teknolojilerini kullanmayı öğrenir ve kendini bilgi bakımından devamlı yeniler.
  • Hekimlik mesleğinin uygulanmasında ilgili paydaşlar ile sağlıklı ve verimli iletişim kurma yollarını bilir, mesleki kuruluşlara ve sosyal etkinliklerine katılır.
  • Veteriner hizmetleri ile ilgili olay ve olguları kavramlaştırır; bilimsel teknik ve yöntemleri inceler, sonuçları yorumlar; sorunlara yönelik analiz ve yöntem kurgular ve elde ettiği verilere göre alternatif çözümler üretir.
  • Ülke ve bölge ihtiyaçlarına yönelik hayvancılık ve hayvan sağlığı ile ilgili ulusal ve uluslararası projeler planlar, politikalar üretir ve olası sonuçların ekonomik ve bilimsel olarak istatistiki değerlendirmesini yapar.
  • Veteriner hekimlik ile ilgili ulusal ve uluslararası mevzuatı takip eder ve uygular.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

1. Okuma yazma yetkinliği

2. Çoklu dil yetkinliği

3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik

4. Dijital yetkinlik

5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

6. Vatandaşlık yetkinliği

7. Girişimcilik yetkinliği

8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Sınavlar, yazılı, sözlü, yazılı-sözlü ve/veya uygulamalı olarak yapılır. Yazılı sınav dışındaki diğer sınavlar, ilgili öğretim elemanının önerisi ile Anabilim Dalı akademik kurulunca karara bağlanır ve öğrencilere duyurulur. Sözlü sınavlar, ders vermeye yetkili en az iki öğretim elemanı gözetiminde yapılır. Öğrenci, bir günde o yarıyıla ait en fazla iki dersin sınavına alınabilir; mazeret sınavları için bu şart aranmaz.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Veteriner Hekimliği Eğitim Kurumları ve Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (VEDEK)


Giriş Şartı

Veteriner Fakültesine, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce (ÖSYM) yerleştirilen öğrencilerin kesin kayıtları Yükseköğretim Kurulunca belirlenen ilkeler çerçevesinde yapılır. Öğrenci, kesin kaydını kendisi yaptırmak zorundadır. Fakülteye girmeye hak kazanan öğrencilerin kayıt-kabulleri Rektörlükçe belirlenen esaslara göre Dekanlıkça yürütülür.


Başarma Şartları
Veteriner Fakültesi’nden 5 yıl (10 sömestr) eğitim süresince en az 200 kredilik (300 AKTS) ders ile 6 ve 8. yarıyıl sonunda 20’şer işgünü olan yaz stajlarını başarıyla tamamlayan öğrenciler, Yüksek Lisans derecesiyle mezun olurlar. Başarı notu, arasınav notunun % 40’ı ile yarıyıl/yılsonu veya bütünleme sınav notunun % 60’ının toplamıdır. Bir dersten başarılı sayılabilmek için yarıyıl sonu final veya bütünleme sınav notunun en az 50, başarı notunun en az 60 olması zorunludur.  

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Veteriner Fakültesi'nde 5 yıllık eğitimlerini başarı ile tamamlayan öğrenciler "Veteriner Hekim" ünvanı alarak mezun olmakta, hayvan sağlığı ve sanayisine yönelik hizmet alanlarında ve Gıda , Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na Çevre-Orman Bakanlığı'na, Sağlık Bakanlığı'na bağlı kurumlarda, Yerel Yönetimlerde, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde, Yem sanayinde, Tavukçuluk sektöründe, Et ve süt sektöründe, Veteriner ilaç sektöründe, Serbest Veteriner Hekimi olarak özel kliniklerde, Türkiye Jokey Kulübünde, Hayvanat Bahçeleri Üretim çiftliklerinde çalışma olanağı bulunmaktadır. Akademik kariyer yapmak isteyen mezunlarımız farklı üniversitelerin ilgili bölümlerinde lisans üstü (yüksek lisans, doktora) eğitim yapabilmekte ve akademik kadro olanaklarından da yararlanabilmektedir


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Belge sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030014525

Qualification Title
Veteriner Lisans Diploması
Awarding BodyOndokuz Mayıs University
Awarding Body ContactOndokuz Mayıs University Kurupelit Campus, 55139 Atakum/Samsun
Awarding Body Urlhttps://www.omu.edu.tr
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 18/07/2023
TQF Level 6
Thematic AreasVeterinary
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value300
Program Duration5 Yıl
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • According to animal species; knows the organism's structure, function, care, feeding and breeding methods.
  • Knows animal disease, diagnosis and treatment methods.
  • Acquires necessary information about planning, production, marketing,auditing and policy issues in the livestock enterprises.
  • Diagnoses animal diseases clinically, uses diagnostic methods for this purpose, when needed collects diagnostic materials and sents to relevant laboratories, treats diseases diagnosed by using all known methods of medical science.
  • Shows required diligence in the protection of public health and the environment during the animal production and medical practice.
  • Takes necessary technical and health measures in the stagesfrom production to consumption of the animal originated foods containing animal originated compounds.
  • Can perform alone all or a part of the profession of veterinary medicine, fulfills the obligations of the profession.
  • Learns a foreign language and how to use information technology to continuously follow professional developments and stays up date.
  • Knows the ways of efficient communication with relevant stakeholders in the implementation of medical profession, participates in professional organizations and social activities.
  • Conceptualizes veterinary services - related events and phenomena; investigates scientific techniques and methods, interprets the results, envisages methods and analysis related to possible problems and produces alternative solutions according to data obtained.
  • For the needs of countries and regions plans and produces livestock and animal health related national and international projects and makes economis and statistical evaluation of possible outcomes of these projects.
  • Follows national and international legislations related to veterinary mediicne profession and implements.
Key Competencies-
Further Info

Exams are conducted as written, oral, written-oral and/or practical. Besides of wrriten exams, responsible academician prepare other type of exams and give poposals to the academic committee of department, Decission of academic committee are announced to students.Oral exams are done by authorized academician. Students can be taken maximum two exams in a day for each semester, however, this requirement doesn’t apply to make-up exams

Quality Assurance-
Access Requirements

Certain registers of students placed in the Faculty of Veterinary Medicine by Student Election and Placement Center (ÖSYM) are performed due to the determined principles of Higher Education Council. Students must do their certain registrations themselves. Acceptances and registrations of the students which deserved to attens faculty are carried out by the Deanery according to the Fundamentals designed by the Rectorship.

Conditions for SuccessHaving a high school degree, achieving a score higher than the determined baseline score for that year at the placing exam to Higher Education Foundations, not possessing physical and psychological health problems and documentation of this with a committee report.
Progression Paths (Relationship Type)

Students who successfully complete 5 years education of Faculty of Veterinary Medicine graduate with the title of “Doctor of Veterinary Medicine”. Graduated students find working opportunity at animal health and its industrial service fields, government offices or institutions of Ministy of Food, Agriculture and Animal Husbandary, Ministy of Enviroment and Forestry, Ministry of Health, local adminstrations, Turkish Army Forces, feed processing industry, poultry sector, meat and milk processing industry, veterinary drug industry, private clinics and animal hospitals, Turkish Jokey Club, and at animal production farms of zoo, Graduated students may also do graduate studies (MSc and PhD) at the various departments of universities and get the rights working as academicians..

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

The document is valid continuously.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030014525


Qualification Title
Veteriner Lisans Diploması

Awarding Body
Ondokuz Mayıs University

Awarding Body Contact
Ondokuz Mayıs University Kurupelit Campus, 55139 Atakum/Samsun

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 18/07/2023

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
300

Program Duration
5 Yıl

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • According to animal species; knows the organism's structure, function, care, feeding and breeding methods.
  • Knows animal disease, diagnosis and treatment methods.
  • Acquires necessary information about planning, production, marketing,auditing and policy issues in the livestock enterprises.
  • Diagnoses animal diseases clinically, uses diagnostic methods for this purpose, when needed collects diagnostic materials and sents to relevant laboratories, treats diseases diagnosed by using all known methods of medical science.
  • Shows required diligence in the protection of public health and the environment during the animal production and medical practice.
  • Takes necessary technical and health measures in the stagesfrom production to consumption of the animal originated foods containing animal originated compounds.
  • Can perform alone all or a part of the profession of veterinary medicine, fulfills the obligations of the profession.
  • Learns a foreign language and how to use information technology to continuously follow professional developments and stays up date.
  • Knows the ways of efficient communication with relevant stakeholders in the implementation of medical profession, participates in professional organizations and social activities.
  • Conceptualizes veterinary services - related events and phenomena; investigates scientific techniques and methods, interprets the results, envisages methods and analysis related to possible problems and produces alternative solutions according to data obtained.
  • For the needs of countries and regions plans and produces livestock and animal health related national and international projects and makes economis and statistical evaluation of possible outcomes of these projects.
  • Follows national and international legislations related to veterinary mediicne profession and implements.

Key Competencies
-

Further Info

Exams are conducted as written, oral, written-oral and/or practical. Besides of wrriten exams, responsible academician prepare other type of exams and give poposals to the academic committee of department, Decission of academic committee are announced to students.Oral exams are done by authorized academician. Students can be taken maximum two exams in a day for each semester, however, this requirement doesn’t apply to make-up exams


Quality Assurance
-

Access Requirements

Certain registers of students placed in the Faculty of Veterinary Medicine by Student Election and Placement Center (ÖSYM) are performed due to the determined principles of Higher Education Council. Students must do their certain registrations themselves. Acceptances and registrations of the students which deserved to attens faculty are carried out by the Deanery according to the Fundamentals designed by the Rectorship.


Conditions for Success
Having a high school degree, achieving a score higher than the determined baseline score for that year at the placing exam to Higher Education Foundations, not possessing physical and psychological health problems and documentation of this with a committee report.

Progression Paths (Relationship Type)

Students who successfully complete 5 years education of Faculty of Veterinary Medicine graduate with the title of “Doctor of Veterinary Medicine”. Graduated students find working opportunity at animal health and its industrial service fields, government offices or institutions of Ministy of Food, Agriculture and Animal Husbandary, Ministy of Enviroment and Forestry, Ministry of Health, local adminstrations, Turkish Army Forces, feed processing industry, poultry sector, meat and milk processing industry, veterinary drug industry, private clinics and animal hospitals, Turkish Jokey Club, and at animal production farms of zoo, Graduated students may also do graduate studies (MSc and PhD) at the various departments of universities and get the rights working as academicians..


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

The document is valid continuously.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode