Yeterlilik Kodu | TR0020001273 | |
Yeterlilik Adı | Aşçılık Kalfalık Belgesi | |
Sorumlu Kurum | Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina, Atatürk Bulvarı No 98 1. Kat A Blok Kızılay ANKARA | |
Sorumlu Kurum URL | https://mtegm.meb.gov.tr/ | |
Yönelim | - | |
AYÇ Seviyesi | 3 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 3 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Otel, restoranlar ve catering | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08 : 5120.10 | |
Kategori | - | |
Kredi Değeri | - | |
Programın Normal Süresi | - | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) | Mutfak araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Bu yeterliliğe sahip kişi;
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | - | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | En az ilköğretim veya ortaokul/imam hatip ortaokulu mezunu olmak ve açık liseye kayıt yaptırmak. | |
Başarma Şartları | Eğitim durumu; İlkokul, ortaokul, ilköğretim okulu mezunu veya lise terk olanlar 3 yıllık eğitimden sonra, en az ortaöğretim mezunu olanlar ise 1.5 yıllık eğitimden sonra girecekleri sınavından başarılı olmaları halinde Kalfalık Belgesi alırlar. Mesleğinde eğitim süresinin en az iki katı kadar çalıştığını belgelendirenler girecekleri sınavdan başarılı olmaları halinde Kalfalık Belgesi alırlar. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında yardımcı personel olarak çalışabilmek için tercih sebebidir. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0020001273
ISCO 08 : 5120.10
ISCO 08 : 5120.10
Mutfak araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Bu yeterliliğe sahip kişi;
- Besin öğelerine ve besin gruplarına olan ihtiyaçları belirler, yemekleri yer aldığı besin gruplarına göre listeler ve günlük menü planlar.
- Çalışma ortamında, hijyen kurallarına göre sanitasyonu sağlar.
- Sebzeleri pişirmeye hazırlar,sebze ve patates garnitürleri, yumurta, basit tatlı ve meyve tatlıları hazırlar ve pişirir.
- Fond ve temel çorbalar, temel soslar, balık, su ürünleri, et hazırlama ve pişirme usulleri, pilav, makarna, salata hazırlama ve pişirir.
- Türk mutfağına özgü çorbalar, sebze, kuru baklagil, et ve sakatat yemekleri, dolma, pilav, makarna, hoşaf ve kompostoların pişirir.
En az ilköğretim veya ortaokul/imam hatip ortaokulu mezunu olmak ve açık liseye kayıt yaptırmak.
Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında yardımcı personel olarak çalışabilmek için tercih sebebidir.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0020001273 | |
Qualification Title | Certificate of Journeyman for Cooking | |
Awarding Body | Ministry of National Education | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | - | |
EQF Level | 3 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 3 | |
Thematic Areas | Hotel, restaurants and catering | |
National Occupation Classification |
ISCO 08 : 5120.10 | |
Category | - | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | It is the branch where education and training are provided to gain competencies in using the kitchen utensils and equipment, producing food in accordance with the hygiene and sanitation rules, and finishes them. The person who has this qualification;
| |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | To have minimum primary or secondary school/imam hatip (religious secondary school) degree and having registered in open high school. | |
Conditions for Success | Educational Attainment; elementary school, secondary school, primary school graduates or high school drop outs are granted Journeyman's Certificate after successful pass from the examination following 3 years of training; graduates of minimum secondary school are granted Journeyman's Certificate after successful pass from the examination following 1.5 year training. Those who document that they had worked for minimum twice as long as the training period are granted Journeyman's Certificate should they pass the examination. | |
Progression Paths (Relationship Type) | It is an asset for working as an auxiliary personnel in Food and Beverage Services. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is valid indefinetely. | |
Url | Open Address |
TR0020001273
ISCO 08 : 5120.10
ISCO 08 : 5120.10
It is the branch where education and training are provided to gain competencies in using the kitchen utensils and equipment, producing food in accordance with the hygiene and sanitation rules, and finishes them.
The person who has this qualification;
- Identifying essential nutrients for body, listing foods according to the food groups involved and daily menu planning.
- Providing sanitation in the work environment according to hygiene rules.
- Preparing vegetables for cooking, preparing and making vegetable and potato garnishes, preparation of eggs, simple deserts and fruit.
- Fond and basic soups, basic sauces, fish, water products, meat preparation and cooking methods, rice, pasta, salad preparation and cooking.
- Making Turkish specialty soups, vegetables, dry legumes, meat and offal dishes, stuffed rice, cooked rice, pasta, compote and composters.
To have minimum primary or secondary school/imam hatip (religious secondary school) degree and having registered in open high school.
It is an asset for working as an auxiliary personnel in Food and Beverage Services.
Qualification is valid indefinetely.