Yeterlilik Kodu

TR0030001655

Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumAnadolu Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAnadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü 26470 Tepebaşı / ESKİŞEHİR
Sorumlu Kurum URLhttp://www.anadolu.edu.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi5
5 Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO: 08

KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2 Yıl
Program Profili (Amaç)

Tüm dünyada olduğu gibi gastronomi ülkemizde giderek yükselen bir değerdir. Bu değere bağlı olarak insanların dışarıda yeme içme talepleri artmaktadır. Bu talepleri karşılamak üzere faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar giderek daha fazla nitelikli elemana ihtiyaç duymaktadır. Bu ihtiyacı karşılamak üzere yöresel mutfaklar, dünya mutfakları, modern mutfak uygulamaları, değişik sunum teknikleri konularında öğrencilere aşçılık eğitimi verilmektedir. Aşçılık Programı'nda okuyan öğrencilerimiz bu eğitimlerini okulumuz bünyesinde bulunan mutfakta uygulamalı olarak yapma imkanına sahiptir. Aşçılık programını bitirenlere "Aşçılık Meslek Elemanı" unvanı verilir. Aşçılık programından mezun olanlar lokantalarda, konaklama yerlerinin, toplu yemek yenen özel veya resmî kurumların mutfaklarında, yemek fabrikalarında çalışma olanağı bulabilirler.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim programda öngörüldüğü şekilde örgün ve uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir.

Öğrenci, “Anadolu Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Zorunlu Staj Yönergesi” ve Eskişehir Meslek Yüksekokulu “Staj Kılavuzu” hükümlerine uygun olarak sektördeki iş yerlerinde staj yapar.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Birleşmiş Milletler Sürdürebilir Kalkınma Amaçlarını asgari düzeyde açıklar.
  • Ekip halinde veya bağımsız olarak çalışır.
  • Türk ve dünya mutfaklarından yemekler hazırlama, gereksinimleri karşılayacak biçimde bir süreci yönetir.
  • İş yoğunluğu, stres ve baskı altında işi ile ilgili kararları alır.
  • Alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeler, mesleki  Standartlar ve etik ilkeleri uygular.
  • Menü planlama, pişirme yöntemleri, sunum ve servis, malzeme tedarik ve Stok uygulamaları gibi çeşitli konuları açıklar.
  • Sahip olunan bilgiyi, temel beceriler düzeyinde, yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktararak misafirler ve işbirliği yapılan kişilerle etkili iletişim  kurar.
  • Temel düzeyde bilgisayar yazılımları ile birlikte bilişim ve iletişim  teknolojilerini kullanır.
  • Turizm alanındaki başlıca kuramları, olguları, kavramları ve ilkeleri temel  düzeyde ifade eder.
  • Yaşam boyu öğrenme bilinciyle, bilgi, beceri ve yetkinliklerini  geliştirir.
  • Sosyal toplumsal sorumlulukları kavrama ve girişimcilik becerilerini  uygular.
  • Kriz yönetme ve temel ilk yardım yöntemlerini uygular.
  • Alanı ile ilgili temel gelişmeleri takip etme ve sorunlara temel düzeyde  çözüm getirir.
  • Yabancı bir dilde temel düzeyde okuma, anlama, konuşma ve yazma  becerileri göstererek meslektaşları ve misafirlerle iletişim kurar.
  • Turizm sektörünün gerektirdiği kişisel bakım (temizlik, giyim, görünüm), hijyen ve sanitasyon kurallarını uygular.
Anahtar Yetkinlikler

Mezunlarımız aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri öncesi düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Bu programda; ara sınav, ödev, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemleri arasında klasik sınav, çoktan seçmeli sınav, ev ödevi, performans değerlendirme ve ürün değerlendirme yer alabilir. Programdan mezun olmak için ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir. Bir dersin notu, yukarıdaki unsurların değerlendirilmesi sonucunda belirlenir ve harf olarak verilir. Harf notları ve her bir notun katsayısı aşağıda belirtilmektedir.

Öğrencilerin derslerdeki başarısı çeşitli dönem içi değerlendirmeler ile dönem sonu sınavı ile ölçülür. Dönem içi çalışmalarının neler olacağı öğretim elemanı tarafından belirlenir. Bunlar genelde en az iki ara sınav olmak üzere, kısa sınavlardan, mutfak çalışmalarından ve sunumlardan oluşabilir. Çeşitli çalışmaların dönem sonu başarı notuna katkısı öğretim elemanınca belirlenir ve dönem başında ilan edilir. Sınavlar genelde yazılı olarak yapılır. Derslere en az %70 oranında devam zorunludur. Devamsız öğrenciler dönem sonu sınavına alınamazlar ve DZ notu alarak dersi tekrar etmek zorundadırlar. Öğrencilere sınavda sorulacak sorular o ders ile ilgili öğrenme çıktılarına ve alt becerilere bağlıdır. Dönem sonunda öğrencinin başarısı, bir dersten elde ettiği başarı notuna aşağıdaki harf notlarından birisi verilerek değerlendirilir. Hangi aralıklara hangi harf notunun verileceğine öğretim elemanı karar verir. Anadolu Üniversitesi Harf Notu AKTS Harf Notu AA A AB A BA B BB B BC C CB C CC D CD D DC E DD E FF FAA-CC arası notlar geçer notlardır, FF kalır nottur. CD, DC ve DD notları koşullu geçer notlardır, öğrencinin genel not ortalaması 2.0 ve üstü ise geçer, 2.0 'ın altında ise kalır not olarak kabul edilir.

Başarı Notu

KATSAYI

AA

4,0

AB

3,7

BA

3,3

BB

3,0

BC

2,7

CB

2,3

CC

2,0

CD

1,7

DC

1,3

DD

1,0

FF

0,0

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.

YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Aşçılık Programı 1 Ocak 2024-31 Aralık 2025 tarihleri arasında geçerli olmak üzere Turizm Akademisyenleri Derneği (Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu) (TUADER) tarafından akredite edilmiştir.

Giriş Şartı

Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.

Başarma ŞartlarıÖğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 120 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Bu programda 30 gün staj zorunluluğu bulunmaktadır. Öğrenciler, zorunlu olan her dersi almak ve geçmek zorundadır.120 ECTS ders kredisi almalıdır. Aynı zamanda öğrencilerin mezun olabilmek için, en az 2.00 ortalamayı sağlamaları gerekmektedir. Bunun yanında öğrencinin mezun olabilmesi için, 30 iş gününü kapsayan bir stajı tamamlaması da zorunludur.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavı’nda yeterli puanı almak koşuluyla alanıyla ilgili lisans programlarına ya da Uzaktan Eğitim Sistemleri’nin lisans tamamlama programlarına başvurabilir.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030001655


Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Anadolu Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü 26470 Tepebaşı / ESKİŞEHİR

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO: 08


AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO: 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2 Yıl

Program Profili (Amaç)

Tüm dünyada olduğu gibi gastronomi ülkemizde giderek yükselen bir değerdir. Bu değere bağlı olarak insanların dışarıda yeme içme talepleri artmaktadır. Bu talepleri karşılamak üzere faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar giderek daha fazla nitelikli elemana ihtiyaç duymaktadır. Bu ihtiyacı karşılamak üzere yöresel mutfaklar, dünya mutfakları, modern mutfak uygulamaları, değişik sunum teknikleri konularında öğrencilere aşçılık eğitimi verilmektedir. Aşçılık Programı'nda okuyan öğrencilerimiz bu eğitimlerini okulumuz bünyesinde bulunan mutfakta uygulamalı olarak yapma imkanına sahiptir. Aşçılık programını bitirenlere "Aşçılık Meslek Elemanı" unvanı verilir. Aşçılık programından mezun olanlar lokantalarda, konaklama yerlerinin, toplu yemek yenen özel veya resmî kurumların mutfaklarında, yemek fabrikalarında çalışma olanağı bulabilirler.


Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim programda öngörüldüğü şekilde örgün ve uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir.

Öğrenci, “Anadolu Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Zorunlu Staj Yönergesi” ve Eskişehir Meslek Yüksekokulu “Staj Kılavuzu” hükümlerine uygun olarak sektördeki iş yerlerinde staj yapar.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Birleşmiş Milletler Sürdürebilir Kalkınma Amaçlarını asgari düzeyde açıklar.
  • Ekip halinde veya bağımsız olarak çalışır.
  • Türk ve dünya mutfaklarından yemekler hazırlama, gereksinimleri karşılayacak biçimde bir süreci yönetir.
  • İş yoğunluğu, stres ve baskı altında işi ile ilgili kararları alır.
  • Alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeler, mesleki  Standartlar ve etik ilkeleri uygular.
  • Menü planlama, pişirme yöntemleri, sunum ve servis, malzeme tedarik ve Stok uygulamaları gibi çeşitli konuları açıklar.
  • Sahip olunan bilgiyi, temel beceriler düzeyinde, yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktararak misafirler ve işbirliği yapılan kişilerle etkili iletişim  kurar.
  • Temel düzeyde bilgisayar yazılımları ile birlikte bilişim ve iletişim  teknolojilerini kullanır.
  • Turizm alanındaki başlıca kuramları, olguları, kavramları ve ilkeleri temel  düzeyde ifade eder.
  • Yaşam boyu öğrenme bilinciyle, bilgi, beceri ve yetkinliklerini  geliştirir.
  • Sosyal toplumsal sorumlulukları kavrama ve girişimcilik becerilerini  uygular.
  • Kriz yönetme ve temel ilk yardım yöntemlerini uygular.
  • Alanı ile ilgili temel gelişmeleri takip etme ve sorunlara temel düzeyde  çözüm getirir.
  • Yabancı bir dilde temel düzeyde okuma, anlama, konuşma ve yazma  becerileri göstererek meslektaşları ve misafirlerle iletişim kurar.
  • Turizm sektörünün gerektirdiği kişisel bakım (temizlik, giyim, görünüm), hijyen ve sanitasyon kurallarını uygular.

Anahtar Yetkinlikler

Mezunlarımız aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri öncesi düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Bu programda; ara sınav, ödev, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemleri arasında klasik sınav, çoktan seçmeli sınav, ev ödevi, performans değerlendirme ve ürün değerlendirme yer alabilir. Programdan mezun olmak için ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir. Bir dersin notu, yukarıdaki unsurların değerlendirilmesi sonucunda belirlenir ve harf olarak verilir. Harf notları ve her bir notun katsayısı aşağıda belirtilmektedir.

Öğrencilerin derslerdeki başarısı çeşitli dönem içi değerlendirmeler ile dönem sonu sınavı ile ölçülür. Dönem içi çalışmalarının neler olacağı öğretim elemanı tarafından belirlenir. Bunlar genelde en az iki ara sınav olmak üzere, kısa sınavlardan, mutfak çalışmalarından ve sunumlardan oluşabilir. Çeşitli çalışmaların dönem sonu başarı notuna katkısı öğretim elemanınca belirlenir ve dönem başında ilan edilir. Sınavlar genelde yazılı olarak yapılır. Derslere en az %70 oranında devam zorunludur. Devamsız öğrenciler dönem sonu sınavına alınamazlar ve DZ notu alarak dersi tekrar etmek zorundadırlar. Öğrencilere sınavda sorulacak sorular o ders ile ilgili öğrenme çıktılarına ve alt becerilere bağlıdır. Dönem sonunda öğrencinin başarısı, bir dersten elde ettiği başarı notuna aşağıdaki harf notlarından birisi verilerek değerlendirilir. Hangi aralıklara hangi harf notunun verileceğine öğretim elemanı karar verir. Anadolu Üniversitesi Harf Notu AKTS Harf Notu AA A AB A BA B BB B BC C CB C CC D CD D DC E DD E FF FAA-CC arası notlar geçer notlardır, FF kalır nottur. CD, DC ve DD notları koşullu geçer notlardır, öğrencinin genel not ortalaması 2.0 ve üstü ise geçer, 2.0 'ın altında ise kalır not olarak kabul edilir.

Başarı Notu

KATSAYI

AA

4,0

AB

3,7

BA

3,3

BB

3,0

BC

2,7

CB

2,3

CC

2,0

CD

1,7

DC

1,3

DD

1,0

FF

0,0


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.

YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Aşçılık Programı 1 Ocak 2024-31 Aralık 2025 tarihleri arasında geçerli olmak üzere Turizm Akademisyenleri Derneği (Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu) (TUADER) tarafından akredite edilmiştir.


Giriş Şartı

Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.


Başarma Şartları
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 120 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Bu programda 30 gün staj zorunluluğu bulunmaktadır. Öğrenciler, zorunlu olan her dersi almak ve geçmek zorundadır.120 ECTS ders kredisi almalıdır. Aynı zamanda öğrencilerin mezun olabilmek için, en az 2.00 ortalamayı sağlamaları gerekmektedir. Bunun yanında öğrencinin mezun olabilmesi için, 30 iş gününü kapsayan bir stajı tamamlaması da zorunludur.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavı’nda yeterli puanı almak koşuluyla alanıyla ilgili lisans programlarına ya da Uzaktan Eğitim Sistemleri’nin lisans tamamlama programlarına başvurabilir.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030001655

Qualification Title
Culinary Associate Degree Diploma
Awarding BodyCouncil Of Higher Education
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationOccupational
EQF Level5
5 The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024
TQF Level 5
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification

ISCO: 08

CategoryMain
Credit Value120
Program Duration2 Yıl
Program Profile

As it is in the whole world, gastronomy is a rising value in our country. Depending on this value, people's eating and drinking needs are increasing. Institutions and organizations that are actively working to meet these demands are increasingly in need of qualified staff. To meet this need, local cuisine, world cuisines, modern kitchen applications and different presentation techniques are taught to students on culinary education. Our students who are studying in the Cooking Program have the opportunity to do these trainings practically in the kitchen of our school. Those who finish the cooking program are awarded the title "Cooking Professional". Graduates of the culinary program can find places to work in cafeterias, catering establishments, private or official institutions.

Learning Environments

The education and training are carried out in the form of formal and distance education as foreseen in the program.

The student does an internship at workplaces in the sector in accordance with the "Anadolu University Vocational Schools Compulsory Internship Directive" and Eskişehir Vocational School "Internship Guide".

Description
  • To be able to explain the United Nations Sustainable Development Goals at a minimum level
  • Work within a team or independently
  • Prepare dishes from Turkish and world cuisines, managing a process to meet the requirements
  • Make decisions about work under work intensity, stress and pressure
  • Apply national and international legal regulations, professional standards, and ethical principles related to the field
  • Explain various topics such as menu planning, cooking methods, presentation and service, material procurement and stock applications
  • Communicate effectively with guests and collaborators by transferring the knowledge acquired through written and oral communication at the level of basic skills
  • Use the information and communication technologies together with computer software at a basic level
  • Explain the main theories, facts, concepts and principles in the field of tourism at a basic level
  • Develop knowledge, skills and competences with the awareness of lifelong learning
  • Apply the social responsibilities and entrepreneurial skills
  • Apply crisis management and basic first aid methods
  • Follow the basic developments related to the field and to be able to solve the problems at a basic level
  • Communicate with colleagues and guests within the required qualities of reading, comprehension, speaking and writing skills in a foreign language
  • Apply personal care (cleaning, clothing, appearance), hygiene, and sanitation rules required by the tourism sector
Key Competencies

Our graduates possess the key competencies listed below at a pre-advanced level.

  • Literacy competency
  • Multilingual proficiency
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  • digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • civic competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence
Further Info

A variety of assessment methods such as mid-term(s), assignment(s), exercise(s), project(s), practice(s), and a final exam are implemented in the programme. Assessment methods may include classical test(s), multiple-choice test(s), homework(s), performance evaluation(s), and product evaluation(s). In order to graduate from the programme, cumulative GPA must be minimum 2.00. A course grade is constituted by evaluating the above stated elements and given by using letters. Letter grades and their associated coefficients are as follows;

The students' success at the taken courses are assessed by a various evaluations throughout the semester followed by a final exam. The evaluating semester activities are determined by the instructor. These activities can consist of at least two midterms, quizzes, kitchen performances and presentations, in general. The contributions of these activities to the final grade of the courses are determined by the instructor and it is assigned at the beginning of the semester. Exams are generally written exams.At least 70% attendance is mandatory for the courses. Students, who fall below 70% attendance of any course, cannot attend the final exam of that course and get DZ letter grade, failure to lack of attendance. The students, who take DZ from any of course, must register to that course again at the following semesters. The exams' questions depend on the learning outcomes and subordinate skills of the related courses.The student's success at the end of the semester is determined by the final grade of each course which is either of the letter grades given below. The exam grade intervals corresponding to the letter grades are determined by the instructor.Letter grade in Anadolu University ECTS Letter Grade AA A AB A BA B BB B BC C CB C CC D CD D DC E DD E FF FThe letter grades between AA-CC are pass grades, FF is fail grade. CD, DC, and DD letter grades are conditional grades such that they are pass grades if the cumulative grade point average of the student is 2.0 and above, otherwise, fail grade.

 

Grade

Coefficient

AA

4,0

AB

3,7

BA

3,3

BB

3,0

BC

2,7

CB

2,3

CC

2,0

CD

1,7

DC

1,3

DD

1,0

FF

0,0

Quality Assurance

To monitor the quality of higher education programs;

YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising the education, training and other activities carried out in higher education institutions.

“University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions are published every year within the framework of the criteria determined by YÖK. The reports prepared according to these reports, which include quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are also shared with the public by YÖK.

Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curriculum:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for opening undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these matters.

1.3. The curriculum of the National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education after being approved by the relevant Deans' Council.

2. Measurement and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out in accordance with the education, training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs receive a bachelor's degree if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions.

4. Self-Assessment-External Assessment: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the “Internal Institutional Assessment Reports” of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared by YÖKAK regarding the external assessment of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation institutions authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the program qualifications is provided. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with its legislation.

The Hotel, Restaurant and Catering Services Department Cooking Program has been accredited by the Tourism Education Evaluation and Accreditation Board (TURAK) to be valid between January 1, 2024 and December 31, 2025

Access Requirements

General admission requirements stated under Info on the Institution on this website are beingapplied to start this programme.

Conditions for SuccessA student is required to successfully complete the designated program of courses meet a minimum of 120 ECTS credit requirement and have a minimum GPA of 2.00/4.00 and no FF, DZ or YZ grades. This program requires 30 days of practical training. Students are required to take each course and must pass.120 ECTS credits should be. At the same time in order to graduate students, must provide at least 2.00 average.120 ECTS credits should be. At the same time in order to graduate students, must provide at least 2.00 average.Furthermore, in order to graduate students, including 30 working days are required to complete an internship.Furthermore, in order to graduate students, including 30 working days are required to complete an internship.
Progression Paths (Relationship Type)

May apply to bachelor's programmes in related fields of study provided that the student obtains sufficient score in the Vertical Transfer Examination administired by the Student Selection Centre or may apply to bachelor's degree completion programmes in related fields of study in Distance Education System.

Legal Basis

1.Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

2.Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1.Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation

Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030001655


Qualification Title
Culinary Associate Degree Diploma

Awarding Body
Council Of Higher Education

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification

ISCO: 08


EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024

National Occupation Classification

ISCO: 08


Category
Main

Credit Value
120

Program Duration
2 Yıl

Program Profile

As it is in the whole world, gastronomy is a rising value in our country. Depending on this value, people's eating and drinking needs are increasing. Institutions and organizations that are actively working to meet these demands are increasingly in need of qualified staff. To meet this need, local cuisine, world cuisines, modern kitchen applications and different presentation techniques are taught to students on culinary education. Our students who are studying in the Cooking Program have the opportunity to do these trainings practically in the kitchen of our school. Those who finish the cooking program are awarded the title "Cooking Professional". Graduates of the culinary program can find places to work in cafeterias, catering establishments, private or official institutions.


Learning Environments

The education and training are carried out in the form of formal and distance education as foreseen in the program.

The student does an internship at workplaces in the sector in accordance with the "Anadolu University Vocational Schools Compulsory Internship Directive" and Eskişehir Vocational School "Internship Guide".


Description
  • To be able to explain the United Nations Sustainable Development Goals at a minimum level
  • Work within a team or independently
  • Prepare dishes from Turkish and world cuisines, managing a process to meet the requirements
  • Make decisions about work under work intensity, stress and pressure
  • Apply national and international legal regulations, professional standards, and ethical principles related to the field
  • Explain various topics such as menu planning, cooking methods, presentation and service, material procurement and stock applications
  • Communicate effectively with guests and collaborators by transferring the knowledge acquired through written and oral communication at the level of basic skills
  • Use the information and communication technologies together with computer software at a basic level
  • Explain the main theories, facts, concepts and principles in the field of tourism at a basic level
  • Develop knowledge, skills and competences with the awareness of lifelong learning
  • Apply the social responsibilities and entrepreneurial skills
  • Apply crisis management and basic first aid methods
  • Follow the basic developments related to the field and to be able to solve the problems at a basic level
  • Communicate with colleagues and guests within the required qualities of reading, comprehension, speaking and writing skills in a foreign language
  • Apply personal care (cleaning, clothing, appearance), hygiene, and sanitation rules required by the tourism sector

Key Competencies

Our graduates possess the key competencies listed below at a pre-advanced level.

  • Literacy competency
  • Multilingual proficiency
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  • digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • civic competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence

Further Info

A variety of assessment methods such as mid-term(s), assignment(s), exercise(s), project(s), practice(s), and a final exam are implemented in the programme. Assessment methods may include classical test(s), multiple-choice test(s), homework(s), performance evaluation(s), and product evaluation(s). In order to graduate from the programme, cumulative GPA must be minimum 2.00. A course grade is constituted by evaluating the above stated elements and given by using letters. Letter grades and their associated coefficients are as follows;

The students' success at the taken courses are assessed by a various evaluations throughout the semester followed by a final exam. The evaluating semester activities are determined by the instructor. These activities can consist of at least two midterms, quizzes, kitchen performances and presentations, in general. The contributions of these activities to the final grade of the courses are determined by the instructor and it is assigned at the beginning of the semester. Exams are generally written exams.At least 70% attendance is mandatory for the courses. Students, who fall below 70% attendance of any course, cannot attend the final exam of that course and get DZ letter grade, failure to lack of attendance. The students, who take DZ from any of course, must register to that course again at the following semesters. The exams' questions depend on the learning outcomes and subordinate skills of the related courses.The student's success at the end of the semester is determined by the final grade of each course which is either of the letter grades given below. The exam grade intervals corresponding to the letter grades are determined by the instructor.Letter grade in Anadolu University ECTS Letter Grade AA A AB A BA B BB B BC C CB C CC D CD D DC E DD E FF FThe letter grades between AA-CC are pass grades, FF is fail grade. CD, DC, and DD letter grades are conditional grades such that they are pass grades if the cumulative grade point average of the student is 2.0 and above, otherwise, fail grade.

 

Grade

Coefficient

AA

4,0

AB

3,7

BA

3,3

BB

3,0

BC

2,7

CB

2,3

CC

2,0

CD

1,7

DC

1,3

DD

1,0

FF

0,0


Quality Assurance

To monitor the quality of higher education programs;

YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising the education, training and other activities carried out in higher education institutions.

“University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions are published every year within the framework of the criteria determined by YÖK. The reports prepared according to these reports, which include quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are also shared with the public by YÖK.

Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curriculum:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for opening undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these matters.

1.3. The curriculum of the National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education after being approved by the relevant Deans' Council.

2. Measurement and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out in accordance with the education, training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs receive a bachelor's degree if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions.

4. Self-Assessment-External Assessment: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the “Internal Institutional Assessment Reports” of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared by YÖKAK regarding the external assessment of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation institutions authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the program qualifications is provided. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with its legislation.

The Hotel, Restaurant and Catering Services Department Cooking Program has been accredited by the Tourism Education Evaluation and Accreditation Board (TURAK) to be valid between January 1, 2024 and December 31, 2025


Access Requirements

General admission requirements stated under Info on the Institution on this website are beingapplied to start this programme.


Conditions for Success
A student is required to successfully complete the designated program of courses meet a minimum of 120 ECTS credit requirement and have a minimum GPA of 2.00/4.00 and no FF, DZ or YZ grades. This program requires 30 days of practical training. Students are required to take each course and must pass.120 ECTS credits should be. At the same time in order to graduate students, must provide at least 2.00 average.120 ECTS credits should be. At the same time in order to graduate students, must provide at least 2.00 average.Furthermore, in order to graduate students, including 30 working days are required to complete an internship.Furthermore, in order to graduate students, including 30 working days are required to complete an internship.

Progression Paths (Relationship Type)

May apply to bachelor's programmes in related fields of study provided that the student obtains sufficient score in the Vertical Transfer Examination administired by the Student Selection Centre or may apply to bachelor's degree completion programmes in related fields of study in Distance Education System.


Legal Basis

1.Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

2.Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1.Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation


Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode