Yeterlilik Kodu | TR0030018536 | |
Yeterlilik Adı | Aşçılık Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi , Hatay Tayfur Sökmen kampüsü, 31070 Hatay Merkez/Hatay | |
Sorumlu Kurum URL | https://www.mku.edu.tr/ | |
Yönelim | Genel | |
AYÇ Seviyesi | 5 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Gıda işleme | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Tüm sınavlar ve diğer etkinlikler 100 puan üzerinden değerlendirilir. Başarı notunun hesaplanmasında yarıyıl içi çalışmalarının %40’ı, yarıyıl sonu sınavının %60’ı alınır. Ancak, final sınavı notunun 30’un altında olması durumunda başarı notu FF olarak verilir. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (G), ve (B) notlarından birini alan öğrenciler o dersten başarılı sayılırlar. (G), (K), (M) ve (B) harf notları ortalama hesabında dikkate alınmaz. Öğrenciler, bir dersin sınav haklarından yararlanmak için Üniversitemiz Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin ilgili maddesinde tanımlanan aşağıdaki şartları yerine getirmek zorundadır; a) O derse kaydını yaptırmış olmak, b) Teorik derslerin % 70’ine katılmak, c) Uygulamalı derslerde uygulamaların % 80’ine katılmak, d) Uygulamalarda başarılı olmak, verilen projeleri tamamlamış olmak zorunludur. Öğretim ve sınavla ilgili diğer konular Mustafa Kemal Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde bildirilmiştir.Programda mevcut olan toplam 240 akts karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.25 not ortalaması elde etmek ve mesleki staj ile hazırlanan staj raporundan en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden , geçer not alan öğrenciler mezuniyet hakkına sahip olurlar. | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümlerinden mezun olan öğrenciler programa sınavsız olarak girebilmektedirler. Bunun dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve “Aşçılık” için yeterli puanı almaları halinde programa yerleştirileceklerdir. | |
Başarma Şartları | Programda mevcut olan toplam 240 akts karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.25 not ortalaması elde etmek ve mesleki staj ile hazırlanan staj raporundan en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden , geçer not alan öğrenciler mezuniyet hakkına sahip olurlar.Programda mevcut olan toplam 240 akts karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.00 not ortalaması elde etmek ve mesleki staj ile hazırlanan staj raporundan en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden , geçer not alan öğrenciler mezuniyet hakkına sahip olurlar. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Yiyecek içecek sektöründe faaliyet gösteren otel, restoran vb. işletmeler ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarda istihdam edebilirler. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030018536
- Aşçılık ve mutfak alanındaki kavram, ilke ve teorileri bilir ve uygular.
- Tarihi, sosyal, kültürel ve hukuksal sorumlulukları kavrar; etik, eşitlik ve çevresel değerleri benimser ve uygulayabilir.
- Bilgi, iletişim teknolojisi ve diğer teknik mesleki araçları kullanabilir.
- Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur.
- Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartları, hukuki düzenlemeler ve mutfak yönetimi uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur.
- Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygulayabilir.
- Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
- Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
- Çeşitli pişirme yöntemlerini tanır ve uygular.
- Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapabilir.
- Mönü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli mönüler geliştirebilir.
- Mesleğin gerektirdiği yabancı dillerde konuşabilir ve anlayabilir.
- Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurabilir.
Tüm sınavlar ve diğer etkinlikler 100 puan üzerinden değerlendirilir. Başarı notunun hesaplanmasında yarıyıl içi çalışmalarının %40’ı, yarıyıl sonu sınavının %60’ı alınır. Ancak, final sınavı notunun 30’un altında olması durumunda başarı notu FF olarak verilir. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (G), ve (B) notlarından birini alan öğrenciler o dersten başarılı sayılırlar. (G), (K), (M) ve (B) harf notları ortalama hesabında dikkate alınmaz. Öğrenciler, bir dersin sınav haklarından yararlanmak için Üniversitemiz Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin ilgili maddesinde tanımlanan aşağıdaki şartları yerine getirmek zorundadır; a) O derse kaydını yaptırmış olmak, b) Teorik derslerin % 70’ine katılmak, c) Uygulamalı derslerde uygulamaların % 80’ine katılmak, d) Uygulamalarda başarılı olmak, verilen projeleri tamamlamış olmak zorunludur. Öğretim ve sınavla ilgili diğer konular Mustafa Kemal Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde bildirilmiştir.Programda mevcut olan toplam 240 akts karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.25 not ortalaması elde etmek ve mesleki staj ile hazırlanan staj raporundan en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden , geçer not alan öğrenciler mezuniyet hakkına sahip olurlar.
Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümlerinden mezun olan öğrenciler programa sınavsız olarak girebilmektedirler. Bunun dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve “Aşçılık” için yeterli puanı almaları halinde programa yerleştirileceklerdir.
Yiyecek içecek sektöründe faaliyet gösteren otel, restoran vb. işletmeler ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarda istihdam edebilirler.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0030018536 | |
Qualification Title | Aşçılık Associate | |
Awarding Body | Hatay Mustafa Kemal University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | General | |
EQF Level | 5 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Food processing | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | 120 | |
Program Duration | 2 | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030018536
Qualification is continuous