Yeterlilik Kodu

TR0030018536

Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumHatay Mustafa Kemal Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiHatay Mustafa Kemal Üniversitesi , Hatay Tayfur Sökmen kampüsü, 31070 Hatay Merkez/Hatay
Sorumlu Kurum URLhttps://www.mku.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Aşçılık ve mutfak alanındaki kavram, ilke ve teorileri bilir ve uygular.
  • Tarihi, sosyal, kültürel ve hukuksal sorumlulukları kavrar; etik, eşitlik ve çevresel değerleri benimser ve uygulayabilir.
  • Bilgi, iletişim teknolojisi ve diğer teknik mesleki araçları kullanabilir.
  • Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur.
  • Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartları, hukuki düzenlemeler ve mutfak yönetimi uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur.
  • Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygulayabilir.
  • Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
  • Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
  • Çeşitli pişirme yöntemlerini tanır ve uygular.
  • Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapabilir.
  • Mönü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli mönüler geliştirebilir.
  • Mesleğin gerektirdiği yabancı dillerde konuşabilir ve anlayabilir.
  • Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurabilir.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Tüm sınavlar ve diğer etkinlikler 100 puan üzerinden değerlendirilir. Başarı notunun hesaplanmasında yarıyıl içi çalışmalarının %40’ı, yarıyıl sonu sınavının %60’ı alınır. Ancak, final sınavı notunun 30’un altında olması durumunda başarı notu FF olarak verilir. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (G), ve (B) notlarından birini alan öğrenciler o dersten başarılı sayılırlar. (G), (K), (M) ve (B) harf notları ortalama hesabında dikkate alınmaz. Öğrenciler, bir dersin sınav haklarından yararlanmak için Üniversitemiz Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin ilgili maddesinde tanımlanan aşağıdaki şartları yerine getirmek zorundadır; a) O derse kaydını yaptırmış olmak, b) Teorik derslerin % 70’ine katılmak, c) Uygulamalı derslerde uygulamaların % 80’ine katılmak, d) Uygulamalarda başarılı olmak, verilen projeleri tamamlamış olmak zorunludur. Öğretim ve sınavla ilgili diğer konular Mustafa Kemal Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde bildirilmiştir.Programda mevcut olan toplam 240 akts karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.25 not ortalaması elde etmek ve mesleki staj ile hazırlanan staj raporundan en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden , geçer not alan öğrenciler mezuniyet hakkına sahip olurlar.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümlerinden mezun olan öğrenciler programa sınavsız olarak girebilmektedirler. Bunun dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve “Aşçılık” için yeterli puanı almaları halinde programa yerleştirileceklerdir.

Başarma ŞartlarıProgramda mevcut olan toplam 240 akts karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.25 not ortalaması elde etmek ve mesleki staj ile hazırlanan staj raporundan en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden , geçer not alan öğrenciler mezuniyet hakkına sahip olurlar.Programda mevcut olan toplam 240 akts karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.00 not ortalaması elde etmek ve mesleki staj ile hazırlanan staj raporundan en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden , geçer not alan öğrenciler mezuniyet hakkına sahip olurlar.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Yiyecek içecek sektöründe faaliyet gösteren otel, restoran vb. işletmeler ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarda istihdam edebilirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030018536


Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi , Hatay Tayfur Sökmen kampüsü, 31070 Hatay Merkez/Hatay

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Aşçılık ve mutfak alanındaki kavram, ilke ve teorileri bilir ve uygular.
  • Tarihi, sosyal, kültürel ve hukuksal sorumlulukları kavrar; etik, eşitlik ve çevresel değerleri benimser ve uygulayabilir.
  • Bilgi, iletişim teknolojisi ve diğer teknik mesleki araçları kullanabilir.
  • Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur.
  • Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartları, hukuki düzenlemeler ve mutfak yönetimi uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur.
  • Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygulayabilir.
  • Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
  • Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
  • Çeşitli pişirme yöntemlerini tanır ve uygular.
  • Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapabilir.
  • Mönü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli mönüler geliştirebilir.
  • Mesleğin gerektirdiği yabancı dillerde konuşabilir ve anlayabilir.
  • Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurabilir.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Tüm sınavlar ve diğer etkinlikler 100 puan üzerinden değerlendirilir. Başarı notunun hesaplanmasında yarıyıl içi çalışmalarının %40’ı, yarıyıl sonu sınavının %60’ı alınır. Ancak, final sınavı notunun 30’un altında olması durumunda başarı notu FF olarak verilir. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (G), ve (B) notlarından birini alan öğrenciler o dersten başarılı sayılırlar. (G), (K), (M) ve (B) harf notları ortalama hesabında dikkate alınmaz. Öğrenciler, bir dersin sınav haklarından yararlanmak için Üniversitemiz Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin ilgili maddesinde tanımlanan aşağıdaki şartları yerine getirmek zorundadır; a) O derse kaydını yaptırmış olmak, b) Teorik derslerin % 70’ine katılmak, c) Uygulamalı derslerde uygulamaların % 80’ine katılmak, d) Uygulamalarda başarılı olmak, verilen projeleri tamamlamış olmak zorunludur. Öğretim ve sınavla ilgili diğer konular Mustafa Kemal Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde bildirilmiştir.Programda mevcut olan toplam 240 akts karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.25 not ortalaması elde etmek ve mesleki staj ile hazırlanan staj raporundan en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden , geçer not alan öğrenciler mezuniyet hakkına sahip olurlar.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümlerinden mezun olan öğrenciler programa sınavsız olarak girebilmektedirler. Bunun dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve “Aşçılık” için yeterli puanı almaları halinde programa yerleştirileceklerdir.


Başarma Şartları
Programda mevcut olan toplam 240 akts karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.25 not ortalaması elde etmek ve mesleki staj ile hazırlanan staj raporundan en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden , geçer not alan öğrenciler mezuniyet hakkına sahip olurlar.Programda mevcut olan toplam 240 akts karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.00 not ortalaması elde etmek ve mesleki staj ile hazırlanan staj raporundan en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden , geçer not alan öğrenciler mezuniyet hakkına sahip olurlar.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Yiyecek içecek sektöründe faaliyet gösteren otel, restoran vb. işletmeler ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarda istihdam edebilirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030018536

Qualification Title
Aşçılık Associate
Awarding BodyHatay Mustafa Kemal University
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationGeneral
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value120
Program Duration2
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030018536


Qualification Title
Aşçılık Associate

Awarding Body
Hatay Mustafa Kemal University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
120

Program Duration
2

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address