Yeterlilik Kodu

TR0030024437

Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumKapadokya Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiMustafapaşa Yerleşkesi 50420 - Mustafapaşa, Ürgüp / Nevşehir T: (384) 353 5009 pbx F: (384) 353 5125 info@kapadokya.edu.tr
Sorumlu Kurum URLhttps://www.kapadokya.edu.tr
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)

Tam burslu eğitim sağlamaktadır.

Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Mesleğin gerektirdiği yabancı dillerde konuşabilir ve anlayabilir.
  • Tarihi, sosyal, kültürel ve hukuksal sorumlulukları kavrar; etik, eşitlik ve çevresel değerleri benimser ve uygulayabilir.
  • Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurabilir.
  • Bilgi, iletişim teknolojisi ve diğer teknik mesleki araçları kullanabilir.
  • Aşçılık ve mutfak alanındaki kavram, ilke ve teorileri bilir ve uygular.
  • Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur.
  • Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartları, hukuki düzenlemeler ve mutfak yönetimi uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur.
  • Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
  • Çeşitli pişirme yöntemlerini tanır ve uygular.
  • Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygulayabilir.
  • Mönü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli mönüler geliştirebilir.
  • Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapabilir.
  • Alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur; yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanabilir.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri -
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Herhangi bir yükseköğretim kurumundan daha önce alınıp başarılı olunan ders, staj vb.nin transfer başvuruları Kapadokya MYO Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilerek karara bağlanır. Talep edilen ders, staj vb.nin transfer edilebilmesi için, daha önce alınan ders ile transfer edilecek Kapadokya MYO dersi kredilerinin eşit veya Kapadokya MYO dersi kredisinden yüksek olması; dersten başarılı olması ve devam koşulunu yerine getirmesi şartı aranır.

Başarma ŞartlarıÖğrencilerin mezun olabilmeleri için genel not ortalamasının 2.00 ve daha yukarı olması, en az 80 lokal/120 AKTS kredilik eğitim öğretim faaliyetini başarı ile tamamlamış olmaları gerekir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Program mezunları, ulusal ve uluslararası beş yıldızlı otellerin mutfak ekibinde veya yiyecek-içecek bölümlerinde, restoranların mutfak veya işletme birimlerinde, gıda işletmelerinin ürün geliştirme bölümlerinde (AR-GE), yiyecek-içecek sektöründe eğitim veren kurumlarda görev alabilmekte, ayrıca görsel ve basılı yayın kuruluşlarında da çalışabilmektedirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030024437


Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Kapadokya Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Mustafapaşa Yerleşkesi 50420 - Mustafapaşa, Ürgüp / Nevşehir T: (384) 353 5009 pbx F: (384) 353 5125 info@kapadokya.edu.tr

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)

Tam burslu eğitim sağlamaktadır.


Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Mesleğin gerektirdiği yabancı dillerde konuşabilir ve anlayabilir.
  • Tarihi, sosyal, kültürel ve hukuksal sorumlulukları kavrar; etik, eşitlik ve çevresel değerleri benimser ve uygulayabilir.
  • Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurabilir.
  • Bilgi, iletişim teknolojisi ve diğer teknik mesleki araçları kullanabilir.
  • Aşçılık ve mutfak alanındaki kavram, ilke ve teorileri bilir ve uygular.
  • Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur.
  • Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartları, hukuki düzenlemeler ve mutfak yönetimi uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur.
  • Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
  • Çeşitli pişirme yöntemlerini tanır ve uygular.
  • Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygulayabilir.
  • Mönü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli mönüler geliştirebilir.
  • Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapabilir.
  • Alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur; yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanabilir.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
-

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Herhangi bir yükseköğretim kurumundan daha önce alınıp başarılı olunan ders, staj vb.nin transfer başvuruları Kapadokya MYO Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilerek karara bağlanır. Talep edilen ders, staj vb.nin transfer edilebilmesi için, daha önce alınan ders ile transfer edilecek Kapadokya MYO dersi kredilerinin eşit veya Kapadokya MYO dersi kredisinden yüksek olması; dersten başarılı olması ve devam koşulunu yerine getirmesi şartı aranır.


Başarma Şartları
Öğrencilerin mezun olabilmeleri için genel not ortalamasının 2.00 ve daha yukarı olması, en az 80 lokal/120 AKTS kredilik eğitim öğretim faaliyetini başarı ile tamamlamış olmaları gerekir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Program mezunları, ulusal ve uluslararası beş yıldızlı otellerin mutfak ekibinde veya yiyecek-içecek bölümlerinde, restoranların mutfak veya işletme birimlerinde, gıda işletmelerinin ürün geliştirme bölümlerinde (AR-GE), yiyecek-içecek sektöründe eğitim veren kurumlarda görev alabilmekte, ayrıca görsel ve basılı yayın kuruluşlarında da çalışabilmektedirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030024437

Qualification Title
Awarding Body
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationOccupational
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0030024437


Qualification Title

Awarding Body

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address