Yeterlilik Kodu

TR0030024715

Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumBilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiPelitözü Mah. Fatih Sultan Mehmet Bulvarı No:27 11230 Merkez/BİLECİK
Sorumlu Kurum URLhttp://www.bilecik.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Aşçılık ile ilgili kuramlar, olgular kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olur ve aşçılık ile ilgili edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır.
  • Turizm kavramı, turizm çeşitleri, gastronomi turizmi, ağırlama işletmelerinde verilen hizmetler hakkında bilgi sahibi olur ve bu bilgileri çalışma hayatında kullanır.
  • Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olma ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanabilir.
  • Beslenme ilkeleri, besinlerin hazırlanmasında hijyen sanitasyon, gıdaların saklama koşuları, işlevsel besinler ve beslenme türleri hakkında bilgi sahibi olur.
  • Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olmak, yiyeceklerin nasıl hazırlanması gerektiği, menü kalemleri hazırlanması ve yiyeceklerin maliyetlerini çıkarma konusunda bilgi sahibi olur.
  • Mutfak planlama ve organizasyonu, aşçılık mesleği ile ilgili kalite hizmetleri, mutfakta iş güvenliği ve ilk yardım, aşçılık mesleğinde etik davranışlar hakkında bilgi sahibi olur.
  • Soğuk mezeler-salatalar hazırlamak, pastane ürünleri hazırlamak, ziyafet menüleri oluşturmak becerisi kazandırır.
  • Farklı ülke mutfaklarına ait menülerin hazırlanması ve servis edilme şekilleri becerisini kazandırmak.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Bölümümüz 2019-2020 eğitim öğretim yılında eğitim vermeye başlamıştır. Alan içi teorik ve uygulama derslerinin yapıldığı bölümümüzde eğitim veren öğretim elemanları meslek eğitimlerini kendi alanlarındaki bölümlerden almış, sektör deneyimine sahip kişilerdir.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ’nce yapılan TYT sınavında en az 150 puan alarak yerleştirilen lise veya dengi okul diplomasına sahip adaylar kabul edilmektedir. Yatay geçiş koşullarını sağlayan adaylar kontenjan dahilinde kabul edilmektedir. Ayrıca yurt dışından kabul edilecek adayların uluslararası sınav puanlarından birine veya YÖS Puanına sahip olmaları gerekmektedir.

Başarma ŞartlarıBir öğrencinin kayıtlı olduğu programdan mezun olabilmesi için en az 120 AKTS olan zorunlu ve seçmeli derslerden başarılı olması ve genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir. Ayrıca varsa zorunlu stajlarını başarması gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlar bütün turizm işletmelerinde, özellikle otel işletmeleri, yiyecek içecek işletmeleri, büyük turistik yolcu gemileri, ziyafet organizasyonu şirketlerinde, Catering işletmelerinde, havayolu işletmelerinde, ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı, Turizm İl Müdürlükleri ve Belediyelerde çok kolay iş bulabilmektedirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030024715


Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Pelitözü Mah. Fatih Sultan Mehmet Bulvarı No:27 11230 Merkez/BİLECİK

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Aşçılık ile ilgili kuramlar, olgular kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olur ve aşçılık ile ilgili edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır.
  • Turizm kavramı, turizm çeşitleri, gastronomi turizmi, ağırlama işletmelerinde verilen hizmetler hakkında bilgi sahibi olur ve bu bilgileri çalışma hayatında kullanır.
  • Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olma ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanabilir.
  • Beslenme ilkeleri, besinlerin hazırlanmasında hijyen sanitasyon, gıdaların saklama koşuları, işlevsel besinler ve beslenme türleri hakkında bilgi sahibi olur.
  • Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olmak, yiyeceklerin nasıl hazırlanması gerektiği, menü kalemleri hazırlanması ve yiyeceklerin maliyetlerini çıkarma konusunda bilgi sahibi olur.
  • Mutfak planlama ve organizasyonu, aşçılık mesleği ile ilgili kalite hizmetleri, mutfakta iş güvenliği ve ilk yardım, aşçılık mesleğinde etik davranışlar hakkında bilgi sahibi olur.
  • Soğuk mezeler-salatalar hazırlamak, pastane ürünleri hazırlamak, ziyafet menüleri oluşturmak becerisi kazandırır.
  • Farklı ülke mutfaklarına ait menülerin hazırlanması ve servis edilme şekilleri becerisini kazandırmak.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Bölümümüz 2019-2020 eğitim öğretim yılında eğitim vermeye başlamıştır. Alan içi teorik ve uygulama derslerinin yapıldığı bölümümüzde eğitim veren öğretim elemanları meslek eğitimlerini kendi alanlarındaki bölümlerden almış, sektör deneyimine sahip kişilerdir.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ’nce yapılan TYT sınavında en az 150 puan alarak yerleştirilen lise veya dengi okul diplomasına sahip adaylar kabul edilmektedir. Yatay geçiş koşullarını sağlayan adaylar kontenjan dahilinde kabul edilmektedir. Ayrıca yurt dışından kabul edilecek adayların uluslararası sınav puanlarından birine veya YÖS Puanına sahip olmaları gerekmektedir.


Başarma Şartları
Bir öğrencinin kayıtlı olduğu programdan mezun olabilmesi için en az 120 AKTS olan zorunlu ve seçmeli derslerden başarılı olması ve genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir. Ayrıca varsa zorunlu stajlarını başarması gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlar bütün turizm işletmelerinde, özellikle otel işletmeleri, yiyecek içecek işletmeleri, büyük turistik yolcu gemileri, ziyafet organizasyonu şirketlerinde, Catering işletmelerinde, havayolu işletmelerinde, ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı, Turizm İl Müdürlükleri ve Belediyelerde çok kolay iş bulabilmektedirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030024715

Qualification Title
Cooking Associate's Degree Diploma
Awarding Body
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationGeneral
EQF Level1
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 1
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qulification is continious.

Url Open Address
Qualification Code

TR0030024715


Qualification Title
Cooking Associate's Degree Diploma

Awarding Body

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification
-

EQF Level
1

TQF Level
1
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qulification is continious.


Url
Open Address