Yeterlilik Kodu | TR0030034437 | |
Yeterlilik Adı | Aşçılık Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | BAİBÜ Gölköy Yerleşkesi, 14030 Merkez/Bolu | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.ibu.edu.tr/tr | |
Yönelim | Mesleki | |
AYÇ Seviyesi | 5 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Otel, restoranlar ve catering | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | - | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | - | |
Başarma Şartları | Dört yarıyılda toplam 120 AKTS kredisini tamamlamış olmak ve stajını (60 iş günü olacak şekilde) başarılı bir şekilde tamamlamış olmak. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Türkiye ve dünyanın birçok noktasında otel ve restoran işletmeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının mutfak ve yiyecek içecek bölümlerinde, sorumluluk üstlenebilecek ve/veya yasal şartları sağladıktan sonra kendi adına iş yeri açıp çalıştırabilecek nitelikli ara insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan dört yarıyıllık bir yükseköğretim programıdır. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
Yeterlilik Kodu
TR0030034437
Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması
Sorumlu Kurum
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
BAİBÜ Gölköy Yerleşkesi, 14030 Merkez/Bolu
Sorumlu Kurum URL
Yönelim
Mesleki
Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-
AYÇ Seviyesi
5
TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-
Kategori
Ana
Kredi Değeri
120
Programın Normal Süresi
2
Program Profili (Amaç)
-
Öğrenme Ortamları
-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
- Ülke ve dünya mutfaklarında çalışabilecek bilgi ve beceriye, değişik ülkelerden meslektaşlarıyla iletişim kurabilecek dil gücüne, değişik mutfakların özelliklerine uygun yiyecek hazırlayabilecek beceriye sahip, gerektiğinde bağımsız işyeri açıp yönetebilecek meslek mensupları yetiştirmek.
- Ülke ve dünya mutfaklarında çalışabilecek bilgi ve beceriye, değişik ülkelerden meslektaşlarıyla iletişim kurabilecek dil gücüne, değişik mutfakların özelliklerine uygun yiyecek hazırlayabilecek beceriye sahip, gerektiğinde bağımsız işyeri açıp yönetebilecek meslek mensubu olabilmek.
- Kendisi ve çevresiyle sağlıklı ilişkiler kurabilme.
- Türkçe’yi etkin olarak kullanabilme.
- Genel ve mesleki kültürü geliştirecek kaynakları izleme.
- Mesleğin gerektirdiği ilke, mesleki bilgi ve beceriyi kazanma.
- Meslek etiğine uygun davranma.
- Ülke ve dünya mutfaklarının özelliklerini yakından tanıma, yöre yemeklerini araştırma.
- Sağlıklı yaşam kurallarına uyma.
- Çağdaş teknolojiden ve alanında yapılmış araştırmalardan yararlanma.
- Yabancı meslektaşlarıyla iletişim kurabilecek ölçüde yabancı dil bilme.
- Beslenme ve gıda ile ilgili satın alma, pazarlama ve tanıtma ilke ve kurallarını mesleğe uygulayarak, sorumlu olduğu mutfağı beceriyle yönetme.
- Mesleğiyle ilgili yasa, yönetmelik, tüzük ve genel kuralları bilme.
- Gerektiğinde bağımsız işyeri açmaya yarayacak beceriyi kazanma.
- Mesleğine gereken değeri vererek, yapılan işin kalitesini değerlendirme.
Anahtar Yetkinlikler
-
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
-
Kalite Güvencesi
-
Giriş Şartı
-
Başarma Şartları
Dört yarıyılda toplam 120 AKTS kredisini tamamlamış olmak ve stajını (60 iş günü olacak şekilde) başarılı bir şekilde tamamlamış olmak.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)
Türkiye ve dünyanın birçok noktasında otel ve restoran işletmeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının mutfak ve yiyecek içecek bölümlerinde, sorumluluk üstlenebilecek ve/veya yasal şartları sağladıktan sonra kendi adına iş yeri açıp çalıştırabilecek nitelikli ara insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan dört yarıyıllık bir yükseköğretim programıdır.
Yasal Dayanağı
-
Geçerlilik Süresi (Varsa)
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Qualification Code | TR0030034437 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | Occupational | |
EQF Level | 5 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Hotel, restaurants and catering | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | 120 | |
Program Duration | 2 | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |
Qualification Code
TR0030034437
Qualification Title
Awarding Body
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
Awarding Body Contact
Orientation
Occupational
National Occupation Classification
-
EQF Level
5
TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.
National Occupation Classification
-
Category
Main
Credit Value
120
Program Duration
2
Program Profile
-
Learning Environments
-
Description
-
Key Competencies
-
Further Info
-
Quality Assurance
-
Access Requirements
-
Conditions for Success
-
Progression Paths (Relationship Type)
-
Legal Basis
-
Validity Period (If Any)
-
Url