Yeterlilik Kodu

TR0020221367

Yeterlilik Adı
Ceviz Yetiştiriciliği Kurs Bitirme Belgesi
Sorumlu KurumHayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiEmniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA
Sorumlu Kurum URLhttps://hbogm.meb.gov.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi2
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 2
Sınıflandırma (Tematik Alan)Bitki ve hayvancılık ürünleri
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:6112.15 Ceviz Yetiştiricisi

KategoriAna
Kredi Değeri6
Programın Normal Süresi 148 Saat
Program Profili (Amaç)

Bilgisayar İşletmenliği Kursunu tamamlayan bireyin;

  • İş sağlığı ve güvenliğinin amacı ve önemini açıklaması,
  • İş kazası ve meslek hastalıklarından korunma yöntemlerini sıralayarak gerekli önlemleri alması,
  • Tehlikelerden kaynaklanacak risklere karşı gerekli önlemleri alması,
  • Acil durumlarda gerekli tedbirleri alması,
  • Aşılamanın teknik yönlerini belirlemesi,
  • Göz aşıları yapması,
  • Kalem aşıları yapması,
  • Onarma aşıları yapması,
  • Fidanların söküm ve muhafazasını yapması,
  • Yer ve yöney yönünden araziyi belirlemesi ve şemalarını çizmesi,
  • Toprak numunesi alması,
  • Toprak tesviyesi yapması,
  • Drenaj yapması,
  • Toprak işlemesi yapması,
  • Çiftlik gübresi ile gübreleme yapması,
  • Kompost gübrelemesi yapması,
  • Yeşil gübrelerle gübreleme yapması,
  • Azotlu gübreler ile gübreleme yapması,
  • Fosforlu gübreler ile gübreleme yapması,
  • Potasyumlu gübreler ile gübreleme yapması,
  • Kompoze gübreler ile gübreleme yapması,
  • Yaprak gübrelemesi yapması,
  • Bitki gelişim düzenleyicileri ve bitkisel hormonları uygulaması,
  • Sulama için ön hazırlık yapması,
  • Su numunesi alması,
  • Yüzeysel sulama sistemi ile sulama yapması,
  • Toprak altı sulama sistemi ile sulama yapması,
  • Hastalıklarla genel mücadele yapması,
  • Zararlılarla mücadele yapması,
  • Yabancı otlarla mücadele yapması,
  • İlaçları uygulaması,
  • Ağaçların gelişim kuvvetlerini belirlemesi,
  • Budama zamanı ve tekniğine karar vermesi,
  • Şekil budaması yapması,
  • Ürün budaması yapması,
  • Gençleştirme budaması yapması,
  • Cevizin botanik özelliklerini tanıması,
  • Cevizde arazi hazırlığı yapması,
  • Cevizde üretim ve bakım yapması amaçlanmaktadır.
Öğrenme Ortamları
  • Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
  • Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • İş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygular.
  • Tekniğine uygun aşı yaparak fidan yetiştirme
  • Tekniğine uygun olarak üretim yapılacak araziyi belirleyerek üretime hazır hale getirme
  • Tekniğine uygun olarak araziye organik gübreleri verme
  • Tekniğine uygun olarak araziye kimyasal gübreleri verme
  • Tekniğine uygun olarak sulama yapma
  • Tekniğine uygun olarak bitki koruma tedbirlerini uygulama
  • Tekniğine uygun olarak budama yapma
  • Tekniğine uygun olarak ceviz yetiştirme
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Her modül sonrasında değerlendirme yapılmalıdır.
  • Başarım ölçütleri bilgi, beceri ve yeterlikler bazında açıklanmalıdır.
  • Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri kursun amaçları ve kazanımları ile uyumlu olmalıdır.
  • Değerlendirme; teorik ve performansa dayalı sınav olarak yapılmalıdır.
  • Teorik değerlendirme, modülün bütün kazanımlarını kapsayacak şekilde yapılmalıdır.
  • Performansa dayalı sınav, beceriye dönük başarım ölçütlerini içerecek şekilde hazırlanan kontrol listesine göre yapılmalıdır.
  • Değerlendirmenin teorik kısmı %40, uygulama %60 olarak dağıtılmalıdır.
  • Teorik ve performansa dayalı sınavda toplam puan; bireyin doğru cevapları ve davranışları için aldığı puanların toplamından oluşmalıdır.
  • Değerlendirme 100 puan üzerinden yapılmalı ve sınav başarısı Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre belirlenmelidir.
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

1. İlkokul mezunu olmak.

2. 14 yaşından gün almış olmak.

Başarma ŞartlarıHBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Ceviz Yetiştiriciliği Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “Ceviz Yetiştiriciliği Kurs Bitirme Belgesi”ni almaya hak kazanır. Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Ceviz Yetiştiriciliği Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Ceviz Yetiştiriciliği Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.

Yasal Dayanağı

1. 14.06.1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu.

2. 29.06.2001 tarihli ve 4702 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu.

3. Program hazırlanırken; Resmî Gazetede yayımlanan Ulusal Meslek Standartları, Ulusal Yeterlikler ISCED ve FOET sınıflaması ve ilgili diğer mevzuatlardan yararlanılmıştır.

4. Talim Terbiye Kurulu’nun 24.08.2011 Tarih ve 115 sayılı kararı ile kabul edilen, Tarım Teknolojileri Alanı Çerçeve Öğretim Programından yararlanılmıştır.

5. Talim ve Terbiye Kurulu’nun 08.02.2011 tarih ve 10 sayılı “Mesleki ve Teknik Eğitim Okul ve Kurumlarının 50 Alanına Ait Haftalık Ders Çizelgeleri ile Çerçeve Öğretim Programlarında Değişiklik Yapılması” konulu kararı.

6. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili Yönetmelikler

7. 4081 sayılı Çiftçi Mallarının Korunması Hakkında Kanun 5488 sayılı Tarım Kanunu,

8. 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu

9. İyi Tarım Uygulamaları Hakkında Yönetmelik

10. 5262 sayılı Organik Tarım Kanunu

11. 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu

12. 6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0020221367


Yeterlilik Adı
Ceviz Yetiştiriciliği Kurs Bitirme Belgesi

Sorumlu Kurum
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Emniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:6112.15 Ceviz Yetiştiricisi


AYÇ Seviyesi
2

TYÇ Seviyesi
2
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:6112.15 Ceviz Yetiştiricisi


Kategori
Ana

Kredi Değeri
6

Programın Normal Süresi
148 Saat

Program Profili (Amaç)

Bilgisayar İşletmenliği Kursunu tamamlayan bireyin;

  • İş sağlığı ve güvenliğinin amacı ve önemini açıklaması,
  • İş kazası ve meslek hastalıklarından korunma yöntemlerini sıralayarak gerekli önlemleri alması,
  • Tehlikelerden kaynaklanacak risklere karşı gerekli önlemleri alması,
  • Acil durumlarda gerekli tedbirleri alması,
  • Aşılamanın teknik yönlerini belirlemesi,
  • Göz aşıları yapması,
  • Kalem aşıları yapması,
  • Onarma aşıları yapması,
  • Fidanların söküm ve muhafazasını yapması,
  • Yer ve yöney yönünden araziyi belirlemesi ve şemalarını çizmesi,
  • Toprak numunesi alması,
  • Toprak tesviyesi yapması,
  • Drenaj yapması,
  • Toprak işlemesi yapması,
  • Çiftlik gübresi ile gübreleme yapması,
  • Kompost gübrelemesi yapması,
  • Yeşil gübrelerle gübreleme yapması,
  • Azotlu gübreler ile gübreleme yapması,
  • Fosforlu gübreler ile gübreleme yapması,
  • Potasyumlu gübreler ile gübreleme yapması,
  • Kompoze gübreler ile gübreleme yapması,
  • Yaprak gübrelemesi yapması,
  • Bitki gelişim düzenleyicileri ve bitkisel hormonları uygulaması,
  • Sulama için ön hazırlık yapması,
  • Su numunesi alması,
  • Yüzeysel sulama sistemi ile sulama yapması,
  • Toprak altı sulama sistemi ile sulama yapması,
  • Hastalıklarla genel mücadele yapması,
  • Zararlılarla mücadele yapması,
  • Yabancı otlarla mücadele yapması,
  • İlaçları uygulaması,
  • Ağaçların gelişim kuvvetlerini belirlemesi,
  • Budama zamanı ve tekniğine karar vermesi,
  • Şekil budaması yapması,
  • Ürün budaması yapması,
  • Gençleştirme budaması yapması,
  • Cevizin botanik özelliklerini tanıması,
  • Cevizde arazi hazırlığı yapması,
  • Cevizde üretim ve bakım yapması amaçlanmaktadır.

Öğrenme Ortamları
  • Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
  • Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • İş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygular.
  • Tekniğine uygun aşı yaparak fidan yetiştirme
  • Tekniğine uygun olarak üretim yapılacak araziyi belirleyerek üretime hazır hale getirme
  • Tekniğine uygun olarak araziye organik gübreleri verme
  • Tekniğine uygun olarak araziye kimyasal gübreleri verme
  • Tekniğine uygun olarak sulama yapma
  • Tekniğine uygun olarak bitki koruma tedbirlerini uygulama
  • Tekniğine uygun olarak budama yapma
  • Tekniğine uygun olarak ceviz yetiştirme

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Her modül sonrasında değerlendirme yapılmalıdır.
  • Başarım ölçütleri bilgi, beceri ve yeterlikler bazında açıklanmalıdır.
  • Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri kursun amaçları ve kazanımları ile uyumlu olmalıdır.
  • Değerlendirme; teorik ve performansa dayalı sınav olarak yapılmalıdır.
  • Teorik değerlendirme, modülün bütün kazanımlarını kapsayacak şekilde yapılmalıdır.
  • Performansa dayalı sınav, beceriye dönük başarım ölçütlerini içerecek şekilde hazırlanan kontrol listesine göre yapılmalıdır.
  • Değerlendirmenin teorik kısmı %40, uygulama %60 olarak dağıtılmalıdır.
  • Teorik ve performansa dayalı sınavda toplam puan; bireyin doğru cevapları ve davranışları için aldığı puanların toplamından oluşmalıdır.
  • Değerlendirme 100 puan üzerinden yapılmalı ve sınav başarısı Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre belirlenmelidir.

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

1. İlkokul mezunu olmak.

2. 14 yaşından gün almış olmak.


Başarma Şartları
HBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Ceviz Yetiştiriciliği Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “Ceviz Yetiştiriciliği Kurs Bitirme Belgesi”ni almaya hak kazanır. Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Ceviz Yetiştiriciliği Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Ceviz Yetiştiriciliği Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.


Yasal Dayanağı

1. 14.06.1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu.

2. 29.06.2001 tarihli ve 4702 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu.

3. Program hazırlanırken; Resmî Gazetede yayımlanan Ulusal Meslek Standartları, Ulusal Yeterlikler ISCED ve FOET sınıflaması ve ilgili diğer mevzuatlardan yararlanılmıştır.

4. Talim Terbiye Kurulu’nun 24.08.2011 Tarih ve 115 sayılı kararı ile kabul edilen, Tarım Teknolojileri Alanı Çerçeve Öğretim Programından yararlanılmıştır.

5. Talim ve Terbiye Kurulu’nun 08.02.2011 tarih ve 10 sayılı “Mesleki ve Teknik Eğitim Okul ve Kurumlarının 50 Alanına Ait Haftalık Ders Çizelgeleri ile Çerçeve Öğretim Programlarında Değişiklik Yapılması” konulu kararı.

6. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili Yönetmelikler

7. 4081 sayılı Çiftçi Mallarının Korunması Hakkında Kanun 5488 sayılı Tarım Kanunu,

8. 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu

9. İyi Tarım Uygulamaları Hakkında Yönetmelik

10. 5262 sayılı Organik Tarım Kanunu

11. 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu

12. 6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0020221367

Qualification Title
Awarding BodyMinistry of National Education
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationOccupational
EQF Level2
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 2
Thematic AreasCrop and livestock production
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value6
Program Duration148 Saat
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0020221367


Qualification Title

Awarding Body
Ministry of National Education

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification
-

EQF Level
2

TQF Level
2
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
6

Program Duration
148 Saat

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address