Yeterlilik Kodu

TR0030031459

Yeterlilik Adı
Endüstri Mühendisliği Lisans Diploması
Sorumlu KurumEskişehir Osmangazi Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiEskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Meşelik Kampüsü 26480 ESKİŞEHİR Santral : 0(222) 239 37 50 Dekanlık Sekreterliği : 0(222) 229 25 23 Fax : 0(222) 229 25 27
Sorumlu Kurum URLhttps://www.ogu.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Moda, iç ve endüstriyel tasarım
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)-
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çift Anadal Programı Yönergesi

    Amaç

    Madde 1--(1) Bu yönergenin amacı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde yürütülen Çift anadal programlarına ilişkin esasları düzenlemektedir

    Kapsam

    Madde 2-(1)  Bu Yönerge, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde yürütülmekte olan çift anadal programlarına öğrenci kabul ve kayıt işlemleri ile çift anadal programı uygulamalarına ilişkin hükümleri kapsar.

    Dayanak

    MADDE 3 – (1) Bu yönerge, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Önlisans Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği’nin çift ana dal programlarını düzenleyen maddesine ve 24.04.2010 tarih ve 27561 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

    Tanımlar

    Madde 4-(1) Bu yönergede geçen,

    a) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemini,

    b)Ana dal: Öğrencilerin Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavları (ÖSYS) veya eşdeğeri bir sınavla yerleştirilerek veya yatay geçiş yolu ile kabul edilerek Eskişehir Osmangazi üniversitesi’ de kayıtlı oldukları lisans programını

    c)Bölüm Başkanı: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi akademik bölümlerinin başkanlarını,

    ç)ÇAP: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ikinci anadal, çift anadal programlarını,

    d)  GNO:  Genel Not Ortalamasını,

    e)   İlgili fakülte kurulu: Eskişehir Osmangazi Üniversitesine bağlı fakülte kurullarını,

    f) İlgili fakülte yönetim kurulu: Eskişehir Osmangazi Üniversitesine bağlı fakülte yönetim kurullarını ifade eder

    İKİNCİ BÖLÜM

    Eğitim Öğretime İlişkin Esaslar

    Çift ana dal programı

    Madde 5-Çift anadal programı, ilgili bölüm kurulu, fakülte kurulunun önerisi ve üniversite senatosunun kararı ile kesinleşir.

    Başvuru

    Madde 6-Çift anadal programı kontenjanları ilgili bölümlerin bağlı olduğu  fakültelerce her öğretim yılı başında belirlenerek senato kararı ile kesinleşir ve öğrencilere duyurulur. Hukuk, tıp ve sağlık programları ile mühendislik programları hariç olmak üzere, çift anadal yapılacak programların kontenjanları da programların kontenjanının %20’sinden az olmamak üzere üniversite senatolarınca belirlenir

     

    Madde 7-Öğrenci ikinci anadal diploma programına, anadal diploma programının en erken üçüncü yarıyılın başında, en geç ise dört yıllık programlarda beşinci yarıyılın başında, beş yıllık programlarda yedinci yarıyılın başında, altı yıllık programlarda ise dokuzuncu yarıyılın başında başvurabilir.

    Madde 8- Öğrencinin çift anadal programına başvurabilmesi için, anadal lisans programında başvuru sırasına kadar olan sürede eğitim planındaki tüm derslerini alıp başarıyla tamamlamış olması, genel not ortalamasının en az 3, 00 olması ve başvuru anında, sınıfında başarı sıralaması itibariyle en üst % 20’de bulunması ve disiplin cezası almamış olması gerekir. Aşağıdaki şartlar uyarınca kontenjanlar Üniversite Senatosunca belirlenir ve öğrenciler bu şartlar kapsamında başvurabilir. Başarı sıralaması şartı aranan programlarda çift anadal yapmak isteyen öğrencinin, bu Yönetmelikte belirlenen diğer şartların yanı sıra kayıt olduğu yıldaki ilgili programın Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen başarı sıralaması şartını sağlamış olması gerekir.

    Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı olan diploma programlarına çift anadal diploma programı başvuru yapmak isteyen öğrencinin, ilgili çift anadal diploma programı için Üniversitemiz Yabancı Diller Yükseokulu’nca Yapılacak Hazırlık Muafiyet Sınavı Sonuç Belgesi yada Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Senatosu tarafından eşdeğerliliği kabul edilen  ulusal ve uluslararası sınavlarda Senatoca belirlenen düzeyde başarılı olduklarını gösteren belge (son üç yıl içinde alınmış) istenecektir.

    -Anadal Diploma programındaki genel not ortalaması en az 3,00 olan ancak anadal diploma programının ilgili sınıfına başarı sıralaması itibari ile en üst %20’sinde yer almayan öğrencilerden çift anadal yapılacak programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere puana sahip olanlar da çift anadal programına başvurabilir.

    Madde 9-Öğrencinin çift anadal programına kabul işlemi, başvurunun ilgili bölüm tarafından uygun görülerek fakülte yönetim kurulu kararı alınmasıyla tamamlanır ve öğrenci kayıt haftası içerisinde çift anadal programına kaydını yaptırır.

    Madde 10- Yetenek sınavı ile öğrenci alan çift anadal diploma programına öğrenci kabulünde yetenek sınavında da başarılı olma şartı aranır.

    Program

    Madde 11- Öğrencinin çift anadal programından alması gereken dersleri ilgili bölümlerin ve fakülte kurullarının önerisi üzerine senatonun onayı ile belirlenir. Mezun olabilmesi için en az  60 AKTS kredisini  çift anadal programından almış olması koşulu ile  240 AKTS’ kredisini sağlaması ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2,72 olması gerekir.

    Madde 12- Öğrencinin anadal lisans programı ile çift anadal programının ayrılığı esastır. Çift anadal programı nedeniyle öğrencinin anadal lisans programındaki başarı durumu ve mezuniyeti hiçbir biçimde etkilenmez. Çift anadal programı için ayrı not durum  belgesi düzenlenir.

    Madde 13-Öğrencinin anadal lisans programı ile çift anadal programında yer alan eşdeğer dersler, öğrencinin programa kabulü sırasında fakülte yönetim kurulunca belirlenir. Her iki programda eşdeğer kabul edilen dersler not durum belgesinde gösterilir ve genel  not ortalamasına katılır.

    Madde 14- Bir öğrenci birden fazla çift anadal programına ya da hem çift anadal ikinci lisans hem de yandal programına kayıt yaptıramaz.

    Madde 15- Öğrenci kendi isteği ile çift anadal programını bırakabilir.

    Madde 16- Çift anadal programındaki öğrenci, anadal programında “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik  ” hükümlerine uygun koşulları sağlamadan çift anadal  programına yatay geçiş yapamaz.

    Başarı ve Mezuniyet

    Madde 17- Öğrencinin çift anadal programından mezun olabilmesi için genel not ortalamasının en az 2,72 olması gerekir. Tüm çift anadal öğrenimi süresince öğrencinin ağırlıklı genel  not ortalaması bir defaya mahsus olmak üzere 2.50’ın altına kadar düşebilir. Ağırlıklı genel not ortalaması ikinci kez 2.50’ın altına düşen öğrencinin çift anadal diploma programından kaydı silinir. Çift anadal programından iki yarıyıl üst üste  ders almayan öğrencinin çift anadal programından kaydı silinir. Çift anadal programından kaydı silinen öğrencilere istemeleri halinde çift anadal programında almış oldukları dersleri gösteren transkript verilir.

    Madde 18- Anadal programında mezuniyet hakkı elde eden öğrenci, çift anadal programını verilen sürede en az 2.72 ağırlıklı genel not ortalaması ile tamamlarsa, bu öğrenciye çift anadal diploması da verilir. Anadal programında mezuniyet hakkı elde etmeden öğrenciye çift anadal programının lisans diploması verilmez.

    Madde 19-Yatay geçişle gelen öğrenci çift anadal programına başvurabilmesi için kayıt yaptırdığı bölümde en az bir yarıyıl öğrenim görmesi zorunludur.

    Madde 20- Anadal lisans programında mezun olan çift anadal programına kayıtlı öğrencinin öğrencilik işlemleri, çift anadal programına kayıtlı olduğu fakülte tarafından yürütülür.

    Madde 21- Çift anadal programına kayıtlı öğrenci anadal lisans programından mezun oluncaya kadar sadece bu öğretimin, mezun olduktan sonra ise çift anadal programına ait öğrenci katkı payını öder.

    Madde 22- Anadal diploma programından mezuniyet hakkını elde eden ancak ikinci anadal diploma programını bitiremeyen öğrencilerin öğrenim süresi ikinci anadal diploma programına kayıt yaptırdığı eğitim öğretim yılından itibaren 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinin (c) fıkrasında belirtilen azami süredir. Bu süre içinde çift anadal programından mezun olamayan öğrencinin programla ilişiği kesilir.

    Madde 23- Anadal lisans programından mezuniyet hakkı elde eden öğrenci çift anadal programını bitiremese bile anadal lisans programına ait diplomasını alabilir. Staj zorunluluğu olan ikinci anadal programına kayıt yaptıran öğrenci, mezuniyet için bu programın staj yükümlülüğünü de yerine getirmek zorundadır.

    Madde 24- Eğitim Fakültesi öğretmen yetiştirme programları ile diğer fakültelerin programları arasında çift anadal programı hiçbir şekilde uygulanmayacaktır. Ancak, Eğitim Fakültesi bünyesindeki iki ayrı öğretmen yetiştirme programı arasında çift anadal programı Yükseköğretim Kurulu’ndan onay alınmak suretiyle uygulanabilir.

    Akademik İzin

     Madde 25 (1) Anadal programında akademik izin alan  öğrenciler, ÇAP’da da izinli sayılırlar.

    Geçiş Hükümleri

    GEÇİCİ MADDE 26-(1) Bu yönerge 2019-2020 öğretim yılı bahar yarıyılından önce çift anadal programlarına kabul edilen öğrencilere uygulanmaz.

    Yürürlük :

    Madde 27-(1)Bu Yönerge  Üniversite Senatosu tarafından 22/05/2020 tarihinde kabul edilmiş ve bu tarihten itibaren yürürlüğe girmiştir.

    Yürütme

    Madde 28-(1) Bu Yönerge hükümleri Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörlüğü yürütür.

  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Yandal Programı Yönergesi

    ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ

    Kapsam:

    Madde 1- Bu yönerge Eskişehir Osmangazi Üniversitesinin fakültelerini kapsar.

    Amaç:

    Madde 2-Yandal programının amacı, kendi lisans programını başarı ile sürdüren öğrencinin ilgi duyduğu başka bir programdan sertifika almasını sağlamaktır.

    Madde 3-Yandal programı, ilgili bölüm ve fakülte yönetim kurulunun önerisi ve üniversite senatosunun kararı ile kesinleşir.

    Başvuru:

    Madde 4-İlgili bölümlerin fakülte yönetim kurulu tarafından belirlenen kontenjanlar senato kararı ile kesinleşir ve birimlerce duyurulur. Öğrenci, yandal programına, anadal lisans programının en erken üçüncü, en geç altıncı yarıyılın başında başvurabilir.

    Madde 5-Öğrencinin bu programa başvurabilmesi için, anadal programında başvuru sırasına kadar olan sürede eğitim planındaki tüm derslerini alıp, başarıyla tamamlamış olması, başvuru sırasındaki genel not ortalamasının en az 2.50 olması gerekir. Programa kabul işlemi başvurduğu bölümün yer aldığı fakülte yönetim kurulu kararı ile tamamlanır ve duyurulan kayıt haftası içerisinde yandal programına da kayıt yaptırılır.

     

    Program

    Madde 6-Yandal programı nedeniyle öğrencinin kendi lisans programındaki başarı durumu ve mezuniyeti hiçbir şekilde etkilenmez. Yandal programı için ayrı not durum belgesi (transkript) düzenlenir.

    Madde 7-Bir öğrenci hem yandal hem de çift anadal programına kayıt yaptıramaz.

    Başarı ve Sertifika:

    Madde 8- Yandal programına devam edebilmesi için öğrencinin anadal programındaki not ortalamasının en az 2.00 olması şarttır. Bu şartı sağlayamayan öğrencinin yandal programından kaydı silinir. Yandal programından iki yarıyıl üst üste ders almayan öğrencinin bu programdan kaydı silinir. Yandal öğrencisi, öğrenim sürecinin herhangi bir yarıyılında programı kendi isteğiyle bırakabilir. Yandal programından kayıt sildiren öğrenci, aynı yandal programına tekrar kayıt yaptıramaz. Yandal programından çıkarılan öğrencilere istemeleri halinde bu programda almış oldukları dersleri gösteren transkript verilir.

    Madde 9-Kendi lisans programında mezuniyet hakkı elde eden ancak yandal programını bitiremeyen öğrencilere ilgili yönetim kurullarının kararı ile en fazla iki yarıyıl ek süre tanınır. Bu süre sonunda yandal programını en az 2.00 genel not ortalaması ile tamamlarsa bu öğrenciye  başarı belgesi (yandal sertifikası) verilir.

    Madde 10-Yandal programını tamamlayan öğrenci, yandal alanında lisans veya önlisans diploması ile verilen hak ve yetkilerden yararlanamaz.

    Madde 11-Bu yönerge Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Senatosunun 25.01.2017 tarih 03/04 sayılı kararıyla kabul edilmiştir

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı-
Başarma ŞartlarıStaj Türleri Staj 1: Süresi 15 iş günüdür ve en erken 4. dönemin sonunda yapılabilir. Staj 1’in mutlaka imalat atölyesi bulunan bir işletmede yapılması gerekir. Staj yeri herhangi bir büyük işletmenin atölyesi olabileceği gibi  küçük veya orta ölçekli (en az 20 işçi çalışan) bir işletme de olabilir. Ancak, hiç bir mühendisin çalışmadığı bir torna veya freze atölyesi olamaz. Atölyede en az bir mühendis çalışıyor olmalıdır. Daha önce Atölye stajını yapmış olan öğrenciler Staj 1'i yapmış kabul edileceklerdir.   Staj 2: Süresi 25 işgünüdür ve en erken 6. dönemin sonunda yapılabilir. Staj 2’nin en az 50 işçi çalışan, üretim, planlama, satın alma gibi işletme fonksiyonlarını yürüten birimlerin yer aldığı orta büyüklükte veya büyük bir üretim işletmesinde yapılması gerekir. İşletmede kesinlikle Endüstri mühendisi çalışıyor olmalıdır. ÖNEMLİ NOT: 2010 ve öncesi girişli öğrenciler; Atölye, Yönetim ve İşletme stajlarından en fazla ikisini aynı işletmede yapabilirler. 2011 ve sonrası girişli öğrenciler ise Staj 1 ve Staj 2 'yi aynı işletmede yapamazlar. Staj Süreci 1. Staj türüne uygun bir işletme seçilmelidir. 2. Staj türüne uygun işletme ile görüşülüp, işletme talep ediyorsa Staj Zorunluluk Formu işletmeye iletilmelidir. 3. İşletme onayı tamamlanmış ise aşağıda belirtilen evrakları tamamlayarak bölüm tarafından ilan edilen tarihlerde Bölüm Sekreteri Mustafa DOMANIÇLI' ya imza karşılığında teslim edilmelidir. İki adet Staj Başvuru Formu (Bilgisayar ortamında doldurulmuş ve imzalanmış olmalıdır.) Bir adet kimlik fotokopisi Staj Kabul Yazısı (Öğrencinin numarası, staj başlangıç ve bitiş tarihleri, staj türü, firma kaşesi ve yetkili imzası mutlaka bulunmalıdır). Öğrenci bu belgeden kendisi sorumludur. Belgenin aslı kabul edilebildiği gibi, (0222) 2393613 numarasına fax yoluyla da iletilebilir. 4. Staj tamamlandığında, bölüm tarafından ilan edilen tarihlerde staj defteri, staj raporu ve staj değerlendirme formunu teslim edilmelidir. ÖNEMLİ NOT: Geçmişte veya aynı dönemde büyük benzerlik gösteren staj raporlarının sahipleri hakkında yasal işlem uygulanacak ve stajları geçersiz sayılacaktır.  Ek Açıklamalar STAJ ZORUNLULUK FORMU: İşletmelere istedikleri taktirde verilen, üzerinde stajyer öğrenci bilgileri ile yasa kapsamında zorunlu olarak staj yapılması gerektiği hususunun yer aldığı belgedir. STAJ DEFTERİ: Staj süresi boyunca günlük olarak ne yapıldığının yazıldığı defterdir. Defterin tüm sayfalarında ve özellikle ilk sayfasında işyeri kaşesi ve staj amirinin imzası yer almalıdır. STAJ RAPORU: İlgili staj türü sorularının stajyer öğrenciler tarafından titizlik ve doğrulukla cevaplandırıldığı rapordur. Bu rapor mümkünse bilgisayar ortamında rapor yazma kurallarına uygun şekilde yazılmalıdır. Raporda fotokopi yer almamalıdır. Özellikle teknik resim, diyagram, kroki ve plan çizimleri mutlaka öğrenci tarafından mümkünse bilgisayar ortamında yapılmalıdır.  Stajlarla ilgili gerekli tüm belgeler için tıklayınız.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)-
Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)-
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030031459


Yeterlilik Adı
Endüstri Mühendisliği Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Meşelik Kampüsü 26480 ESKİŞEHİR Santral : 0(222) 239 37 50 Dekanlık Sekreterliği : 0(222) 229 25 23 Fax : 0(222) 229 25 27

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
-

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çift Anadal Programı Yönergesi

    Amaç

    Madde 1--(1) Bu yönergenin amacı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde yürütülen Çift anadal programlarına ilişkin esasları düzenlemektedir

    Kapsam

    Madde 2-(1)  Bu Yönerge, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde yürütülmekte olan çift anadal programlarına öğrenci kabul ve kayıt işlemleri ile çift anadal programı uygulamalarına ilişkin hükümleri kapsar.

    Dayanak

    MADDE 3 – (1) Bu yönerge, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Önlisans Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği’nin çift ana dal programlarını düzenleyen maddesine ve 24.04.2010 tarih ve 27561 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

    Tanımlar

    Madde 4-(1) Bu yönergede geçen,

    a) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemini,

    b)Ana dal: Öğrencilerin Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavları (ÖSYS) veya eşdeğeri bir sınavla yerleştirilerek veya yatay geçiş yolu ile kabul edilerek Eskişehir Osmangazi üniversitesi’ de kayıtlı oldukları lisans programını

    c)Bölüm Başkanı: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi akademik bölümlerinin başkanlarını,

    ç)ÇAP: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ikinci anadal, çift anadal programlarını,

    d)  GNO:  Genel Not Ortalamasını,

    e)   İlgili fakülte kurulu: Eskişehir Osmangazi Üniversitesine bağlı fakülte kurullarını,

    f) İlgili fakülte yönetim kurulu: Eskişehir Osmangazi Üniversitesine bağlı fakülte yönetim kurullarını ifade eder

    İKİNCİ BÖLÜM

    Eğitim Öğretime İlişkin Esaslar

    Çift ana dal programı

    Madde 5-Çift anadal programı, ilgili bölüm kurulu, fakülte kurulunun önerisi ve üniversite senatosunun kararı ile kesinleşir.

    Başvuru

    Madde 6-Çift anadal programı kontenjanları ilgili bölümlerin bağlı olduğu  fakültelerce her öğretim yılı başında belirlenerek senato kararı ile kesinleşir ve öğrencilere duyurulur. Hukuk, tıp ve sağlık programları ile mühendislik programları hariç olmak üzere, çift anadal yapılacak programların kontenjanları da programların kontenjanının %20’sinden az olmamak üzere üniversite senatolarınca belirlenir

     

    Madde 7-Öğrenci ikinci anadal diploma programına, anadal diploma programının en erken üçüncü yarıyılın başında, en geç ise dört yıllık programlarda beşinci yarıyılın başında, beş yıllık programlarda yedinci yarıyılın başında, altı yıllık programlarda ise dokuzuncu yarıyılın başında başvurabilir.

    Madde 8- Öğrencinin çift anadal programına başvurabilmesi için, anadal lisans programında başvuru sırasına kadar olan sürede eğitim planındaki tüm derslerini alıp başarıyla tamamlamış olması, genel not ortalamasının en az 3, 00 olması ve başvuru anında, sınıfında başarı sıralaması itibariyle en üst % 20’de bulunması ve disiplin cezası almamış olması gerekir. Aşağıdaki şartlar uyarınca kontenjanlar Üniversite Senatosunca belirlenir ve öğrenciler bu şartlar kapsamında başvurabilir. Başarı sıralaması şartı aranan programlarda çift anadal yapmak isteyen öğrencinin, bu Yönetmelikte belirlenen diğer şartların yanı sıra kayıt olduğu yıldaki ilgili programın Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen başarı sıralaması şartını sağlamış olması gerekir.

    Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı olan diploma programlarına çift anadal diploma programı başvuru yapmak isteyen öğrencinin, ilgili çift anadal diploma programı için Üniversitemiz Yabancı Diller Yükseokulu’nca Yapılacak Hazırlık Muafiyet Sınavı Sonuç Belgesi yada Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Senatosu tarafından eşdeğerliliği kabul edilen  ulusal ve uluslararası sınavlarda Senatoca belirlenen düzeyde başarılı olduklarını gösteren belge (son üç yıl içinde alınmış) istenecektir.

    -Anadal Diploma programındaki genel not ortalaması en az 3,00 olan ancak anadal diploma programının ilgili sınıfına başarı sıralaması itibari ile en üst %20’sinde yer almayan öğrencilerden çift anadal yapılacak programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere puana sahip olanlar da çift anadal programına başvurabilir.

    Madde 9-Öğrencinin çift anadal programına kabul işlemi, başvurunun ilgili bölüm tarafından uygun görülerek fakülte yönetim kurulu kararı alınmasıyla tamamlanır ve öğrenci kayıt haftası içerisinde çift anadal programına kaydını yaptırır.

    Madde 10- Yetenek sınavı ile öğrenci alan çift anadal diploma programına öğrenci kabulünde yetenek sınavında da başarılı olma şartı aranır.

    Program

    Madde 11- Öğrencinin çift anadal programından alması gereken dersleri ilgili bölümlerin ve fakülte kurullarının önerisi üzerine senatonun onayı ile belirlenir. Mezun olabilmesi için en az  60 AKTS kredisini  çift anadal programından almış olması koşulu ile  240 AKTS’ kredisini sağlaması ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2,72 olması gerekir.

    Madde 12- Öğrencinin anadal lisans programı ile çift anadal programının ayrılığı esastır. Çift anadal programı nedeniyle öğrencinin anadal lisans programındaki başarı durumu ve mezuniyeti hiçbir biçimde etkilenmez. Çift anadal programı için ayrı not durum  belgesi düzenlenir.

    Madde 13-Öğrencinin anadal lisans programı ile çift anadal programında yer alan eşdeğer dersler, öğrencinin programa kabulü sırasında fakülte yönetim kurulunca belirlenir. Her iki programda eşdeğer kabul edilen dersler not durum belgesinde gösterilir ve genel  not ortalamasına katılır.

    Madde 14- Bir öğrenci birden fazla çift anadal programına ya da hem çift anadal ikinci lisans hem de yandal programına kayıt yaptıramaz.

    Madde 15- Öğrenci kendi isteği ile çift anadal programını bırakabilir.

    Madde 16- Çift anadal programındaki öğrenci, anadal programında “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik  ” hükümlerine uygun koşulları sağlamadan çift anadal  programına yatay geçiş yapamaz.

    Başarı ve Mezuniyet

    Madde 17- Öğrencinin çift anadal programından mezun olabilmesi için genel not ortalamasının en az 2,72 olması gerekir. Tüm çift anadal öğrenimi süresince öğrencinin ağırlıklı genel  not ortalaması bir defaya mahsus olmak üzere 2.50’ın altına kadar düşebilir. Ağırlıklı genel not ortalaması ikinci kez 2.50’ın altına düşen öğrencinin çift anadal diploma programından kaydı silinir. Çift anadal programından iki yarıyıl üst üste  ders almayan öğrencinin çift anadal programından kaydı silinir. Çift anadal programından kaydı silinen öğrencilere istemeleri halinde çift anadal programında almış oldukları dersleri gösteren transkript verilir.

    Madde 18- Anadal programında mezuniyet hakkı elde eden öğrenci, çift anadal programını verilen sürede en az 2.72 ağırlıklı genel not ortalaması ile tamamlarsa, bu öğrenciye çift anadal diploması da verilir. Anadal programında mezuniyet hakkı elde etmeden öğrenciye çift anadal programının lisans diploması verilmez.

    Madde 19-Yatay geçişle gelen öğrenci çift anadal programına başvurabilmesi için kayıt yaptırdığı bölümde en az bir yarıyıl öğrenim görmesi zorunludur.

    Madde 20- Anadal lisans programında mezun olan çift anadal programına kayıtlı öğrencinin öğrencilik işlemleri, çift anadal programına kayıtlı olduğu fakülte tarafından yürütülür.

    Madde 21- Çift anadal programına kayıtlı öğrenci anadal lisans programından mezun oluncaya kadar sadece bu öğretimin, mezun olduktan sonra ise çift anadal programına ait öğrenci katkı payını öder.

    Madde 22- Anadal diploma programından mezuniyet hakkını elde eden ancak ikinci anadal diploma programını bitiremeyen öğrencilerin öğrenim süresi ikinci anadal diploma programına kayıt yaptırdığı eğitim öğretim yılından itibaren 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinin (c) fıkrasında belirtilen azami süredir. Bu süre içinde çift anadal programından mezun olamayan öğrencinin programla ilişiği kesilir.

    Madde 23- Anadal lisans programından mezuniyet hakkı elde eden öğrenci çift anadal programını bitiremese bile anadal lisans programına ait diplomasını alabilir. Staj zorunluluğu olan ikinci anadal programına kayıt yaptıran öğrenci, mezuniyet için bu programın staj yükümlülüğünü de yerine getirmek zorundadır.

    Madde 24- Eğitim Fakültesi öğretmen yetiştirme programları ile diğer fakültelerin programları arasında çift anadal programı hiçbir şekilde uygulanmayacaktır. Ancak, Eğitim Fakültesi bünyesindeki iki ayrı öğretmen yetiştirme programı arasında çift anadal programı Yükseköğretim Kurulu’ndan onay alınmak suretiyle uygulanabilir.

    Akademik İzin

     Madde 25 (1) Anadal programında akademik izin alan  öğrenciler, ÇAP’da da izinli sayılırlar.

    Geçiş Hükümleri

    GEÇİCİ MADDE 26-(1) Bu yönerge 2019-2020 öğretim yılı bahar yarıyılından önce çift anadal programlarına kabul edilen öğrencilere uygulanmaz.

    Yürürlük :

    Madde 27-(1)Bu Yönerge  Üniversite Senatosu tarafından 22/05/2020 tarihinde kabul edilmiş ve bu tarihten itibaren yürürlüğe girmiştir.

    Yürütme

    Madde 28-(1) Bu Yönerge hükümleri Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörlüğü yürütür.

  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Yandal Programı Yönergesi

    ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ

    Kapsam:

    Madde 1- Bu yönerge Eskişehir Osmangazi Üniversitesinin fakültelerini kapsar.

    Amaç:

    Madde 2-Yandal programının amacı, kendi lisans programını başarı ile sürdüren öğrencinin ilgi duyduğu başka bir programdan sertifika almasını sağlamaktır.

    Madde 3-Yandal programı, ilgili bölüm ve fakülte yönetim kurulunun önerisi ve üniversite senatosunun kararı ile kesinleşir.

    Başvuru:

    Madde 4-İlgili bölümlerin fakülte yönetim kurulu tarafından belirlenen kontenjanlar senato kararı ile kesinleşir ve birimlerce duyurulur. Öğrenci, yandal programına, anadal lisans programının en erken üçüncü, en geç altıncı yarıyılın başında başvurabilir.

    Madde 5-Öğrencinin bu programa başvurabilmesi için, anadal programında başvuru sırasına kadar olan sürede eğitim planındaki tüm derslerini alıp, başarıyla tamamlamış olması, başvuru sırasındaki genel not ortalamasının en az 2.50 olması gerekir. Programa kabul işlemi başvurduğu bölümün yer aldığı fakülte yönetim kurulu kararı ile tamamlanır ve duyurulan kayıt haftası içerisinde yandal programına da kayıt yaptırılır.

     

    Program

    Madde 6-Yandal programı nedeniyle öğrencinin kendi lisans programındaki başarı durumu ve mezuniyeti hiçbir şekilde etkilenmez. Yandal programı için ayrı not durum belgesi (transkript) düzenlenir.

    Madde 7-Bir öğrenci hem yandal hem de çift anadal programına kayıt yaptıramaz.

    Başarı ve Sertifika:

    Madde 8- Yandal programına devam edebilmesi için öğrencinin anadal programındaki not ortalamasının en az 2.00 olması şarttır. Bu şartı sağlayamayan öğrencinin yandal programından kaydı silinir. Yandal programından iki yarıyıl üst üste ders almayan öğrencinin bu programdan kaydı silinir. Yandal öğrencisi, öğrenim sürecinin herhangi bir yarıyılında programı kendi isteğiyle bırakabilir. Yandal programından kayıt sildiren öğrenci, aynı yandal programına tekrar kayıt yaptıramaz. Yandal programından çıkarılan öğrencilere istemeleri halinde bu programda almış oldukları dersleri gösteren transkript verilir.

    Madde 9-Kendi lisans programında mezuniyet hakkı elde eden ancak yandal programını bitiremeyen öğrencilere ilgili yönetim kurullarının kararı ile en fazla iki yarıyıl ek süre tanınır. Bu süre sonunda yandal programını en az 2.00 genel not ortalaması ile tamamlarsa bu öğrenciye  başarı belgesi (yandal sertifikası) verilir.

    Madde 10-Yandal programını tamamlayan öğrenci, yandal alanında lisans veya önlisans diploması ile verilen hak ve yetkilerden yararlanamaz.

    Madde 11-Bu yönerge Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Senatosunun 25.01.2017 tarih 03/04 sayılı kararıyla kabul edilmiştir


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı
-

Başarma Şartları
Staj Türleri Staj 1: Süresi 15 iş günüdür ve en erken 4. dönemin sonunda yapılabilir. Staj 1’in mutlaka imalat atölyesi bulunan bir işletmede yapılması gerekir. Staj yeri herhangi bir büyük işletmenin atölyesi olabileceği gibi  küçük veya orta ölçekli (en az 20 işçi çalışan) bir işletme de olabilir. Ancak, hiç bir mühendisin çalışmadığı bir torna veya freze atölyesi olamaz. Atölyede en az bir mühendis çalışıyor olmalıdır. Daha önce Atölye stajını yapmış olan öğrenciler Staj 1'i yapmış kabul edileceklerdir.   Staj 2: Süresi 25 işgünüdür ve en erken 6. dönemin sonunda yapılabilir. Staj 2’nin en az 50 işçi çalışan, üretim, planlama, satın alma gibi işletme fonksiyonlarını yürüten birimlerin yer aldığı orta büyüklükte veya büyük bir üretim işletmesinde yapılması gerekir. İşletmede kesinlikle Endüstri mühendisi çalışıyor olmalıdır. ÖNEMLİ NOT: 2010 ve öncesi girişli öğrenciler; Atölye, Yönetim ve İşletme stajlarından en fazla ikisini aynı işletmede yapabilirler. 2011 ve sonrası girişli öğrenciler ise Staj 1 ve Staj 2 'yi aynı işletmede yapamazlar. Staj Süreci 1. Staj türüne uygun bir işletme seçilmelidir. 2. Staj türüne uygun işletme ile görüşülüp, işletme talep ediyorsa Staj Zorunluluk Formu işletmeye iletilmelidir. 3. İşletme onayı tamamlanmış ise aşağıda belirtilen evrakları tamamlayarak bölüm tarafından ilan edilen tarihlerde Bölüm Sekreteri Mustafa DOMANIÇLI' ya imza karşılığında teslim edilmelidir. İki adet Staj Başvuru Formu (Bilgisayar ortamında doldurulmuş ve imzalanmış olmalıdır.) Bir adet kimlik fotokopisi Staj Kabul Yazısı (Öğrencinin numarası, staj başlangıç ve bitiş tarihleri, staj türü, firma kaşesi ve yetkili imzası mutlaka bulunmalıdır). Öğrenci bu belgeden kendisi sorumludur. Belgenin aslı kabul edilebildiği gibi, (0222) 2393613 numarasına fax yoluyla da iletilebilir. 4. Staj tamamlandığında, bölüm tarafından ilan edilen tarihlerde staj defteri, staj raporu ve staj değerlendirme formunu teslim edilmelidir. ÖNEMLİ NOT: Geçmişte veya aynı dönemde büyük benzerlik gösteren staj raporlarının sahipleri hakkında yasal işlem uygulanacak ve stajları geçersiz sayılacaktır.  Ek Açıklamalar STAJ ZORUNLULUK FORMU: İşletmelere istedikleri taktirde verilen, üzerinde stajyer öğrenci bilgileri ile yasa kapsamında zorunlu olarak staj yapılması gerektiği hususunun yer aldığı belgedir. STAJ DEFTERİ: Staj süresi boyunca günlük olarak ne yapıldığının yazıldığı defterdir. Defterin tüm sayfalarında ve özellikle ilk sayfasında işyeri kaşesi ve staj amirinin imzası yer almalıdır. STAJ RAPORU: İlgili staj türü sorularının stajyer öğrenciler tarafından titizlik ve doğrulukla cevaplandırıldığı rapordur. Bu rapor mümkünse bilgisayar ortamında rapor yazma kurallarına uygun şekilde yazılmalıdır. Raporda fotokopi yer almamalıdır. Özellikle teknik resim, diyagram, kroki ve plan çizimleri mutlaka öğrenci tarafından mümkünse bilgisayar ortamında yapılmalıdır.  Stajlarla ilgili gerekli tüm belgeler için tıklayınız.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
-

Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)
-

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030031459

Qualification Title
Awarding Body
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationAcademic
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasFashion, interior and industrial design
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0030031459


Qualification Title

Awarding Body

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address