Yeterlilik Kodu | TR0020221211 | |
Yeterlilik Adı | Et İşleme Ve Reyon Elemanı Kurs Bitirme Belgesi
| |
Sorumlu Kurum | Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Emniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA | |
Sorumlu Kurum URL | https://hbogm.meb.gov.tr/ | |
Yönelim | Genel | |
AYÇ Seviyesi | 2 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 2 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Gıda işleme | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08:5223.58 Reyon Görevlisi | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 13 | |
Programın Normal Süresi | 316 Saat | |
Program Profili (Amaç) | Et İşleme ve Reyon Elemanı kurs programını bitiren bireyin;
| |
Öğrenme Ortamları |
| |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri |
| |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | 1. Okuryazar olmak 2. Sağlık durumu kurs programı uygulamalarını yapmaya elverişli olmak 3. Bulaşıcı hastalığı bulunmadığına dair sağlık raporu almak | |
Başarma Şartları | HBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Et İşleme Ve Reyon Elemanı Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “Et İşleme Ve Reyon Elemanı Kurs Bitirme Belgesi”ni almaya hak kazanır. Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | “Et İşleme Ve Reyon Elemanı Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Et İşleme Ve Reyon Elemanı Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez. | |
Yasal Dayanağı | 1. 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu 2. Talim ve Terbiye Kurulunun 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı 3. Talim ve Terbiye Kurulu’nun 02.06.2014 tarih ve 51 sayılı kararı ile kabul edilen, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Programı Gıda Teknolojisi Alanı Çerçeve Öğretim Programı 4. 10.06.2003 tarihli ve 25134 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 4857 sayılı İş Kanunu 5. 16.06.2006 tarihli ve 26200 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 6. 30.06.2012 tarihli ve 28339 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 7. 15.05.2013 tarihli ve 28648 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik 8. 19.06.1986 tarihli ve 19139 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu 9. 13.06.2010 tarihli ve 27610 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu 1 0.06.05.1930 tarihli ve 1489 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu 11. 13.05.2006 tarihli ve 26167 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 5491 sayılı Çevre Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 12.Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Tebliğleri (2000/4 Et Ürünleri Tebliği Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Üretim Yerlerinden Numune Alma Planı, Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları Tebliği. Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği) 13.28.04.2004 tarihli ve 25446 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Hazırlama, Tamamlama ve Temizleme İşleri Yönetmeliği 14. 17.12.2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Gıda Hijyeni Yönetmeliği 15.27.12.2011 tarihli ve 28155 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanan Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği 16. 26.09.2008 tarihli ve 27009 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanan Gıda Güvenliği ve Kalitesinin Denetimi ve Kontrolüne Dair Yönetmelik 17.17.12.2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî Gazete 'de yayımlanan Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik 18.15.10.2002 tarihli ve 24907 sayılı Resmî Gazete 'de yayımlanan Gıda Işınlama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik 19.TS-EN-ISO 9000 (GMP-GHP-HACCP) standartları, TS-EN-ISO 9001 standartları, ISO 22000:2005 Gıda Güvenirliliği Yönetim Sistemi Standardı | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0020221211
ISCO 08:5223.58 Reyon Görevlisi
ISCO 08:5223.58 Reyon Görevlisi
Et İşleme ve Reyon Elemanı kurs programını bitiren bireyin;
- İş sağlığı ve güvenliğinin önemini kavrayarak istendik davranış değişikliği sağlaması,
- Çevre koruma mevzuatına uygun çalışması,
- Kalite yönetim sistemine uygun çalışması,
- İş organizasyonu yapması,
- Mevzuatlara uygun olarak gıda güvenliğini sağlaması,
- Besin öğelerini ve besin kaynaklarını seçmesi,
- Etleri ihtiyaca göre temin etmesi,
- Mevzuata uygun şekilde et ve et ürünlerinin soğuk hava deposuna ve reyon/buzdolabına yerleştirilmesini sağlaması,
- Büyük/küçük baş hayvan etlerini tekniğine uygun hazırlaması,
- Büyükbaş/küçükbaş hayvan etlerini alındığı gövde etine göre işlemesi,
- Etleri kullanım alanına göre tekniğine uygun olarak işlemesi,
- Etleri hazırlama biçimine göre tekniğine uygun olarak işlemesi,
- Kemikli/kemiksiz spesiyal ürünleri tekniğine göre hazırlaması,
- Kanatlı hayvan etlerini tekniğine uygun olarak işlemesi,
- Sakatatları tekniğine uygun olarak işlemesi,
- Tekniğine uygun olarak et ve et ürünlerinin satışını yapması,
- Eğitim ihtiyacına göre mesleki gelişim faaliyetlerine katılması amaçlanmaktadır.
- Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
- Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.
- İş sağlığı ve güvenliğinin önemini kavrayarak istendik davranış değişikliği sağlar.
- Çevre koruma mevzuatına uygun çalışır.
- Kalite yönetim sistemine uygun çalışır.
- İş organizasyonu yapar.
- Mevzuatlara göre gıda güvenliğini sağlar.
- Yeterli ve dengeli beslenme kurallarına uygun olarak besin öğelerini ve besin kaynaklarını seçer.
- Et ve et ürünlerini ihtiyaca göre temin eder.
- Mevzuata uygun şekilde et ve et ürünlerinin soğuk hava deposuna ve reyon/buzdolabına yerleştirir.
- Büyükbaş/küçükbaş hayvan etlerini tekniğine uygun hazırlar.
- Büyükbaş/küçükbaş hayvan etlerini alındığı gövde etine göre işler.
- Etleri kullanım alanına göre tekniğine uygun olarak işler.
- Etleri hazırlama biçimine göre tekniğine uygun olarak işler.
- Kemikli/kemiksiz spesiyal ürünleri tekniğine göre hazırlar.
- Kanatlı hayvan etlerini tekniğine uygun olarak işler
- Sakatatları tekniğine uygun olarak işler.
- Tekniğine uygun olarak et ve et ürünlerinin satışını yapar.
- Eğitim ihtiyacına göre mesleki gelişim faaliyetlerine katılır.
- Değerlendirme, bütün kazanımları kapsayacak şekilde teorik ve performansa dayalı olarak yapılmalıdır.
- Performansa dayalı sınav, beceriye dönük başarım ölçütlerini içerecek şekilde hazırlanan kontrol listesine göre yapılmalıdır.
- Değerlendirmenin teorik kısmı %40, uygulama %60 olarak dağıtılmalıdır.
- Teorik ve performansa dayalı sınavda toplam puan; bireyin doğru cevapları ve davranışları için aldığı puanların toplamından oluşmalıdır.
- Değerlendirme 100 puan üzerinden yapılmalı ve sınav başarısı Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre belirlenmelidir.
1. Okuryazar olmak
2. Sağlık durumu kurs programı uygulamalarını yapmaya elverişli olmak
3. Bulaşıcı hastalığı bulunmadığına dair sağlık raporu almak
“Et İşleme Ve Reyon Elemanı Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Et İşleme Ve Reyon Elemanı Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.
1. 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu
2. Talim ve Terbiye Kurulunun 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı
3. Talim ve Terbiye Kurulu’nun 02.06.2014 tarih ve 51 sayılı kararı ile kabul edilen, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Programı Gıda Teknolojisi Alanı Çerçeve Öğretim Programı
4. 10.06.2003 tarihli ve 25134 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 4857 sayılı İş Kanunu
5. 16.06.2006 tarihli ve 26200 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu
6. 30.06.2012 tarihli ve 28339 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
7. 15.05.2013 tarihli ve 28648 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik
8. 19.06.1986 tarihli ve 19139 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu
9. 13.06.2010 tarihli ve 27610 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu 1
0.06.05.1930 tarihli ve 1489 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu
11. 13.05.2006 tarihli ve 26167 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 5491 sayılı Çevre Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun
12.Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Tebliğleri (2000/4 Et Ürünleri Tebliği Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Üretim Yerlerinden Numune Alma Planı, Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları Tebliği. Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği)
13.28.04.2004 tarihli ve 25446 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Hazırlama, Tamamlama ve Temizleme İşleri Yönetmeliği
14. 17.12.2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Gıda Hijyeni Yönetmeliği
15.27.12.2011 tarihli ve 28155 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanan Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği
16. 26.09.2008 tarihli ve 27009 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanan Gıda Güvenliği ve Kalitesinin Denetimi ve Kontrolüne Dair Yönetmelik
17.17.12.2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî Gazete 'de yayımlanan Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik
18.15.10.2002 tarihli ve 24907 sayılı Resmî Gazete 'de yayımlanan Gıda Işınlama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik
19.TS-EN-ISO 9000 (GMP-GHP-HACCP) standartları, TS-EN-ISO 9001 standartları, ISO 22000:2005 Gıda Güvenirliliği Yönetim Sistemi Standardı
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0020221211 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | Ministry of National Education | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | General | |
EQF Level | 2 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 2 | |
Thematic Areas | Food processing | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | 13 | |
Program Duration | 316 Saat | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |