Yeterlilik Kodu | TR0020001325 | |
Yeterlilik Adı | Et ve Et Ürünleri İşlemeciliği Ustalık Belgesi | |
Sorumlu Kurum | Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina, Atatürk Bulvarı No 98 1. Kat A Blok Kızılay ANKARA | |
Sorumlu Kurum URL | https://mtegm.meb.gov.tr/ | |
Yönelim | - | |
AYÇ Seviyesi | 4 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 4 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Gıda işleme | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08 : 7511.15 | |
Kategori | - | |
Kredi Değeri | - | |
Programın Normal Süresi | - | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) | Et ve et ürünlerini hazırlama ve satışa sunma aşamalarındaki işlemleri hijyenik olarak yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Bu yeterliliğe sahip kişi;
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | - | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | En az ilköğretim veya ortaokul/imam hatip ortaokulu mezunu olmak ve açık liseye kayıt yaptırmak. | |
Başarma Şartları | Eğitim durumu; İlkokul, ortaokul, ilköğretim okulu mezunu veya lise terk olanlar 2 yıllık eğitimden sonra, en az ortaöğretim mezunu olanlar ise 1 yıllık eğitimden sonra girecekleri sınavından başarılı olmaları halinde Kalfalık Belgesi alırlar. Mesleğinde eğitim süresinin en az iki katı kadar çalıştığını belgelendirenler girecekleri sınavdan başarılı olmaları halinde Kalfalık Belgesi alırlar. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında çalışabilmek için tercih sebebidir. Kendi işyerini açabilir. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0020001325
ISCO 08 : 7511.15
ISCO 08 : 7511.15
Et ve et ürünlerini hazırlama ve satışa sunma aşamalarındaki işlemleri hijyenik olarak yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Bu yeterliliğe sahip kişi;
- Besin öğelerine ve besin gruplarına olan ihtiyaçları belirler, yemekleri yer aldığı besin gruplarına göre listeler ve günlük menü planlar.
- Çalışma ortamında, hijyen kurallarına göre sanitasyonu sağlar.
- Et ürünleri hazırlar ve satışa sunma aşamalarındaki işlemleri hijyenik olarak yapar.
- Et ve et ürünleri ile ilgili uygulamaları, kanunlar ve düzenlemeler doğrultusunda yapar.
En az ilköğretim veya ortaokul/imam hatip ortaokulu mezunu olmak ve açık liseye kayıt yaptırmak.
Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında çalışabilmek için tercih sebebidir. Kendi işyerini açabilir.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0020001325 | |
Qualification Title | Certificate of Mastership for Meat and Meat Products Processing | |
Awarding Body | Ministry of National Education | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | - | |
EQF Level | 4 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 4 | |
Thematic Areas | Food processing | |
National Occupation Classification |
ISCO 08 : 7511.15 | |
Category | - | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | It is the branch where education and training are provided to gain competencies in preparing meat and meat products under hygienic conditions and putting them on the market. It is the branch where training and education are provided to gain competencies in making pastry products by using pastry kitchen tools and equipment in accordance with hygiene and sanitation rules. The person who has this qualification;
| |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | To have minimum primary or secondary school/imam hatip (religious secondary school) degree and having registered in open high school. | |
Conditions for Success | Educational Attainment; elementary school, secondary school, primary school graduates or high school drop outs are granted Journeyman's Certificate after successful pass from the examination following 2 years of training; graduates of minimum secondary school are granted Journeyman's Certificate after successful pass from the examination following 1 year training. Those who document that they had worked for minimum twice as long as the training period are granted Journeyman's Certificate should they pass the examination. | |
Progression Paths (Relationship Type) | It is an asset for working in Food and Beverage Services. One can start up business. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is valid indefinetely. | |
Url | Open Address |
TR0020001325
ISCO 08 : 7511.15
ISCO 08 : 7511.15
It is the branch where education and training are provided to gain competencies in preparing meat and meat products under hygienic conditions and putting them on the market. It is the branch where training and education are provided to gain competencies in making pastry products by using pastry kitchen tools and equipment in accordance with hygiene and sanitation rules.
The person who has this qualification;
- Identifying essential nutrients for body, listing foods according to the food groups involved and daily menu planning.
- Providing sanitation in the work environment according to hygiene rules.
- Preparing meat products and putting them on the market under hygienic conditions.
- To be able to perform processes related to meat and meat products in accordance with laws and regulations.
To have minimum primary or secondary school/imam hatip (religious secondary school) degree and having registered in open high school.
It is an asset for working in Food and Beverage Services. One can start up business.
Qualification is valid indefinetely.