Yeterlilik Kodu | TR0020221292 | |
Yeterlilik Adı | Evlerde Yardımcı Personel Kurs Bitirme Belgesi | |
Sorumlu Kurum | Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Emniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA | |
Sorumlu Kurum URL | https://hbogm.meb.gov.tr/ | |
Yönelim | Mesleki | |
AYÇ Seviyesi | 2 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 2 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Yaşlılara ve engelli yetişkinlere bakım | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08:5321.01 Sağlık Teknikeri (Evde Hasta Bakımı) | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 31 | |
Programın Normal Süresi | 780 Saat | |
Program Profili (Amaç) | Evlerde Yardımcı Personel kurs programını bitiren bireyin,
amaçlanmaktadır. | |
Öğrenme Ortamları |
| |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri |
| |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı |
| |
Başarma Şartları | HBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Evlerde Yardımcı Personel Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “Evlerde Yardımcı Personel Kurs Bitirme Belgesi”ni almaya hak kazanır. Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Evlerde Yardımcı Personel Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Evlerde Yardımcı Personel Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez. | |
Yasal Dayanağı |
| |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0020221292
ISCO 08:5321.01 Sağlık Teknikeri (Evde Hasta Bakımı)
ISCO 08:5321.01 Sağlık Teknikeri (Evde Hasta Bakımı)
Evlerde Yardımcı Personel kurs programını bitiren bireyin,
- Çalışma ortamında ortaya çıkabilecek kaza, yaralanma ve yangına karşı gerekli güvenlik tedbirlerini alınması,
- Sağlık ve hijyen kurallarına uygun olarak kişisel hazırlığını yaparak çalışmaya hazır hale gelebilmesi,
- Yiyecek ve çalışma ortamı hijyenini sağlayabilme, ilkelere uyabilme, bu bilgileri günlük yaşamında ve iş ortamında kullanabilmesi,
- Bireye, masa üstü servis takımlarını servis kurallarına göre masaya yerleştirme ile ilgili bilgi ve becerileri kazandırabilmesi,
- Yörelere özgü çorbaları, istenilen lezzet, kıvam ve görünümde, pişirerek servise hazır hale getirebilmesi,
- Yörelere özgü sebze yemeklerini, istenilen lezzet, kıvam ve görünümde, pişirerek servise hazır hale getirebilmesi,
- Sebze, yaprak ve etlerle; çeşit ve özelliğine uygun olarak dolma ve sarmaları hazırlayarak, pişirip, servise hazır hale getirebilmesi,
- Yörelere özgü pilav çeşitlerini, istenilen lezzet, kıvam ve görünümde, pişirerek servise hazır hale getirebilmesi,
- Türk mutfağının özelliğine uygun makarna ve mantı çeşitlerini hazırlayıp pişirme ve servise hazır hale getirebilmesi,
- Türk mutfağına özgü et ve sakatat yemeklerini istenilen lezzet, kıvam ve görünümde pişirerek servise hazır hale getirebilmesi,
- Değişik yiyeceklerle istenilen lezzet, kıvam ve görünümde salata ve salata sosları hazırlayabilmesi,
- Meyve çeşitlerini, kullanarak, yörelerin kültürüne özgü, istenilen lezzet, renk ve görünümde yöresel komposto ve hoşafları hazırlayabilme, pişirebilme ve servise hazır hâle getirebilmesi,
- Ulusal ve uluslararası standartlara göre giyimde ölçülendirme yapılabilmesi,
- Kullanılacak kumaşa uygun ayarları yaparak seri şekilde dikebilmesi,
- Tekniğe ve kaliteye uygun ütü yapabilmesi,
- Tekniğine uygun olarak leke çıkarabilmesi,
- Elde ilik açma-düğme dikme işlemlerini, tekniğe uygun olarak kenar temizleme ve teyel çeşitlerini yapabilmesi,
- Fantezi kumaş dikimi teknik çalışmalarını ve modele uygun süsleme yapabilmesi,
- Kalıbını hazırlayarak tekniğe uygun çanta dikimini yapabilmesi,
- Giyime uygun şapka modelini ve malzemesini tespit ederek kalıbını hazırlayıp dikebilmesi,
- Modele uygun şal-etol kalıbı hazırlayarak kumaş özelliğine uygun teknikle dikebilmesi,
- 0-1 yaş çocuklarının öz bakım becerilerini karşılamaya ve iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak becerileri kazandırmaya yönelik bilgi ve becerilerin kazandırabilmesi,
- 1-6 yaş çocuklarının öz bakım becerilerini karşılamaya ve iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak becerileri kazandırmaya yönelik bilgi ve becerilerin kazandırabilmesi,
- İletişim yöntemleri ve problem çözme ile ilgili bilgi ve beceriler kazandırabilmesi,
- 0-36 Ay çocuğunun gelişim alanlarını destekleyen oyun ve oyuncak hazırlama becerisi kazandırabilmesi,
- 36-72 Ay çocuğunun gelişim alanlarını destekleyen oyun ve oyuncak hazırlama becerisi kazandırabilmesi,
- Basit ilk yardım uygulamaları yapabilmesi,
- 0-72 ay çocuklarında görülen bulaşıcı hastalıkları tanıma ve gerekli tedbirleri alabilmesi,
- Sosyal İletişimde görgü ve nezaket kurallarına uyabilmesi
amaçlanmaktadır.
- Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
- Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.
- İş sağlığı ve güvenliğinin önemini kavrar.
- Sağlık ve hijyen kurallarına uygun olarak kişisel hazırlığını yaparak çalışmaya hazır hale gelir.
- Yiyecek ve çalışma ortamı hijyenini sağlar, ilkelere uyar, bu bilgileri günlük yaşamında ve iş ortamında kullanır.
- Masa üstü servis takımlarını servis kurallarına göre masaya yerleştirir.
- Türk mutfağına özgü çorbaları pişirir ve servis eder.
- Türk mutfağına özgü sebze yemeklerini pişirir ve servise hazır hale getirir.
- Türk mutfağına özgü dolma ve sarmalar hazırlar ve servise hazır hale getirir.
- Türk mutfağına özgü pilav hazırlar ve servise hazır hale getirir.
- Türk mutfağına özgü mantı ve erişteler hazırlar ve servise hazır hale getirir.
- Türk mutfağına özgü et ve sakatat yemekleri hazırlar ve servise hazır hale getirir.
- Reçeteye göre istenilen renk, lezzet ve görünüşte Türk mutfağına özgü salatalar hazırlar ve servise hazır hale getirir.
- Türk mutfağına özgü komposto ve hoşaflar hazırlar ve servise hazır hale getirir.
- Ulusal ve uluslararası standartlara göre giyimde ölçülendirme yapar.
- Kullanılacak kumaşa uygun ayarları yaparak seri şekilde diker.
- Tekniğe ve kaliteye uygun ütü yapar.
- Tekniğe uygun olarak leke çıkarır.
- Elde ilik açma-düğme dikme işlemlerini, tekniğe uygun olarak kenar temizleme ve teyel çeşitlerini yapar.
- Fantezi kumaş dikimi teknik çalışmalarını ve modele uygun süsleme yapar.
- Kalıbını hazırlayarak tekniğe uygun çanta dikimini yapar.
- Giyime uygun şapka modelini ve malzemesini tespit ederek kalıbını hazırlayıp diker.
- Modele uygun şal-etol kalıbı hazırlayarak kumaş özelliğine uygun teknikle diker.
- 0-1 yaş çocuklarının öz bakım ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çalışmalar hazırlar.
- 1-6 yaş çocuklarının öz bakım becerilerini kazandırma ile ilgili bilgi ve becerilere sahip olur.
- Çocuklarla iletişim yöntemleri ve problem çözme ile ilgili bilgi ve beceriler kazandırılarak, duygu ve düşüncelerini doğru bir şekilde iletmesini öğrenir.
- 0-36 ay çocuğunun gelişim alanlarını destekleyen oyun ve oyuncak hazırlar.
- 36-72 Ay çocuğunun gelişim alanlarını destekleyen oyun ve oyuncak hazırlar.
- Basit ilk yardım uygulamaları becerisi kazanır.
- 0-72 ay çocuklarında görülen bulaşıcı hastalıklarda alınması gereken tedbirleri alır.
- Sosyal İletişimde görgü ve nezaket kurallarını kazanır.
- Kurslarda başarı, programın özelliğine göre ders öğretmeni tarafından değerlendirilir.
- Değerlendirme; yazılı, uygulamalı sınavlar veya varsa ödev ya da projelere göre yapılır. Birden fazla sınav şekli ile sınavı yapılan kursun puanı, bu sınavların aritmetik ortalaması ile belirlenir. Bu puan, kursun başarı puanı olarak değerlendirilir.
- Kursiyerlerin kendi kendine yaptıkları tüm öğrenme faaliyetleri de değerlendirme kapsamına alınabilir.
- Her modülün sonunda başarı değerlendirmesi yapılır. Bireyin modüldeki başarısı öğrenme çıktılarının başarı oranları dikkate alınarak bütüncül biçimde değerlendirilir.
- Ölçme araçlarında kullanılacak kriterler başarım ölçütlerinden oluşturulur. Öğrenme kazanımlarına ait başarım ölçütlerine modül bilgi sayfasında yer verilmiştir.
- Programların özelliğine göre sınavlar ve başarı değerlendirmesi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılabilir.
- Kursiyerlerin sağlık durumları veya bedensel engelleri nedeniyle bazı derslerdeki sınavlar, durumlarına uygun sınav yöntemiyle yapılır.
- Kursiyerlerin kendi kendine yaptığı tüm öğrenme faaliyetleri ile kursiyere kurs sonunda yapılan yazılı, sözlü ve performansa dayalı (uygulamalı ) tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir.
- En az İlköğretim mezunu olmak,
- 18 yaşını tamamlamış olmak,
- Kurs programının öngördüğü temel becerileri gerçekleştirebilecek yeterliliğe (fiziksel, zihinsel ve psikomotor) sahip olmak.
Evlerde Yardımcı Personel Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Evlerde Yardımcı Personel Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.
- 10.07.2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (Kararname Numarası: 1),
- 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu,
- 11.04.2018 tarihli ve 30388 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği,
- Talim ve Terbiye Kurulunun 20.04.2016 tarihli ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı
- 19.06.1986 tarihli ve 19139 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 3308 sayılı Meslek Eğitim Kanunu,
- 25.03.2018 tarihli ve 30371 sayılı Resmî Gazete’de Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinde Yer Alacak Yeterliliklerin Kalite Güvencesinin Sağlanmasına İlişkin Yönetmelik,
- 30.06.2012 tarihli ve Resmî Gazete’de yayımlanan, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu,
- 31.03.2005 Resmî Gazete’de yayımlanan, 25772 sayılı Dernekler Yönetmeliği ,
- 08.04.2022 tarih ve 31803 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Aktif İşgücü Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0020221292 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | Ministry of National Education | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | Occupational | |
EQF Level | 2 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 2 | |
Thematic Areas | Care of the elderly and disabled adults | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | 31 | |
Program Duration | 780 Saat | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |