Yeterlilik Kodu | TR0030219757 | |
Yeterlilik Adı | Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Dİploması | |
Sorumlu Kurum | Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Küçükkızılhisar, 104001. Cd., 27260 Şahinbey/Gaziantep | |
Sorumlu Kurum URL | https://www.gibtu.edu.tr/ | |
Yönelim | Akademik | |
AYÇ Seviyesi | 6 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 6 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Gıda işleme | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08 | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 240 | |
Programın Normal Süresi | 4 | |
Program Profili (Amaç) |
| |
Öğrenme Ortamları |
| |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır.
| |
Anahtar Yetkinlikler | Tüm koşulları yerine getirerek programı başarıyla tamamlayan mezunlara "Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması" derecesi verilir. | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | 1. Ölçme ve değerlendirme yöntemleri; sınav çeşitleri ve bunların ders başarı notuna katkısı, bu konularda Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir. 2. Ölçme ve değerlendirmede ödev, proje, uygulama, ara sınav ve dönem sonu sınavı gibi farklı yöntemler kullanılır. 3. Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde harf ve/veya rakama dayalı not verme sistemleri kullanılır. | |
Kalite Güvencesi | Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;
1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: 1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler. 1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir. 1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır. 2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür. 3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır. 4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar. | |
Giriş Şartı | 1. Ortaöğretim kurumlarından ya da denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanan yabancı ülke ortaöğretim kurumlarından mezun olmak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kabul şartlarını sağlamış olmak. 2. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yükseköğretim kurumunun ilgili lisans programına yerleştirilmiş olmak. 3. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, yükseköğretim kurumlarının özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul eden programları için ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yeterli puanı almış ve özel yetenek sınavını başarmış olmak. 4. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda önlisans mezunları için yükseköğretim kurumlarında bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına yerleştirilmiş olmak. | |
Başarma Şartları | Talepler Bölüm Akademik Kurulu ve Fakülte Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilerek karara bağlanmaktadır. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Mezunlar, başta aşağıdakiler olmak üzere çok çeşitli iş olanaklarına sahiptir. Mezunların Çalışma Alanları: 1. Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek departmanları, lokanta vb. bağımsız yiyecek içecek işletmelerinde orta ve üst düzey mutfak yöneticisi adayı. 2. Otel İşletmeciliği ve Turizm Meslek Liseleri ile ilgili diğer meslek liseleri ve Turizm Eğitim Merkezlerinde Mutfak, Servis ve Aşçılık, Yiyecek-İçecek Hizmetleri gibi uygulamalı derslerde usta öğretici/eğitmen olarak çalışma imkanı. 3. Başarılı ve istekli öğrenciler için akademik kariyer fırsatı. 4. Restoran, kafe vb. İşletmeci olarak kendi işini kurma imkanı. 5. Eğitim bilimleri alanında yüksek lisans yapmış lisansüstü öğrenciler için orta öğretim kurumlarında meslek dersi öğretmeni olma imkanı da vardır. | |
Yasal Dayanağı | 1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu 1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik 1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik 2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35) 2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik süresi geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030219757
ISCO 08
ISCO 08
- Bölümümüzde gıda bilimi ve beslenme, Türk mutfağı ve dünya mutfağı, gastronomi ve mutfağın kültürel yönü, tatlı, pasta ve çikolata üretimi konularında teorik ve uygulamalı dersler bulunmaktadır. Ayrıca ulusal ve uluslararası gastronominin güncel gelişmeleri ve temel nitelikleri üzerine akademik çalışmalar yapılmaktadır. Bu kapsamda öğrencilere temelden başlayarak ileri düzeye kadar gastronominin tüm nitelikleri öğretilmekte, öğrencilerin akademik ve sektörel boyutta ihtiyaç duyacakları beceriler kazandırılmaktadır.
- Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır.
- Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir.
- Mezunlar, gıda üretimi ve sunumu ile ilgili görsel, dokusal ve besin öğelerine ilişkin verileri yorumlar; değerlendirir; karar verir., Mezunlar gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar.
- Mezunlar gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır.
- Mezunlar, gastronomi ve mutfak sanatları alanında uygulamada karşılaşılan karmaşık ve öngörülemez sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alırlar.
- Mezunlar, gastronomi ve mutfak sanatlarının temelini oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahiptir.
- Mezunlar, gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır.
- Mezunlar, gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir.
- Mezunlar, bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
- Mezunlar, ikinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır.
- Mezunlar, güncellenen bilgileri iş alanında etkin bir şekilde kullanır.
- Mezunlar, gastronomi sürecinin uygulama aşamalarını en iyi şekilde yönetirler.
Tüm koşulları yerine getirerek programı başarıyla tamamlayan mezunlara "Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması" derecesi verilir.
1. Ölçme ve değerlendirme yöntemleri; sınav çeşitleri ve bunların ders başarı notuna katkısı, bu konularda Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
2. Ölçme ve değerlendirmede ödev, proje, uygulama, ara sınav ve dönem sonu sınavı gibi farklı yöntemler kullanılır.
3. Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde harf ve/veya rakama dayalı not verme sistemleri kullanılır.
Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;
- YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
- YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
- YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:
1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: 1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.
1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.
2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.
3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.
4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.
1. Ortaöğretim kurumlarından ya da denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanan yabancı ülke ortaöğretim kurumlarından mezun olmak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kabul şartlarını sağlamış olmak.
2. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yükseköğretim kurumunun ilgili lisans programına yerleştirilmiş olmak.
3. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, yükseköğretim kurumlarının özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul eden programları için ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yeterli puanı almış ve özel yetenek sınavını başarmış olmak. 4. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda önlisans mezunları için yükseköğretim kurumlarında bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına yerleştirilmiş olmak.
Mezunlar, başta aşağıdakiler olmak üzere çok çeşitli iş olanaklarına sahiptir. Mezunların Çalışma Alanları:
1. Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek departmanları, lokanta vb. bağımsız yiyecek içecek işletmelerinde orta ve üst düzey mutfak yöneticisi adayı.
2. Otel İşletmeciliği ve Turizm Meslek Liseleri ile ilgili diğer meslek liseleri ve Turizm Eğitim Merkezlerinde Mutfak, Servis ve Aşçılık, Yiyecek-İçecek Hizmetleri gibi uygulamalı derslerde usta öğretici/eğitmen olarak çalışma imkanı.
3. Başarılı ve istekli öğrenciler için akademik kariyer fırsatı.
4. Restoran, kafe vb. İşletmeci olarak kendi işini kurma imkanı.
5. Eğitim bilimleri alanında yüksek lisans yapmış lisansüstü öğrenciler için orta öğretim kurumlarında meslek dersi öğretmeni olma imkanı da vardır.
1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik
1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik
2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)
2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği
Yeterlilik süresi geçerlidir.
Qualification Code | TR0030219757 | |
Qualification Title | Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü/Gastronomi ve Mutfak Sanatları Pr. | |
Awarding Body | ||
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | Academic | |
EQF Level | 6 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 6 | |
Thematic Areas | Food processing | |
National Occupation Classification |
ISCO 08 | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır., Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir., Mezunlar, gıda üretimi ve sunumu ile ilgili görsel, dokusal ve besin öğelerine ilişkin verileri yorumlar; değerlendirir; karar verir., Mezunlar gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar., Mezunlar gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır., Mezunlar, gastronomi ve mutfak sanatları alanında uygulamada karşılaşılan karmaşık ve öngörülemez sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alırlar., Mezunlar, gastronomi ve mutfak sanatlarının temelini oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahiptir., Mezunlar, gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır. , Mezunlar, gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir. , Mezunlar, bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. , Mezunlar, ikinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır., Mezunlar, güncellenen bilgileri iş alanında etkin bir şekilde kullanır., Mezunlar, gastronomi sürecinin uygulama aşamalarını en iyi şekilde yönetirler. | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | Graduates have a wide range of job opportunities, primarily the following. Graduates' Fields of Study: 1. Food and beverage departments of accommodation establishments, restaurants, etc. middle and upper level kitchen manager candidate in independent food and beverage businesses. 2. Opportunity to work as a master trainer/trainer in applied courses such as Kitchen, Service and Cooking, Food and Beverage Services in Hotel Management and Tourism Vocational High Schools, and other related vocational high schools and Tourism Education Centers. 3. Academic career opportunity for successful and prone students. 4. Restaurant, cafe etc. Opportunity to start their own business as an operator. 6. There is also the opportunity to become a vocational course teacher in secondary education institutions for graduate students who have a master's degree in educational sciences. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |
TR0030219757
ISCO 08
ISCO 08
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır., Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir., Mezunlar, gıda üretimi ve sunumu ile ilgili görsel, dokusal ve besin öğelerine ilişkin verileri yorumlar; değerlendirir; karar verir., Mezunlar gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar., Mezunlar gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır., Mezunlar, gastronomi ve mutfak sanatları alanında uygulamada karşılaşılan karmaşık ve öngörülemez sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alırlar., Mezunlar, gastronomi ve mutfak sanatlarının temelini oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahiptir., Mezunlar, gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır. , Mezunlar, gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir. , Mezunlar, bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. , Mezunlar, ikinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır., Mezunlar, güncellenen bilgileri iş alanında etkin bir şekilde kullanır., Mezunlar, gastronomi sürecinin uygulama aşamalarını en iyi şekilde yönetirler.
Graduates have a wide range of job opportunities, primarily the following. Graduates' Fields of Study: 1. Food and beverage departments of accommodation establishments, restaurants, etc. middle and upper level kitchen manager candidate in independent food and beverage businesses. 2. Opportunity to work as a master trainer/trainer in applied courses such as Kitchen, Service and Cooking, Food and Beverage Services in Hotel Management and Tourism Vocational High Schools, and other related vocational high schools and Tourism Education Centers. 3. Academic career opportunity for successful and prone students. 4. Restaurant, cafe etc. Opportunity to start their own business as an operator. 6. There is also the opportunity to become a vocational course teacher in secondary education institutions for graduate students who have a master's degree in educational sciences.
-