Yeterlilik Kodu

TR0020221346

Yeterlilik Adı
Gıda Hijyeni ve Sanitasyon Kurs Bitirme Belgesi
Sorumlu KurumHayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiEmniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA
Sorumlu Kurum URLhttps://hbogm.meb.gov.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi2
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 2
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:5151.15 Gıda Hijyeni ve Sanitasyon Görevlisi

KategoriAna
Kredi Değeri9
Programın Normal Süresi 216 Saat
Program Profili (Amaç)

Gıda Hijyeni ve Sanitasyon kurs programını tamamlayan bireyin;

  • Mikroorganizmalar hakkında temel bilgileri öğrenmesi, bilimsel yöntemlere uygun olarak bakterilerin, mayaların, küflerin, sınıflandırılmasını, hücre yapılarını, çoğalmalarını incelemesi,
  • Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörleri, mikroorganizmaların gıdalara bulaşma şekillerini ve gıda zehirlenmelerini önlemeyi bilmesi,
  • Gıda hammaddelerinin ve yardımcı maddelerin, gıda katkı maddelerinin ve ambalaj maddelerinin yapısını, işlevlerini bilmesi ve kontrolünü yapması,
  • Hammadde ve yardımcı maddelerin temizlenmesini, ayırma, boyut küçültme ve karıştırma işlemlerini uygulaması,
  • Pastörizasyon ve termizasyon, sterilizasyon, haşlama, pişirme ve ekstrüzyon, evaporasyon ve kurutma, soğutma ve dondurma, fermantasyon ve diğer gıda işleme yöntemlerini bilmesi ve yapması,
  • Gıda depolarının kriterlerini bilmesi, gıdaların soğuk depolanmasını ve katı atıkların kontrolünü yapması,
  • Hijyen kurallarına uygun olarak kişisel hijyeni ve işletme hijyenini sağlaması ve iş esnasında buna dikkat etmesi, amaçlanmaktadır.
Öğrenme Ortamları
  • Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
  • Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Mikroorganizmaların (bakteri, maya, küf, virüs, alg, protozoa) genel özellikleri, sınıflandırılmaları, hücre yapıları, çoğalmaları ve gıda endüstrisindeki önem ve etkilerini açıklar ve bilimsel yöntemler ile onları inceler.
  • Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörleri, mikroorganizmaların gıdalara bulaşma şekillerini sıralar, mikrobiyolojik yöntemlerle bunları inceler ve gıda zehirlenmelerinden korunma yöntemlerini açıklar.
  • Gıda işletmelerinin bölümlerini, gıda hammaddelerini, yardımcı maddelerini, katkı maddelerini ve ambalaj maddelerinin yapısını, işlevlerini açıklar ve kontrolünü yapar.
  • Hammadde ve yardımcı maddelerin temizlenmesini, ayırma, boyut küçültme ve karıştırma işlemlerini yapar
  • Pastörizasyon ve termizasyon, sterilizasyon, haşlama, pişirme ve ekstrüzyon, evaporasyon ve kurutma, soğutma ve dondurma, fermantasyon ve diğer gıda işleme yöntemlerini yapar.
  • Gıda depolarını, gıdaların soğuk depolanmasını ve Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine göre, işleme atıklarının giderilmesini yapar.
  • Hijyen kurallarına uygun olarak kişisel hijyeni ve işletme hijyenini sağlar, işletmenin temizlik ve dezenfeksiyonunu yapar.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Kurslarda başarı, programın özelliğine göre ders öğretmeni tarafından değerlendirilir.
  • Değerlendirme; yazılı, uygulamalı sınavlar veya varsa ödev ya da projelere göre yapılır. Birden fazla sınav şekli ile sınavı yapılan kursun puanı, bu sınavların aritmetik ortalaması ile belirlenir. Bu puan, kursun başarı puanı olarak değerlendirilir.
  • Kursiyerlerin kendi kendine yaptıkları tüm öğrenme faaliyetleri de değerlendirme kapsamına alınabilir.
  • Her modülün sonunda başarı değerlendirmesi yapılır. Bireyin modüldeki başarısı öğrenme çıktılarının başarı oranları dikkate alınarak bütüncül biçimde değerlendirilir.
  • Ölçme araçlarında kullanılacak kriterler başarım ölçütlerinden oluşturulur. Öğrenme kazanımlarına ait başarım ölçütlerine modül bilgi sayfalarında yer verilmiştir.
  • Programların özelliğine göre sınavlar ve başarı değerlendirmesi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılabilir.
  • Kursiyerlerin sağlık durumları veya bedensel engelleri nedeniyle bazı derslerdeki sınavlar, durumlarına uygun sınav yöntemiyle yapılır.
  • Kursiyerlerin kendi kendine yaptığı tüm öğrenme faaliyetleri ile kursiyere kurs sonunda yapılan yazılı, sözlü ve performansa dayalı (uygulamalı ) tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir.
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

1. Okuryazar olmak.

2. 18 yaşını tamamlamış olmak.

3. Mesleğin gerektirdiği işleri ve yeterlikleri yapacak zihinsel ve fiziksel özelliklere sahip olmak.

Başarma ŞartlarıHBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Gıda Hijyeni ve Sanitasyon Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “Gıda Hijyeni ve Sanitasyon Kurs Bitirme Belgesi”ni almaya hak kazanır. Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

“Gıda Hijyeni ve Sanitasyon Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara  “Gıda Hijyeni ve Sanitasyon Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.

Yasal Dayanağı

1. 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu,

2. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 20.04.2016 tarihli ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı,

3. 11.8.1983 tarih ve 18132 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 2872 sayılı Çevre Kanunu ve 5491 sayılı değişikliği,

4. 29.12.2011 tarih ve 28157 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği,

5. 17.12.2011 tarih ve 28145 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Gıda Hijyeni Yönetmeliği,

6. 29.12.2011 tarih ve 28157 Sayılı Resmi Gazete’ de yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği,

7. 29 Aralık 2011 tarih ve 28157 (3. Mükerrer) sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda İle Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği.

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0020221346


Yeterlilik Adı
Gıda Hijyeni ve Sanitasyon Kurs Bitirme Belgesi

Sorumlu Kurum
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Emniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:5151.15 Gıda Hijyeni ve Sanitasyon Görevlisi


AYÇ Seviyesi
2

TYÇ Seviyesi
2
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:5151.15 Gıda Hijyeni ve Sanitasyon Görevlisi


Kategori
Ana

Kredi Değeri
9

Programın Normal Süresi
216 Saat

Program Profili (Amaç)

Gıda Hijyeni ve Sanitasyon kurs programını tamamlayan bireyin;

  • Mikroorganizmalar hakkında temel bilgileri öğrenmesi, bilimsel yöntemlere uygun olarak bakterilerin, mayaların, küflerin, sınıflandırılmasını, hücre yapılarını, çoğalmalarını incelemesi,
  • Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörleri, mikroorganizmaların gıdalara bulaşma şekillerini ve gıda zehirlenmelerini önlemeyi bilmesi,
  • Gıda hammaddelerinin ve yardımcı maddelerin, gıda katkı maddelerinin ve ambalaj maddelerinin yapısını, işlevlerini bilmesi ve kontrolünü yapması,
  • Hammadde ve yardımcı maddelerin temizlenmesini, ayırma, boyut küçültme ve karıştırma işlemlerini uygulaması,
  • Pastörizasyon ve termizasyon, sterilizasyon, haşlama, pişirme ve ekstrüzyon, evaporasyon ve kurutma, soğutma ve dondurma, fermantasyon ve diğer gıda işleme yöntemlerini bilmesi ve yapması,
  • Gıda depolarının kriterlerini bilmesi, gıdaların soğuk depolanmasını ve katı atıkların kontrolünü yapması,
  • Hijyen kurallarına uygun olarak kişisel hijyeni ve işletme hijyenini sağlaması ve iş esnasında buna dikkat etmesi, amaçlanmaktadır.

Öğrenme Ortamları
  • Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
  • Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Mikroorganizmaların (bakteri, maya, küf, virüs, alg, protozoa) genel özellikleri, sınıflandırılmaları, hücre yapıları, çoğalmaları ve gıda endüstrisindeki önem ve etkilerini açıklar ve bilimsel yöntemler ile onları inceler.
  • Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörleri, mikroorganizmaların gıdalara bulaşma şekillerini sıralar, mikrobiyolojik yöntemlerle bunları inceler ve gıda zehirlenmelerinden korunma yöntemlerini açıklar.
  • Gıda işletmelerinin bölümlerini, gıda hammaddelerini, yardımcı maddelerini, katkı maddelerini ve ambalaj maddelerinin yapısını, işlevlerini açıklar ve kontrolünü yapar.
  • Hammadde ve yardımcı maddelerin temizlenmesini, ayırma, boyut küçültme ve karıştırma işlemlerini yapar
  • Pastörizasyon ve termizasyon, sterilizasyon, haşlama, pişirme ve ekstrüzyon, evaporasyon ve kurutma, soğutma ve dondurma, fermantasyon ve diğer gıda işleme yöntemlerini yapar.
  • Gıda depolarını, gıdaların soğuk depolanmasını ve Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine göre, işleme atıklarının giderilmesini yapar.
  • Hijyen kurallarına uygun olarak kişisel hijyeni ve işletme hijyenini sağlar, işletmenin temizlik ve dezenfeksiyonunu yapar.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Kurslarda başarı, programın özelliğine göre ders öğretmeni tarafından değerlendirilir.
  • Değerlendirme; yazılı, uygulamalı sınavlar veya varsa ödev ya da projelere göre yapılır. Birden fazla sınav şekli ile sınavı yapılan kursun puanı, bu sınavların aritmetik ortalaması ile belirlenir. Bu puan, kursun başarı puanı olarak değerlendirilir.
  • Kursiyerlerin kendi kendine yaptıkları tüm öğrenme faaliyetleri de değerlendirme kapsamına alınabilir.
  • Her modülün sonunda başarı değerlendirmesi yapılır. Bireyin modüldeki başarısı öğrenme çıktılarının başarı oranları dikkate alınarak bütüncül biçimde değerlendirilir.
  • Ölçme araçlarında kullanılacak kriterler başarım ölçütlerinden oluşturulur. Öğrenme kazanımlarına ait başarım ölçütlerine modül bilgi sayfalarında yer verilmiştir.
  • Programların özelliğine göre sınavlar ve başarı değerlendirmesi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılabilir.
  • Kursiyerlerin sağlık durumları veya bedensel engelleri nedeniyle bazı derslerdeki sınavlar, durumlarına uygun sınav yöntemiyle yapılır.
  • Kursiyerlerin kendi kendine yaptığı tüm öğrenme faaliyetleri ile kursiyere kurs sonunda yapılan yazılı, sözlü ve performansa dayalı (uygulamalı ) tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir.

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

1. Okuryazar olmak.

2. 18 yaşını tamamlamış olmak.

3. Mesleğin gerektirdiği işleri ve yeterlikleri yapacak zihinsel ve fiziksel özelliklere sahip olmak.


Başarma Şartları
HBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Gıda Hijyeni ve Sanitasyon Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “Gıda Hijyeni ve Sanitasyon Kurs Bitirme Belgesi”ni almaya hak kazanır. Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

“Gıda Hijyeni ve Sanitasyon Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara  “Gıda Hijyeni ve Sanitasyon Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.


Yasal Dayanağı

1. 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu,

2. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 20.04.2016 tarihli ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı,

3. 11.8.1983 tarih ve 18132 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 2872 sayılı Çevre Kanunu ve 5491 sayılı değişikliği,

4. 29.12.2011 tarih ve 28157 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği,

5. 17.12.2011 tarih ve 28145 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Gıda Hijyeni Yönetmeliği,

6. 29.12.2011 tarih ve 28157 Sayılı Resmi Gazete’ de yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği,

7. 29 Aralık 2011 tarih ve 28157 (3. Mükerrer) sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda İle Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği.


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0020221346

Qualification Title
Awarding BodyMinistry of National Education
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationOccupational
EQF Level2
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 2
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value9
Program Duration216 Saat
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0020221346


Qualification Title

Awarding Body
Ministry of National Education

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification
-

EQF Level
2

TQF Level
2
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
9

Program Duration
216 Saat

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address