Yeterlilik Kodu

TR0020001225

Yeterlilik Adı
Gıda Teknolojisi Alanı Gıda İşleme Dalı Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi Öğrenim Belgesi
Sorumlu KurumÖzel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiEmniyet Mahallesi, Gazeteci Yazar Muammer Yaşar Bostancı Sok. Beş Evler MEB Kampüsü, 06560 Yenimahalle/Ankara
Sorumlu Kurum URLhttps://orgm.meb.gov.tr/
Yönelim-
AYÇ Seviyesi1
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 1
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
Kategori-
Kredi Değeri-
Programın Normal Süresi -
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Bu yeterliliğe sahip kişi;

  • Kişisel bakımını yapar.
  • Kişisel iş güvenliği tedbirleri alır.
  • Ekmek hamuru yapar.
  • Ekmek hamurunu pişirir.
  • Ekmeği satışa hazırlar.
  • Yufka yapar.
  • Yufkayı satışa hazırlar.
  • Erişte yapar.
  • Erişteyi satışa hazırlar.
  • Tarhana yapar.
  • Tarhana öğütür.
  • Tarhanayı satışa hazırlar.
  • Baklava hamuru yapar.
  • Baklava hamuru açar.
  • Baklavayı satışa hazırlar.
  • Mantı yapamaya ön hazırlık yapar.
  • Hamura şekil verir.
  • Mantıyı satışa hazırlar.
  • Antep fıstığını işlemeye hazırlar.
  • Antep fıstığını işler.
  • Antep fıstığını ambalajlar.
  • Çay işlemeye ön hazırlık yapar.
  • Çay depolar.
  • Salça üretiminde hammedeyi hazırlar.
  • Salça elde eder.
  • Salça paketler.
  • Zeytini ön işlemlerden geçirir.
  • Yeşil zeytin işler.
  • Siyzah zeytin işler.
  • Lokum üretimine hazırlık yapar.
  • Lokum üretir.
  • Lokum ambalajlar.
  • Sert şekeri üretime hazırlar.
  • Sert şeker üretir.
  • Sert şeker ambalajlar.
  • Üretiminde hammedeyi hazırlar.
  • Gıdalarda renk seçimi yapar.
  • Gıdalarda doku seçimi yapar.
  • Gıdalarda görünüş seçimi yapar.
  • Paketleme ön hazırlığı yapar.
  • İlk paketleme yapar.
  • Son paketleme yapar.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri -
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı
  • Özel eğitim mesleki eğitim merkezi (okulu) için ilköğretimi tamamlamış olmak.
  • Genel veya mesleki ve teknik ortaöğretim programlarına devam edemeyeceğini özel eğitim değerlendirme kurulu raporu ile belgelendirmiş olmak.
  • 23 yaşından gün almamış özel eğitime ihtiyacı olan birey olmak.
Başarma Şartları-
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi Gıda Teknolojisi Alanı Gıda İşleme Dalı Öğrenim Belgesine sahip birey gıda teknolojisi sektöründe ve ekmek üretim eleman yardımcısı, yaş yufka üretim eleman yardımcısı, erişte üretim eleman yardımcısı, tarhana üretim eleman yardımcısı, baklava üretim eleman yardımcısı, mantı üretim eleman yardımcısı, antep fıstığı işleyici yardımcısı, çay işleme eleman yardımcısı, salça üretim eleman yardımcısı, zeytin işleme eleman yardımcısı, lokum üretim eleman yardımcısı, sert şeker üretim eleman yardımcısı, gıda işleme bant elemanı, paketleme eleman yardımcısı işlerinde çalışabilir.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0020001225


Yeterlilik Adı
Gıda Teknolojisi Alanı Gıda İşleme Dalı Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi Öğrenim Belgesi

Sorumlu Kurum
Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Emniyet Mahallesi, Gazeteci Yazar Muammer Yaşar Bostancı Sok. Beş Evler MEB Kampüsü, 06560 Yenimahalle/Ankara

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
-

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
1

TYÇ Seviyesi
1
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
-

Kredi Değeri
-

Programın Normal Süresi
-

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Bu yeterliliğe sahip kişi;

  • Kişisel bakımını yapar.
  • Kişisel iş güvenliği tedbirleri alır.
  • Ekmek hamuru yapar.
  • Ekmek hamurunu pişirir.
  • Ekmeği satışa hazırlar.
  • Yufka yapar.
  • Yufkayı satışa hazırlar.
  • Erişte yapar.
  • Erişteyi satışa hazırlar.
  • Tarhana yapar.
  • Tarhana öğütür.
  • Tarhanayı satışa hazırlar.
  • Baklava hamuru yapar.
  • Baklava hamuru açar.
  • Baklavayı satışa hazırlar.
  • Mantı yapamaya ön hazırlık yapar.
  • Hamura şekil verir.
  • Mantıyı satışa hazırlar.
  • Antep fıstığını işlemeye hazırlar.
  • Antep fıstığını işler.
  • Antep fıstığını ambalajlar.
  • Çay işlemeye ön hazırlık yapar.
  • Çay depolar.
  • Salça üretiminde hammedeyi hazırlar.
  • Salça elde eder.
  • Salça paketler.
  • Zeytini ön işlemlerden geçirir.
  • Yeşil zeytin işler.
  • Siyzah zeytin işler.
  • Lokum üretimine hazırlık yapar.
  • Lokum üretir.
  • Lokum ambalajlar.
  • Sert şekeri üretime hazırlar.
  • Sert şeker üretir.
  • Sert şeker ambalajlar.
  • Üretiminde hammedeyi hazırlar.
  • Gıdalarda renk seçimi yapar.
  • Gıdalarda doku seçimi yapar.
  • Gıdalarda görünüş seçimi yapar.
  • Paketleme ön hazırlığı yapar.
  • İlk paketleme yapar.
  • Son paketleme yapar.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
-

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı
  • Özel eğitim mesleki eğitim merkezi (okulu) için ilköğretimi tamamlamış olmak.
  • Genel veya mesleki ve teknik ortaöğretim programlarına devam edemeyeceğini özel eğitim değerlendirme kurulu raporu ile belgelendirmiş olmak.
  • 23 yaşından gün almamış özel eğitime ihtiyacı olan birey olmak.

Başarma Şartları
-

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi Gıda Teknolojisi Alanı Gıda İşleme Dalı Öğrenim Belgesine sahip birey gıda teknolojisi sektöründe ve ekmek üretim eleman yardımcısı, yaş yufka üretim eleman yardımcısı, erişte üretim eleman yardımcısı, tarhana üretim eleman yardımcısı, baklava üretim eleman yardımcısı, mantı üretim eleman yardımcısı, antep fıstığı işleyici yardımcısı, çay işleme eleman yardımcısı, salça üretim eleman yardımcısı, zeytin işleme eleman yardımcısı, lokum üretim eleman yardımcısı, sert şeker üretim eleman yardımcısı, gıda işleme bant elemanı, paketleme eleman yardımcısı işlerinde çalışabilir.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0020001225

Qualification Title
Area of Food Technology Food Processing Branch Special Education Vocational Training Center Certificate
Awarding BodyMinistry of National Education
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
Orientation-
EQF Level1
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 1
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification -
Category-
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description

The person who has this qualification;

  • Performs personal care.
  • Takes personal safety measures.
  • Prepares bread dough.
  • Bakes bread dough.
  • Prepares the bread for sale.
  • Prepares filo pastry.
  • Makes noodles.
  • Makes noodles ready for sale.
  • Makes Tarhana.
  • Grinds tarhana.
  • Makes tarhana ready for sale.
  • Prepares baklava dough.
  • Spreads baklava dough.
  • Makes baklava ready for sale.
  • Makes preparations for mantı (Turkish ravioli).
  • Shapes mantı.
  • Makes mantı ready for sale.
  • Prepares the pistachio nuts for processing.
  • Processes the pistachio nuts.
  • Packs pistachio nuts.
  • Prepares tea for processing.
  • Stores tea.
  • Prepares the raw ingredients for tomato paste production.
  • Makes tomato paste.
  • Packs the paste.
  • Pre-treats olives.
  • Processes green olives.
  • Processes black olives.
  • Makes preparations for Turkish delight production.
  • Produces Turkish delight.
  • Packs Turkish delights.
  • Prepares hard sugar for production.
  • Produces hard sugar.
  • Packs hard sugar.
  • Prepare raw materials for production.
  • Makes color choices for food.
  • Makes food texture selections.
  • Makes food outlook selections.
  • Makes preparations for packing.
  • Performs the first packing.
  • Performs the last packing.
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements
  • To have completed primary education for special education vocational training center (school).
  • To have provided documentary proof obtained from special education evaluation committee that he/she is unable to continue general or vocational and technical secondary education programs.
  • To be under age 23 and to have special needs.
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)

Area of Food Technology Food Processing Branch Special Education Vocational Training Center Certificate holder may work in food technology sector in jobs such as bread production assistant, wet filo pastry assistant, noodle production assistant, tarhana production assistant, baklava production assistant, Turkish ravioli (mantı) production assistant, pistachio processing assistant, tea processing assistant, tomato paste production assistant, olive processing assistant, Turkish delight production assistant, hard sugar production assistant, food processing band worker, packing assistant, etc..

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is valid indefinetely.

Url Open Address
Qualification Code

TR0020001225


Qualification Title
Area of Food Technology Food Processing Branch Special Education Vocational Training Center Certificate

Awarding Body
Ministry of National Education

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
-

National Occupation Classification
-

EQF Level
1

TQF Level
1
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
-

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

The person who has this qualification;

  • Performs personal care.
  • Takes personal safety measures.
  • Prepares bread dough.
  • Bakes bread dough.
  • Prepares the bread for sale.
  • Prepares filo pastry.
  • Makes noodles.
  • Makes noodles ready for sale.
  • Makes Tarhana.
  • Grinds tarhana.
  • Makes tarhana ready for sale.
  • Prepares baklava dough.
  • Spreads baklava dough.
  • Makes baklava ready for sale.
  • Makes preparations for mantı (Turkish ravioli).
  • Shapes mantı.
  • Makes mantı ready for sale.
  • Prepares the pistachio nuts for processing.
  • Processes the pistachio nuts.
  • Packs pistachio nuts.
  • Prepares tea for processing.
  • Stores tea.
  • Prepares the raw ingredients for tomato paste production.
  • Makes tomato paste.
  • Packs the paste.
  • Pre-treats olives.
  • Processes green olives.
  • Processes black olives.
  • Makes preparations for Turkish delight production.
  • Produces Turkish delight.
  • Packs Turkish delights.
  • Prepares hard sugar for production.
  • Produces hard sugar.
  • Packs hard sugar.
  • Prepare raw materials for production.
  • Makes color choices for food.
  • Makes food texture selections.
  • Makes food outlook selections.
  • Makes preparations for packing.
  • Performs the first packing.
  • Performs the last packing.

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
  • To have completed primary education for special education vocational training center (school).
  • To have provided documentary proof obtained from special education evaluation committee that he/she is unable to continue general or vocational and technical secondary education programs.
  • To be under age 23 and to have special needs.

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)

Area of Food Technology Food Processing Branch Special Education Vocational Training Center Certificate holder may work in food technology sector in jobs such as bread production assistant, wet filo pastry assistant, noodle production assistant, tarhana production assistant, baklava production assistant, Turkish ravioli (mantı) production assistant, pistachio processing assistant, tea processing assistant, tomato paste production assistant, olive processing assistant, Turkish delight production assistant, hard sugar production assistant, food processing band worker, packing assistant, etc..


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is valid indefinetely.


Url
Open Address