Yeterlilik Kodu | TR0020001225 | |
Yeterlilik Adı | Gıda Teknolojisi Alanı Gıda İşleme Dalı Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi Öğrenim Belgesi | |
Sorumlu Kurum | Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Emniyet Mahallesi, Gazeteci Yazar Muammer Yaşar Bostancı Sok. Beş Evler MEB Kampüsü, 06560 Yenimahalle/Ankara | |
Sorumlu Kurum URL | https://orgm.meb.gov.tr/ | |
Yönelim | - | |
AYÇ Seviyesi | 1 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 1 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Gıda işleme | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | - | |
Kredi Değeri | - | |
Programın Normal Süresi | - | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) | Bu yeterliliğe sahip kişi;
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | - | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı |
| |
Başarma Şartları | - | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi Gıda Teknolojisi Alanı Gıda İşleme Dalı Öğrenim Belgesine sahip birey gıda teknolojisi sektöründe ve ekmek üretim eleman yardımcısı, yaş yufka üretim eleman yardımcısı, erişte üretim eleman yardımcısı, tarhana üretim eleman yardımcısı, baklava üretim eleman yardımcısı, mantı üretim eleman yardımcısı, antep fıstığı işleyici yardımcısı, çay işleme eleman yardımcısı, salça üretim eleman yardımcısı, zeytin işleme eleman yardımcısı, lokum üretim eleman yardımcısı, sert şeker üretim eleman yardımcısı, gıda işleme bant elemanı, paketleme eleman yardımcısı işlerinde çalışabilir. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0020001225
Bu yeterliliğe sahip kişi;
- Kişisel bakımını yapar.
- Kişisel iş güvenliği tedbirleri alır.
- Ekmek hamuru yapar.
- Ekmek hamurunu pişirir.
- Ekmeği satışa hazırlar.
- Yufka yapar.
- Yufkayı satışa hazırlar.
- Erişte yapar.
- Erişteyi satışa hazırlar.
- Tarhana yapar.
- Tarhana öğütür.
- Tarhanayı satışa hazırlar.
- Baklava hamuru yapar.
- Baklava hamuru açar.
- Baklavayı satışa hazırlar.
- Mantı yapamaya ön hazırlık yapar.
- Hamura şekil verir.
- Mantıyı satışa hazırlar.
- Antep fıstığını işlemeye hazırlar.
- Antep fıstığını işler.
- Antep fıstığını ambalajlar.
- Çay işlemeye ön hazırlık yapar.
- Çay depolar.
- Salça üretiminde hammedeyi hazırlar.
- Salça elde eder.
- Salça paketler.
- Zeytini ön işlemlerden geçirir.
- Yeşil zeytin işler.
- Siyzah zeytin işler.
- Lokum üretimine hazırlık yapar.
- Lokum üretir.
- Lokum ambalajlar.
- Sert şekeri üretime hazırlar.
- Sert şeker üretir.
- Sert şeker ambalajlar.
- Üretiminde hammedeyi hazırlar.
- Gıdalarda renk seçimi yapar.
- Gıdalarda doku seçimi yapar.
- Gıdalarda görünüş seçimi yapar.
- Paketleme ön hazırlığı yapar.
- İlk paketleme yapar.
- Son paketleme yapar.
- Özel eğitim mesleki eğitim merkezi (okulu) için ilköğretimi tamamlamış olmak.
- Genel veya mesleki ve teknik ortaöğretim programlarına devam edemeyeceğini özel eğitim değerlendirme kurulu raporu ile belgelendirmiş olmak.
- 23 yaşından gün almamış özel eğitime ihtiyacı olan birey olmak.
Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi Gıda Teknolojisi Alanı Gıda İşleme Dalı Öğrenim Belgesine sahip birey gıda teknolojisi sektöründe ve ekmek üretim eleman yardımcısı, yaş yufka üretim eleman yardımcısı, erişte üretim eleman yardımcısı, tarhana üretim eleman yardımcısı, baklava üretim eleman yardımcısı, mantı üretim eleman yardımcısı, antep fıstığı işleyici yardımcısı, çay işleme eleman yardımcısı, salça üretim eleman yardımcısı, zeytin işleme eleman yardımcısı, lokum üretim eleman yardımcısı, sert şeker üretim eleman yardımcısı, gıda işleme bant elemanı, paketleme eleman yardımcısı işlerinde çalışabilir.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0020001225 | |
Qualification Title | Area of Food Technology Food Processing Branch Special Education Vocational Training Center Certificate | |
Awarding Body | Ministry of National Education | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | - | |
EQF Level | 1 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 1 | |
Thematic Areas | Food processing | |
National Occupation Classification | - | |
Category | - | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | The person who has this qualification;
| |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements |
| |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | Area of Food Technology Food Processing Branch Special Education Vocational Training Center Certificate holder may work in food technology sector in jobs such as bread production assistant, wet filo pastry assistant, noodle production assistant, tarhana production assistant, baklava production assistant, Turkish ravioli (mantı) production assistant, pistachio processing assistant, tea processing assistant, tomato paste production assistant, olive processing assistant, Turkish delight production assistant, hard sugar production assistant, food processing band worker, packing assistant, etc.. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is valid indefinetely. | |
Url | Open Address |
TR0020001225
The person who has this qualification;
- Performs personal care.
- Takes personal safety measures.
- Prepares bread dough.
- Bakes bread dough.
- Prepares the bread for sale.
- Prepares filo pastry.
- Makes noodles.
- Makes noodles ready for sale.
- Makes Tarhana.
- Grinds tarhana.
- Makes tarhana ready for sale.
- Prepares baklava dough.
- Spreads baklava dough.
- Makes baklava ready for sale.
- Makes preparations for mantı (Turkish ravioli).
- Shapes mantı.
- Makes mantı ready for sale.
- Prepares the pistachio nuts for processing.
- Processes the pistachio nuts.
- Packs pistachio nuts.
- Prepares tea for processing.
- Stores tea.
- Prepares the raw ingredients for tomato paste production.
- Makes tomato paste.
- Packs the paste.
- Pre-treats olives.
- Processes green olives.
- Processes black olives.
- Makes preparations for Turkish delight production.
- Produces Turkish delight.
- Packs Turkish delights.
- Prepares hard sugar for production.
- Produces hard sugar.
- Packs hard sugar.
- Prepare raw materials for production.
- Makes color choices for food.
- Makes food texture selections.
- Makes food outlook selections.
- Makes preparations for packing.
- Performs the first packing.
- Performs the last packing.
- To have completed primary education for special education vocational training center (school).
- To have provided documentary proof obtained from special education evaluation committee that he/she is unable to continue general or vocational and technical secondary education programs.
- To be under age 23 and to have special needs.
Area of Food Technology Food Processing Branch Special Education Vocational Training Center Certificate holder may work in food technology sector in jobs such as bread production assistant, wet filo pastry assistant, noodle production assistant, tarhana production assistant, baklava production assistant, Turkish ravioli (mantı) production assistant, pistachio processing assistant, tea processing assistant, tomato paste production assistant, olive processing assistant, Turkish delight production assistant, hard sugar production assistant, food processing band worker, packing assistant, etc..
Qualification is valid indefinetely.