Yeterlilik Kodu | TR0020220612 | |
Yeterlilik Adı | Gıda Teknolojisi alanı Gıda Teknolojisi Dalı Mesleki ve Teknik Eğitim Diploması | |
Sorumlu Kurum | Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina, Atatürk Bulvarı No 98 1. Kat A Blok Kızılay ANKARA | |
Sorumlu Kurum URL | https://mtegm.meb.gov.tr/ | |
Yönelim | Mesleki | |
AYÇ Seviyesi | 4 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 4 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Gıda işleme | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08:3139 | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | - | |
Programın Normal Süresi | 4 Yıl | |
Program Profili (Amaç) | Program ile aseptik tekniğe uygun mikrobiyoloji laboratuvarlarında kişisel ve malzeme araç gereç hazırlıklarını yapma,besiyeri hazırlama,numuneyi analiz etme,kültür elde etme,mikroskobik inceleme yapma,bilimsel yöntemlerle gıda bileşenlerindeki değişimleri inceleme,gıda muhafaza ve ambalajlama tekniklerini uygulamaya ilişkin bilgi becerileri kazanmaları amaçlanmaktadır. | |
Öğrenme Ortamları | Örgün Eğitim | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler |
| |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Mesleğin kazanımlarına göre uygun olan ölçme ve değerlendirme yöntemleri uygulanır. | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı |
| |
Başarma Şartları | Dört yıllık eğitim veren Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Lisesi ile Mesleki Açık Öğretim Lisesi programını başarı ile tamamlamış olmak. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Programı bitirenler, iki yıllık meslek yüksek okullarının veya dört yıllık eğitim veren fakültelerin gıda teknolojisi dal içeriği ile ilgili bölümlerinde eğitimlerine devam edebilirler. Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları Gıda Teknolojisi mezunları için ayrılan kontenjanlarına (M.T.O.K.) öncelikli olarak yerleşebilecekleri Yükseköğretim Lisans Programları Gastronomi ve Mutfak Sanatları (M.T.O.K.) Ek Puanları İle Yerleşebilecekleri Ön Lisans Programları
| |
Yasal Dayanağı | 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu M.E.B. Ortaöğretim Kurumlar Yönetmeliği Türk Gıda Kodeksi (TGK) Gıda Güvenliği ve Kalitesinin Denetimi ve Kontrolüne Dair Yönetmelik | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Süresiz geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0020220612
ISCO 08:3139
ISCO 08:3139
Program ile aseptik tekniğe uygun mikrobiyoloji laboratuvarlarında kişisel ve malzeme araç gereç hazırlıklarını yapma,besiyeri hazırlama,numuneyi analiz etme,kültür elde etme,mikroskobik inceleme yapma,bilimsel yöntemlerle gıda bileşenlerindeki değişimleri inceleme,gıda muhafaza ve ambalajlama tekniklerini uygulamaya ilişkin bilgi becerileri kazanmaları amaçlanmaktadır.
Örgün Eğitim
- iş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak kalite ve gıda güvenilirliği gereklilikleri çerçevesinde mikrobiyolojik yöntemlere uygun bir şekilde mikroorganizmaları inceleme, gıdalarda mikroorganizma gelişimini ve gıda zehirlenmelerini önlemek için gereken işlemleri yapar.
- İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak mevzuata ve kimya laboratuvarı kurallarına uygun şekilde laboratuvarda araç gereçleri kullanma, örneği analize hazırlama, analizler için gerekli temel fiziksel ve kimyasal işlemleri ve analiz sonrası işlemleri yapar.
- İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak kalite ve gıda güvenilirliği gereklilikleri çerçevesinde, gıda hijyeni, kişisel hijyen, su, hava ve işletme hijyeni, araç, gereç ve ekipmanın temizlik ve dezenfeksiyonu, atıkların uzaklaştırılması, haşerelerle mücadele ile ilgili işlemleri yönetmelik ve standartlara göre yapar.
- İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak aseptik tekniğe uygun mikrobiyoloji laboratuvarında kişisel hazırlıklar ile malzeme ve araç hazırlıklarını yapma, besiyeri hazırlama, alınan numuneyi analize hazırlama, kültür elde etme, mikroskobik inceleme yapma, işletme ortamından hijyen ve sanitasyon kontrolünü yapar.
- İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak bilimsel yöntemlere göre gıda bileşenlerini, özelliklerini ve işleme sırasındaki gıda bileşenlerindeki değişimleri inceler.
- İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak uluslararası ölçü sistemlerine uygun kütle, hacim, yoğunluk/kıvam ölçümü yapma ve maddedeki fiziksel, kimyasal değişimleri inceler.
- İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak gıdaların muhafazasında uygulanan yöntemler ve gıda ambalajlama tekniklerini uygular.
- İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak, çalışma kurallarına ve analiz metoduna göre çözelti hazırlama, ham maddelerde ve işlenmiş gıdalarda temel kalite kontrol analizlerini yapma ve analiz sonuçlarını TGK Yönetmeliği ve ilgili standartlarla karşılar.
- İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak üretim tekniği, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği tebliğlerine ve ilgili TS Standartları’na göre gıda üretim akış şemalarının çizimi, üretim süreçlerinin açıklanması ve ürünlerin üretimini sağlar.
- İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak gıda üretim hattında kullanılan alet, ekipman ve makineleri tanır ve kullanır.
- Ana dilde iletişim,
- Yabancı dillerde iletişim,
- Matematiksel yetkinlik ve bilim/teknolojide temel yetkinlikler,
- Dijital yetkinlik,
- Öğrenmeyi öğrenme,
- Sosyal ve Vatandaşlık yetkinliği,
- İnisiyatif Alma ve Girişimcilik yetkinliği,
- Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği.
Mesleğin kazanımlarına göre uygun olan ölçme ve değerlendirme yöntemleri uygulanır.
-
- Ortaokulu bitirmiş olmak ve ilgili mevzuata göre yaş sınırını aşmamış olmak.
- Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında başarılı olmak veya merkezi yerleştirme sistemi ile yerleşmek.
Programı bitirenler, iki yıllık meslek yüksek okullarının veya dört yıllık eğitim veren fakültelerin gıda teknolojisi dal içeriği ile ilgili bölümlerinde eğitimlerine devam edebilirler.
Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları Gıda Teknolojisi mezunları için ayrılan kontenjanlarına (M.T.O.K.) öncelikli olarak yerleşebilecekleri Yükseköğretim Lisans Programları
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (M.T.O.K.)
Ek Puanları İle Yerleşebilecekleri Ön Lisans Programları
- Arıcılık
- Aşçılık
- Bağcılık
- Bahçe Tarımı
- Bitki Koruma
- Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi
- Çim Alan Tesisi ve Yönetimi
- Et ve Ürünleri Teknolojisi
- Fındık Eksperliği
- Fidan Yetiştiriciliği
- Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi
- Gıda Teknolojisi
- İkram Hizmetleri
- Kümes Hayvanları Yetiştiriciliği
- Mantarcılık
- Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi
- Organik Tarım
- Ormancılık ve Orman Ürünleri
- Pastacılık ve Ekmekçilik
- Pazarlama
- Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği
- Sağlık Turizmi İşletmeciliği
- Seracılık
- Sulama Teknolojisi
- Su Ürünleri İşleme Teknolojisi
- Süt ve Besi Hayvancılığı
- Süt ve Ürünleri Teknolojisi
- Şarap Üretim Teknolojisi
- Tarım Makineleri
- Tarımsal İşletmecilik
- Tarım Teknolojisi
- Tarla Bitkileri
- Tıbbi ve Aromatik Bitkiler
- Tohumculuk Teknolojisi
- Turizm ve Otel İşletmeciliği
- Turizm ve Seyahat Hizmetleri
- Un ve Unlu Mamuller Teknolojisi
- Yağ Endüstrisi
- Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi
- Çevre Koruma ve Kontrol
- Laboratuvar Teknolojisi
- Gıda Teknolojisi bölümü mezunları, gıda ve içecek endüstrisi, hammadde üreticileri, laboratuvarlar, gıda güvenliği denetim kuruluşları, araştırma ve geliştirme şirketleri gibi bir çok alanda çalışabilirler.
1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu,
3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu
M.E.B. Ortaöğretim Kurumlar Yönetmeliği
Türk Gıda Kodeksi (TGK)
Gıda Güvenliği ve Kalitesinin Denetimi ve Kontrolüne Dair Yönetmelik
Süresiz geçerlidir.
Qualification Code | TR0020220612 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | Ministry of National Education | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | Occupational | |
EQF Level | 4 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 4 | |
Thematic Areas | Food processing | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | 4 Yıl | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |