Yeterlilik Kodu | TR0020002730 | |
Yeterlilik Adı | Hamurkâr (Hamurcu) Kurs Bitirme Belgesi | |
Sorumlu Kurum | Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Emniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA | |
Sorumlu Kurum URL | https://hbogm.meb.gov.tr/ | |
Yönelim | - | |
AYÇ Seviyesi | 3 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 3 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Gıda işleme | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08: 7512 | |
Kategori | - | |
Kredi Değeri | - | |
Programın Normal Süresi | - | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) | Hamurkâr (Hamurcu) Kurs Bitirme Belgesi, Türk Gıda Mevzuatı ve hijyen kurallarına uygun olarak dondurulmuş makarna, ekmek, bisküvi için temel yardımcı bileşenleri hazırlayarak hamurun üretilmesi, oluşturulması ve şekil verilmesi ile ilgili bilgi ve becerileri kapsar. Bu yeterliliğe sahip kişi;
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Yönelim: Meslekî Program süresi: Meslek programının toplam eğitim süresi 1112 saat olarak planlanmıştır. | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı |
| |
Başarma Şartları | HBÖGM'ye bağlı kurumlarda açılan yaygın eğitim kurs programını başarı ile tamamlayanlar Hamurkâr (Hamurcu) Kurs Bitirme Belgesini almaya hak kazanır. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Eğitimi başarı ile tamamlayan kursiyer 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununun 35. maddesi ile MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 63/a maddesi hükümlerine göre hazırlanan 02/10/2017 tarihli ve 1557502 resmi sayılı Önceki Öğrenmelerin Tanınması ve Denklik Yönergesi kapsamında Meslekî Eğitim Merkezlerinde gerçekleştirilecek kalfalık veya ustalık beceri sınavlarına katılabilir. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Süresiz | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0020002730
ISCO 08: 7512
ISCO 08: 7512
Hamurkâr (Hamurcu) Kurs Bitirme Belgesi, Türk Gıda Mevzuatı ve hijyen kurallarına uygun olarak dondurulmuş makarna, ekmek, bisküvi için temel yardımcı bileşenleri hazırlayarak hamurun üretilmesi, oluşturulması ve şekil verilmesi ile ilgili bilgi ve becerileri kapsar.
Bu yeterliliğe sahip kişi;
- Sosyal hayatta sağlıklı ve etkili iletişim kurar.
- İş hayatında sağlıklı ve etkili iletişim kurar.
- Türkçeyi doğru konuşur.
- Mesleği ile ilgili gelişmeleri takip eder ve kendini kişisel olarak sürekli geliştirir.
- İşletme, pazarlama, reklam, satış, iş hukuku, kariyer gelişimi ve iş kurma becerileri kazanır.
- Çevreye karşı duyarlı olur ve çevreyi koruma önlemleri hakkında bilgi sahibi olur.
- Meslek etiği gereklerine sahip olur.
- İş ile ilgili plan, program ve iş organizasyonu yapar.
- İş ve işçi sağlığı ile ilgili mevzuatı öğrenir ve iş güvenliği önlemlerini alır.
- İlk 9 kazanım tercihe göre sunulmaktadır.
- Mikroorganizmaları inceler.
- İşletmenin hijyeni, kişisel hijyeni ve gıdaların üretiminde hijyeni sağlar.
- Gıdaları muhafaza etme ilkelerini inceler.
- Karbonhidratların, lipitlerin, proteinlerin, vitaminlerin, minerallerin, enzimlerin, fenolik bileşiklerin, doğal renk maddelerinin, gıdadaki suyun özelliklerini inceler.
- Kütle ve hacimölçer.
- Tahılları depolar.
- Makarna hamurunu yoğurur ve şekillendirir.
- Ekmek hamurunu yoğurur, fermente eder ve ekmek çeşitleri üretir.
- Bisküvi hamuru oluşturur, şekil verir ve çeşitlerini üretir.
- Bilgisayar temel donanım ve programlarını kullanır; doküman hazırlar.
- Geometrik çizimler yapar.
- Ölçülendirme ve ölçeklendirme yapar.
Yönelim: Meslekî
Program süresi: Meslek programının toplam eğitim süresi 1112 saat olarak planlanmıştır.
- Okuma yazma bilmek veya ilkokul mezunu olmak.
- Mesleğin gerektirdiği işleri ve yeterlikleri yapacak bedensel ve fiziksel özelliklere sahip olmak.
Eğitimi başarı ile tamamlayan kursiyer 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununun 35. maddesi ile MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 63/a maddesi hükümlerine göre hazırlanan 02/10/2017 tarihli ve 1557502 resmi sayılı Önceki Öğrenmelerin Tanınması ve Denklik Yönergesi kapsamında Meslekî Eğitim Merkezlerinde gerçekleştirilecek kalfalık veya ustalık beceri sınavlarına katılabilir.
Süresiz
Qualification Code | TR0020002730 | |
Qualification Title | Dough Maker Course Completion Certificate | |
Awarding Body | Ministry of National Education | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | - | |
EQF Level | 3 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 3 | |
Thematic Areas | ||
National Occupation Classification |
ISCO 08: 7512 | |
Category | - | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | Dough Maker Course Completion Certificate involves knowledge and skills related to producing, forming and shaping dough by preparing basic auxiliary components for frozen pasta, bread,biscuit complying with Turkish Food Legislation and hygiene rules. The person who has this qualification;
| |
Key Competencies | - | |
Further Info | Orientation: Vocational Duration of Vocational Programme: The total period of study of the vocational program has been planned as 1112 hours. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements |
| |
Conditions for Success | The ones who complete non-formal education course program opened at institutions subsidiary to DG-LLL successfully entitle to obtain Dough Maker Course Completion Certificate. | |
Progression Paths (Relationship Type) | The course attendee who completes the training successfully can participate in the skill assessments of journeyman or mastership to be realised at Vocational Training Centers within the context of Directive No.1557502 of 02/10/2017 on Validation and Accrediation of Former Learnings prepared according to the provisions of Law No. 3308 on Vocational Education Article No. 35 and Regulation on MoNE Secondary Education Institutions Article No. 63/a. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Indefinite | |
Url | Open Address |
TR0020002730
ISCO 08: 7512
ISCO 08: 7512
Dough Maker Course Completion Certificate involves knowledge and skills related to producing, forming and shaping dough by preparing basic auxiliary components for frozen pasta, bread,biscuit complying with Turkish Food Legislation and hygiene rules.
The person who has this qualification;
- Performs healthy and effective communication at social life.
- Performs healthy and effective communication at business life.
- Speaks Turkish correctly.
- Tracks developments related to his/her occupation and improves oneself continuously.
- Becomes skilful at administration, finance, marketing advertisement, selling, business law, career development and business establishment.
- Is sensitive to the environment and has knowledge about environmental protection measures.
- Has requirements of occupational ethics.
- Makes plan, program and work organization related to the work.
- Learns occupational and worker health legislation and takes occupational safety precautions.
- First 9 outcomes are presented at the course programme optionally.
- Investigates microorganisms.
- Provides hygiene of enterprise, personal hygiene and hygiene at food production.
- Examines princeples for storing foods.
- Investigates the characteristics of carbonhydrates, lipids, proteins, vitamins, minerals, enzymes, phenolic components, natural colour materials, the water at the food.
- Measures mass and volume.
- Stores cereals.
- Kneads and shapes the pasta dough.
- Kneads, fermantates the bread dough and produces bread varities.
- Forms, shapes biscuit dough and produces its varities.
- Uses basic hardware and programs on computer, prepares document.
- Makes geometrical drawings.
- Performs dimensioning and scaling.
Orientation: Vocational
Duration of Vocational Programme: The total period of study of the vocational program has been planned as 1112 hours.
- Being literate or primary school graduate.
- Having bodily and physical characteristics to perform works and qualifications required by the occupation.
The course attendee who completes the training successfully can participate in the skill assessments of journeyman or mastership to be realised at Vocational Training Centers within the context of Directive No.1557502 of 02/10/2017 on Validation and Accrediation of Former Learnings prepared according to the provisions of Law No. 3308 on Vocational Education Article No. 35 and Regulation on MoNE Secondary Education Institutions Article No. 63/a.
Indefinite