Yeterlilik Kodu | TR0020002600 | |
Yeterlilik Adı | İç Mekan Bitkileri Yetiştiricisi Kurs Bitirme Belgesi | |
Sorumlu Kurum | Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Emniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA | |
Sorumlu Kurum URL | https://hbogm.meb.gov.tr/ | |
Yönelim | - | |
AYÇ Seviyesi | 4 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 4 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Bahçıvanlık | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08: 6113 | |
Kategori | - | |
Kredi Değeri | - | |
Programın Normal Süresi | - | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) | İç Mekan Bitkileri Yetiştiricisi Kurs Bitirme Belgesi, iş organizasyonu yapma, tohumla, çelikle, aşıyla, daldırma, ayırma ile fide üretme, dikim ortamını hazırlayarak dikim yapma, kültürel bakım işlerini gerçekleştirerek ürünü pazara hazırlama ile ilgili bilgi ve becerileri kapsar. Bu yeterliliğe sahip kişi;
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Yönelim: Meslekî Program süresi: Meslek programının toplam eğitim süresi 1336 saat olarak planlanmıştır. Bu süreye 864 saate kadar pratik eğitim dahil edilebilir.
| |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı |
| |
Başarma Şartları | HBÖGM'ye bağlı kurumlarda açılan yaygın eğitim kurs programını başarı ile tamamlayanlar İç Mekan Bitkileri Yetiştiricisi Kurs Bitirme Belgesini almaya hak kazanır. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Eğitimi başarı ile tamamlayan kursiyer 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununun 35. maddesi ile MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 63/a maddesi hükümlerine göre hazırlanan 02/10/2017 tarihli ve 1557502 resmi sayılı Önceki Öğrenmelerin Tanınması ve Denklik Yönergesi kapsamında Meslekî Eğitim Merkezlerinde gerçekleştirilecek kalfalık veya ustalık beceri sınavlarına katılabilir. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Süresiz | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0020002600
ISCO 08: 6113
ISCO 08: 6113
İç Mekan Bitkileri Yetiştiricisi Kurs Bitirme Belgesi, iş organizasyonu yapma, tohumla, çelikle, aşıyla, daldırma, ayırma ile fide üretme, dikim ortamını hazırlayarak dikim yapma, kültürel bakım işlerini gerçekleştirerek ürünü pazara hazırlama ile ilgili bilgi ve becerileri kapsar.
Bu yeterliliğe sahip kişi;
- Sosyal hayatta sağlıklı ve etkili iletişim kurar.
- İş hayatında sağlıklı ve etkili iletişim kurar.
- Türkçeyi doğru konuşur.
- Mesleği ile ilgili gelişmeleri takip eder ve kendisini kişisel olarak sürekli geliştirir.
- İşletme, finansman, pazarlama, reklam, satış, iş hukuku, kariyer gelişimi ve iş kurma becerilerini kazanır.
- Çevreye karşı duyarlı olur ve çevreyi koruma önlemleri hakkında bilgi sahibi olur.
- Meslek etiği hakkında sahip olur.
- İş ile ilgili plan, program ve organizasyon yapar.
- İşçi sağlığı mevzuatına öğrenir ve iş güvenliği önlemlerini alır.
- Bilgisayar, temel donanım ve programlarını kullanır.
- Bilgisayarda doküman hazırlar.
- Nokta ve çizgi ile yüzey düzenler.
- Objeleri ışık ve gölge ile çalışır.
- Formları tasarı ilkelerine göre yüzey içinde düzenler.
- Kompozisyonu renklendirir.
- Doku yorumlarıyla yüzey oluşturur.
- Toprak yapısını inceler
- Üretim tekniklerini araştırır.
- Çevre koşullarını düzenler.
- Sera türlerini araştırır.
- Kültürel işlemleri yapar.
- Pazarlama organizasyonu yapar.
- Dış mekân bitkisi yetiştirir.
- İç mekân bitkisi yetiştirir.
- Kesme çiçek yetiştirir.
- Meyve ve sebze yetiştirir.
- Bahçe düzenler.
- Çiçek düzenler.
- Bitki hücre ve dokusunu inceler.
- Vegetatif ve generatif organları inceler.
- Eğrelti, Araucaria, Calathea, Codiaeum, Caladium, Cordyline, Dieffenbachia, Aralya, Peperomia, Neoregelia, Dracaena, Camelia, Ficus, Maranta, Citrus, Palmiye, Euphurbia, Anthurium, Begonia, Cyclamen, Punica, Gardenia, Sinningia, Guzmania, İmpatiens, Pelargonium, Primula, Ananas, Rhododendron, Saintpaulia, Zantedeschia ve Orkide yetiştirir.
- Toprağın oluşumunu inceler.
- Gübreleme yapar.
- Ekim dikim yerlerini hazırlar.
- Tohumla üretim yapar.
- Çelikle üretim yapar.
- Aşıyla üretim yapar.
- Daldırmayla üretim yapar.
- Ayırma ve bölme ile üretim yapar.
- Bitkilerde görülen hastalıkları inceler.
- Bitkilerde görülen zararlıları inceler.
- Hastalık ve zararlılarla mücadele yapar.
- Kaktüs, Kalanchoes, Sansevieria, Spathıpyllum, Aglaonema, Asparagus, Coleus, Chlorophytum, Cyperus, Monstera, Raphydophora, Tradescanthia, Clivia, Hibiscus, Senecio, Vriesia, Hipeastrum, Aechmea, Aloe, Grassula, Echeveria, Gasteria ve Aspilenium yetiştirir.
Yönelim: Meslekî
Program süresi: Meslek programının toplam eğitim süresi 1336 saat olarak planlanmıştır. Bu süreye 864 saate kadar pratik eğitim dahil edilebilir.
- İlköğretimi tamamlamış olmak.
- Mesleğin gerektirdiği işleri ve yeterlikleri yapacak bedensel ve fiziksel özelliklere sahip olmak.
Eğitimi başarı ile tamamlayan kursiyer 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununun 35. maddesi ile MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 63/a maddesi hükümlerine göre hazırlanan 02/10/2017 tarihli ve 1557502 resmi sayılı Önceki Öğrenmelerin Tanınması ve Denklik Yönergesi kapsamında Meslekî Eğitim Merkezlerinde gerçekleştirilecek kalfalık veya ustalık beceri sınavlarına katılabilir.
Süresiz
Qualification Code | TR0020002600 | |
Qualification Title | Indoor Plants Grower Course Completion Certificate | |
Awarding Body | Ministry of National Education | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | - | |
EQF Level | 4 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 4 | |
Thematic Areas | ||
National Occupation Classification |
ISCO 08: 6113 | |
Category | - | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | Indoor Plants Grower Course Completion Certificate involves knowledge and skills related to making work organisation, growing seddling with seed, cutting, vaccine, layering, seperation, performing planting by preparing plantation, performing cultivational care, preparing for the market. The person who has this qualification;
| |
Key Competencies | - | |
Further Info | Orientation: Vocational Duration of Vocational Programme: The total period of study of the vocational program has been planned as 1336 hours. Practical training up to 864 hours can be included in this duration. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements |
| |
Conditions for Success | The ones who complete non-formal education course program opened at institutions subsidiary to DG-LLL successfully entitle to obtain Indoor Plants Grower Course Completion Certificate. | |
Progression Paths (Relationship Type) | The course attendee who completes the training successfully can participate in the skill assessments of journeyman or mastership to be realised at Vocational Training Centers within the context of Directive No.1557502 of 02/10/2017 on Validation and Accrediation of Former Learnings prepared according to the provisions of Law No. 3308 on Vocational Education Article No. 35 and Regulation on MoNE Secondary Education Institutions Article No. 63/a. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Indefinite | |
Url | Open Address |
TR0020002600
ISCO 08: 6113
ISCO 08: 6113
Indoor Plants Grower Course Completion Certificate involves knowledge and skills related to making work organisation, growing seddling with seed, cutting, vaccine, layering, seperation, performing planting by preparing plantation, performing cultivational care, preparing for the market.
The person who has this qualification;
- Performs healthy and effective communication at social life.
- Performs healthy and effective communication at business life.
- Speaks Turkish correctly.
- Tracks developments related to his/her occupation and improves oneself continuously.
- Becomes skilful at administration, finance, marketing advertisement, selling, business law, career development and business establishment.
- Is sensitive to the environment and has knowledge about environmental protection measures.
- Has requirements of occupational ethics.
- Makes plan, program and work organization related to the work.
- Learns worker health legislation and takes occupational safety precautions.
- Uses basic hardware and programs of computer.
- Prepares documents on computer.
- Organizes surface with dot and line.
- Studies objects with light and shadow.
- Organizes forms in surfaces according to design principles.
- Colors composition.
- Creates surface by texture interpretations.
- Investigates the soil nature.18. Investigates production techniques.
- Arranges environmental conditions.
- Investigates greenhouse types.
- Performs cultivational operations.
- Performs marketing organisation.
- Grows outdoor plant.
- Grows indoor plant.
- Grows cut flower.
- Grows fruit and vegetable.
- Organizes garden.
- Arranges flower.
- Investigates cell and tissue of the plant.
- Investigates vegetative and generative organs.
- Grows swordfern, Araucaria, Calathea, Codiaeum, Caladium, Cordyline, Dieffenbachia, Aralya, Peperomia, Neoregelia, Dracaena, Camelia, Ficus, Maranta, Citrus, Palmiye, Euphurbia, Anthurium, Begonia, Cyclamen, Punica, Gardenia, Sinningia, Guzmania, Impatiens, Pelargonium, Primula, Ananas, Rhododendron, Saintpaulia, Zantedeschia and Orchid.
- Investigates formation of soil.
- Makes fertilizing.
- Prepares plantation.
- Makes production with seed.
- Makes production with cutting.
- Makes production with vaccine.
- Makes production with layering.
- Makes production with separation and splitting.
- Investigates diseases of flowers.
- Investigates pests of flowers.
- Struggles with disease and pests.
- Grows cactus, Kalanchoes, Sansevieria, Spathıpyllum, Aglaonema, Asparagus, Coleus, Chlorophytum, Cyperus, Monstera, Raphydophora, Tradescanthia, Clivia, Hibiscus, Senecio, Vriesia, Hipeastrum, Aechmea, Aloe, Grassula, Echeveria, Gasteria and Aspilenium.
Orientation: Vocational
Duration of Vocational Programme: The total period of study of the vocational program has been planned as 1336 hours. Practical training up to 864 hours can be included in this duration.
- Having completed primary education.
- Having bodily and physical characteristics to perform works and qualifications required by the occupation.
The course attendee who completes the training successfully can participate in the skill assessments of journeyman or mastership to be realised at Vocational Training Centers within the context of Directive No.1557502 of 02/10/2017 on Validation and Accrediation of Former Learnings prepared according to the provisions of Law No. 3308 on Vocational Education Article No. 35 and Regulation on MoNE Secondary Education Institutions Article No. 63/a.
Indefinite